Start-Up’ları Başarıya Götüren 6 Adım

Her yükselmenin bir ön koşulu, bir başlangıç aşaması vardır. Bu aşamalardan herkes geçer. Bugün adını popüler dergilerde, medya yapılarında gördüğümüz ve herkesin tanıdığı iş adamları bile bir zamanlar start up niteliği taşıyordu.

Yol, uzundur. İş dünyasındaki yollar çetrefillidir. Tuzaklar, engeller, başarısızlıklar ve risklerle doludur. Aklınızda dahiyane bir fikir, elinizde o fikri hayata geçirmek isteyen belgeler ve dökümanlar olsa da her zaman için iş ne olursa olsun başlangıç aşamasında olmak zordur. Bu hem psikolojik hem de iktisadi açıdan külfettir. Yeni bir okula başlayan öğrencinin ilk yılı zordur örneğin. Yeni bir hastaneye tayini çıkan doktorun da aynı şekilde o hastanede geçirdiği ilk zamanlar epey uğraştırıcıdır.

Start uplar ise bir öğrenciden ya da bir doktordan farklı olarak iş sahnesinde belirirler. Örneğin başlangıç aşamasındaki bir öğrencinin kendini fikir ve proje bazında kanıtlaması gerekmez. Onun sorunu daha çok uyum ve adaptasyondur. Aynı şekilde yeni bir hastanede göreve başlamış bir doktorun da her zamanki işini yapmaya devam etmesi yeterlidir.

Start up ise tamamen yeni ve farklı girişimlerin genel adıdır. Yeni olan sadece mekan ya da iş yeri değil, işin de kendisidir. Parlak fikirlerle kuşatılmış genç zihinlerin keşfedilmesi ya da kendilerini göstermeleri gerekmektedir ki bu her zaman mümkün olmamaktadır. Çünkü artık çok kalabalığız. Fikirler de ne kadar gelişme ve büyüme potansiyeli taşısa da her zaman aynı hızla sahaya taşınamaz.

 

Kısa bir girişimci harcanması hikayesi başlıklı yazımızı okuduğunuzda bir girişimcinin nasıl hatalarla harcandığını hikayeli bir şekilde okumuş olacaksınız. Bazen hatalardan ders çıkarmak için nasihatlerden ziyade yaşanmış bir hikayenin aktarımı daha etkili olmaktadır. Siz de kendinizin değil evvela başkalarının hatalarından ders çıkarmak istiyorsanız bu kısa girişimci hikayemizi mutlaka okuyun.

 

Yeni bir iş dünyası. Start up’lar.

Start Up’ların Düşmemesi Gereken Klasik Hatalar Nelerdir? 

  • İnsanoğlu bazen kendine güvenin sınırlarını aşar ve bu da onun sonu olur. Aklınıza gelen fikir ne kadar özgün ne kadar gelişkin olursa olsun onu iyi ve güzel bir şekilde ambalajlayıp sunmakta fayda var. Bununla ne demek istiyoruz? Kimi start up seviyesindeki girişimciler fikirlerine öyle güvenirler ki onlara en ufak bir süs ekleseler bile zekalarına hakaret sayarlar bunu.

 

  • Sadece medya dünyası değil iş dünyası da görsele, sunuma, pazarlık renklendirmelerine ve daha nice medyatik unsura bağlı hale gelmiştir. İnsanların algıları doğru ya da gerçekten önce güzele odaklanmış durumdadır. Bu da fikrinizin evvela güzel bir şekilde takdim edilmesi zorunluluğunu doğurmuştur. Bazı girişimciler gibi fikrim harika deyip üstüne ekstra hiçbir estetik ve etik takviye yapanlar, o süper fikirlerini alıp evlerine dönerler sonra.

 

  • Ben nerede yanlış yaptım sorusunu sormamak için yapılan yanlışları iyi tespit edip oyunu kurallarına göre oynamakta fayda var. Zaten henüz yolun başında olmanız birçok açıdan dezavantaj doğuracaktır. Bu dezavantajı bol atmosferde aleyh olanları leyhinize çevirmek için güzel bir üslup, sağlam bir sunum size birçok açıdan artı uç getirecektir.

 

  • Start up seviyesindeki girişimciler ve yatırımcılar kendilerini Level 1’deki Süper Mario gibi görebilirler. Altınları topladıkça, önüne çıkan engelleri aştıkça önünde yeni bölümler açılacak ve her bölümden sonra daha güçlü, daha kendinden emin bir şekilde ilerleyecektir. Sonunda has prensesi kurtarmak ve oyunu layıkıyla bitirmek isteyen herkes, aşama aşama ilerlemeyi bilmeli ve kendine fazla güvenmek gibi tarihi bir hataya düşmemelidir. Prensesi kurtarma yolunda hepinize bol şanslar.

Sunum Yaparken Duru, Sade Ve Berrak olmanın önemi start-up seviyesindeki girişimcilerinin üstünde önemle durması gereken sunum konusuna eğiliyor. Sunum yapmak, sadece ürünü değil fikirleri de pazarlamak anlamına geldiği için, bu makalemizde altını önemle çizdiğimiz hususlara dikkat etmeli ve ona göre yol almalısınız.

Parlak fikirler, parlak başlangıçlar demektir.

Start – Up’ları Başarıya Götüren 6 Adım: 

1- Strateji ve Deneyimlenen İş Fikri: 

Şimdi başta öne sürdüğünüz fikir, ne kadar yeni ve ilk etapta harika görünse de uygulanabilirlik alanı ne kadar geniştir? Bir iş fikri, fikir olduğu için en başta ne olursa olsun soyuttur. Tıpkı bir matematik formülü gibi. Bu nedenle öne sürdüğünüz fikirlerin ana hatlarını çizerken gerçeğe temas etmesini de göz önünde bulundurmalısınız. Sizin işinizi büyütme imkanı olan insanlara stratejik bir plan program haritası çıkarmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz.

Ancak bu stratejik alan içerisinde bir de ek olarak deneyimlenen iş fikri empoze etmelisiniz. Küçük bir pilot mekanda ya da pilot alanda, öne attığınız iş fikri deneyimlenmeli ve başarıya ulaştığı taktirde daha büyük alanlarda daha gerçek bir şekilde piyasaya sürülmeli.

 

2- İyi Gelir Modeli: 

Bir senarist senaryosunu yapımcıya okuttu diyelim. Yapımcı senaryoya bayılsa bile şunu soracaktır kendi kendine: ”Bu senaryo bana ne kadar kazandırır?’‘ Siz de start up olarak fikrinizi geliştirmek üzere sunduğunuz kodamanlara bu sorunun cevabını daha onlar sormadan vermelisiniz. Sonuçta kimse kimsenin kara karışına kara gözüne iş yapmıyor. Bulduğunuz fikir, geliştirmek üzere öne sürdüğünüz öneriler gerçekten harika olabilir. Ama piyasada bir karşılığı da olmayabilir.

Bu nedenle evvela fikirlerinizin iyi bir gelir modeli ile desteklenmesi ve parasal açıdan soru işaretleriyle dolu zihinlere bir aydınlık katması gerekmektedir.

 

3- Farklı Avantajlar: 

Bir fikir, uygulamaya geçtiği takdirde, kendine pazar payı içerisinde bir dilim almayı hak ettiğinde, farklı avantajların kapısını da açmayı bilmeli. Amaç totalde para kazanmak olsa da, tek amaç bu değildir. Tanınmayı arttırmak, ünü pekiştirmek, sektörde söz sahibi olmaya başlamak, tekelleşmek gibi son derece mühim konular da sizin geliştireceğiniz fikirlerin sağladığı farklı avantajlar ile kendini gösterebilir.

Önemli olan o avantajların ne olduğunu bulup çıkarmak ve o avantajları fikirlerle birlikte bir potada eritebilmektir.

İstanbul İçin En İyi Yatırım Fırsatları ve Fikirleri adlı yazımız çoğumuzun yaşadığı yer olan İstanbul şehrinin içerisinde yer alan yatırım fırsatlarını ve fikirlerini mercek altına alıyor. Meraklısına…

Start up: Düğmeye basın ve giriş yapın.

4- Kaliteli ve Yaratıcı Satış Teknikleri: 

Bundan 10 yıl önce bir hamburgercide çocuk oyuncakları satılacağı söylense de herkes gülüp geçerdi. Ancak bugün hemen hemen her hamburgercide çocuklara yönelik hediyeler ve ürünler vardır. Hamburger gibi çocukların sağlığına zararı olabilecek ürünleri bu şekilde sevimli göstermek ve meşru kılmak hiç kuşku yok ki kaliteli ve yaratıcı bir satış tekniğidir.

Siz de start up olarak böylesi yaratıcı ve kaliteli satış tekniklerini bulup çıkarmalı ve öne sürmeyi bilmelisiniz.

 

5- Fikrinize Aşık Olmayın 

Yazımızın başında da belirtmiştik zaten. Fikrinize aşık olmak yerine onu sağlam dayanaklarla destekleyin ve en sonunda fikrinize aşık olmak yerine ona aşık edin!

Fikriniz ne kadar pırıl pırıl olsa da başkalarını ikna etmek zor olacaktır. O nedenle her türden destekle fikrinizin arkasında olun ve onu destekeleyin.

 

6- Kolay Anlatılabilir Fikir 

Bu sayede çok yatırım alabilirsiniz. Şair Gülten Akın’ın da dediği gibi ”Ah kimselerin vakti yok / durup ince şeyleri anlamaya.

O nedenle kısıtlı bir zaman içerisinde kulakları milyonlarca iş fikriyle dolu olmuş adamlara zamanlarını çalmadan hızlı ve etkili bir şekilde fikirlerinizi sunmayı ve onay almayı hedeflemelisiniz.

Yorum yapın