Sucu dükkanı açmak

Merhaba arkadaşlar; “sucu dükkanı açmak nasıl bir iştir?” sorusuna tüm hatlarıyla cevap vermek istiyorum. Öncelikle eskiden dillerde pelesenk olmuş şimdilerde ise nedense pek kullanmadığımız bir deyimi hatırlatmak isterim: Sudan ucuz! Eskiden bir elbisenin, bir kalemin, bir ayakkabının çok ucuz olduğunu belirtmek için sudan ucuz deyimini kullanırdık. Günümüzde ise bizzat suyun kendisi pahalı olduğu için bu deyim de raflara kaldırılmış oldu.

water photo

Bu deyimi yeniden günlük yaşamda bir daha eskisi kadar çok sık kullanılır mı onun ekonominin gidişatı belirleyecek. Ama siz en azından dükkanınızın bulunduğu mahallede bu deyimin daha sık telaffuz edilmesini sağlayabilirsiniz. Zira özellikle İstanbul ve benzeri metropollerde, suyun fiyatları sadece 2 -3 yıl içinde katlanarak yükseldi. Özellikle büfeler ve seyyar satıcılar suyu fahiş fiyata satmaktan çekinmiyor. Ancak siz sadece su satan bir dükkan işleteceğiniz için birçok yönden avantajlı olacaksınız. Zira simidin yanında ve pet şişede su satmak başka, tabela değeri olan bir yerde dükkan açıp damacanayla su satmak başka.

Hoş, fahiş fiyatlarda su satan dükkanlar da az değil. ”Normalde” bedava olması gereken temel yaşam kaynağımız, böyle astronomik fiyatlarla satılınca da alıcı alternatif markalara yöneliyor ya da yönelmek istiyor. Zira adı sanı duyulmamış markalara söz konusu ”su” olunca güvenmek pek kolay olmuyor. Sizin bu dengeyi oturtmanız gerekiyor. Yani hem kaliteli, sağlıklı ve ucuz olmalı, hem de insanlarda güven duygusu oluşturmalısınız. İnsanlar sizin dükkanı gösterip ”ucuz ama sağlıksız” değil ”hem ucuz hem de sağlıklı” demeli.

Bu türden girişimler hakkında sorulacak, merak edilecek her şeye açıklık getirmek niyetindeyim. Hatta sizin için bu işi yıllarca yapmış bir tanıdığımın babası ile röportaj bile yaptım.

water photo

1) Sucu dükkanı açmak için gerekenler

Sucu dükkanı açmak için bir işyeri kiraladıktan sonra; esnaf ve sanatkarlar odası kaydınızı yapıp, vergiye, maliyeye kaydolmanız ve adınıza vergi levhası çıkarmanız gerekmektedir. Ardından pos makinesi için başvuru yapmalı ve de bir ya da birkaç su firması ile bayilik anlaşması yapmanız lüzumdur.

Bu sucu dükkanı için bayilik olmazsa olmaz gibidir. Zira insanların gıda maddeleri içinde en çok hijyen bekledikleri şey sudur. Dolayısıyla en çok hijyen ve güvenilirlik bekledikleri de sudur. Hiç bilinmeyen bir markanın suyunu alıp kimse bebeklerine, ailesine içirmek istemez. Onun için “Erikli, Pınar, Hayat” gibi büyük, köklü ve güvenilir su markalarıyla bayilik tarzı bir anlaşma yapmanız gerekmektedir.

2) Sucu dükkanı açmak için gerekli sermaye ne kadardır?

Bu tarz işletmeleri sıfırdan açıyorsanız size çok da yüklü miktar sermaye gerekmeyecektir. Zira stoklarınızda birkaç günlük su bulunsa bile bu işletmenizi ayakta tutmak için yetecek hatta artacaktır bile. Ancak sucu dükkanı açarken harcayacağınız en büyük masraf “minik bir kamyonet ya da araç” için olacaktır. Bu araç genelde ufacık olsa da olur, bu türden bir vasıtayla girmeyeceğiniz sokak olmayacağı için su taşıma arabasını ufak seçmenizde fayda vardır.

Aklında bir rakam olmayan ve bu tür bir girişim için ortalama ne kadar sermaye gerekeceğini merak edenler için 2015 yılının para birimini hesaba katarak bir miktar söylemek isterim, siz de ilerleyen yıllarda ona göre enflasyon hesabını yaparak bu “sucu dükkanı açmak için gereken parayı” daha netleştirebilirsiniz. Arkadaşlar sucu dükkanı açmak için en az 50 000 TL sermayeniz olması gerekmektedir. Üstelik bu rakam işe ufaktan başlamak için gerekli olan rakamdır.

3) Suculuk nasıl bir iştir?

Suculuk yapmak tek kelimeyle bedensel olarak çok zor bir iştir arkadaşlar. Bir damacana su bidonu 19 lt’dir. Bundan 2 tane alıp koca koca asansörsüz binaların tepesine çıkacağınızı düşünün. Tüm bu zorlukların üstesinden ancak yevmiyeci ya da aylıkçı hamballar tutarak gelebilirsiniz ki; bu da işletmenizin en az 3 tane elemana ihtiyacı olacağını kanıtlamaktadır.

Ayrıca sucu dükkanlarında çalışacak kişilerin bulundukları çevreyi lokasyon olarak çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, siparişlerin müşterilere geç gitmesi sorununa yol açacaktır.

Yine sucu dükkanında siparişlere cevap vermek için ve de kasayı idare etmek için siz ya da bir başkası muhakkak bulunmalıdır. Bu konumda olduğunuz zaman sizin en önemli göreviniz, “operasyon şefliği yapmak” olacaktır. Bu konumda iken, aynı an da birçok işi yürütmek zorunda kalacaksınız ki bu herkesin üstesinden gelebileceği bir iş değildir.

4) Sucu dükkanı ayda ne kadar kazandırır?

Bu tarz işletmelerin gelirleri yıldan yıla genelde artmakla beraber; rekabete, verilen hizmete göre aylık ciro ve de kar değişmektedir. Yani ben şimdi size kalkıp da doğrudan “sucu dükkanı açmak karlı bir iştirdersem yalan söylemiş olurum ya da sizi yanlış yönlendirmiş olurum. Genelde 5 yıllık geçmişi olan sucu dükkanları kalabalık bir çevrede fazla rekabet olmadan iş yapıyorlarsa ayda en az 15 000 TL ciro yapmaktadırlar. Bunun da 6-7 000 TL’sinin doğrudan işletene kar olarak yansıdığını söyleyebiliriz.

Sonuç olarak sucu dükkanı açmak gibi bir işi başarabileceğini düşünen kişilere biraz daha araştırma ve soruşturma yaparak girişimlerini sağ salim yerine getirmelerini önermekteyiz. Yani sizlere son tavsiyem; bu iş fikrine sakın ola ki balıklama atlamayın, dışardan göründüğünden daha fazla ayrıntıları ve bilmediğiniz cinlikleri olabilir.

Yorum yapın