Sizinle Aynı İşi Yapanlarla İletişime Geçmenin İnanılmaz Yararları

İş kurmak önemli. Kurduğunuz işi ilerletmek ve her geçen zaman içerisinde daha gelişkin, daha tanınan bir uğrak merkezi hale getirmek ise çok daha önemli ve zor. Zor çünkü hangi işi kurarsanız kurun, günümüzde rekabet almış başını gitmiş durumda. Bunun için sektör içinde rakip demek yabancı ve düşman demek değil, dost ve müttefik demektir. En azından sizin oluşturacağınız anlamlar ve kıracağınız tabular ile birlikte böyle olabilir.

Günümüzde rakip imgesi son derece radikal ve yanlıştır maalesef. Rakip demek, aynı işi yapan, aynı ürünü ya da hizmeti satmaya çalışan, bu bakımdan bizim kazanacağımız parada gözü olan yabancılar bütünü demektir. Kapitalizmin sert ikliminde, mevcut şartlara bağlı kalmaksızın ayakta ve hayatta kalmaya çalışan kimi kurum ve işletmeler, rakip denilince akıllarına düşen bu akıl almaz ve sarsıcı simge ile birlikte, hemen savunmaya geçer, onlarla kıyasıya mücadele etme isteklerini belirtirler.

Bu bize uygulanan algının ötesine geçmek ve şirket alanları içinde barış rüzgarları estirmek ise tamamen bizim elimizde. Rakip demek, olmazsa olmaz bir varlık demektir. Dünyanın dünyası 7 milyon değildir ki, alanımızda bir ürünü ya da hizmeti sadece biz satalım. Böyle bir şey mantıken ve istatistiksel açıdan mümkün olmadığına göre, rakip kavramı gerçektir ve mecburidir. Rakipsiz bir alanda iş yapamayacağımıza göre rakiplerimizle iyi ya da kötü geçinmek, onlarla dost olmak ya da yabancı kalmak tamamen bizim yürüttüğümüz politikalarla belirlenecektir.

İş kurarken kaybetmek bazen çok yararlıdır adlı makalemiz, iş kurarken takınmamız gereken tavırları ve edinmemiz gereken temel düsturları size gösterecektir. Böylece bazen iş kurarken kaybetmenin bazen daha iş kurar kurmaz kazanmaktan çok daha yararlı ve geleceğe dönük bir umut payı bıraktığını hep birlikte görmüş oluruz.

Dayanışmanın fotoğrafı…

Bizimle Aynı İşi Yapanlarla Nasıl İletişime Geçebiliriz? 

  • İşletmenizin konumuna ve büyüklüğüne göre iki seçeneğiniz var. Bu iki seçeneği sizinle paylaşalım ve hem mahalli hem de kurumsal açıdan yapmanız gerekenleri, izlemeniz gereken yolları adım adım sizinle paylaşalım.

Mahalli Kurumlar İçin:

  • Örneğin bir tavuk dönercisi işletiyorsunuz. Üsküdar gibi mahalli bir semttesiniz. Henüz öğlen 2 olmasına rağmen ketçap ve mayonez kaynaklarınız bitti. Toptancıyı arıyor ancak ulaşamıyorsunuz. Ne yapmanız gerekiyor? Telaşa kapılıp dönerlerine ketçap mayonez isteyen müşterilerinizi reddetmekten başka bir çare gelmiyor mu aklınıza? Hemen bir başka tavuk döner işletmecisine gidip bunu talep edebilirsiniz. Böyle küçük yerlerde ve işletmelerde böyle şeylerin lafı dahi olmaz. Hem de iyi bir tanışma yöntemi olur. Bununla birlikte söz konusu dost firmalarla tanışmak ve ortaklaşa hareket etmek için her zaman için dükkanınızda bir şeylerin tükenmesini beklemenize hiç gerek yok. Bunun için eskilerin ”muhabbet kapısı” dediği değeri, sadece özel hayatlarımızki insan ilişkileri için değil çalıştığımız ve alın terimizle para kazandığımız dükkanlarımızda da gerçekleştirebilir ve dükkanlar arası dostluk bayrağını inşa edebiliriz.

 

  • Kurumsal Firmalar İçin: 

Kurumsal firmaların tanışma olayları kendileri gibi kurumsal olmaktadır. Örneğin sezon sonu eğlence geceleri ya da iş yemekler gibi. Bu alanlarda başka kurumsal firmalar tarafından düzenlenen akşamlar, partiler ve yemekler, kurumsal firmaların yöneticilerinin birbirleriyle tanışma, ahbaplık etmek ve ilerideki büyük ortaklıkların ilk habercisi olmak gibi güzel olasılıklara yelken açtırır. Bunun için böylesi kurumsal firmaların böylesi gecelere ve yemeklere davet edilmesi, hem bir ödül hem de yeni değerler için bir fırsat niteliği taşımaktadır. Kurumsal firmalar, gözünü açıp tutup böyle yerlere adını yazdırmayı bilmeli, doğru bir iletişim tekniği ve yönergeleriyle o gecelerde şirket kimlikleri ile birlikte oralarda olmayı ve görünmeyi bilmelidirler.

Mail Listesi Oluşturmanın İş Kurarken Faydaları adlı makalemiz de bu konuda size ekstra bir yol haritası çizecektir. Zira oluşturacağınız mail listeleri ile hem hedef kitlenize sanal arenadan doğrudan doğruya ulaşma ve onlarla iletişim kurma şansı yakalayacağınız gibi, aynı şekilde bu mail listeleri ile birlikte sizinle aynı işi yapan kurum ve işletmelere de ulaşabilir, onlara sizin düzenleyeceğiz küçük ama tamamen yerinde bir kararla organizasyonlara davet edebilirsiniz.

Bazen ilk adımı sizin atmanız gerekir. Sektör içinde ”yalnız bir şirket” olmamak için bu adımları hem çeşitli yemekler hem de mail listeleri ile birlikte atabilir, sonsuzmuş gibi görünen çemberleri kendi kurumsal alanınızda toplayabilirsiniz.

İletişime geçin ve dost olun.

Sizinle Aynı İşi Yapanlarla İletişime Geçmenin İnanılmaz Yararları

1- Tekel Oluşturabilirsiniz: 

Tekel oluşturmak zorundasınız. Kaim bir şirket ve işletme olmak için kesinlikle üretim ve sektör alanında yalnız kalmamalı ve kendinizi çeşitli ortaklıklarla pekiştirmelisiniz. Sizinle aynı işi yapanlarla iletişime geçmenin inanılmaz yararlarından ilki budur. Aman o beni rakibimdir, ondan mümkün mertebe uzak durmalıyım bakış açısı hem çok amatörcedir, hem de bir o kadar çocukçadır.

Bununla birlikte üretim ve hizmet çeşidi ne olursa olsun, büyük firmalar bile ortaklıklar kurmaya ve tekelleşme yoluna gitmeye karar vermiş gibi görünüyorlar. Zira endüstriyel arenada son çıkış olarak tekel kurmak, kurtarıcı olarak görünüyor ve yorumlanıyor.

 

2- Sizin dışınızdaki rekabeti önlersiniz: 

Rekabeti önlemek tek başınıza mümkün olmayabilir. Bunun dışında rekabet kalkanını kurmak ve inşa etmek için başka firmalarla tanışmak ve onlarla çeşitli ortaklıkların içine girmek, hem sizi rekabetten koruyacaktır hem de diğer firmaların rekabete karşı dirençlerini kıracaktır. Zira onlar değil de siz tekelleşme yoluna gittiğinize, gücünüze güç katmış olacaktır. Böylece endüstrinin içinde söz söyleme sırası size gelecek ve siz de güçlü ve büyük bir firma olarak piyasa içi ayarları belirlemiş ve yönetmiş olacaksınız.

Şirketim Batıyor Ne Yapmalıyım Diyenlere adlı makalemiz de kara günlerin eşiğinde olan şirketler için. Bu yollara girememiş, bunları yapmak için geç kalan şirketler için son yardım önlem paketleri yazımızın içerisinde yer almaktadır!

Birlikte hareket etmek insanlar kadar şirketler için de mühimdir.

3- Fiyatları Ortak Belirlersiniz: 

Fiyatları sistemin ya da başka firmaların belirlediği bir pazar payı içerisinde hareket etmek, sizin için zor olacaktır. Zira fiyatlar başkaları tarafından belirlendiği takdirde otomatik olarak onların kontrolünde yer alıyorsunuz demektir. Bunun psikolojik kısmını bir kenara bırakacak olursak, teknik ve mali açıdan da sizi çıkmazlara sokacaktır. Zira karşı taraf sizi ve olası zararlarınızı düşünmeden, tamamen kendi parametrelerini ve oranlarını hesaba katarak bu rakamları belirler.

Siz daha ucuz ya da daha pahalı satmak istediğiniz ürünleri dahi onların belirlediği fiyatlarla satmak zorunda kalırsınız ve bu da çok büyük ihtimalle sizin zararınıza olur.

 

4- Politikayı Belirlersiniz: 

Piyasa içi dinamikleri belirlersiniz. Kim neyi nasıl satacak? Bu soruların cevapları sizin toplantılarınızda alacağınız kararlarla ortaya çıkar ve belirir. Piyasa içindeki söz söyleme yetkinliği ile birlikte kendinize ve şirketinize olan güveniniz kat be kat artar. Bununla birlikte örneğin bir ürünün ambalajlı satılması, daha sağlıklı ve dolayısıyla daha ekonomik ise, bunun kararı belirleyebilir, bu tarz tüm irili ufaklı kararların verilme noktası haline gelebilirsiniz.

Sonuç olarak sizinle aynı işi yapanlarla iletişime geçmenin sonsuz yararlarından faydalanmak istiyorsanız, sadece satış ölçeğinde değil iletişim alanında da kollarınızı sıvamalı ve harekete geçmelisiniz.

Yorum yapın