TAKSİ DURAĞI AÇMAK-Yüksek Karlar Dedikodu Mu?

Taksi durağı açabilmek için ihtiyacınız olan sermaye, nitelikler, belgeler sıralandıktan sonra bu işin ehilce yaşılabilmesi için gerekli maddeler anlatılacaktır. Taksi plakalarının günbegün katlanarak arttığı şu günlerde taksicilik işinin nimetlerinden en az efor ve en çok para ile faydalanmak gerekmektedir. Treni kaçırmadan evvel taksi plakası alan ya da taksi durağı açanlar parayı vurabilir. Lafı gevelemeden bu işin ayrıntılarına değinelim. Nasıl taksi durağı açarım diyorsanız ben size ilk olarak başlamanız gereken noktadan bahsedeceğim.

ÖNEMLİ UYARI: Değerli arkadaşlar her ne kadar UBER yasaklanmış olsa da muadillerinin önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde hız kesmeden piyasaya gireceği düşünülmektedir. Teknoloji halkın önemli bir kısmının işine yarıyor ve serbest piyasada bir ihtiyaca cevap veriyorsa o teknolojinin yayılması önlenemez. Bu sebepten ötürü taksi durağı yatırımı yapacak arkadaşlara dikkatli olmalarını öneriyorum. Zira yakın gelecekte taksiler tıpkı at arabaları gibi işlevsiz ve gereksiz kalırsa bundan siz de zarar görebilirsiniz.  Uzun vadede 3-5 fakir adamı piyasadaki teknolojik gelişmelerin yaratacağı işsizlikten koruyacak bir devlet/kanun yoktur.

Bu arada taksiciliğin kankası olan rent a car işi hakkında şuraya göz atabilirsiniz: İnternetten Rent A Car İşi Yapmak

taxi photo
gavur taksileri çok şekilli

Taksi durağı açmak ve işletmek istiyorsanız şöyle işlek bir yerde “cep oluşturacak şekilde en az 6 aracın sığabileceği bir alan bulmanız gerekmektedir. Bu alanın yanında da bir mekan olmalı ki bu mekanda çeşitli araç gereçler, kanunen bulunması zorunlu ilk yardım aksesuarları bulunmalı. Yine durakta bekleyen şoförler ve müşteriler için birkaç masa sandalye yer almalı. Yani başınızı sokacağınız gölgelik, ferah bir alan yer almalı. Şimdi sizlere ben admininiz, hukukçu kimliğim ile taksi durağı açabilmek için gerekli izinleri, belgeleri ve dikkat edilmesi şart olan prosedürleri sıralayacağım

TAKSİ DURAĞI İŞLETMEK İÇİN GEREKLİ İZİNLER VE BELGELER(KANUNİ PROSEDÜRLER)

1) Belediyeye Durak açma, çalıştırma izin talebinde bulunulmalı!

Taksi durağı açmayı planladığınız yerin adresini, kira sözleşmesini, çapını’ tapusunu; şöforlerin ehliyetleri, nüfus cüzdanı suretleri, vasıta ruhsatlarının suretlerini, ikametgah belgelerini taksi durağı izin başvurusu yapmak üzere şoförler odası yardımıyla Belediyeye teslim edeceklerdir.

2) Meslek odasına kayıtlı olmak ve taksi durak hattı alacak veya kiralayacak kişilerin elinde bulundurması gereken evraklar.

Çalışma izni ve oda kaydı için gerekli olan evraklar;

• Ehliyet fotokopisi
• Esnaf ve Sanatkarlar siciline kayıtlı olmak
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• İkamet edilen adreste 1 seneden az olmamak üzere oturduğuna dair belge.
• SCR(ticari araç kullanma belgesi) alınmalı(yine ehliyet alır gibi bunu da çeşitli resmi kurslara giderek emniyetten alacaksınız)
• Araç ruhsat fotokopisi
• Sabıka kaydı bulunmalı
• Nüfus kaydının valilikten alınacak örneği.
• Araç sahibinin sosyal güvenlik kaydı olmalı.
• Yine sürücüler taksi durağı satın alacak ya da kiralayacak kişilere ek olarak ilgili meslek odasına başvururken sigorta sicil kartı, çalışma karnesi sureti, araç sigorta poliçesi fotokopisi(sigorta süresi dolmuş ise), araç tanıtma kartı fotokopisi ile beraber müracaat etmelidirler.

3) Bürokratik şartlar

Belediye eğer yukarıdaki başvuruyu kabul ederse “taksi çalıştırma ruhsatı” adı verilen 1 yıl geçerli olan ve her sene tekrardan vizelettirilmesi gerekli olan belgeyi taksi durağı açmak isteyen kişiye teslim eder.

•Bu belgenin her sene süresi dolduktan sonra en geç otuz gün içerisinde yeniletilmesi lazımdır.

• Belediye encümenleri uygun gördüğü ölçüde izin verdikleri sayıda taksi durağını yine münasip gördükleri yere açtırabilirler. Daha doğrusu bunun için izin verebilirler.

taxi photo
yağmur yağıyor galiba

4) TAKSİ DURAĞI AÇMAK İÇİN GEREKEN FİZİKİ ŞARTLAR;

• Taksi durağındaki araç sayısından iki fazla olan park yeri sayısı bulunmalı durak’da.

• Taksi durağının binasında ilkyardım dolabı, wc, lavabo, çöp kutusu bulunmalı.

• Taksi durağı diye anılacak park alanı, çamura, pasağa izin vermeyecek şekilde düzgüncene asfaltlanmalı.( tabi illa asfalt şart değil, beton, sert plastik zeminde mümkün)

• Belediyenin sunduğu taksi durağı projesine uygun bir şekilde durak inşa edilmeli(tüm envanterleri ile beraber)

• Eğer taksi durağı açıp bu işi telefonla sürdürmek istiyorsanız her taksi için 20 metrekareden büyük, çalışan taksi sayısından 2 fazla park alanına sahip olmalısınız. Ayrıca bu park alanı ile bina yani yazhane ayrı yerlerde bulunmalı.

• Taksi durağın bağlı herbir taksinin üzerinde ait olduğu durağın ismini, telefon numarasını, adresini belirten logo içeren bir poster olmalı.

• Taksi durağı açacağınız yol tek yönlü ise en az 3.5 metre çift yönlü ise en az 3 metre genişliğinde olmalıdır. Ayrıca cep ile beraber(cep inşa edilecek alan varsa) 7 m, cep yapılamıyorsa 9.20 m olmalı.

• Her taksi durağında ruhsatta belirtilen numaralara göre taksile damgalanır ve her taksi için kimlik kartı çıkartılır. Yine bu kart şeklinde kimlik taksinin içinde olmalı ve müşteri bunu kolaylıkla görebilmeli.

5) TÜM BU ŞARTLARIN VE BELGELERİN YANINDA TAKSİ DURAĞI AÇAN ADAMIN VE ŞOFÖRLERİN UYMASI GEREKEN ÇEVREYİ İLGİLENDİREN VE ETİK KURALLARI VAR.

Bunlardan başlıcaları ahlak kurallarıdır. Mesela taksi durağında çalışacak kişilerin seçimine çok dikkat edilmelidir. Kaba saba ve kibarlıktan yoksun sürücülere asla araçlar emanet edilmemelidir. Trafik kurallarına uyulması, uyuşturucu, uyarıcı maddelerin kullanılmaması gerekmektedir( alkol kullanan taksi durağı şoförü en az 1 sene durakta çalışamaz). Taksi durağına gelecek müşterilere mesafeye göre muamele yapılmamalıdır.

Bu kadar cıncık boncuk ayrıntı yeter, taksi durağı açacak kişi zaten bunların on katını ilgili Belediyeden, zabıtadan, emniyetten şoförler odasından rahatlıkla öğrenebilir. Şimdi sizlere buralardan öğrenemeyeceğiniz bu iş fikri ile ilgili gerçek bilgilerden bahsedeceğiz, mesela taksi durağı açmak kazançlı mı sorusuna belediyeden cevap alamazsınız.

1)TAKSİ DURAĞI AÇMAK PARA KAZANDIRIR MI?

taxi photo

Taksi durağı açtıktan sonra ilk olarak müşteri çevrenizi genişletmek üzere kartvizit dağıtılmalı, reklamlar verilmeli. Kısacası tanıtım çalışmalarına tam gaz devam edilmeli. Ayrıca elemanlarınızı(şoförlerinizi) sağlamından seçmeniz imajınız açısından çok örnmlidir(yukarıda bahsetmiştim)

Para kazanmayı ilk sene unutun derim. Zaten bu taksi durağı açma işi için taksi plakalarının hepsini kiralasanız dahi 100 000 TL gerekmektedir. Şimdi hesaplayalım;

-Taksi başına 5 000 TL kira ödenmektedir.(6 taksi olduğu hesap edilsin)

-Taksi durağı kiralamak üzere Belediyeye, yazhaneye kira verilmek zorundadır. (İlden ile değişmekle beraber İstanbul’da en az 3 000 lirayı gözden çıkarmalısınız)

-Araç sigortalarına ve zorunlu hayat sigortalarına, araç bakım masraflarına, muayne masraflarına en az aylık 1000 lira gözden çıkarmak zorundasınız.

-Çalışanlarınızın yiyecek, içecek masrafları genelde size ait olur. Ayrıca yazıhanenin bakım masraflarıda sizdendir.(faturalar dahil umulmayan ıvır zıvırlara 1000 lira da bu masraf)

* gördüğünüz üzere ayda 25 000 TL taksi durağı işletirken gideriniz olacaktır. Peki taksi durağı açtığımda kazancım nereden olacak?

•Her araçtan ortalama şöfor maaşı, bakım, onarım masrafları, sigorta masrafları, vergiler hariç ayda 1500 TL’nin size kaldığını varsayarsak 6 kere 1500 yani 9 000 türk lirası para kalmaktadır. Bu paranın da 3000+1000+1000=5000’i daha yukarıda bahsettiğim taksi plakası giderlerine gidecektir.

•Sonuç olarak elde var 4000 TL. Eğer taksi durağının barındığı meskenin mülkiyeti sizde ise ve bir kaç tane de taksi plakası var ise bu rakamı katlayacağınız ortada. Yani bu iş çok güzel para kazandırır.

2) TAKSİ DURAĞI AÇTIĞIMDA BENİ BEKLEYEN ZORLUKLAR NELER?

Öncelikle uyarmam gerekir ki eğer araç kullanmaktan, trafikten, korna sesinden rahatsız oluyorsanız unutun bu iş fikrini derim. Ayrıca taksi şöfor adaylarıda genelde toplumun en eğitimsiz, en patavatsız kişileri arasında yer almaktadır. Yani eğer ekibinizi bulamazsanız sizi cahil sürüsü bekliyor olacak. Yine bir diğer dert işiniz gücünüz beklemek olacak, müşteriyi bekleyeceksiniz, arabayı bekleyeceksiniz, elemanlarınızı bekleyeceksiniz. Yani bu girişimi başarmak istiyorsanız beklemeyi bilmek zorundasınız. Sabır her iş fikrinde olduğu gibi bunda da çok önemlidir.

3) TAKSİ DURAĞI AÇTIĞIMDA KALICI OLABİLECEKMİYİM?

Bu iş fikrini devam ettirebilmek için sıkı denetimleri ve şartları olan izin ve ruhsatların devamı gerekmektedir. Bu izinlerde her sene çalışma bakanlığından ve belediyeden tekrardan yenilenmek durumundadır. Yani bu demektir ki gün geldiğinde patlama durumunuz var ancak ekibinizi topladığınızda ve işin inceliklerini öğrendiğinizde bu iş fikrine her yerde girişebilirsiniz:)) Hatta yurtdışında bile yapabilirsiniz.

Taksi durağı işletmek iş fikrimizi sunmuş bulunmaktayız. Sizlere parlak iş fikirleri sunmaya devam edeceğiz, yok bu benlik değil diyorsanız bizde fikir tükenmez, kategorilerden dilediğiniz iş fikrine ulaşabilirsiniz.

“TAKSİ DURAĞI AÇMAK-Yüksek Karlar Dedikodu Mu?” üzerine 2 yorum

  1. Bir diğer güzel yazı için teşekkür ederim parlak fikirler editörlerine? Taksi durağı açmak hakkında bu denli akıcı ve bol görselli bilgilendirici yazıyı başka bir yerde bulmam mümkün değil. Gelecek haftaya sunumum var ve bu tarz bilgileri bir yerlerden öğrenmem gerekiyor idi, tekrardan teşekkürler.

    Yanıtla
    • Ben teşekkür ederim sevgili John:)) Siz ve diğer dostlarımıza bu denli açıklayıcı iş fikirlerini sunmaya devam edeceğiz…

      Yanıtla

Yorum yapın