Spor Mağazası Açmak İsteyenlere tavsiyeler – Röportaj

Spor yapmak dünyanın en keyifli ve en sağlıklı aktivitelerinden biri. Eskiden hatırlarsanız spor yapmak yerine insanlar daha fazla hareket ediyorlardı. Hatta spor yapmak için öyle spor kıyafetlerine ya da ayakkabılara da ihtiyaç yoktu. Herkes evinde ne kıyafeti varsa onunla yürüyüşe çıkıyordu. Kağıttan yapılan toplar oynanıyor, raketle pinpon topları oynamak çok lüks sayılıyordu. Ancak spor yapmak son zamanlarda çok farklı bir hal aldı. Artık spor denilince herkesin aklına profesyonelce yapılan çalışmalar geldiği gibi insanlar bu etkinlik için düşünmeden kıyafet ya da spor malzemeleri seçiminde bulunuyor. Yüzlerce markanın görev yaptığı spor dünyasında ise harika ürünler bulmak mümkün.

 

Benim gibi bilgisayar başında oturanlardan tutunda sağlıklı yaşamak adına spor yapması gerektiğini düşünenlere kadar yüzlerce hatta binlerce insanın ihtiyaçları arasına giren spor malzemeleri günümüzde çeşitli dükkanlarda satılabiliyor. Çocuklar için ayrı büyükler için ayrı ürünlerin bulunduğu bu mağazalarda gezmek bile çok keyifli. Çünkü bu mağazalara girdiğinizde renk renk spor kıyafetlerinden spor malzemelerine kadar her şeyi bulabiliyorsunuz. Orijinal ürünlerin satıldığı bir spor mağazası açmak ise günümüzün en karlı işlerinden biri olarak karşımızda duruyor. Sizde bu işe girişeyim zaten merakım var diyorsanız sakın beklemeyin. Kazançlı çıkacağınız bir alan ve zaman içinde büyüme olanağınızda çok yüksek.

sport shop photo

Röportaj

Bugün Mecidiyeköy’de büyük bir spor mağazasının sahibi olan U.K ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisiyle spor mağazasında en çok tercih edilen ürünleri, işin zorluklarını ve kâr oranını konuştuk.

– Sadece spor malzemeleri satan bir mağaza açmak fikri nasıl oluştu?

– Bu fikir aslında Türkiye için de yeni bir fikir sayılır. 2000’li yılların başından itibaren İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde tek tük açılmaya başladı spor mağazaları. Önceden birisi futbol topu alacaksa mahallesindeki kırtasiyeden alıyordu örneğin. Spor bir eşofman takımı alacaksa da herhangi bir mağazaya girmesi yeterliydi. Ama bugün sektörler birbirlerinden ayrılmaya başladı. Süper marketler her şeyi bir arada sunsa da her şeyin sadece birkaç modelini satabilir. Bunun başka rengi, başka bedeni yok mu diye soranlar soluğu bizim gibi ”özel” mağazalarda alıyor. Ben de küçüklüğümden beri spora ilgi duyan biriyim. Sadece futbola da değil. Basketbola da. Spor mağazasının başında olmak da benim için hem bir iş hem bir spor.

 

– Özellikle ülkemizde spor denince akla tek bir şey geliyor: Futbol. Bu, mağazalar için de geçerli mi? Spor mağazaları esasında birer futbol mağazaları mı?

– Elbette esasında öyle. Bizden alışveriş yapan insanların yüzde sekseni, sadece futbol malzemeleri ya da forması alıyor. Diğer futbol branşlarına yeteri kadar ilgi gösterilmiyor olması elbette kötü. Ama ülkemizin bir futbol ülkesi olması da sevindirici. Futbolla yatıp futbolla kalkan bir ülkeyiz. Bu da haliyle spor mağazalarının kataloglarına, reyonlarına ve cirolarına da yansıyor.

 

– Pilates ve fitness malzemelerinde satışlar nasıl peki?

– Pilates de son yıllarda hanımların futbolu oldu diyebiliriz. Hem eğlenceli hem de son derece faydalı bir spor. Evde, tek başına, küçücük bir alanda bile yapılabiliyor olması da en büyük artılarından biri. Bizim de en çok sattığımız ürünlerin başında pilates topu geliyor. Fitness’da ise durum biraz farklı. Bugün Amerika’da ya da bir Avrupa ülkesinde spor mağazalarında çok fazla fitness malzemesi seçeneği olduğunu görebilirsiniz. Ama bizde sadece dambıl ve fitness eldiveni ile sınırlı seçenekler. Bu da elbette arz – talep dengesi. Özellikle küçük bir mağazası olan insanlar, reyonlarına futbol topu ya da krampon koymak varken bench sehpası ya da ağırlık yelekleri satamaz haliyle.

 

– Peki ya talep olursa?

– Talep olsa da binde bir olur. Dükkan sahibinin de vereceği cevap hazırdır. Elimizde yok ama sizin için getirtiriz. Bu durumda da spor mağazası aslında satıcı değil aracı konumunda olur. Ondan satın al buna sat. Ama dediğim gibi binde bir. O nedenle merkezde her zaman futbol, biraz da basketbol var.

 

– En çok sattığınız basketbol malzemeleri nelerdir?

– Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Z kuşağı olarak nitelendirilen yeni nesil, futboldan çok basketbolla ilgileniyor. Bu da satışları olumlu etkiliyor. Sadece basketbol topu ya da özel kaçış ayakkabıları ile sınırlı değil satışlar. Son iki – üç yıl içerisinde gerçekten basketbolla ilgilenenlerin sayısı arttığı için, basketbol malzemelerindeki mevcut seçeneklerde de gözle görülür oranda bir çeşitlilik sağlandı.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Pastane açarken dikkat edilmesi gerekenler.

– Mesela?

– Mesela dripling gözlükleri çok fazla satıyor. Özel şut ve ribaund çalıştırıcıları da.

 

– Voleybol malzemelerinde seçenekler neler peki? Ve satışlar nasıl?

– Maalesef voleybol, ülkemizde hak ettiği yerde değil. ”Kadın sporu” deniyor ama kadınlar da yeteri kadar ilgi göstermiyor. Ayda yılda bir, biri gelip voleybol topu var mı diye soruyor. O da çoğunlukla ya parasını ya da topu beğenmeyip almıyor zaten.

 

– Spor mağazası açacaklara ne tavsiye edersiniz?

– Her şeye rağmen spor mağazalarını sadece futbol mağazası gibi işletmesinler. Çok yönlü düşünüp reyonlarını da mümkün olduğunca farklı malzemeler ve ayakkabı çeşitleri ile zenginleştirsinler.

 

Spor Mağazası Nasıl Açılır?

Spor mağazası açmak istediğinizde size yardımcı olacak iki seçenek olacaktır:

  1. Bayilik alarak spor mağazası açmak
  2. Gerekli işlemleri yaparak başlı başına bir spor mağazası açmak

Siz yukarıdaki seçeneklerden istediğinizi tercih ederek yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak işin kolayına kaçmak ve ürün tedarikinde sorun yaşamamak adına bayilik açmanızı tavsiye ederim. Eğer ben bu işi yaparım derseniz birkaç markanın bulunduğu farklı bir spor mağazası da açabilirsiniz.

Spor Mağazası Açmak İçin Gerekenler

Spor mağazası açmak gibi enerji dolu ve kazançlı bir işe girişmek istiyorsanız ve bayilik açma seçeneği yerine diğer seçeneği seçmişseniz sizlere yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabilirim:

Kendinize Bir İsim Bulun!

Spor mağazası açmaya başlamak için ilk olarak kendinize herkesin aklında kalabilecek ve sportif bir hava yansıtabilecek bir isim bulmanız gerekir. İsminiz sizi yansıtan bir kimlik konumunda olacağı için mutlaka özen göstermelisiniz. İsminizi bulurken rakip firmaların isimlerini de inceleyebilirsiniz.

İşlek Bir Mekân Bulun!

Dükkân açacağınız zaman mutlaka işlek ya da spora önem verenlerin bulunduğu bir yer seçmeniz gerekiyor. İnsanların sizi istedikleri zaman bulması adına merkezde ya da büyük alışveriş merkezlerinin içerisinde olmanız büyük bir avantaj olacaktır.

Gerekli İzinleri Alın!

Spor mağazası açmak istediğinizde sizden dükkân açma belgesi, işletme belgesi gibi gerekli belgeler sorulacaktır. Gerekli yerlere belgelerinizi tam bir şekilde ulaştırdığınızda ise spor mağazanızı resmi olarak da temellendirmiş olursunuz. Bunun için mümkün olduğunca doğru ve gerekli olan belgeleri toplamaya çalışın.

Ürünlerinizi Tedarik Edin!

Spor mağazası açacağınız için bütün işlemler sırasında spor mağazasına yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Ancak bu aşamaya geldiğinizde gerekli olan spor malzemeleri ile daha fazla içli dışlı olacaksınız. Hangi malzemeleri alacağınıza ne tür spor ürünleri satacağınıza önceden karar vermelisiniz. Bazı mağazalar sadece kıyafet odaklı çalışmalar yaparken bazıları ise spor malzemeleri ya da spor ayakkabı satışı yapabiliyor. Ancak siz yatırımı kuvvetli bir işe girişecekseniz her alandan ürünler bulundurarak hizmet kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Tanıtım Çalışmaları Yapın!

Açacağınız spor mağazasının müşteri kazanmasını sağlamak adına gerekli yerlere broşürler bırakabileceğiniz gibi indirimler ve açılışa özel etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Ayrıca interneti de etkin bir şekilde kullandığınızda kısa sürede müşteri kazanabilirsiniz.

Sanal Mağazanız Olsun!

Spor mağazaları genellikle yüksek gelirli insanlara hitap eden mağazalardan olarak bilinir. Ancak internet dünyasında daha geniş bir kitleye hitap ederek ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Çeşitli firma rehberlerine de kayıt olarak hem sanal dünyada hem de gerçek dünyada satışlarınıza başlayabilirsiniz.

sport shop photo

İyi Bir Spor Mağazası Nasıl Olur?

Spor mağazası açmaya karar vermişseniz ve gerçekten sağlam adımlar atarak sektörünüzde başarılı olmak istiyorsanız şu konulara çok dikkat edin:

  • Ürünlerinizin kaliteli olmasına dikkat edin.
  • Müşterilerinize geniş ürün seçenekleri sunmaya çalışın. Eğer böyle bir imkanınız yoksa müşterilerinizin ihtiyaç duyduğu ürünleri sunmaya çalışın.
  • Mağazanızın düzenli ve temiz olmasına dikkat edin. Hatta dekorasyon konusunda geniş alanlar bıraktığınız ve eşyaların üst üste yığılmadığı bir yer hazırlayın.
  • Güler yüzünüzü eksik etmeyin.

Spor Mağazası Açmak Karlı Mı?

Spor mağazası açmak istediğinizde yeterli yatırımı bulabilirsen ve kaliteli ürünler satmaya başlarsanız kısa sürede müşteriniz artacaktır. Müşterilerinize sunacağınız ürünler ise çoğu zaman dışarıda satılan ürünlerden kat kat kaliteli olacağı için fiyatları da yüksek olacaktır. Kalitesiz bir üründen 10 tane sattığınızda 100 TL kar ediyorsanız bu mağazada 2 ürün satarak 100 TL kar elde edebilirsiniz.  Ayrıca ürünleriniz kaliteli olduğu için müşterilerinizde devamlı olacaktır. Düzenli satış yapan bir yer olduğunuzda ise kazancınızı tahmin bile edemezsiniz. Dükkan giderleriniz dışında 5.000-10.000 TL arası kar elde edebilirsiniz.

Ancak bu rakamın son derece izafi olduğunu buraya yazmak zorundayız. Yani dükkanınızın yeri, büyüklüğü, çalışan sayısı, çalışanlara verilen maaş, ödenen stopaj miktarı gibi onlarca faktör karlılığı etkileyecektir. Sizlere bu hususta naçizane tavsyemize şehrin tam merkezinde dükkan açmayın, şehir merkezlerinde sadece reklam verin! Dükkanınız şehrin biraz dışında olsun. Merkezdeki dükkana ödeyeceğiniz kirayı kısıp ürün fiyatlarını aşağıya çektikten sonra kalan bütçeyi de reklama yatırmayı deneyin. Emin olun bu yöntemle çok daha etkili ve vurucu bir çıkış yapmış olursunuz. Birçok büyük firmanın izlediği strateji bu şekildedir.

“Spor Mağazası Açmak İsteyenlere tavsiyeler – Röportaj” üzerine 2 yorum

  1. Ben awm de mağaza açmak istiyorum karma yani karşık hamılın lesconun vb gibi ürünlerin satışını yapmak istiorum bayilik verenlerıer konuştum onayladılar benim nasıl yapmam gerek hiç bir bilgim yok yardımcı olurmusınız

    Yanıtla

Yorum yapın