Tarım Aletleri Ticareti Yapmak Karlı Mıdır

Teknolojinin kendi çağını yansıttığı, bazen maruz bıraktığı, çoğu zaman işimizi kolaylaştırdığı bir devirde yaşıyoruz. Bunu en sofusu en muhafazakarı bile kabul edecektir. Tüm mühendislik dallarında olduğu gibi ziraat mühendisleri de boş durmuyor, her yıl, her ay, her an, yepyeni bir tarım aleti ”icat edip” çok daha konforlu, zaman ve emekten tasarruf edilmesini sağlayan yenilikler getiriyorlar. Önceden 10 insanın 20 saatte yaptığınız şimdi 5 insan 5 saatte yapabiliyor. Aletler geliştikçe insanın doğaya hükmedişi, yüksek mahsul elde etme, zamandan tasarruf sağlama, az çalışıp çok kazanma şeklide tezahür ediyor.

agricultural photo

Siz de bir tarım aletleri dükkanı açacaksanız önceliğiniz ucuzluk, kalite ve dayanıklılık değil ”iş bitiricilik” olmalı. Tarım aletlerindeki bu çeşitlilik bir yöndeyken iyi iken bir yandan da olumsuz etkilere yol açmıyor değil. Bu kadar sık üretimin ve çeşitliliğin olduğu her sektör gibi tarım aletlerinde iyi olduğu kadar kötü, gereksiz, aslında hiçbir işe yaramayan aletlerin sayısında artış var. Sizin ilk işiniz seçme ve ayrıştırma olmalı. Dükkanınıza sırf ucuz ya da x markasının ürünü diye doluşturduğunuz aletler, mazallah, dükkanınızın sonunu getirebilir. Esnaflığın temel kuralı budur. ”-Seçerek satmak!-” Esnaflık sanıldığı gibi her bulduğunuzu dükkana getirip satmaya çalışmak kadar ucuz bir iş olsaydı ekonomi bir bilim, pazarlama bir sanat olmazdı.

Bu nedenle yazımızın henüz başında size naçizane önerimiz bu olacak. Kesinlikle, çiftçinin çok daha az çalışmasını, çok daha az emek sarf etmesini sağlayacak alet – edavata yönelmelisiniz. Sizin seçtikleriniz ”seçici” olursa potansiyel müşterileriniz de ”bakmak” için değil ”satın almak” için seçer. Bunun için de sık sık piyasa yoklaması yapmalı ve en çok satın alınan tarım ürünlerini anında dükkanınıza getirtmeyi bilmelisiniz.

Tüm okurlarımıza merhaba! Bu yazımızda tarım aletleri ticareti yapmanın inceliklerini, karlı olup olmadığını konuşacağız. Aynı zamanda satılabilecek tarım aletlerinin listesini çıkarıp hangi aletlerin nerelerde kullanıldığını belirteceğiz. Aynı zamanda tarım aleti ticareti için gereken sermayeyi, işin niteliklerini ve işin ayrıntılarını da sizinle paylaşacağız.

Bu işin şu anda İç Anadolu, Ege, Karadeniz’de çok karlı olduğunu ifade etmek isterim. Tarım aletleri satarak aylık 40 000-50 000 TL civarı gelir elde eden, net kar olarak para kazanan esnaflar mevcut. Siz de onlardan birisi olabilirsiniz

Öyleyse yazımıza başlayalım:

Öncelikli olarak tarım aletleri nelerdir ve bu işin ticaretini yapmak isteyenler hangi tarım aletlerini satabilirler. Bu bilgiyi vermemizin nedeni, işe sıfırdan başlamak isteyenler için bir kılavuz oluşturmak, bir rehber görevi üstlenmek.

Satılabilecek Tarım aletleri nelerdir? 

  • Ot toplama tırmığı: Satabileceğiniz en pahalı ürünlerden biri olacaktır. Aynı şekilde kar elde etmeniz için de size en büyük kar olanağını sunan aletlerden biridir. Ot toplama tırmığı, tekli satılabildiği gibi dörtlü ve beşli olarak da satılabilir. Dörtlü ve beşli tırmıklarda çeşitli kampanyalar düzenleyebilir, müşterilerinizi bu kampanyalar doğrultusunda bilgilendirebilirsiniz.
  • Sulama sistemleri: Özellikle de fiskiyeler ve sulama boruları bu tip dükkanlarda çok satılıyor
  • Traktör ve traktör malzemeleri: Traktörlere ek olabilecek birçok malzeme mevcut. Bunların ticareti çok karlı olabilir.
  • Tamburlu Çayır Biçme Makinesi: Çayırda çalışan çayır sahipleri ve işçileri için tasarlanmış son derece teknolojik bir üründür. Tarımda giderek makineleşmeye gidildiği için, eski usul aletler yerini elektrikle çalışan makinelere bırakmıştır. Siz de dükkanınızda bu türden makineleri bulundurursanız daha çok para kazanabilirsiniz.
  • Gübre Serpme Aleti: Gübreleri el yoluyla bırakmak son derece zahmetli ve külfetli bir iştir. Dükkanınızda bulunduracağınız gübre serpme aleti ile çok daha fazla kullanıcıya ve müşteriye ulaşacağınız aşikardır.
  • Rotavatör: Söz konusu toprağın işlemeye hazır hale gelmesini sağlayan aygıttır. Oldukça büyük bir makinedir ve günden güne kendisine duyulan ihtiyaç artmaktadır.
  • Pulluk bıçağı: Pulluk, toprağı sürmek için kullanılan tarım aracıdır. Pulluk bıçağı ise bu aracın daha işlerli ve dayanıklı olmasını sağlar. Dükkanınızda mutlaka satışa sunmanız gereken bir başka alettir.
  • Tırmık: Toprağın üstündeki organik maddeleri kıyıp parçalamakta kullanılan ve tarım alanında en fazla gereksinim duyulan aletlerden biridir. Kullanılma amacı tohum yatağını hazırlamak ve anız bozmaktır.
  • Çizeller: Son yıllarda Türkiye’de birçok işçi ve çiftçi tarafından fazlaca kullanılmaya başlayan alettir. Toprağı devirmeden işleme özelliğine sahiptir. Dükkanınızda pulluk yerine çizeller satmanız çok daha uygun olacaktır. Zira pulluktan daha pahalı olmasına rağmen tüm kullanıcılar adına daha yararlı sonuçlar elde edilmesini sağlar.
  • Dipkazanlar: Toprağın 8 – 10 metre altında oluşan kalın tabakayı delmeye yarar. Böylece toprağın altındaki bitkilerin suya daha rahat kavuşmasını sağlar. Hemen hemen her tarım alanında ihtiyaç duyulan bir alettir. Siz de ihtiyaçlara cevap veren bir dükkan olarak, mutlaka bu aleti satmalısınız.
  • Kültivatörler: Her tür toprakta kullanılan çok işlevli bir alettir. İlk kullanılma amacı toprağı yabancı otlardan kurtarmaktır. Bunun dışında toprağı havalandırmak, kabartmak, otları keserek bitkinin köklerini toprak üstüne çıkarmak gibi meziyetleri de vardır. Dükkanınızda mutlaka bulundurulması gereken ender aletlerden biridir.
  • Tapan: Toprağın üstünde hem iklim şartları, hem hayvanların ve insanların devinimleri nedeniyle yüzeye dair çeşitli bozukluklar olur. Tapan da toprağın yüzeyini düzleştirmeye yarayan bir alettir. En çok satacağınız tarım ürünlerinden biri olacaktır.
  • Kara Saban: Oldukça ilkel bir alet olmasına rağmen hala birçok köyde ve tarım aletinde kullanılmaktadır. Genellikle öküz ve mandalar tarafından çekilen kara sabanlar, ne kadar ilkel olsa da çaresizlikten ve yoksulluklardan dolayı halen çok kullanılmaktadır. Dükkanınızda ne kadar son model teknolojik ürünleri barındırsanız da, aynı zamanda taleplere en hızlı ve doğru şekilde cevap verebilmek adına kara saban satışları da yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Otoyollarda seyyar olarak satılacak en iyi 5 ürün - Röportaj

tractor photo

Tarım Aletleri Satmak Karlı Mıdır? 

  • Öncelikle istatisten bahsedelim. Böylece potansiyel müşterilerinizin ne kadar fazla olduğunu görebilirsiniz. Her ne kadar hızlı bir ekonomik büyüme adına sanayiye yönelmiş olsa da hala bir tarım ülkesi tarafı da mevcuttur. Ülkemiz genelinde toplamda 213 bin 188 kilometre kare tarım alanı bulunmaktadır. Bu rakamlarla birlikte yapılan hesaplamalara göre Türkiye’de kişi başına düşen tarım alanı 3 dekardır. Bu rakamların toplamında Türkiye, tarım alanına göre dünyada 40. sıradadır.
  • Bu rakamlar kafanızı karıştırmasın. İyi bir istatistiki analizle beraber, fazlaca potansiyel müşteriniz olduğunu size söyleyebiliriz. Tek yapmanız gereken, doğru yerde bir dükkan açmak. Tarım alanlarının yoğun olduğu, kentlerden ziyade köy yerlerine yakın bir dükkan açtığınızda, kazanmamanız için hiçbir sebep yok.
  • Ülkemiz topraklarının yüzde 27’lik bir bölümü tarım alanından oluşturmaktadır. Bu da en düz ve net hesapla her 100 kişiden 27 sinin sizden bir şeyler satın alabileceği anlamına gelmektedir. Başta sorduğumuz soruya dönecek olursak, evet tarım aletleri satmak epey karlıdır. Yeter ki sektörün işleyiş şekli iyi anlaşılsın ve yeter ki dükkan doğru bir coğrafyanın doğru bir merkezinde açılsın.
  • Aynı zamanda bir tarımsal alana, birden fazla aynı tarım aleti alınmalıdır. Öyle tarım alanları vardır ki 50 kişiden fazlasının örneğin tırmık kullanması gerekir. Tırmıklar yanlış kullanım veya uzun süreli kullanımdan dolayı bozulacaktır. Bu sadece tırmık ile de sınırlı değildir. Kısacası sürekli olarak yenilerinin alınması gereken alet türlerinden bahsediyoruz. Yeni kurulan bir çiftlik ya da hasada yeni açılan bir tarım alanı, kurulacak yeni bir işçi grubuyla birlikte yeni aletlere duyulan talebin artması olacaktır. Bu bağlamdan baktığımızda da tarım aleti ticareti yapmanın son derece karlı bir iş sahası olduğunu rahatlıkla dile getirebiliriz.

Tarım Aleti Ticareti Yapmanın İncelikleri: 

  • Öncelikli olarak tarım aletlerini iyice tanımanız gerekmektedir. Hem net haliyle bir tarım aletinin ne işe yaradığını, nerelerde kullanılacağını bilmeli; hem de bu aletleri marka marka ayrıştırıp sunuma dahil edebilmelisiniz. Sattığınız ürünü tanımak, kar elde etmenin ilk adımıdır. Müşteri size herhangi bir şey sorduğunda ”bilmiyorum” cevabını almak istemez. Bilmiyorum yanıtı hem iş konusundaki yetersizliğini dışavurur hem de müşterilerle aranızdaki güven bağını zedeler.
  • Bu nedenle sık sık araştırmalı, tarım aletlerini doğrudan kullanmayı bile bilmelisiniz. Bu, şampuan satan birinin saç kesmeyi bilmesi gerekliliği değildir. Bu,daha ziyade kullanılmak üzere alınan aletlerin kullanım değerini bilmek ve o değer ölçüsünde satma kolaylığı elde etmektir.
  • Yeni çıkan teknolojik aletlerden haberdar olmalısınız. Aynı şekilde, tarım alanlarında neyin revaçta neyin zararda olduğunu tespit etmeli, bu tespitlerin sonunda dükkanınızda ağırlık vererek satacağınız aletleri belirlemelisiniz. Dünya düzeni sürekli değişiyor. Bununla birlikte tarım alanlarında kullanılan aletler de değişiyor. 20 yıl önce kullanılan kimi aletler bugün artık sıfır değerinde. Her gün kolaylık getirecek yeni aletler, yeni makineler deneniyor. Sizin hızlı ve atik olmanız lazım gelir ki, bulunduğunuz bölgeye o aletleri, o makineleri ilk getiren siz olabilesiniz. İlk olmak, kazanmanın en anahtar çözümüdür.
  • Bunun dışında yenilikçi olmakta ve dükkanınızda alternatif ürünlere yer vermenizde fayda var. Köylülerin giydiği çizmelerden tutun da kasketlere kadar dükkanınızda giyim ürünlerine de yer verebilirsiniz. Eğer daha karlı bir işletmeye sahip olmak istiyorsanız, yavaş yavaş işlerinizi büyütüp dükkanınızda tarım aletlerinin yanında makinelerini de satabilirsiniz. Her zaman için iş piyasasında gündemi takip etmek ve güncel kalmak vakidir. Kimi dükkanlar, basit tarım aletleri satarak başladıkları işlerini, traktör satacak kadar büyütebilmişlerdir. Her şeye rağmen hala bir tarım ülkesiyiz. Bu nedenle, açacağınız dükkanının vızır vızır işlemesini sağlamak, tamamen sizin elinizde olacaktır.

 

“Tarım Aletleri Ticareti Yapmak Karlı Mıdır” üzerine bir yorum

  1. Emeğinize sağlık , sonuna kadar sıkılmadan okudum. Uzun zamandır düşündüğüm fakat fırsat bulup araştırma yapamadığım bir konuyu, en ince ayrıntısına kadar önümüze sunduğunuz için ayrıca teşekkürler..

    Cevapla

Yorum yapın