Sözel Zekası Olanlara İş Fikirleri

Merhaba sözel zekası olanlar! Bu yazımızda size özel olarak taze ve güncel iş fikirleri ile karşınızdayız. Belki çoğunuz liselerin sözel bölümünden mezun oldunuz. Önce bu konuyu bir detaylandıralım. Lisede hatırlayacağınız üzere bölümlere üç ana dalda ayrılmıştır. Bunlardan ilki sayısal bölümdür. Lisedeki gözlüklü ve sivilceli, süper zeka olan insanlar direkt sayısal bölüme geçer. Zaten puanları o kadar yüksektir ki okuldaki hocalar da direkt bu yönde talimat verirler. Böylesi öğrenciler matematikle, geometriyle oyuncağına yeni kavuşmuş çocuk gibi oynarlar. Biyoloji onlardan sorulur. Kimya, fizik falan derken tamamen sayısal bir dünyanın kapısından içeri girerler. Onlar az konuşur, az insanla temas halinde olurlar. Günün on saati yeri geldi mi sadece ders çalışırlar.

İkinci ölüm ise eşit ağırlıktır. Bazı öğrencilerin derslerine eşit ağırlık veriyor musun bakalım diyerek şaka yaptığı öğrenci tipidir. Sayısal bölümün fizik, kimya, biyoloji gibi derslerini almazlar. Türkçe ve matematik dengesinde ilerlerler. Günümüzün psikologları ve benzeri işlerini yapanlar bu bölümden mezundurlar.

Geldik sözel bölümüne! Sözel bölümü, adeta tutunamayanların bölümüdür. Ders notları çok düşük, ama sınıfta kalmaktan da bir şekilde sıyrılmış öğrenciler direkt olarak sözel bölümü seçerler. Daha doğru seçmek zorunda kalırlar. Ancak onların da işine gelir bu. Sonunda matematikten, kimyadan ve türevi sıkıcı derslerden kurtulmuştur sözel öğrenciler. Onları diğer öğrenciler içten içe aşağılar, hor görür. Okul yönetimi de aynı şekilde.

Sonuç olarak sözel bölümü, sözel zekası olan öğrencilerin de bir yuvasıdır. Tıpkı şimdi parlak fikirler olarak size iş imkanlarını sunacağımız bir alan açmamız gibi, siz de özelsiniz! Hatta belki de en özel öğrenciler, en özel insanlar sizsiniz. Çünkü sözel zeka, aslında çok zor bulunan bir değerdir.

Birazdan sözel zekaya sahip olanların donatıldığı becerileri size bir bir sıralayacağız. Daha öğrencilik hayatından bu yana matematiksel değerleri kutsayıp sözel zekayı hiçe sayanlara da bir cevap niteliği taşıyacak bu yaptığımız. Bununla birlikte unutmayın ki meslek seçimleri sadece üniversite zamanı olan şeyler değildir. Sözel bölümlü mezunlarının en büyük sıkıntısı seçebilecek çok az mesleği olmasıydı. Ancak biz size tam 8 yeni iş fikri vereceğiz. Çünkü becerilerinizin ve yeteneklerinizin bu işleri yapmanız için yeterli olduğundan son derece eminiz.

Gelecek Neden Zeki İnsanlardan Ziyade Yaratıcı İnsanların? birazdan sözel zekaya sahip olanların sahip oldukları becerileri sıralayacağımızı söyledik. Gelecek neden zeki insanlardan ziyade yaratıcı insanların diye sorduğumuzda bu becerilerden birini zaten sıralamış oluyoruz. Yaratıcı olmak! Kim bilir dünyanın ihtiyacı olan şey belki de teknisyenler ya da mühendisler değil yaratıcı adamlar, felsefi ve edebi konuşabilen ve üretebilen değerli insanlardır. Siz ne dersiniz?

Düşünmek, sözel zekayı arttıran temel etkinliklerin başında gelir.

Sözel Zekaya Sahip Olanların Sahip Olduğu Beceriler 

  • Yaratıcılık: Yaratıcılık, kavramlardan, formüllerden, şifrelerden bağımsız bir ögedir. Bir sayısalcı iki formülü alır ve birbirine karıştırarak çeşitli yolları izleyerek sonuca ulaşır. Bir romanda karakter en büyük özgürlüğün edebiyat olduğunu söylemiştir. Karşı taraf, hayır matematik de özgürdür. Sonuca istediğin işlemden gidebilirsin diye buyurmuştur. Karakter ise edebiyatta özgürlüğün sınırsız olduğunu çünkü bir sonuca bile varmak zorunda olmadığını ifade etmiştir. O nedenle yaratıcılığınıza sahip çıkın. Bu dünyanın zekadan ziyade yaratıcılığa ihtiyacı var! Bu da böyle bilinsin.
  • Ağzı iyi laf yapmak: Bakın bu da siz sözel zekaya sahip olanların sahip olabildiği yegane özelliklerden biridir. Yeri geldi mi manipülasyon, yeri geldi istediğin yere çekme ve yönlendirme gibi durumlar hem sosyal hayatın hem de iş hayatının bulunmaz nimetlerinden biridir. Ayrılsak da beraber dizisindeki o zıpır karakterin ağzı iyi laf yaptığı için çeşitli belalardan kurtulmayı her defasında başarmayı bilmektedir. Çözeceğiz abicim çözeceğiz diyerek çözmeyi de bilmiştir. Ağzı iyi laf yapıyor olmak, yalan söylemek değil gerçeği kullanabileceğin ve kendi çıkarına uygun hale getirebileceğin bir alana çekmek demektir.
  • Hızlı Düşünme: Sözel zeka, beyinde birtakım sıkıntıları geride bırakmak ve huzurlu bir düşünce sistemine sahip olmak demektir. Birilerinin kafaları sonsuz karışıkken sözel zekası olan insanlar fazlaca hızlı düşünme yetenekleriyle kendilerini hayran bırakmayı bilirler. Hızlı düşünmek, iş hayatında da son derece önemlidir. Birileri mıy mıy kırk saat bir işi yaparken, birileri, hızlı ve doğru düşünerek sorunları kati surette çözüme ulaştırmayı bilirler.

 

Çok Fazla Düşünmeden Yaşayabilmek Neden Mutluluktur? fazla değil hızlı düşünmekten bahsettik. Çok fazla düşünmeden yaşayabilmek mutluluktur, bunun yolu da belki hızlı düşünmekten geçmektedir. Zira çok düşünen günde sekiz saat düşünürken, hızlı düşünen sekiz dakikada düşünüp eyleme geçebilmektedir. Konunun ayrıntıları yazımızın içerisinde sizleri bekliyor sevgili parlak fikirler okurları.

Beyin bedava. Sözel de sayısal da olsa.

  • Soğukkanlı kararlar alabilme becerisi: Sözel zekaya sahip insanlarda kendine güvenme duygusu had safhada gelişmiştir. Bu nedenle de bu güven, aldıkları ve verdikleri karara da yansır. Soğukkanlı kararlar alabilmek ve bunu uygulamaya seri bir şekilde sokmak, iş dünyasında sizi vazgeçilmez kılacaktır.

 

  • Kendini sevdirebilmek: Geldik sosyal zekaya sahip olanların sahip olduğu becerilerden sonuncusuna. Hani derler ya şeytan tüyü mü var sende diye? İşte budur. Bir insan sosyal hayatında, özel ve iş hayatında kendini sevdirebiliyorsa, yükselme şansı da o derece yüksektir. Çünkü sonuç olarak insanlarla iş yapıyoruz. Dünyanın tüm toplantıları, tüm gösterimler, tüm fuarları insanlar arasında gerçekleşiyor. Her şey belli bir noktadan sonra ikili ilişkilerdeki sıcaklığa, samimiyete dayanıyor. Siz işinizde ne kadar başarılı olsanız bile, sırf adamın teki size gıcık kaptı diye o iş olmayabiliyor. Ama aynı şekilde yetkin biri olmasanız dahi kendinizi sevdirmeyi başardığınız için, o işi kapma ihtimaliniz de artıyor.

Dünyanın en zeki insanlarından biri: Einstein.

Sözel Zekası Olanlara 8 İş Fikri 

Şimdi sözel zekası olanların sahip olduğu becerileri de gösterdiğimize ve bildiğimize göre sıra onlara iş fikirleri vermekte.

1- Danışmanlık 

Size istediğiniz ya da az biraz yetkin olduğunuz konularda danışabilecek milyonlarca insan var dışarıda. Laf aramızda çoğu da sayısalcı. Matematik, geometri canına okumuş ama basit problemleri bile sosyolojik açıdan çözüme kavuşturamamış binler, milyonlar. Bu nedenle bir danışmanlık şirketi açabilir ve sıkı laf yaptığınız ağzınla onlara talep ettikleri danışmanlık hizmetini güle oynaya verebilirsiniz.

advice photo

2- Yaşam Koçluğu 

Danışmanlığın bir tık daha üstü yaşam koçluğudur. Tamamen sözel zekaya dayalıdır. İnsanların günlük hayatta mutlu hissetmeleri ve başarılı olmaları gibi durumlarda onlara tamamen ”sözel” olarak destek çıkacak, yol yordam gösterecek, onları motive edecek ve bu işten gırla para kazanacaksınız. Yaşam koçları gün geçtikçe sayılarını arttırıyor. Onların konuşmalarını dinleyip yazılarını okuduğunuzda kendi parlak zekanızdan izler bulmuyor musunuz?

 

3- Organizasyon 

Bir şeyleri organize edebilmek de insanlarla kurulan iletişimlerden geçer. İletişim noktanız ne kadar zirveyse o kadar organize edebilirsiniz. Bir partiyi, bir toplantıyı, bir iş yemeğini. O nedenle size sunabileceğimiz 3. iş fikri, organizasyon olarak kayıtlara geçsin lütfen.

 

4- Halkla İlişkiler 

Çağrı merkezlerinden sonra dünyanın en çok telefonla konuşan insanları herhalde halkla ilişkiler uzmanlarıdır. Onlar, birtakım insanları, şirket sahiplerini tanıtım filmleri çekilsin diye ikna etmek durumundadırlar. Yine aynı şekilde hem kurumsal hem öznel bağlamda iletişimleri güçlü olduğundan bu iş için biçilmiş kaftandırlar.

 

5- Reklamcılık: 

Reklamcılık sektöründe boy gösteren, kalem oynatan çoğu kişilik, tamamen yaratıcı kodlarla beslenmiş kişiliklerdir. Sözel zekanın yaratıcılık alanında filiz vermiş ürünlerini, bu tipte karakterler ortaya çıkarır. Bu yıllardır böyle. Ve yıllarca da böyle devam edecek.

İletişim Fakültesi Mezunu Ne İş Yapabilir bu kadar sözel zeka ve sözel bölümlerden bahsettikten sonra sözel bölümü mezunu liselilerin çok tercih ettiği iletişim fakültelerinden ne gibi meslekler çıkıyor sorusuna yanıt aramamak olmazdı.

6- Turizm 

İnsanlarla ilişkilerin etkin rol oynadığı bir meslek alanı daha. Sözel zeka eşittir insanlarla iyi geçinmek. İnsanlarla iyi geçinmek eşittir turizm işinde yükselmeye kaldığın yerden devam etmek.

7- Eğitmenlik 

Meraklı ve ilgili olduğunuz bir konuda uzmanlaşın. Gerekli diplomaları ve sertifikaları alın ve hemen eğitmenliğe soyunun. Sözel zekaya sahip olmak eğitmen rolünü de hakkıyla teslim etmek demektir. Bu nedenle nice sayısal zekalı insan sizin derslerinize girip sizden bir şeyler öğrenmek için can atacaktır.

8- Sanat Rehberliği 

Sözel zekanın sanat üzerindeki etkisi açıktır. Müzik, resim, edebiyat, sinema gibi sanat alanlarında eser vermek, üretim yapmak ya da bu alanlarda rehberlik hizmetlerinde bulunmak ancak sözel zekanın keşfedilmesi ve işler hale getirilmesiyle mümkün olmaktadır.

Sözel zekalarınızın değerini ve kıymetini bilin. Onlara uygun mesleklerin olduğunu bir an bile aklınızdan çıkarmayın. Hepinize hayırlı iş kapıları dileriz.

“Sözel Zekası Olanlara İş Fikirleri” üzerine bir yorum

  1. Bu güne kadar baktığım en güzel ve en hayata bağlayıcı umut yeşerten bir site bayıldım motivasyon dehşet 😉

    Yanıtla

Yorum yapın