Süpermarket Açma İşi Nasıl? Devlerle Rekabet Saçmalık Mı?

Herkese merhaba. Yeni bir makale konusu ile karşınızdayız.Konumuz süpermarket! Sorumuz (bu devirde – 2020 yılı bitmek üzere – virüsün yol açtığı belirsizlik ve yıkım devam ederken, alım gücü düşmüşken, Euro ve Dolar alıp başını gitmişken) süpermarket açmak fikri, hala bir fikir mi yoksa koca bir saçmalık mı?

supermarket photo

Öncelikli olarak şuna karar vermeniz gerekiyor. Sıfırdan bir süpermarket mi açmalıyım yoksa bayilik mi almalıyım? Buna karar verirken hem sermayenizi hem de süpermarket açma işinin büyüklüğünü düşünmeniz lazım. Köhne bir mahallede iki adımlık bakkal / mini market açmak bile artık çok daha riskli iken, süpermarket açmak riskli. Risk seviyesi o kadar yüksek ki direkt ”tehlikeli” bile diyebiliriz. Batma tehlikesi, bankalara borçlanma tehlikesi vs.

Öyleyse ekonomi belirsizliğini sürdürürken ve şartlar yeni bir işe ”atılma” değil ”düşüne düşüne girmeyi” zorunlu hale getirmiş iken süpermarket bayiliği almanın çok daha mantıklı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira insanlarımız, bilhassa ev hanımları kendi aralarında konuşurken ”aa sen X marketten mi alışveriş yapıyorsun?” – ”ben genelde Y markete gidiyorum” tarzında konuşuyor. Süpermarketlerin süper ötesi birer markaya dönüştüğü bir çağda yaşıyoruz. Sırf ayak alışkanlığı ile gidilen marketler bile var. Dolayısıyla risklerin tehlike seviyesinde olduğu böyle bir girişimcilik türünde bir markanın çatısında olmak, sektöre çok daha güvenli bir şekilde girmenin ilk adımı olacaktır.

Zira diğer türlü dev marketlerle baş etmek zorunda kalacaksınız ki bu da imkansız olmasa bile imkansıza yakın. Bir marketin ya da başka bir sektörde hizmet veren herhangi bir markanın güvenilirliğini ispat etmesi için artık aylar değil yıllar geçmesi gerekiyor. Hele ki market gibi sattığı ürünlerin %80’ini gıda ürünü olan mağazalarda. Bu nedenle önceliğiniz buna karar vermek olsun. Daha sonra süpermarket açmanın / bayiliği almanın saçmalığını mütalaa etmeye başlayabilirsiniz.

sBu yazımızda ele alacağımız bir diğer konu süpermarket açma işinin incelikleri ve püf noktaları olacak.

Şu an piyasada lider konumda olan üç – dört market var. Toplumdaki büyük çoğunluk, kendilerinden üç tane süpermarket ismi sıralandığında aynı markaları sıralayacaktır. Her 1990’ların ortalarında başlayan ve sayıları o zaman ”onlarca” ile ifade edilirken günümüzde binlerce sayıya ulaşan süper marketler, günlük hayatta alışveriş yapmak için en sık kullandığımız maket çeşitlerinin başında geliyor. Süper olmayan marketler, yani bakkallar, tekeller ve büfeler ise daha çok gece saat 10’dan sonra iş yapıyor. Saat 10’a kadar alışverişte en yoğun kullanılan yerler ise süpermarketler. Artık manav bölümlerinin de açılması ile birlikte insanlar birçok ihtiyacını tek seferde, hızlı, pratik ve uygun fiyatlarla bu tür marketlerden karşılıyor.

Dev Süpermarketlerle Rekabet Etmek Saçmalık Mı? 

Günümüzdeki ekonomik durum (piyasadaki dengesizlik, Dolar ve Euro’nun rekor kırması, belirsizlik, Corona Virüs salgının ithalat ve ihracat rakamlarını aşağı çekmesi) referans alındığında sıfırdan bir süpermarket açma fikri, daha önce hiç olmadığı kadar riskli. Zira yeni bir süpermarket açmak demek sıfırdan bir marka yaratmak demek aynı zamanda. Bu ise milyon dolarlar gerektirir ki, ne kadar para harcarsanız harcayın bu, başarıyı getirme garantisi de sunamaz. Piyasada şu anda ”garanti” olarak adlandırabileceğimiz tek bir sektör bile yok. Bununla birlikte artık süpermarketler iki, üç dev markanın arasında bölüşülen bir araziye dönüştü. ”Şu bölge senin olsun, burayı da ben alayım, geri kalanı da X’in bölgesi olsun” şeklinde bir pazar alanı paylaşımı var. Böyle bir paylaşımda ise yeni bir süpermarket oluşumuna ne ihtiyaç ne de izin var.

Süpermarket açmak ve işletmek isteyen girişimciler iki yolu izleyebilir. İlk seçenek ”Semt süpermarketi” olarak tanımlayabileceğimiz, marka değeri olmayan, sadece bir şubesi bulunan, bakkallardan daha geniş bir alana kurulu bir market açmak. Bu tür mini süpermarketler özellikle İstanbul gibi metrpollerde, mahalle aralarında iyi para getiriyor. Diğer seçenek ise dev markalardan birinin bayiliğini satın almak. Mevcut koşullar göz önüne alındığında en doğru ve makul seçeneğin bu olduğunu söyleyebiliriz.

Süpermarket açmak için gereken belge ve evrakları aynı zamanda gereken sermayeyi sizlere sunacağınız. Bununla birlikte süpermarket açmanın tahmini kazancını ve iş hacmini de sizlerle paylaşacağız. Mesela bir süpermarket sahibi ve yöneticisi olarak nelere dikkat ederseniz daha çok müşteri çekersiniz sorusunun da cevabı vereceğiz.

Beyler artık bakallar bitiyor. Buraların uzmanlaşmaktan başka çaresi kalmadı. Mesela ya sadece çikolataya hitap edecek ya da mesela sadece çay çeşitlerine odaklanacaklar. Çünkü bunların yaptığı işi süpermarketler fazlasıyla yapmaktalar. Artık kimse BİM, A101, MİGROS ya da Şok gibi marketleri tercih ediyorlar. Siz de bu devlerlerler ucuza mal satarak ve düşük kira ödeyerek rekabet edebilirsini. Türk insanı; mevzu bahis ucuz ve kaliteli gıda olunca marka falan dinlemez ve muhakkak bulup gelir ardından da satın alır. Siz de bu kültürel eğilimi lehinize kullanın.

Evvela süpermarketlerin hayatımızdaki yeri ve öneminden biraz bahsedelim. Nasıl oldu da son on beş yılda, her yerde, her köşe başında, her sokak aralığında bir süpermarket açılabildi? Globalleşen dünya ekonomisi ile birlikte, tek tip üretim yerini çoklu üretime bıraktı. Bununla birlikte satış kollarında da büyük bir değişim gözlendi. Çok uluslu şirketler, artan nüfusu da baz alarak daha fazla üretimin ve üretilen mali değerlerin daha fazla satış lokaliyle halka arz edilmesi konusunda hemfikir oldu. Bundan sonra pazar genişledi ve renkli bir hal aldı. Önceden her mahallenin bir bakkalı vardı. Şimdi her mahallenin farklı markada 3 -4 tane süpermarketi var. Önceden bakkalların satış listeleri birbiriyle alakalıydı ve sınırlı sayıdaydı. Satılacaklar belli başlı şeylerdi. Mesela makarna, mesela yağ mesela süt. Ama hepsi bu kadar. Ancak şimdi süpermarketlerde, oyuncak ayıdan tutun da yüz temizleme jeline kadar her şey satılmaktadır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Bol Dedikodulu, Kavgalı, Tartışmalı Bir Tv. Programı Yapıp Yayımlamak

Süpermarketlerin bir diğer tutan tarafı ise, toptan aldığı ürünleri, bir de kendi markasının ünüyle birleştirerek, daha ucuza satmış olmasıdır. Süpermarketler, birer birer bakkalları kapattırdı, kapattırıyor. Bunun nedeni hem daha taze, hem de daha ucuz satışlar gerçekleştirmesidir. Aynı zamanda bir insanın, bir topluluğun o günkü ihtiyaçlarını karşılaması için toptan bir pazarı temsil eder, süpermarketler. Bu da çarşı pazar dolaşmak istemeyen ve vakti her zamankinden daha kıymetli olan modern insanın süpermarketleri tercih etmesini doğurmuştur. Hem terziye, hem mandıraya, hem kasaba gitmek istemeyen kişi, direkt en yakın süpermarkete gidip birbiriyle alakasız ürünleri tek bir alandan alabilmektedir. Bu da apayrı bir kolaylık ve keyif olarak modern insanın, beğendiği, benimsediği bir alışveriş yöntemi olmuştur.

 

Süpermarket Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

  • Öncelikli olarak herhangi bir yer açmak için belli başlı ve temel olan evrakları tamamlamanız, toparlamanız gerekecek. Bunlar: 2 ya da 4 adet olarak değişen vesikalık fotoğraf. Kimlik fotokopisi. İkametgah. Tapu. Kira mukavelesi ve vergi levhası fotokopisi. Dediğimiz gibi bu evraklar, herhangi bir dükkan açmak için de elzem olan evraklardır. Bu nedenle işe başlamadan ve kolları sıvamadan önce bu evrakları hazır tutmanız, ilk aşamada size hız ve vakit kazandıracaktır.
  • Yangın önemli alınmıştır belgesi. Bu belge ile yangın çıkma ihtimali yüksek olan süpermarketinizin güvenliğini sağlamış ve bu güvenli olma halini kanıtlayarak devlete sunmuş olacaksınız.
  • Savcılıktan, süpermarketin açılışından hemen önce, tamamen yeni tarihli bir sabıka kaydı almanız da gerekecek.
  • Kiraladığınız ya da satın aldığınız dükkan, daha önce de bir market ya da süpermarket olabilir. Bu nedenle o anda artık sizin olan adresine dair daha önce açma ruhsatı alınmışsa bu ruhsat belediyeye iade edilmelidir. Aksi takdirde, bu evrak gözden kaçırılır ya da yeteri kadar önemsenmezse, birçok açıdan karışıklık doğabilmektedir. Kazancınızın başkasına gitmesini istemiyorsanız, bu ayrıntıya dikkat edin ve asla gözden kaçırmayın
  • Son olarak su aboneliği başlatmanız lazım gelir. Su kanalları da süpermarketin temizliği için son derece önemlidir. Bu nedenle süper marketiniz açılmadan bu aşamayı da kat etmiş olmalısınız.
  • Tüm bunların dışında, süpermarket açmak için gerekli olan belgeler, içinde bulunduğunuz şehre ve belediyeye göre değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse İstanbul ya da Ankara gibi metropollerde süpermarket açmak için gereken belgeler daha karmaşık ve daha detaylıdır. Nispeten daha küçük ve nüfus yapısı olarak daha az yoğun olan yerlerde ise gereken belgeler, daha tek düze ve kolaydır. Bu nedenle verdiğimiz evrak bilgileri bazen çok bazen az gelebilir. O nedenle süpermarket açmaya karar verdiğinizde, mutlaka yaşadığınız yerin belediyesine uğrayıp tam bilgi almayı ihmal etmeyin.

 

Süpermarket Açmak İçin Gerekli Sermaye Ne Kadardır? 

Gerekli olan sermayeyi oluşturan yegane etmen, süpermarketi açacak olan kişinin ne kadarlık bir alana, ne kadar çeşitte ürünler yerleştirip satacağı konusudur. Kimi süpermarketler nispeten küçük ve ”haddini bilen” cinsten olurken, kimi süpermarketler de kaybolma ihtimali doğacak kadar büyüktür. Bu nedenle gerekli olan sermayeyi, biraz da bu vizyon tespit edecektir.

Yapılan saha araştırmasına göre en az 100 bin lira gibi bir parayı gözden çıkarmanız gerekecek. Bu 100 bin lirayı oluşturan ana unsurlar, toptan alınacak olan ürünlerin maliyeti, elektrik su gibi temel ihtiyaçlar, kasalar, depo ve genel olarak çalışanların maaşlarıdır.

Eğer daha büyük bir yatırım alanında boy göstermek istiyorsanız gereken sermayeniz 400 ile 500 bin arasında gidip gelecektir.

Dediğimiz gibi ihtiyacınız olan sermayeyi en fazla açacağınız marketin genişliği ve pazarlama stratejileri belirgin kılacaktır.

Süpermarket Açmanın Tahmini Kazancı Nedir? 

Süpermarket gibi geniş pazar payına ve müşteri kitlelerine hitap eden oluşumlarda, tahmini kazanç ciro şeklinde ve günlük olarak hesaplanır. Ortalama bir süpermarketin günlük cirosu 1.200 ile 1.500 lira şeklinde tezahür eder. Daha büyük ve sistemli çalışan profesonel süpermarketlerde ise bu rakam, 2.500 ile 3000 arasında değişmektedir.

Bu cironun ne yazık ki %10 civarı net kar olarak kazanç hanenize yansıyacaktır. Ancak yine de buna rağmen bu bile gayet yeterli ve tatmin edici bir karlılık sağlıyor.

Süpermarket Açarken Nelere Dikkat Edilmeli? 

  • Öncelikli olarak açacağınız süpermarketin konumu çokça önemlidir. İnsanların uğrak yeri olmasını istiyorsanız, onların sık kullandıkları işlek caddelerde ve sokaklarda var olmalısınız. Bununla birlikte, çok fazla süpermarket yoğunluğu olan yerlerden uzak durunuz. Zira o süpermarketler, kendi müşteri kitlelerini oluşturmuştur. Onların var olan müşterilerini çalmak, sıfırdan müşteri kazanmaktan çok daha zor olacaktır. Aynı zamanda Türk insanı, yeniliğe çok da açık değildir. O nedenle eskiden ”benim bakkalım” diyen insanlarımız bu sefer de ”benim süpermarketim” diyerek olayı kişiselleştirirler. Bu nedenle onların süpermarketi olmak istiyorsanız, seçtiğiniz yerin önemini kavramalı ve buna göre hareket etmelisiniz.
  • Süpermarketlerde sıklıkla gözden kaçırılan ya da önemsenmeyen bir diğer husus temizliktir. Süpermarketler alanı gereği geniş hacimlere sahip oluşumlardır. Bu nedenle temizlikleri ortalama bir dükkana göre daha külfetli ve zordur. Ancak siz yine de gerekirse saat başı temizlik araçlarıyla temizlik görevlilerini vazife vermeli ve süpermarketinizin her zaman mis kokulu, temiz bir yer olmasına özen göstermelisiniz.
  • İhtiyacınız olandan daha az insan çalıştırmayın. Süpermarketler de bazen bankalar gibi insanları çileden çıkaran bir yavaşlığa sahiptir. Siz bu hataya düşmeyin. İnsanlar, süpermarketleri hızlı oldukları için tercih ettiklerine göre, kasa kuyruklarında 10 – 15 dakika geçirmek istemezler. Süpermarketinize bolca kasa ve o kasada duracak görevliler koyun. Çoğunlukla manzara hep aynıdır. 3 kasa vardır. Ama bir kişi çalışır. Bu da uzun kuyruklar ve ellerinde ürünlerle beklemekten fenalık geçiren insanlar demektir. İnsanlar marketinizden mutlu ve güler yüzlü ayrılmalı. Bunun da çıkış noktası hem hızlı hem de güler yüzlü hizmettir.
  • Son olarak poşet konusunda asla cimri olmayın. Kısacağınız masraflar, müşterilerinizi rahatsız ediyorsa, belli bir zamandan sonra müşteriler de sizin kazancınızı kısarlar. Ki artık 2019 yılından itibaren poşetler parayla satıldığı için bunları düşünmenize de gerek yok.

Herkese hayırlı satışlar, bol kazançlar dileriz.

“Süpermarket Açma İşi Nasıl? Devlerle Rekabet Saçmalık Mı?” üzerine 6 yorum

  1. Merhabalar aciklayaci fikirlerini için teşekkür ederim…ben 230 M2 büyüklüğünde bir market açmak istiyorum h.acacagim yerde a101 bin ve şok market de var ben de o tarz bir şey açmak istiyorum fakat daha çok manav ağırlıklı sizce nasıl olur? Teşekkür ederim

    Yanıtla
  2. Merhabalar. 75 bin TL lik devren bakkal almayı düsünüyorum ben. Bu bakkalın günlük cirosu 1500- 1900 TL arası değişiyor. Sizce başlangıç için ideal midir?

    Yanıtla

Yorum yapın