Reklamın Yasak Olduğu Bir Sektörde Nasıl İş Sağlayabilirim?

Çeşitli yazılarımızda reklamın gücünü övdük. Övdük çünkü gerçekçi yazılarla sizi kandırmak yerine size yol göstermek istedik. Bugün reklamın varlığını hafifseyen ya da yok sayan varsa bu sadece reklamın gücünün ne kadar farkında olduğunu bilmediğine işarettir. Aksi düşünülemeyen bir şey çünkü. Reklama her yıl milyarlarca dolar yatıran kodaman şirketler yanılıyor da bir tek sen mi biliyorsun doğrusunu diye sorarlar adama.

Ancak bazı sektörler vardır ki reklam yapmaları yasaktır. Bu sektörlerin ne olduğunu burada açık açık yazarak onların reklamını yapmayalım şimdi. Az çok biliyorsunuz. Sağlık açısından problem teşkil edebilecek çeşitli likit içecekler örneğin. İçinde maya bulunan, kafein, nikotin ve adrenalin barındıran sarhoş edici maddelerin reklamı yasaktır örneğin.

Şimdi hemen yazımızın başında neden kimi sektörlerde reklam yapılmasının yasak olduğunu anlatalım daha sonra bu sektörde adınızı duyurmak için reklamsız neler yapabileceğinize bir göz gezdirelim.

Ama öncesinde Binaya Reklam Asarak Gelir Elde Etmek adlı makalemizi buraya bırakalım. Evet her sektörde olduğu gibi reklam sektöründe de adalet yoktur. Kimileri reklamın r’sini bile yapamazken kimileri koca koca binalara reklam astırarak adını duyurur. Tabi bu adını duyurma çabası içinde de reklam afişçiliği gibi bir mesleğin doğmasına vesile olmuşlardır. Hep reklam verecek olan büyük şirketler kazanacak değil ya. Emin olun reklam sektöründe öyle bir para dönüyor ki onların afişlerini asarak eve hem ekmek hem pasta götürebilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar, hayırlı kazançlar.

Reklam yasağı görseli. Bilmem anlatabildim mi?

Neden Bazı Sektörlerde Reklam Yapmak Yasak 

Devletin bazı durumlarda özel sektöre dur dediğini bir nokta vardır. İşte reklam sektörü ne kadar özgür olsa da aslında özgürlüğü özerklik derecesindedir. İç işlerinde birbirleriyle özgürlük adına savaşırlarken, dış işlerinde devletin koyduğu kurallara ve yasaklara bağlı kalmak zorundadırlar.

Yoksa o reklamı yazan senaristten tutun da reklamı yapan kanala kadar inanılmaz cezalar verilir. Bu nedenle bazı sektörlerde reklam yasağı gelmiştir.

Bunun birinci nedeni hiç kuşku yok ki sarhoş edici, sağlığı bozduğu bilimsel açıdan tespit edilmiş keyif verici maddelerin özendirilmesine engel olmaktır. Çünkü televizyonun başında on sekiz yaşından küçükler olduğu gibi etkiye açık ve o maddeleri kullanması yasak olup da reklamın büyüsüne kapılarak o maddeleri kullanmaya itilebiliyor.

Önceden bu tür içeceklerin ve tüketim ürünlerinin reklamları serbestti. Ama artık yasak. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yasak.

Bunun dışında cinsellik ürünlerinin de reklamının yapılması yasak. Prezervatif reklamı yapılabiliyor örneğin ama bir erotik shop’ta satılan erotik gereçlerin reklamını televizyonda izlediğinizi düşünsenize.

Siz aile sofrasında karınız çocuklarınızla tarhana çorbası içiyorsunuz. Birden reklam geliyor. Erotik shop reklamı. Bir sürü ıvır zıvır sansürsüz, bipsiz karşınıza çıkıyor. Herhalde içtiğiniz çorba burnunuzdan gelir. O nedenle devlet özel sektöre müdahale ediyor ve reklam yasağı haklı olarak getirilmiş bulunuyor. Kimsenin buna itiraz etmiyor oluşu da genel bir beğeni ve kabul düzleminde toplumun onayını da yasakların üstüne getiriyor.

Facebook’tan Reklam Vererek Ürün Pazarlamanın En Önemli Sırları ama örneğin sosyal medyada bu yasaklar kısmen de olsa delinebiliyor. Sosyal medyayı ya da çeşitli grup sayfalarını reklamının yapılmasının yasak olduğu alanlarda değerlendirebilir ve kamuoyuna tanıtabilirsiniz. Nasıl ki internette yayınlanan diziler bipsiz, sansürsüz yayınlanabiliyorsa yine internette belli başlı ürünlerin tanıtımı da yasal uyarılar ve kurallar çerçevesinde verilebiliyor. Facebook’ta reklam vererek ürün pazarlamanın buna benzer birçok önemli sırrını biliyoruz ve sizinle paylaşmak istiyoruz. Bir tık kadar uzak olan yazımızla yolumuza devam ediyoruz. Şimdiden bol reklamlı okumalar dileriz!

Reklamların yasaklanmasını vesile olan kurum.

Reklamın Yasak Olduğu Bir Sektörde Nasıl İş Sağlayabilirim?

  • Belli bir dereceye kadar örtülü, gizli reklamlar yapabilirsiniz: 

Riskli de olsa bunu yapanlar var. Neden riskli peki? Konuyu açıklarken de yazdığımız üzere ”belli bir dereceye kadar” reklam yapabilirsiniz. Ama bunun keskin bir sınırı yok. Çünkü hukuk kitaplarında ve çeşitli mevzuatlarda belirgin bir maddesi yok. Hal böyle olunca kimi gizli reklamlarda biri kalkıp ”bana göre gizli” değil deyip size dava açabilir.

Gizli reklam yapmak bir ima etme sanatıdır. Bir ince iştir. Reklam bile bir ince iş iken bunun gizlisini yapmak öyle çalakalem yazan metin yazarlarının elinden çıkmaz, çıkamaz. Bunun için çok sağlam ve profesyonel yazan reklam yazarlarına ve sınırları çok iyi bilen hukuk danışmanlarınız olmalı. Aksi takdirde gizli reklam yapacağım derken ayan beyan afişe olursunuz. Yiyeceğiniz cezalar ise belinizi bir şirket olarak uzun süre doğrultamayacağınız anlamına gelir ki, buna umarım hiç gerek kalmaz. Hiç yaşanmaz böyle şeyler.

Sadece dikkat edeceğiniz yegane denge gizliliği iyi ayarlamak olmalı. Buna dikkat ederseniz gizli ve örtülü reklam alanında önünüz bir hayli açık.

  • Kaliteli İş: 

Kaliteli iş layığını da müşterisini de bulur. Örneğin emlak sektöründe bu işte çalışan arkadaşların sıklıkla danıştığı bir deyim vardır. İyi ev, kendini satar. Bu sözün, sözler arasında önemli bir yeri var. Bunu ev satış işinde doğrudan etkili olan emlakçı arkadaşlar söylüyor ise bunu bir itiraf olarak da ele alabiliriz.

İyi evin kendisini satması gibi, iyi ürün de kendini satar. Çünkü sevgili parlak fikirler okurları her ne olursa olsun, ne kadar dev şirketler ne kadar dev reklam kaynakları için oluk oluk bütçe ayırırsa ayırsın, hiçbir reklam şirketi kulaktan kulağa havadisler kadar iyi çalışamaz. Hele bir ev hanımı bir ürünü beğenmesin! Gittiği ilk gün gezmesinde ürünü öyle ballandıra ballandıra anlatır ki, o ürün alır başını gider.

Meksika dalgası dediğimiz şey, ürünler için de geçerlidir. Aman canım eskiden reklam mı varmış diyerek bu işin içinden sıyrılabilirsiniz. Kulaktan kulağa reklam acentası! İşte bu her zaman iş gören biricik gerçektir. Zaten sektörleri gereği reklam yasağı olan ürünlerin ve şirketlerin varlıklarını sürdürüyor olması da bunun en büyük kanıtı. Demek ki reklama illa da ihtiyaç yokmuş. Öyle değil mi?

Sosyal Medya Neden Sandığımızdan Daha Güçlü? adlı makalemizi okuyup söz konusu ürünlerin ve hizmetlerin reklamlarını internet ve sosyal medya üzerinden yayınlayabilirsiniz. Sosyal medyanın neden sandığımızdan daha güçlü olduğunu oranın alanları içinde reklam vererek ve reklamların karşılığında bol satış gerçekleştirerek öğrenebilirsiniz. Hem de ne keyifli öğrenme. Bu nedenle yazımızı okuyun ve sosyal medyanın gücünün sınırlarını keşfederek reklam vermek ve popülerlik kazanmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini kavramış olun. Şimdiden bol kazançlı okumalar dileriz efendim.

  • İyi Referans

Bunun için ya iyi referansı olan insanlar tarafından kuşatılmış ve onların isimlerini marka değeri olarak göstermiş olmanız gerekiyor. Ya da iyi referansınızı bizzat sizin kendi ellerinizle sağlamlaştırmanız gerekiyor.

Bilmem ne holdinginin başkanı olarak önemli bir açılışta bulunmak ya da bir derneğe bağış yapmak ve bunu medyanın kolları tarafından izleyiciye aktarmak reklamın da referansın da dik alası olacaktır. Böyle fırsatları ve kozları kaçırmayın ve referans olarak her daim kendinizi de marka değerini de göstermeyi unutmayın.

Bu sayede ayaklı bir reklam olarak ortalıkta dolaşacak ve ürününüzü çok güzel bir şekilde servis etmiş olacaksınız.

“Reklamın Yasak Olduğu Bir Sektörde Nasıl İş Sağlayabilirim?” üzerine bir yorum

Yorum yapın