Robotların Gelecekte El Atamayacağı Meslek Var Mı?

2017 yılından merhaba. Merak etmeyin bu yazıyı bir insan yazıyor. Kendisine veri ve programlama seçenekleri yüklenmiş bir robot değil. Ancak henüz değil.

Teknolojinin tavan yaptığı bir çağa ayak basmak üzereyiz. Henüz etrafta uçan arabalar, bizim yerimize markete giden robotlar olmasa da bu, olmayacağı anlamına mı geliyor. İnsan oğlu evrim – devrim ilişkisi içerisinde hayatta ve dünyada kalmaya devam etmek adına sürekli olarak gelişmeye, değişmeye, farklı olmaya cüret edebildi. Bunun yıkıcı ve yapıcı etkileri var. Olaylar, durumlar, konumlar gelecekte bizi nasıl bir dünyanın beklediğine dair soru işaretleri ve umutlu ihtimaller doğuruyor. Sonuç ne olursa epey şaşıracağımız ve sürprizlerle karşılaşacağımız açık.

Bundan önce robot deyince aklımıza sadece mutfak robotu gelirdi. Evet, teknolojinin belki de bizi ilk sarstığı, derinden şaşırttığı evre elektrik beyaz eşya aletlerinde kendini göstermeyi bildi. Önceden merdaneli çamaşır makineleri vardı. Yarı otomat yarı manuel. Çamaşırı elinde tutmak suretiyle makinenin merdanelerine sıkıştırmak zorundaydınız. Son derece tehlikeli olan bu beyaz eşya zamanla yerini tam otomatik çamaşır makinelerine bıraktı.

Bundan 150 yıl önce birine elektrikle çalışan beyaz eşyalardan bahsetseydiniz hiçbir şey anlamaz ya da bunun imkansız olduğunu dile getirirdi. Diyebiliriz ki insanlığın bir bütün olarak robotlaşma süreci, elektrik ve elektronik aletlerin hayatımıza girmesiyle başladı. Bundan sonra da yüzünü sürekli gelişime adayan bir bilim – teknoloji ortaklığı meydana geldi.

Gelecekte ölecek olan kazançlı meslekler! adlı makalemiz geleceğe farklı bir açıdan yaklaşmayı ve bakmayı biliyor. Bununla birlikte günümüzde kazandırıcı olup da gelecekte bir yıldız gibi sönüp gidecek olan mesleklerin haberini şimdiden veriyor. Geleceğe dair önemli soru işaretleriniz var ise, cevapları makalemizin içinde sizi bekliyor sevgili parlak fikirleri.

Geleceğin yeni yüzü: Robotlar.

Manuel Hayattan Otomatik Hayata 

Manuel el ile yapılan, el gücüne ya da kas kuvvetine dayalı olarak yapılan işlerin tümüne denir. Hangi üretim alanı olursa olsun, hizmetin hacmi ne kadar yaygın olursa olsun hala günümüzde birçok iş manuel olarak yapılmaktadır.

Ancak bu noktada şöyle bir duralım: Niçin giderek otomatik bir hal alıyoruz. Etrafımızdaki aletler, aygıtlar, makineler neden son sürat teknolojik birer harikaya dönüşüyor. Şimdi bunların yanıtlarını madde madde arayalım ve bulalım:

  • Önceden belki öyleydi ama şimdi asla değil. Önceden yapılan her icat, getirilen her iyilik insanlığa adanacak kadar masum hisler taşıyordu bünyesinde. Sonra bu da tıpkı diğer her şey gibi birer kapital ürüne, birer ticari kaygıya dönüştü. Yani bugün bu otomatik hayat alanının oluşması bizim kara gözümüz kara kaşımız için değil. O makineleri, o dijital farklılıkları, annelerimiz üretmiyor ki, bize salt kolaylık olsun diye geliştirilip sunulsun.

 

  • Asıl niyet, hem ticari hem ekonomik düzeni son sürat geliştirmek ve birtakım şanslı azınlığın ceplerini daha fazla doldurmak isteğinden ileri gelmekte. Nasıl? Öncelikle bize hız lazım. Çağımız, hız çağı. Hızlı üretim, hızlı tüketim, hızlı sunum ve servis. Böylece yakında 10 milyarı bulacak insan nüfusunun ihtiyaçları aynı şekilde hızla karşılanacak.

 

  • Robotlaşma demesek de en üst düzey makineleşme artık fabrikaların çeperinde zuhur ediyor. Fabrikalar önceden 200 kişi çalıştıracağına şimdi 100 ya da 75 lira çalıştırıyor mesela. Robotlaşma, dijitalleşme, makineleşme insanlara hızla üretim ile bir kazanç ve rahatlık algısı yaratırken aynı zamanda kendi işlerini de hızla ve pratik bir çözüm odağında sağlayıp geliştirebiliyorlar.

 

  • Bir de işin satış yüzü var pek tabi. Ne kadar dijital, ne kadar robotlaşmaya yakın ürünler ortaya çıkarırsanız fiyatı ne kadar uçuk olursa olsun alınıyor ve alınacak. Çünkü bu tür ürünler çok cazip. Zamanında en dandik oyunlardan biri olan sanal bebek kampanyası bile nasıl milyonlara yayılmıştı. Demek ki insanlar robotları istiyor. Dijital ve sanal ortamda yetişip bizim reel dünyamıza ayak basmış ikinci el ürünleri kullanmayı da seyretmeyi de çok seviyorlar.

Sanal Olmayan Sektörler Gelecekte Ölür mü? adlı makalemiz ise robotların bir başka versiyonunu sizlerle paylaşıyor. Sanal sektörleri hiç bu açıdan düşündünüz mü? Gerçekte olmayan rakamlarla oynamak, gerçek olmayan ürünleri ve hizmetleri gerçek para karşılığında satmak da bir tür robot hizmeti olmasın sakın? Yazımızın geri kalanında sanal olmayan sektörlerin gelecekte başlarına neler geleceğini okuyabilirsiniz.

Robotlar hem işlevsel hem yakışıklı olabiliyor. :))

Robotlar Neler Yapabilir? 

Robotlara artık analitik zeka yüklenebiliyor. Analitik zeka demek çözüm odaklı düşünebilen ve karar verme aşamasında en gerçek, en yararlı kararları verebilme potansiyelini bünyesinde barındırmak demektir. Yani bir robota kırmızı mı mavi mi diye sorduğunuzda işin gereği hangisini gerektiriyorsa onu seçebiliyor ve onu uygulamaya sokabiliyor.

Bu kadarla kalsa iyi. Bununla birlikte bir robot, artık en riskli ve soğuk kanlılık gerektiren konularda bile insan zaaflarına yenik düştüğü halde, kendisi en radikal, en verimli kararı verip bir seçim yapabiliyor.

Robotlarda aynı zamanda somut duyular da gerçekleştirilebiliyor. Bir robot görmek ve duymak gibi şeyleri zaten yerine getiriyordu. Ama örneğin son denemelerde gözleri bağlanmış bir robot iki kişiyle tokalaştırılıyor. Ve hangisinin kadın hangisinin erkek olduğunu tespit edebiliyor. His deniyor buna! Hissedebilen robotlar, büyük açmazlara, büyük tıkanıklara ileride bir çözüm olarak sunulacak gibi görünüyor.

Robotlar, iç güdüsüz ama bununla birlikte sanal bellek ve sanal prototipler sayesinde neredeyse bir insan gibi hareket edebiliyor. Bunun yararları da zararları da olacak. Şimdi bunları ele alalım.

Gelecekte ne tip dükkanlar açmalıyız? belki de işe ufaktan başlayıp bir robot dükkanı açacağınız günler yakındır. Çocuklar için oyun arkadaşı robotlar. Ev hanımlarına ev işlerinde yardım edecek robotlar. Promosyonlu, bol kampanyalı robotlar! Yazımızı okuduktan sonra seçim sizin olacak ah dostlar.

Bir robot yapım ünitesi.

Robotlar Hangi Meslekleri Yapabilir? 

Görünen o ki teoride en azından, robotlar her işi yapabilecek gibi görünüyor. Evet, yanlış duymadınız. İleride mühendis robotlarımız olabilir örneğin. Öğretmen robotlarımız da.

Ancak asıl sorun şudur. Örneğin robot doktorlar oldu diyelim. Hangimiz o robota güvenip yatacak bıçak altına? Kim, bir robota tam güven duyarak onun ameliyata girmesine izin verecek. Hem şok edici, hem de gerçekten çok garip bir ikilem olarak karşımızda duran bir gerçeklik bu. İradesiyle kendisi kadar yetkin robotlar üreten insan oğlu, yine kendi iradesiyle böyle sorulara yakın gelecekte cevap arayabilir.

 

Robotlar Çalışırsa Yararları ve Zararları Neler Olabilir? 

En büyük yararı sosyal hayattaki iyileşme olur. Robot demek hatasızlık demektir çünkü. Kaç kişiden duyarız: Artık şu maçları insanlar değil robotlar yönetsin diye. Robotların yönettiği bir maçta hiçbir teknik hata, göz yanılgısına dayalı yanlış yapılmayacağı için sonuç her zaman adil ve tarafsız olacaktır. Bu durum örneği, hayatımızın birçok yerinde uygulanabilir.

Zararlı yön ise insanların işsiz kalacağıdır. On kişinin yaptığını bugün bir makine yapabiliyorsa, ileride yüz kişinin yapabildiğini de bir robot yapabilecek demektir. Bu da işsiz ordusunun daha da yükseleceği anlamına gelmektedir.

Sonuç ne olursa olsun gezegenimize umarım hayırlı ve yararlı olur. Bu da insanın eline geçen birçok yenilik gibi eskiyip yozlaşmaz!

Yorum yapın