SORUNLU ÇALIŞANINIZLA BAŞA ÇIKMANIN 8 YOLU

Sorun çıkaran işçiye nasıl davranmalısınız sorusu bir çok mülakat sorusunda sizlerin karşısına çıkabilecek en çetrefilli ve ucu açık soru olabilmektedir. Bu yazımızda mülakat sorularını cevaplamanıza yardımcı olmak için ve de iş yerinizide hakikaten var olan sorunlu tipler ile baş edebilmenize yardımcı olacak tüyolardan bahsedeceğiz. İşyerinizde her zaman böyle tipler olacaktır.

 Onları kovmak asla çözüm değildir zira bu tipler genelde sizin iş yerinizde belki de en çok iş yapabilecek elemanlardır. Bünyelerinde barındırdıkları kontrolsüz gücün onları normalden daha hareketli ve huzursuz yaptığı gerçeğini kabullenmeniz gerekmektedir ilk olarak. Bir klişe söz vardır bu blogda ikinci kez kullanıyorum: ” Kontrolsüz güç, güç değildir!” Zaten normal adamlar işyerinizde öyle kolay kolay olağanüstü performans sergilemez.     Bu sorunlu elemanı işe yarar hale getirmek işi tamamen sizde bitmektedir. Şimdi tek tek neler yapabileceğinizden bahsedelim…

1) BU DOSTUMUZUN SIK SIK ÖVGÜYE İHTİYACI VARDIR.

 

Belirli aralıklarla pohpohlamaya, arkadan iteklemeye ihtiyacı vardır bu dostumuzun. Aşırı donanımdan dolayı bunların kişisel gelişimleri pek yeterli değildir. Karakterleri çok sağlam değildir dolayısıyla övgüye ihtiyaç duymaları doğaldır. Övgünün dozunu en ideal şekilde ayarlamak marifeti sizin liderlik becerinize kalmıştır.

2) BU SORUNLU ÇALIŞANINIZA İŞ HAYATINDAKİ DİĞER ÇALIŞANLARDAN DAHA BAŞARILI VE YETENEKLİ OLDUĞUNU SIK SIK YİNELEMENİZ GEREKMEKTEDİR.

Rekabetin ateşleyici gücünü bu sorunlu çalışınanınıza karşı kullanmalısınız. Ancak bunu yaparken de dozunu iyi ayarlamanız gerekmektedir. Aksi halde sorunlu çalışanınızın tembellik yapmasına vesile olacaktır.

3) ONUN TAKIMIN ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLDUĞUNU HİSSETTİRMENİZ GEREK.

 

Biliyorum ammada naza çekiyorlar kendilerini ancak bu tripler  “sevgili triplerine” benzemektedir. Arada bir durup dururken kendi kendine bozulan sevigiliyi kendine getirme girişiminde bulunur gibi manevralar sergilemeniz gerekmektedir. Yoksa bu habire olay çıkaran ancak epey yetenekli ve başarılı çalışanımızın kaybedilmesi işten bile olmaz. Takım çalışması demek herkesin yetenekleri doğrultusunda en iyi yaptığı görevleri bölüşmesi demektir. Bu takım çalışması tahmin edemeyeceğiniz kadar çok sinerji yaratıp herkesin adapte olmasını kokaylaştırmaktadır. Bu sorunlu çalışanımızın bu ekibin önemli bir parçası olduğunu ona sık sık hatırlatmanız gerekmektedir.

4) SORUNLU ÇALIŞANINIZIN TAKIMDAKİ VE ÇALIŞMA SAHASINDAKİ DİĞER KİŞİLERCE SEVİLİP, SAYGIYA DEĞER BULUNDUĞUNU ANLATMANIZ GEREKMETEDİR. 

 

Sevildiği ortamda bulunan sorunlu çalışanınız habire durduk yere olay çıkarmayı ona saygı duyan diğer insanların varlığı nedeniyle sona erdirebilir. Bu sebeple diğer çalışanlarınızın; bu sorunlu çalışanınıza karşı olan tavırlarını olumlu yönde düzeltmesini sağlayabilirsiniz.
 

5) OLAY ÇIKARAN ÇALIŞANINIZIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ MANİPULE EDİCİ DAVRANIŞLARIN İŞE YARAMAZ OLDUĞUNU ONA BİLDİRMENİZ VE GÖSTERMENİZ GEREKİR.

 

Bu durum istediğini elde etmek için saatlerce ağlayan bebeğin bu huyundan vazgeçmesini sağlamaya benziyor. Habire ağlyan bebeğe her ağladığında emzik verirseniz, bir dahaki emzik isteğini ağlayarak dile getirecektir. Sizden ricam her ağladığında emzik vermeyin. Aksi halde alıştırmış olursunuz ve bu ağlamaların önünü kesemezsiniz.
 

6) SORUNLU ÇALIŞANINIZIN BELLİ BAŞLI HOBİLERİNE AYIRACAK VAKTİ OLMALI VE BU HOBİLERE ONU YÖNLENDİRMELİSİNİZ.

 

Bu taktikle fazladan enerjisini iş hayatında boşaltmak gereği duymaz ve sizde diğer çalışanlarınız da rahat olur. Bu hobiler gerek spor faaliyetleri olabilir gerekse beyin jimnastiği sayılabilecek aktiviteler olabilir. Sorunlu çalışanınızın tipine göre onu yönlendirmeniz gerekli.
 

7) BİRAZ BİLİNDİK OLSA DA ” EMPATİYE SEVK ETMEK” METHODU DA EPEY İŞE YARAMAKTADIR.

 
Empati yani “kendisini başkasının yerine koymak ve onun açısından düşünme biçimi” olarak açıklanabilir. Empati sayesinde sorunlu çalışanınız bir ihtimal yaptığı arızaların neticelerini ve olumsuzluklarını görebilir ve bu hareketlerden vazgeçebilir.
 

8)TÜM BUNLARI YAPARKEN SORUNLU ÇALIŞANINIZIN HAKİKATEN “ARIZALI BİR HERİF” OLDUĞUNU ONA HİSSETTİRMEMENİZ GEREKİR.

 
Ona hissettirirseniz bu seferde kendisini etiketleyip ümitsiz vaka olarak görebilir. Sorunları olduğunu ona kabul ettirmelisiniz ancak ümitsiz olduğunu hissettirmemelisiniz. Neden bu maddeyi yazdım derseniz; çünkü acı bir gerçektir ki iş hayatına adım atmasına rağmen, yaşına başına rağmen hala olay çıkaran tipler genelde ümitsiz vakalardır:((
 

“SORUNLU ÇALIŞANINIZLA BAŞA ÇIKMANIN 8 YOLU” üzerine bir yorum

  1. İşçi ve işveren hukuku açısından da güzel bir yazı olmus bütün sorun sadece işçi de değil bu yüzden empati gercekten önemli

    Yanıtla

Yorum yapın