Seyahat Acentesi Açmak İsteyenlere-Karlılık ve Maliyetler ve Evraklar – Röportaj

Beyler yeter artık kafam patlayacak. Size gerçeği söyleyeceğim. Bırakın gidip rantiyeci zengin etmeyi. Dükkan falan kiralamadan önce şu adımları deneyin:

  1. Açın bir tane site kurun bir ev-dükkan listeleme teması
  2. Anlaşın ev sahipleri ile
  3. Evleri siteye yükleyin
  4. Basın reklamı
  5. Gelsin kısa dönem kiralama yapmak isteyenler

Not: Burada ince nüans siz sadece bir site olarak hareket etmeyeceksiniz. Aynı zamanda sanki bir otel gibi hareket edeceksiniz. Müşteri ile siz muhatap olacaksınız, parayı siz alacaksınız, rezervasyonları siz organize edeceksiniz, telefonlara siz baktıracksınız, temizliği siz yaptıracaksınız. Ev sahibi ise kiralayan ile “kontrat” yapacak. Yani tüm sorumluluk ev sahibinde olacak. Sizse oturup aracılık yaparen %30 komisyonlardan gelen mangırları sayacaksınız. Bu fikrin tek sıkıntısı hukuksal zemini sağlam olmaması. Mesela acaba evini kısa dönem kiraya veren kişinin “kısa dönem kiralama için Belediye izni yoksa kim sorumlu olacak?“. İşte bunu bilmiyoruz. Ama bu fikirden ala seyahat aracılığı fikri şu an için yok. Organizasyonu kolay değil ama olsun.

Seyahat acentesi dendiğinde hepinizi bir rahatlık ve tatil havası sarıyor değil mi? Aslında çoğu kişi için tatil anlamına gelen seyahat acenteleri günümüzde fazlaca insanın tercih ettiği aracı kurumlardan biri olduğu için para kazandıran adreslerden de biri oluyor. Seyahat acenteleri tatil turları ve gezi turları hazırlayan kurumlar olarak özellikle konforlu birkaç gün geçirmek isteyenler için vazgeçilmez mekanlar oluyor.

Röportaj

Bugün bir seyahat acentesinde çalışan İ. K ile hem sektörün bilinmeyenlerini hem de bir seyahat acentesinde çalışmanın artılarını ve eksilerini çalıştık.

– Öncelikle merhaba. Bir seyahat acentesinde çalışma düzeni nasıldır?

– Diğerlerini bilemem. Ama ben ezelden beri vardiyalı çalışıyorum. Çünkü bizim acentemiz dinlenme tesislerine çok yakın bir yerde olduğu için 24 saat açık. Bu nedenle 12 saat – 12 saat şeklinde iki vardiya çalışıyoruz.

– Dışarıdan bakıldığında ”gelen yolculara bilet kesiliyor, çok kolay bir iş” deniyor. Peki sektörün tam içinden biri olarak bu algının doğru olduğunu söyleyebilir misin?

– Söz konusu ulaşım sektörü ise her alanı, her departmanı ayrı bir zordur. Öyle ki zor mu diye sorulmamalı, ne kadar zor diye sorulmalı. Yolcular bizi 10 – 15 dakika gördükleri için, bütün gün çay kahve içip aralarında geyik muhabbeti döndüren aylak kişiler zannediyor. Oysa şoföründen servisçisine, muavininden acente personeline kadar, her biri yana yakıla anlatır size işlerini.

– Bir gün belki onlarla da yaparız röportaj. Bugünkü konumuz acente işletmek.

– Belki bu röportajdan sonra bir yerin işletmeciliği ile sermayedarlığının farklı şeyler olduğunu anlarlar. Çünkü para koyup yer açmak ayrı, bir yerin başında durmak çok ayrı.

– Peki, seyahat acentesinde çalışacak olan kişileri bekleyen zorluklar neler?

– Saymakla bitmez k. Her gün ayrı bir hikaye, her yolcu ayrı bir sürpriz. Bir kere her türlü aksiliğin nedeni sizden sorulur. Sorulur derken neden, ne oldu gibi bir soru değil. Hesabı size kesilir anlamında söylüyorum bunu. Otobüs geç kalır senin başını ağrıtırlar. Sistem arıza verir, bilet kesemezsin, sorumlusu sen olursun. Hakeza otobüs gecikir, yine senden bilirler. Bir keresinde dayanamayıp yolculardan birine patlamıştım: Şu an burada sizinle konuştuğuma göre otobüsü ben sürüyor olamam değil mi? Demek ki otobüsün geç kalmasından da ben sorumlu değilim.

– Kaç yıldır bu sektörde çalışıyorsunuz?

– Önümüzdeki ay tam 5 yıl olacak.

– 5 yıllık tecrübenize dayanarak seyahat acentesi açıp işletmenin karlı olup olmadığını söyleyebilir misiniz?

–  Şu devirde kârlı dedin işten zararlı çıkarsın. Zararlı bildiğin iş de seni ihya eder. Dengelerin acayip bir hızla değiştiği bir dönemde yaşıyoruz. Pandemi nedeniyle şu an birkaç sektörün dışında her sektör riskli. Bugün zengin olmak isteyen ya market açacak ya da tıbbi ürünler satacak.

– Ama yolculuk da en zaruri ihtiyaçlardan birisi.

– Millet evden çıkamadığı için o ihtiyaç ortadan kalktı. Kaldı ki birçok sektör gibi bu sektör de dolup taştı. İnsanlar 3 – 4 bilindik firmayı tercih ediyor genelde.

– Yeni bir yer açıp onu marka haline getirmek mümkün olabilir. Nasıl ki en büyük markalar bile konkordato ilan ediyorsa, bunun tersi de geçerli olabilir.

– Elbette olabilir ama normal zamanlarda. Çok hassas bir dönemden geçtiğimiz için seyahat acentelerin işi de her zamankinden çok daha zor bir hale geldi. Hem yolculuk yapan kişilerin sayısı azaldı hem de belli başlı markalar alıp başını gitti. Onların hızına yetişebilmeniz için ya sermayenizin çok iddialı olması lazım, ya da alt yapı ve lojistiğinizin profesyonel.

– Bugünkü seyahat acentelerinin lojistiği ne durumda sizce?

– Bizim sektörde bir söz vardır. ”Yolcu servisi bekler ama servis yolcuyu beklemez” diye. Yani sistem yolcuyu bekletmek üzerine kurulu. Adam, yolcuyu bekletmeyeyim, dakik olayım demiyor. Yolcu bekler diyor. Kapıda kalan adam çilingire nasıl muhtaçsa, yolcu da seyahat acentelerine, servislere o kadar muhtaç.

– Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederim.

– Ne demek? Asıl ben teşekkür ederim.

Herkesin işinde gücünde olması ve uzun stres altında kalması seyahat etme isteklerini de artırıyor. Maddi açıdan uygun olan turların düzenlenmesi ile birlikte bayramlarda dahi tatile çıkan aile sayısı oldukça fazla.

Şu İş İlgini Çekebilir:  KIRTASİYE DÜKKANI AÇMAK-Kar marjı ve maliyeti? - Röportaj

ÖNEMLİ UYARI: Artık bu iş tamamen seyehat blogları ve videoları üzerinden satış ortaklığına evrilmek üzere. İnsanlar, özellikle de z ve sonraki kuşak anam babam usulü seyehat acentasına gidip de tatil kovalamıyor. Yemiyor. Bunun yerine internetten araştırıp buluduğu ucuz odalarda konaklayıp parayı yöredeki yeme-içme, aksesuar dükkanlarından harcamak istiyorlar. Otele fazla para vermek istemiyorlar. Bu tüketim alışkanlığı gelecekte otel fiyatlarını da etkileyecek gibi.

travel photo

Seyahat acenteleri sadece tatil yapmak isteyenler için değil aynı zamanda seyahatlerde tercih edilen ulaşım araçlarının biletlerini satması ile de biliniyor. Bu nedenle biletler üzerinden de kar elde eden acenteler fazlaca kişinin uğrak mekânlarından biri haline geliyor. E tabi acenteler bu kadar işlerken yatırım yapma ya da yeni bir işe başlama hayali kuran kişilerinde bu tür bir alanda yer alması büyük kazançlar elde etmesini sağlayacaktır. Seyahat acentesi açmak isteyenlere özel olarak hazırladığımız bu yazı dizisinde sizde hangi aşamalardan geçeceğinizi öğrenerek bu meslek dalında başarıyı yakalayabileceksiniz.

Seyahat Acentesi Açmak Karlı Mı?

Seyahat acenteleri oldukça geniş bir sektörde hizmet veren adresler oldukları için kolay kolay durgunluk yaşayan alanlardan değillerdir. Kış aylarında kış turizmi, yaz aylarında yaz turizmi, yayla turizmi, hac turizmi, umre turizmi gibi yılın pek çok zamanını değerlendiren seyahat acenteleri sürekli faaliyet içerisindedirler. Seyahat acentelerindeki bu hıza ek olarak bilet satışları, tur düzenlemeleri gibi çalışmalarda yapıldığında yıl içerisinde boş zaman kalmamaktadır. Çalışma alanı geniş olan bu sektörde ise yılın her zamanının verimli kullanılması daha fazla kazanç elde edilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle de seyahat acentesi açmak günümüzün en karlı sektörlerinden biri haline gelmektedir.

İnternet üzerinden işletilen seyahat acenteleri çok büyük yatırımlar istemeyen ve kısa sürede yatırılan ücretten daha fazlasını kazanmayı sağlayan bir alandır. Ayrıca yılın belli bir kısmında aktif olarak görev almanız yılın diğer kısımlarında ise dinlenmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle de konfor için bile bu sektöre atılabilirsiniz.

Maliyeti

Gerçekçi olmak gerekirse; açması en az maliyetli olan iş fikirlerinden birisi olan seyehat acentası açmak fikri için öyle çok para gerekmiyor. Kaliteli ve büyükçe bir masa ile 4-5 sandalye ve bilgisayar yeterli olacaktır. Ancak bunlardan ziyade abone olduğunuz yazılımlar biraz maliyetli olabilir. Her ay düzenli para ödemeniz gerekecektir. Tek bir elden rezervasyon yapmaya olanak tanıyan bazı otel, bilet rezervasyon programları var.

Kimler, Nasıl Seyahat Acentesi Açabilir?

Seyahat acentesi açmak için belli kriterler vardır ve bu kriterlere uyulduğunda herkes seyahat acentesi açarak çalışmaya başlayabilir. Bu nedenle seyahat acentesi açma fikrine sahip olan kişilerin karşısına çıkacak olan seyahat acentesi çeşitleri şunlar olacaktır:

  • A Grubu Seyahat Acentesi: Bu grupta yer alan acenteler genel olarak bir seyahat acentesinde bulunması beklenen bütün görevleri yerine getirebilirler. Yurt içi ve yurt dışı turlardan tutunda bilet satışlarına kadar hemen her türlü etkinliği yapabilirler.
  • B Grubu Seyahat Acentesi: A grubunda bulunan seyahat acenteleri tarafından düzenlenen turların bilet satışları ve uçak, otobüs, tren gibi ulaşım araçlarının hem yurt içi hem de yurt dışı bilet satışlarını yapan acentelerdir.
  • C Grubu Seyahat Acentesi: Sadece Türk vatandaşlar için sadece yurt içinde gidilebilecek turları düzenleyen acentelerdir.

Seyahat acentesi açmak isteyenlerin sadece yukarıda yer alan gruplardan birini seçmekle işleri bitmez. Çünkü günümüzde yukarıdaki grupları:

  • Bağımsız bir şekilde açarak işletenler,
  • Kurumsal bir acente açarak işletenler ve
  • Danışmanlık şeklinde yürütenler bulunmaktadır. Sizde hangi türde bir acente açacağınızı düşünerek karar vermeli ve ona göre işlemlere başlamalısınız. Çünkü seçilecek olan seyahat acentesi türüne göre belirli yerlere ödeme yapmanız ve belgeler hazırlamanız gerekmektedir.
kale resmi
vay anam vay kalenin heybetine bakın yav ne hoş

Seyahat Acentesi Açmak İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Seyahat acentesi açmak için yapılacak başvurudan önce seyahat acentesi açmak adına ilgili bakanlığa dilekçe yazması gerekir. Bilgilerini doğru bir şekilde dilekçede sunduktan sonra Bakanlık onay verirse seyahat acentesi açmak isteyen kişiye cevap gönderilir. Daha sonrasında ise seyahat acentesi açmak isteyenlerden şu belgeler istenmektedir:

  • Seyahat acentesi türüne uygun olarak başvuru belgesi,
  • Çalışma ruhsatı ve iş yeri açabilme belgesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesinde başvuru sahibinin şirket ana sözleşmesi ile birlikte bulunan beyanın aslı,
  • Acenteyi temsil edecek olan kişilerin Ticaret Sicil Tasdiknamesi aslı,
  • Acente unvanına uygun imza ya da kaşe,
  • Eğer acente bir firma ya da şirket tarafından kurulacaksa buraya ortak olan kişilerin T.C. Kimlik Numaraları ve adli sicil kayıtları,
  • Acenteyi temsil edecek kişilerin imza sirküleri,
  • SGK İşyeri kodu ve T.C. Kimlik numaralı beyan ile birlikte SSK aylık prim belgesi ile hizmet belgesi gerekmektedir.

Seyahat Acentesi Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?

  • Seyahat acentesi açmak için meslek lisesi, önlisans ya da lisans gibi alanların ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir.
  • Seyahat acentelerinde en az 1 kişi çalışan olarak bulunmalıdır.
  • Acente açmak isteyenlerin yabancı dil sertifikasına da sahip olması gerekir.
  • Bakanlık tarafında verilmiş olan Rehberlik Belgesi’ne de sahip olmak gerekir.
  • Acentenin grubu belirlenmişse Bakanlık Merkez Muhasebe Birimi’ne A, B ya da C grubu için istenilen tutar yatırılmalıdır.

Seyahat Acentesi Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seyahat acentesi açacak olan kişilerin acenteyi açacakları mahalleyi, caddeyi doğru seçmeleri gerekir. Çünkü acenteler ulaşılmaz yerlerde olduklarında yeterince kazanç sağlayamazlar ve durgun bir iş dönemi başlar. Seyahat acentesi açıldığında bunu belli eden bir tabela ve acente tanıtımı mutlaka yapılmalıdır. Aksi halde acentelerin asıl işlevi anlaşılmaz ve insanlar buralara gelmez. Bulunduğu ilin ve çevre illerin seyahat şartlarını, tur düzenlenmesi için uygun mevsim özellikleri gibi ayrıntıları da bilmesi gerekir. Her zaman güler yüzlü bir hizmet sunması gereken acentelerin başarılı bir yazılıma ve faks, telefon, internet, kâğıt gibi diğer gerekli olan ürünlere sahip olması şarttır. Hızlı ve güvenilir hizmet sunan adresler daha fazla tercih edilir.

“Seyahat Acentesi Açmak İsteyenlere-Karlılık ve Maliyetler ve Evraklar – Röportaj” üzerine 6 yorum

  1. Öyle bir anlatmışsınız ki yani seyahat acentası açan köşeyi dönüyor. Sizin TURSAB’ın kaç para istediğinden ve her sene legal olarak haraç toplar gibi para aldığından haberiniz yok sanırım ya da tuzunuz kuru. 50000 TL’ye yakın giriş ücreti hem de taksit de yok. Biz parayı kavak ağacından topluyoruz tabi. 7000 TL teminat. TURSAB devletin dayatma olarak ufak esnaftan legal olarak haraç topladığı bir kurumdur. Turizm’de vergisini vererek taşımacılık yapan ufak esnafa bile seyah acentası olması için dayatma var. TURSAB sadece milletten topladığı haraca bakar ne işe yarıyor bana dışarıdan müşteri mi buluyor? Büyüklerin ufakları yok etmek için çıkardığı bir işe yaramayan sadece topladığı paraya bakan bir kurumdur.

    Yanıtla
  2. Son yıllarda OTA (Online Travel Agency) olarak çalışmaya başlayan firma sayısı hızla artmaya başladı. Türkiye’de de bir çok turizm firmasının asıl çalışma alanı olarak online seyahat acentacılığı olarak seçmesi ve başarıyla büyümesini hepimiz görüyoruz.
    Seyahat acentacılığına yeni başlayanların ve bu konuda fazla tecrübe sahibi olmayanların bu sistemle çalışmayı tercih etmeleri durumunda işleri bir hayli kolaylaşıyor.
    Büyük turizm şirketleri ile yaptıkları anlaşmalar sonrası XML entegrasyon yaparak yüz binlerce seyahat ürününü web sitelerine ekliyebiliyor ve satışa sunabiliyorlar.
    Geriye kalan sadece pazarlama yapmak ve satışları artırmaktır.
    Online seyahat acentası olarak çalışmak isteyen arkadaşların ismimdeki linkte yer alan siteyi ziyaret ederek detaylı bilgi almaları mümkündür:

    Yanıtla
  3. seyahat acentası acarken hangı belgeler kullanılmaktadır dosya olarak belglerı yukleyerek yayınlasanız cok sevırım . teşekkurler

    Yanıtla
  4. Tur şirketi açmak isteyenler Turizm sektörünü down to top bir hiyerarşide bir otelde housekeeping görevleri, rezervasyoncun görevleri nelerdir, satış müdür nasıl çalışır bunları bilmek zorunlu değildir ancak bir artıdır. 1-2 yıl turizm sektöründe( Oteller, kamp alanları) ya da tur şirketlerinde pazara nasıl ulaşılıyor, müşteri (misaifir) talepleri nelerdir, hangi yazılımlara ihtiyaç var, raporlamaların ve müşteri datası tutmanın önemini kavrayarak bir altyapı kurmaları uygun olacaktır. Daha sonra pazar rekabetinin çok fazla olduğu bu sektörde ve ismini vermeyeceğim büyük firmaların çok güçlü web tabanlı pazara sunum yaptığı platformlarla(web sitesi)nasıl rekabet edilebileceği ile ilgili doğru yazılım ve projelerin olması uygun olacaktır. Amerikayı yeniden keşfetmekten bahsetmiyorum, erişmeye çalıştığımız pazar bölgesinde kimler güçlü, güçlü olan firmaların arasına girebilecek güçte bir web alt yapısı kurulması ve bunun dinamik ve sürekliliğini sağlayabilecek bir yatırım ya da çalışma yapılması gerekmektedir.
    Özetle: sektörde müşteri gözü ile bakabilmek en az 1-2 yıl sektörde tecrübe edinmek, güçlü IT altyapısı kurmak ve güncel olmaktan geçmektedir. 50,000 TL yi verip tabela asmak zor değildir, Ancak iş oturmadığı satış yapılamadığı ve büyümediği takdirde maddi kaybın yanında zaman ve moral bozukluğu da getirecektir.
    Büyük tur şirketler arzı satın alırken uygun fiyattan anlaşmalar yaparak ve aldığı fiyatı pazara doğru yerde sunarak para kazanıyorlar, fiyatı almak yeterli olmadığını alınan fiyatın müşteriye ulaştırılarak bu işin müşteri memnuniyeti geri dönüş takibi yapıldığında, finans konusunda da kazanılan paranın sermayeye dönüştürlmesi ilkesini benimseyerek güzel bir başlangıç yapılmış olacaktır.

    saygılar.

    Yanıtla

Yorum yapın