Sayısalcı olmayanlar için kazançlı olabilecek iş fikirleri-13 adet!…

Merhabalar dostlar… Bir yarım yılı geçkin süredir sizler için sürekli yazdığımız iş fikirleri ve girişimcilik yazılarının yanı sıra üniversitede okuduğu mesleği yapmak isteyen, aldığı eğitim doğrultusunda kariyer yaparak başarılı olmak isteyen arkadaşları da unutmuyoruz tabii… Çünkü; daha önceki yazılarımızda defalarca bahsettiğimiz gibi, en çok para kazananlar genellikle girişimci ruhlu, yeni ve alışılmamış işleri deneyenler olsa da, başarılı bir girişimci olabilmek için taşımanız gereken bazı özellikler vardır. Yani; eğer girişimcilik yapmaya ve iş fikirlerini hayata geçirmeye uygun bir yapıda değilseniz, en çok para kazanan olmak uğruna kendinizi heba etmenize gerek yoktur. Başarılı olarak bir süpermarket zinciri kurabilmiş birine tıp fakültesinin dekanlığını yaptıramayacağınız gibi; mesleğinde artık aşmış bir mühendisin, doktorun veya avukatın da el attığı her girişimcilik denemesinde başarılı olması pek görülmüş bir olay değildir. Bu yüzden; neyi yapmaktan zevk alıyorsanız, o işi yapınız…:)

Bu yazının konusu yukarıda bahsettiklerimle epey örtüştüğü için böyle bir giriş yaptım. Çünkü; kazançlı mesleklerden bahsettiğimiz zaman dikkat ederseniz neredeyse hepsi sayısal alanda okumanız gereken mesleklerdir. Şurası bir gerçektir ki branşı ne olursa olsun bir mühendisin, bir teknisyenin veya bir doktorun; tarih, felsefe, edebiyat gibi sözel ve tamamen ilgi alanına yönelik bölümler okuyanlara göre gelir elde etme olasılığı ezici bir üstünlüktedir. Bu durumun çağımızın ihtiyaçlarından kaynaklanması, kısmen daha fazla emek gerektirmesi gibi birçok sebebi vardır ama bu apayrı bir tartışma konusudur…

Diyeceğim o ki; rahat rahat geçineceğinizi ve mutlu bir hayat süreceğinizi düşünüyorsanız, gelecek hakkında fazla kaygılanmadan hangi iş fikrini istiyorsanız onu yapın… Sizler için sayısal olmayan alanlardan girebileceğiniz ve gayet de iyi yerlere gelebileceğiniz birkaç meslek hazırlamak istedik. Unutmayın; sayısalcı öğrenci daha zeki değildir. Kafalı olan her adam da mühendis, doktor, vs. olmak zorunda değildir…:) Gelecek kaygısını bir kenara bırakarak canınız ne istiyorsa onu yapın..;)

1)Halkla İlişkiler

Bundan birkaç yıl öncesinde inanılmaz bir çıkış yakalamış olan ve hala da tüm popülerliği devam etmekte olan mesleklerimizden biri. Bu meslekte para kazanabilmeniz için tahmin edeceğiniz üzere insanlarla iletişim kurma becerinizi oluşturan sosyal yönünüzün kuvvetli olması kilit noktadır. Buna ilaveten sahip olduğunuz meziyetler ve sonradan kendinize ekleyeceğiniz beceriler ile de kendinizi mesleğinizin çok çok üst seviyelerinde bulmanız işten bile değildir.

Başlığa tıklayarak halkla ilişkiler bölümü hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz ama tıklamanızdan önce şunu belirteyim; insanlarla ilgilenmekten, onların talepleri ve şikayetlerine göre strateji geliştirmekten ve onları memnun etmekten hoşlanmıyorsanız; yani sessiz sessiz kendi işini yapan ve insanlara tahammül edemeyen biriyseniz hiç bulaşmayın, diğer seçeneklere göz atın…:))

2)Pazarlama Bölümü

Tıpkı Halkla İlişkilerde olduğu gibi insani ve sosyal yönünüzün kuvvetli olmasına rağmen birçok yönden farklı ve hemen kendini belli eden bir meslektir. Hatta şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; meslekler  arasında sayısal okumadan büyük paralar kazanma şansınızın en yüksek olduğu bölümlerden biridir.

Pazarlama alanında başarılı olabilmek için sahip olmanız gereken özelliklere gelirsek; öncelikle insanlarla sağlıklı iletişim kurabilmek, karşınızdaki insanı saniyeler içinde kolayca çözümleyerek ne duymak istediğini saptamak ve ikna kabiliyetinizi devreye sokarak başarılı bir son yapmak çok önemlidir. Bunların yanı sıra; pazar araştırmaları, satış stratejileri geliştirme gibi konularda yetenekli olmanız ve tuttuğunu koparan bir karakterde olmanız gereklidir. “Ben bu niteliklere sahibim.” diyen varsa başlığa buyursun…:)

3)Uluslararası İlişkiler

Özellikle siyaset ve diplomasi meraklılarının yoğun ilgi duyduğu ve bu konularda yetenkli olmanızla orantılı olarak epey kazanma şansınız bulunduğu iş fikirlerinden biri… Genellikle uluslararası ilişkiler okuduğunuz zaman sadece akademisyenlik veya devlet müsteşarlığı gibi imkanlarınızın bulunacağı gibi çok yanlış bir düşünce vardır. Oysa ki dünya son 10 yıl içerisinde çok hızlı büyümüştür ve dünya çapında çalışan irili ufaklı sivil toplum kuruluşlarından devletler arası organizasyonlara kadar ortaya çıkan yeni iş fikirleriyle uluslararası ilişkiler bölümü de bundan fazlasıyla nasiplenmiştir.

Ayrıca; gerek u.ilişkiler, gerekse diğer birçok meslekte bilginiz ve bilgiyi uygulama becerini ölçüsünde para kazanabileceğiniz “danışmanlık” denen bir seçenek vardır. Bütün bunlar kesinlikle göz önünde bulundurulması gereken fırsatlar diyorum ve daha ayrıntılı bilgi isteyenleri başlığa tıklamaya davet ediyorum…:)

4)Bankacılık

Fazla söze gerek var mı?…:) Bazılarımızın minnetle andığı, bazılarımızın ise günde beş vakit küfü ettiği bankaların günlük hayatımızda her alana yerleşmeleri sayesinde; bankacılık mesleği de bununla orantılı olarak gelişmiştir ve kapitalizm var olduğu sürece de altın çağını yaşamaya devam edecektir. Şöyle bir güzelliği de vardır ki; diğer bölümlerin aksine, bankacı olabilmek için bankacılık ve türevleri bölümlerden birini okumanız şart değildir. Lisans mezunu olmanız halinde gerekli aşamalardan geçtikten sonra bankacılığa başlayabilir ve her geçen yıl daha fazlasını, sonra daha da fazlasını kazanmanın inanılmaz keyfine varabilirsiniz. Meslek fikirleri arasında en şanslı alternatif bankacılıktır derim…

5)Bilgi ve Belge Yönetimi

Temelinde kütüphanecilik ve arşivcilik isimlerindeki bölümlerin bulunduğu bilgi ve belge yönetimi; kitaplardan, sayılı mecmualardan, vs. düzenlenmeye ihtiyaç duyan yayınlardan hoşlananlar için adeta biçilmiş kaftandır. Bu mesleği daha önce duymuş olanlar veya zaten araştırmış olanlar iyi biliyordur fakat yine de basitçe açıklayacak olursak; kamu veya özel kuruluşların arşivlerinde, her türlü kütüphanede kayıtlı yayınların düzenlenmesi, bir arada tutulması, ihtiyaç duyulduğunda kolayca ulaşılması ve daha sonra da düzen bozulmadan yerine konabilmesi gibi işlerle uğraştığınız bir meslektir.

Bilgi ve belge yönetiminin şöyle bir güzelliği de vardır ki; gelişen şartlar gereği her şey gibi arşivcilik ve kütüphanecilik de dijital ortama kaymaktadır. Bu yüzden de; arşivlemede görevli olacak b.v. yönetimi okumuş arkadaşların artık bilgisayar kullanımı, dijital ortamda kayıt tutumu gibi konularda da yetenekli olması gereklidir. Ayrıca; hala gelişmekte olan bir iş kolu olduğu için; akademik alanda yapacağınız her yenilik size fazlasıyla ger dönüş sağlayacaktır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  MİMARLIK MESLEĞİ İŞ İMKANLARI VE OLANAKLARI

6)Tercümanlık(Çevirmenlik)

Yabancı dillere ve yabancı kültürlere karşı aşırı ilgi duyanların ömürleri boyunca mutlu olabilecekleri bir meslek…:) Aslında dürüst olmak gerekirse; farklı kültürlere, dillere ve coğrafyalara olan bitmek bilmeyen merakımdan dolayı çevirmenlik; meslekler arasında en çok gıpta ettiklerimden birisi olmuştur…:)

Başlığa tıklarsanız meslekle ilgili daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz. Fakat kısaca bahsetmek gerekirse; yabancı dil merakınızın yanı sıra; ilginizi çeken alana göre kitap ve yayın çevirmenliği, konferans çevirmenliği gibi yönelebileceğiniz alt dallar bulunmaktadır ve hepsinin de kendisine göre gerektirdiği farklı nitelikler vardır. Daha çok kazanmanızı sağlayacak en temel unsur da; bildiğiniz yabancı dillerin tercümanının az olmasıdır. İngilizce tercüme etmekle Fince tercüme etmek arasındaki farkı siz düşünün…:)

7)Özel Enstrüman Hocalığı

Bölüm okumaktan ve eğitim almaktan ziyade hobinizi yaparak para kazanabileceğiniz mesleklerden birine geldik. Eğitim almak derken yanlış anlaşılmasın. Eğer ders verecek derecede enstrüman bilgisine sahip bir üstad olmak istiyorsanız; tıpkı her gün mesai yapan diğer insanlar gibi her gün favori enstrümanınızla vakit geçirmeli ve kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz, ki başkalarını yetiştirebilesiniz…

Özel enstrüman kursu vermek için tek sahip olmanız gerekenler; yeterli enstrüman bilgisi, ilgili müzik dalına bıkmadan sürecek bir uğraş, bilgiyi yeni öğrenenlere aktarabilecek kadar bilgi becerisi ve kendi çabalarınızla güven kazanacağınız bir çevredir. Özel ders, enstrüman, vs. her hocalık; ilk başlarda tek tük verdiğiniz kurslar sonunda takdir ile güven kazanmanız ve kursiyerlerinizin sizi diğer arkadaşlarına tavsiye etmesi ile gerçekleşir. Dolayısıyla; gitar, bağlama, piyano, keman, vs. hangi enstrümanın kursunu vermek istiyorsanız; o sizin ciddi manada tutkunuz olmalıdır. Yoksa; “Burayı kazandı ööyle okuyoruz işte.” diye düşünen öğrenci mantığından hiçbir farkınız kalmaz…;)

8)Özel fitness-spor hocalığı

Hobinizi yaparak para kazanabileceğiniz başka bir meslek daha.. Ama enstrüman kursuna göre çok daha zor, sabır gerektiren ve meşakkatalı bir alternatif olduğunu düşünüyorum.

Hepsinden önce; tıpkı enstrüman üstadı olmak yolunda yaptığınız gibi, burada da ilgili spor branşında kurs vermenizin yanı sıra kendi antrenmanlarınızı asla aksatmamanız ve formunuzu korumanız gereklidir. Ayrıca; başarılı bir sporcu olmanın zorunluluğu olarak, beslenmenize ve sigara, alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmaya herkesten daha fazla dikkat etmeniz gerekecek. Buradan da şunu anlıyoruz ki; özel fitness-spor hocalığı yapmak; kesinlikle sadece para kazanmak amacıyla yapılabilecek bir meslek değildir. Eğer bu mantıkla başlarsanız; kariyerinizin ilerleyen yıllarında mutlaka çuvallarsınız.

Ayrıca; fitness, boks, karate, yoga, vs. ilgilendiğiniz branş her neyse; o branşın gerekli yetkileri ve lisansları elinizde olmalı, ki bu da uzun emekler sonucu elde edeceğiniz şeylerdir.

9)Arkeologluk

Tercümanlıktan sonra çocukluğumdan beri en çok ilgimi çeken mesleklerden biri olmuştur. İlgi çekmesinde Indiana Jones serisinin de payı büyük tabi…:D

Ama bu seçeneği açıklarken bir itirafta bulunmamız gerekiyor: Diğer meslekler ile kıyasladığımızda; arkeologluk mesleğinde çok para kazanma şansınız epey düşüktür. Sanıldığı gibi dünyanın dört bir yanında yapılan kazılardan çok daha fazla zamanınızı kütüphanelerde ve arşivlerde geçireceğiniz bu bölüm; tarihe ve tarihi eserlere karı bir tutku besleyenler için çok uygundur.

Mesleğin ileri zamanlarında değerlendirilecek seçeneklere bakarsak; akademisyenlik de en güvenli ve en düzenli para kazanabileceğiniz yoldur.

10)Savcılık

Sayısalcı olmayanlar için var olan meslekler arasında belki de en karizmatik ve en çok çekinilen seçenektir savcılık…:) Tabii ki diğer seçenekler gibi ha deyince başlayabileceğiniz; çok genç yaşlarda elde edebileceğiniz bir makam değildir. Öncesinde hukuk eğitimi ve çeşitli yeterlikler konusunda kendinizi mutlaka ıspatlamanız ve gerekli aşamalardan geçmeniz gereklidir. Bu ise; bıkmadan usanmadan o tuğla gibi kitapların arasında geçireceğiniz uzun yıllar demektir. Eğer hukuk alanına ilgi duyan veya spesifik bir hedef olarak şimdiden savcılığı seçmiş olanlar varsa başlığa tıklayarak yazımıza ulaşabilirler.

11)Yabancı Dil Öğretmenliği

Kişilik ve karakter özellikleri itibariyle kesinlikle tercümanlıkta olduğu gibi yabancı dillere ve yabancı kültürlere karşı meraklı olmanızı gerektiren; ama mesleğin uygulanması yönünden birçok farklılığı bulunan bir seçenektir.

Mesela; tercümanlıkta tamamen bilginize dayanarak ilgili çeviriyi yaparsınız ve sorumluluğunuz biter. Oysa ki yabancı dil öğretmenliğinde; yabancı dil becerinize ek olarak öğretme yeteneğinizin olması gereklidir. Bugün hepimiz çok iyi Türkçe biliyoruz; ama kaçımız Türkçe bilmeyen birine Türkçe öğretebiliriz?… Yabancı dil öğretmenliği de böyle bir şeydir.

Kazançlı olmasına gelirsek; devlet okullarında yapacağınız öğretmenlik halinde tabii ki çok fazla kazanamazsınız. Ama özel yabancı dil kursları; yurt dışında eğitim gibi çeşitli fırsatları kovalar ve başarılı olursanız; işinizi yaparken yaşayacağınız eğlencelerin yanı sıra kazancınız da epey üst seviye olacaktır. Ayrıntılı bilgi isteyenler başlığa…:)

12)Beden Eğitimi Öğretmenliği

Diğer seçeneklere göre kazancınız yine büyük ihtimalle düşük kalacaktır. Ama zevk aldığınız bir alan olması halinde beden eğitimi öğretmenliği; emek-kazanç orantısına göre değerlendirilmesi halinde az emeğe karşılık kesinlikle epey kazanacağınız bir meslektir.

Çocukluğumuzda hepimizin cennete gitmiş gibi hissettiği o beden derslerini yöneten hoca olmak istiyorsanız; öğrencilerinizle çeşitli spor etkinliklerine katılmak ve başarıdan başarıya koşmak istiyorsanız bu mesleği mutlaka düşünün derim…

13)Bonus: İmamlık…:)

Para kazandıran meslekler demişken ve sayısal ihtiyacı olmayanlardan basederken imamlığı es geçmek olmaz tabi… Hem ruhani yönden huzur bulacağınız, mesainizin her dakikasında sevap kazanacağınız ve buna ek olarak da büyük paralar kazanabileceğiniz bir iş fikri olan imamlık; dini ve İslami konulara ilgili olan, bunları hayatına uygulamak isteyen herkesin mutlaka düşünmesi gereken bir seçenek. Ayrıntılı bilgi almak isteyenler başlığa tıklayarak bu konudaki yazımızı da okuyabilirler.

Evet arkadaşlar; sayısal alan düşünmeyenlerin tercih edebileceği meslekler arasında an çok akla gelenler bunlar… Daha tanıtılması gereken onlarca meslek var tabii.. Ama onları da önümüzdeki yazılarda incelemeyi tercih ederim. Yazıyı fazla şişirmeye de gerek yok; çok uzun bir yazıyla sizleri sıkmaya da gerek yok.. İş fikirleri ve girişimcilik yazılarımıza devam ediyoruz. Eklemek veya düzeltmek istediğiniz bir şey varsa lütfen bir yorum atmaktan çekinmeyin. Sağlıcakla kalın..

 

 

 

Yorum yapın