Sarımsak Yetiştirip Satmak Nasıl Bir İş?-Karlı Mıdır?

Sarımsak, Türk insanı için vazgeçilmez bir ara öğün. Çoğu zaman yemeklerimizi daha lezzetli kılmak için o yemeğe birkaç diş sarımsak eklemek, mutfaklarımızda çok sık yapılagelen bir şey. Mercimek, lahana ve çeşitli zeytinyağlı yemeklerin yanında sarımsak yemek, yine Türk toplumunun midevi alışkanlıklarından biridir. Yoğurda eklenen sarımsaklar ise, kızartmalara, yaprak sarmalarına ekstra bir tat ve keyif katmaktadır.

TÜYO: Sarımsak diyip küçümsemeyin. İnanılmaz kar eden kişiler tanıyorum. Yılını denk getirmek gerek. Piyasayı iyi analiz etmek gerek. Tarla tarla gezip o sene kimler ne ekti ve sarmısak ekimi ne kadar analiz etmek gerek. Ayrıca ithalat oranlarını ve haberlerini takip etmek gerek. İnsanların zarar ettiği senenin akabindeki senelerde ekimler genelde az oluyor. Bu senelere denk getirmek gerek.

garlic photo

Sarımsak yetiştirip satmak nasıl bir iş diye soranlar, kara kara düşünenler için öncelikle sarımsağın çeşitli yararlarından bahsetmekte fayda var. Sarımsak bitkisinin faydaları saymakla bitmeyeceği için buraya en önemli faydalarını yazacağız. Bu faydaların Türk halkı tarafından derin bir şekilde bilinen, takip edilen, kültürel bilgilerdir. 2000’li yılların başında gelişen sağlıklı yaşam rehberleri ile birlikte, insanlar fast-food alışkanlıklarından uzaklaşmaya, doğa ile iç içe yaşayıp daha sağlıklı besinler tüketmeye yönelmişlerdir. Bu sayede sarımsağın günlük sofralarımızdaki önemi perçinlenmiş ve daha çok tüketilir hale gelmiştir.

Sarımsak yetiştirmek ve satmak isteyenlerin sarımsağın sayısız yararı hakkında bilgi ve donanıma sahip olması, ürün pazarlama aşamasında onları bir adım öne taşıyacaktır. Bunu da unutmamalı.

Sarımsak bitkisinin tüketenler üzerindeki ”en önemli” faydaları şu şekildedir:

  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek: Sarımsağın onlarca yararından belki de en etkili olanı budur. Vücudu hastalıklara, çeşitli zafiyetlere karşı bir kalkan vazifesi görüp korur. Vücudu daha dirençli kılar. Düzenli sarımsak tüketen bireyler, hastalığa daha zor yakalanıp daha kolay bir iyileşme sürecinde deva bulurlar.
  • Alzheimer’a yüzde elli oranında engel olur: Yaşlıların baş belası diyebileceğimiz hastalığı olan Alzheimer’a karşı savaşan antibiyotik etkisindeki maddeleri bünyesinde barındırır. Alzheimer hücrelerine karşı savaşan sarımsak, bu doğrultuda da vücuda yarar sağlamaktadır.
  • Zehirlenme etkilerini sıfıra indirger: Yoğurt ile birlikte sarımsak da zehirden etkilenen organların temizlenmesinde ve en hızlı şekilde şifayı bulmasında yardımcı olan antitoksin maddeler ihtiva etmektedir. Bu nedenle çeşitli zehirlenme vakalarında yoğurt kullanılabildiği gibi, sarımsak da kullanılabilmektedir.
  • Kemiklere çok yararlıdır: Özellikle kadınları ilgilendiren çeşitli vakalarda, mesela menopozda kemik erimesi sürecini yavaşlatır, bazı durumlarda tamamen engel olur. Ayrıca ilk gençlikten itibaren kemiklerin bir numaralı koruyucudur.
  • Stresi azaltır: Sarımsak bitkisinin içindeki kimi yapılar, gevşetici ve rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir. Avrupa’nın ve Amerika’nın çeşitli üniversitelerinde yapılan araştırmalar, bize aynı sonucu vermiştir. Sarımsak, stresle mücadeleyi en etkin şekilde yükselten bir rahatlatıcıdır.
  • Kolesterolü düşürür: Vücutta zararlı miktarda biriken yağların daha fazla vücuda yayılmasına engel olmaktadır. Bazı diyet menülerinde sarımsak, bu nedenle çok sık karşımıza çıkmaktadır. Sarımsağın sayısız yararlarına bunu da ekleyebiliriz.
  • İltihap ve bakterileri öldürür: Az önce de değindiğimiz üzere, sarımsal en doğal antibiyotiklerden biridir. Annelerimiz ve nice büyüklerimizin sık sık yedirmek için, ”ye, ye sağlıktır” öğüdü tam olarak bu temel noktaya dayanmaktadır. Vücudumuzun içinde bizi hasta yapacak çeşitli bakterilerin ölümünü hızlandırmaktadır. Bu nedenle bir mutfak öğünü olmasının yanı sıra, aynı zamanda doğal bir ilaç olarak da mutfak raflarımızda tutulmaktadır.
  • Güç ve enerji verir: Aynı zamanda sarımsak, doğal bir enerji besinidir. Özellikle birçok enerji içeceğinin ülkemizde yasaklanması ya da artı 18 engeline takılması sonucu yeniden doğal enerji ürünlerine yönelen insanlar, çok geçmeden sarımsağın doğal bir enerji kapsülü olduğunu fark ettiler. Vücudun dışında olduğu gibi içinde de enerji üreten sarımsak, sindirim ve boşaltım sistemlerini oldukça yüksek bir hızla aktife eder. Tuvalete çıkmakta zorlanan ya da midelerinde çeşitli sıkıntılar yaşayan insanların da belli miktarda sarımsak tüketilmeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Kozmetik Satış Temsilcisi Olmak

Sarımsağın faydalarını hem normal okuyucularımız için hem de bu işe başlayıp para kazanmak isteyen okurlarımız için sıraladık. Bu bağlamdan baktığımızda sarımsağın yetişmesinden pazarlanmasına kadar sağlık konusunda kattığı yararlar, hem ürün yetiştirme disiplininde hem de ürün pazarlama faaliyetlerinde etkin bir rol oynamaktadır.

Peki sarımsak yetiştirip satmak karlı bir iş midir? 

  • Son derece karlı bir iştir. Sarımsağın mutfak alanında kullanılabilirlik alanı oldukça geniş bir yelpazededir. Doğrudan yemeğe katılabildiği gibi, yemeklerin yanında da iyi giden bir gıdadır. Tıpkı soğan, biber ya da domates gibi. Tuza banılarak da yenilen sarımsak, birçok açıdan yemeklere ek takviye ve lezzet katar. Bu bağlamda, pazara girdiğinizde sarımsaklarınız müşterisiz kalmayacaktır. Sıfırdan reklama ihtiyaç duymazsınız. Kimse size gelip – neden sarımsak almalıyım- diye sormaz. -Neden sizden sarımsak almalıyım- diye sorar.
  • Bu açıdan ikinci nokta başlar. İnsanlar sarımsak alacaktır evet, ama neden sizden almalıdır? Sarımsaklarınız, insanları mutlu etmeli. Bu teknik bir konudur. Ürettiğiniz sarımsaklar, doğal büyüklükte, iyi yetiştirilmiş ve taze olmalıdır. Bazı kötü ve elverişsiz şartlarda yetiştirilen sarımsaklar, tatsız olabilirler. Tatsız oldukları gibi çürüme süreleri de hızlıdır. Bazı müşteriler, evlerine aldıkları sarımsakların 2 gün gibi kısa bir sürede çürüdüklerini iletmişlerdir. Nasıl sarımsak yetiştiriciliğine biraz sonra değineceğiz.
  • Son olarak her satış işinde olduğu gibi halkla ilişkileriniz sağlam olmalıdır. Bu noktada teme olarak kendi ürününüzü tanımanız gerekmektedir. Ürününüzü anlatırken yalan ifadelerden ve aşırı deyişlerden itinayla kaçınmalısınız. Örneğin, sarımsak kolay çürüyen bir yapıya sahiptir. Siz, sattığınız sarımsakların buzdolabı dışında bir hafta içinde çürüdüğünü bile bile – benim sarımsaklarım hiçbir şekilde hiçbir koşulda çürümez- gibi bir ifade kullanırsanız bu düpedüz pazarlama hilesidir. Aynı zamanda belli başlı temel bilgilere de hakim olmanız gerekmektedir. Örneğin, sarımsak ağızda bıraktığı koku ile kimi insanlarca kat’iyen tüketilmeyen bir gıdadır. Ancak, siz satış aşamasında sarımsakla birlikte sarımsak kokusunu gideren doğal ve yapay yöntemleri bilir ve bu insanlara güzel bir şekilde aksettirirseniz o sarımsakların satışı konusunda bir adım öne geçmiş olursunuz. Altın kural şudur: Sarımsak satmak istiyorsanız, karanfilin sarımsak kokusuna iyi geldiğini bileceksiniz. Belki yaratıcı bir girişimci olup bir tutam sarımsağın yanında bir poşet de karanfil satabilirsiniz.

 

Peki sarımsak yetiştirme koşulları nelerdir? Sarımsak, yetiştirmek zordur.

Meraklıları için belli başlı püf noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki daha öncesinde soğan yetiştirenler, sarımsak yetiştirmekte hiç zorlanmayacaklar. Sofralarımızda da kardeş olan bu ürünler, yetiştirme şartları bakımından da kardeş gibidirler.
    • Sarımsak, ılımlı iklimleri seven bir bitki çeşididir. Sarımsak yetiştirmek isteyenler, bu bitkinin ortamını 15 ile 20 derece arasında tutmalıdır. Soğuk ve sıcak iklimlerde yetiştirilmeye çalışılan sarımsaklar, ya çok az ya da hiç ürün vermeden ekin hesaplarında felakete yol açabilmektedir.
    • Sarımsak yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, çiçeklenmedir. Bir sarımsak bitkisi, ne kadar az çiçeklenirse o kadar çok ürün verir. Bazı yetiştiriciler, otomatik bir ön yargıyla ne kadar çok çiçek, o kadar çok ürün gibi bir yanlışlığa kapılmaktadır. Doğrusu, sarımsağın az çiçeklenerek çok ürün veren bir bitki olmasıdır.
  • Sarımsak üretiminde, dişler önemlidir. Küçük dişlerin ekilmesi sonucu beklenen sarımsaklar tıpkı dişleri gibi küçük ve bir o kadar da lezzetsiz olacaktır.
  • Sarımsak, ülkemizde genellikle kıraç topraklarda yetişmektedir. Bu nedenle genelde sadece yağmur suyu, sarımsak üretmek için yeterlidir. Ekstra durumlarda sulama gerçekleştirilir. Bu dış kaynaklı sulamalarda ise dikkat edilmesi gereken tek husus, her sulamadan sonra çapa yapılmasıdır.

Herkese bol sarımsaklı günler! Ve tabii ki bol karanfilli!

Yorum yapın