Tarım İlacı Üretmek ve Satmak – Röportaj

Hala büyük bir kısmı ile tarım ile ayakta ve hayatta kalmaya çalışan bir ülkede tarım ilacı üretip satmak kar oranı yüksek bir iş fikri olarak seçenekler arasında yer alıyor. Kendi ürettiği tarım ilaçları satanlar ise diğerlerine oranla bir adım daha önde. Bunun iki nedeni var. Önce bunları açıklayalım, daha sonra üretip satabileceğiniz tarım ilaçları hakkında daha detaylı bilgiler sunalım.

agricultural photo

Röportaj

Y. S kimya mühendisliği fakültesinden mezun oldu. Bununla yetinmeyip Ziraat Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptı. 7 yıldır kendi laboratuvarında tarım ilacı üretip satıyor. Bugün kendisiyle tarım ilaçları üretip satmakla ilgili merak edilenleri konuştuk.

– İlaç sanayinin ne kadar büyük olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki tarım ilaçları bu sanayinin neresinde?

– Tam merkezinde diyebiliriz. Bugün tamamen ezbere bir şekilde sanayi ülkesi olarak tanıtılan birçok ülkenin ana geçim kaynağı tarım. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri ya da Büyük Britanya. Tarım, en modern ülkeler için bile çok büyük bir öneme sahip. Sadece ihracat için önem arz etmiyor. Aynı zamanda önlenemez bir nüfus patlaması söz konusu. ”Bu kadar insan ne yiyecek, en kısa yoldan ve sağlıklı şekilde nasıl beslenecek” sorularının sorulduğu yerde tarım ilaçları devreye giriyor.

– Tarım ilaçlarının en büyük önemi verimliliği arttırması öyleyse?

– Hem verimliliği arttırıyor hem de zamandan kazandırıyor. Bugün bu ilaçlar olmasaydı Çin’deki 1.5 milyardan fazla olan nüfusun beslenmesi çok da mümkün olmazdı.

– Kimyasal içerikli tarım ilaçlarının ürüne ve toprağa zararlı olduğu iddia ediliyor. Bu konuda neler diyeceksiniz?

– Bugün üstüne basa basa, vurgulu vurgulu söylenen iki kelime var: Bunlardan biri ”organik” bir diğeri ”kimyasal” Organik olan her şey iyi, sentetik olan her şey kötü gibi bir algı oluşturuldu. Oysa kıyafetlerimizden mobilyalara, arabalardan birçok gıda çeşidine kadar birçok şeyde kimyasal kullanılıyor. Tıpta ve kriminolojide söylenegelen bir söz vardır. Çok severim: Bir şeyi zehir ya da panzehir yapan dozudur diye. Aynı şey tarım ilaçları için de geçerli. Öncelikli olarak hangi kimyasal bileşenleri ve maddeleri kullandığınız çok önemli. Bunların bir arada kullanıldığında ortaya çıkan tepkimeler ve elbette ki dozları da çok mühim. Eğer her şeyi ölçülü ve yerinde kullanırsanız, ilaç yaparsanız. Ölçüyü kaçırır ya da dengeyi tutturamazsanız panzehir yaparken zehir üretirsiniz.

– Tarım ilacı üretebilmek için kimya ve ziraat mühendisliği bölümlerini okudunuz. Tek bölüm yeterli değil miydi?

– O tamamen benimle ilgili bir şey. Mükemmeliyetçi bir insan olduğum için yaptığım işte en doğrusunu, en kusursuzunu yapmak isterim. Bu nedenle tam anlamıyla işin ehli olabilmek adına her iki bölümü de okudum.

– Bu zamana kadar patenti size ait bir tarım ilacı ürettiniz mi?

– Evet, tam 3 tan. Dördüncüsü için de yaklaşık 1 yıldır çalışıyorum.

– Tarım ilacı üretenlerin gözetmesi gereken kurallar ve öncelikler neler olmalı?

– Bilimle uğraşan herkes, tüm evrensel kuralları tatbik etmeli. Hele ki doğrudan gıda ve insan sağlığıyla ilgili olan konularda, bir kuralın bile es geçilmesi ya da umursanmaması ciddi sorunlara yol açabilir. Zamanında bunu en ünlü ilaç firmalarından birkaçı bile yaşadı. Bu nedenle önceliğim her zaman sağlık oldu.

– Organik tarımın yükselişe geçtiği şu günlerde kimyasal tarım ilaçlarının kullanımına tamamen son verileceği iddia ediliyor. Sizin bu konudaki görüş ve ön görüleriniz neler?

– Bunlar bana biraz romantik hayaller gibi geliyor. Çünkü kimya sanayi, ne kadar kötülense de şu an ülkelerin ekonomisindeki en temel dinamolardan biri. Konuşmamızın başında da belirttiğim gibi, kimyasal olan her şey kötü değildir. Organik tarım, her zaman için bir alternatif olarak kalacaktır. Çünkü nüfusun katlanarak arttığı gezegenimizde 10 milyar kişiyi organik tarım yaparak doyurmanız mümkün değil. Kaliteli ve sağlıklı beslenmek isteyenler organik tarım ilaçlarının kullanıldığı ürünlerden yiyebilir. Ama dünya ekonomisi ve mevcut şartlar göz önünde bulundurulduğunda kimyasal tarım ilaçlarına her zaman ihtiyaç duyulacaktır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Sarımsak Yetiştirip Satmak Nasıl Bir İş?-Karlı Mıdır?

Neden Tarım İlacı Üretmek ve Satmak?

Bizim gibi içe dönük ve kapalı toplumlarda yabancı markalara olan şüphe, hiçbir zaman azalmaz. Bilakis belli başlı durumlarda artışa geçer ve hiç silinmez. Hele ki o yabancı markalar tarım ilacı gibi bir ailenin topyekun geçim kaynağını etkileyecek unsurların bileşiminden ibaretse. Hal böyle olunca insanımız, yine insanın el emeği ile ürettiği değerlere ve ürünlere ilgi gösterir. Siz de tamamen size ait formüllerle üreteceğiniz tarım ilaçları ile bu toplumsal zaafı ticari bir hamleye çevirebilir ve giderek artan bir müşteri kitlesine hitap etmenin haklı onurunu yaşayabilirsiniz.

İkinci neden ise her şeyde olduğu gibi ekonomik temellidir. Dayanağı iktisadi olan her şey ya tercih edilir ya da o şeyden vazgeçilir. Sizin içine ne katarsanız katın üreteceğiz tarım ilaçları piyasadaki ilaçlardan kat be kat daha ucuz olacaktır. Bunun en büyük nedeni ise ‘aradaki aracıları’ ortadan kaldırmanız olacak. Zaten bu aradaki aracılar değil midir üç liralık şeyi bize otuz liraya satın aldıran? Başkasının masraflarını ödemek zorunda kalmadan, doğrudan halka inerek gerçekleştireceğiz satışlar çift taraflı bir çıkar ilişkisine dayanacaktır. Onlar daha ucuza almaları lazım gelen tarım ilaçlarının sahibi olurken, siz, sadece sizin belirlediğiniz fiyatlarla ticari kazancınızı tayin edeceksiniz.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak ve sektöre hızlı olduğu kadar bilinçli bir giriş yapmak isteyenler şu yazımızı da okuyabilirler: 2020 Yılı İçin En Karlı 7 Tarım Ürünü

Tarım İlacı Lisans ve Ruhsatı Almak

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koyduğu yasalarca ürettiğiniz tüm tarım ilaçları ve ürünleri için hem lisans hem de ruhsat almanız gerekmektedir. Aksi takdirde merdiven altı işletmecilerinden bir farkınız kalmaz ve ilk fırsatta çok ağır cezalar / yaptırımlar ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için gerekli yerlere gerekli başvuruları yapmalısınız. Yasalara uygun davranmakta her zaman fayda var. Belki birkaç gün oradan oraya koşturarak bürokrasinin rutinleri tarafından bunalabilirsiniz ama en azından sonrasında başınız ağrımaz.

Özel Tarım İlaçları Keşfetmek

Gün geçmiyor ki piyasada yepyeni ve özel tarım ilaçları gerek içerdiği özellikler gerekse sunduğu avantajlar ile fark yaratmasın. Özellikle kimya alanında bilgi ve tecrübe sahibi biriyseniz size ait bir imalathanede çiftçilerin yüzünü güldürecek yepyeni ilaçlar keşfedebilirsiniz. Bitkileri gelişim düzenlemesini daha yetkin ve hızlı bir şekilde yapabilen ilaçlara her tarım alanında duyulan ihtiyaç fazla. Bununla birlikte çeşitli haşerelerin zararlarını minimalize eden, mümkünse tamamen ortadan kaldıracak ilaçları üretip satışa çıkarmanız da mümkün.

Bunun için deneme- yanılma yöntemi ile ilerlemeli ve tüm bilgi birikiminizi bu işe ayırmalısınız. Ancak deney yaparken de önleminizi alın. Çeşitli kimyasal ürünler etkileşime girerek istenmeyen kazalara ve yaralanmalara yol açabilir.

Tarım İlacı Üretip Satmak Karlı mı?

Eğer gerçekten rasyonel karşılığı bulunan, yani sözün tam manasıyla işe yarar olan bir tarım ilacı üretiyorsanız er ya da geç hak ve talep ettiğiniz kar oranlarına erişebilirsiniz. Çok az bir maliyet ile üstelik kimseyi sömürmeden / kandırmadan yüksek rakamlı kazanç rakamlarına ulaşmanız mümkündür. Bunun için interneti de aktif olarak kullanma şansınız var. Alelade bir pet şişe ya da kavanoz ile ilaçları ambalajlayabilir ve bu doğal haliyle satışa çıkarabilirsiniz. Meyve tutum oranını arttıran ilaçlar da sektörde yüksek oranda talep ediliyor. Taleplere kulak verin ve halkın ihtiyaçları doğrultusundaki üretimleri hızlandırın.

Satış yapacağınız online platformlarda ilacın mutlaka bir görselini kullanın. Tanıtım ve açıklama kısmını es geçmeyin ve bu kısımlarda vereceğiniz faydalı bilgilerin müşterileri ikna etme hususunda işe yarar tek seçenek olacağını unutmayın. İlacınız tarım ile uğraşan kesimin yüzünü güldürecek sonuçlar verirse ününüz çok kısa bir süre içerisinde önce il sonra ülke çapına yayılabilir. Aynı şekilde sadece adı var kendi yok bir ilaç ürettiyseniz, sektöre çok hızlı bir şekilde veda etme riskiniz de bulunuyor.

Küçük Bir İmalathaneden Üretim Yapmak Mümkün mü?

En çok merak edilen konulardan bir diğeri ise tarım ilacı üretimi yapmak için ne kadarlık bir imalathaneye gereksinim duyulduğu yönündedir. Size ait, küçücük bir imalathane bile bu işten kazanç sağlamanız için yeterli olacaktır. En azından ilk etapta. Eğer işleriniz umduğunuz gibi yolunda giderse, kazancınızı arttırdığınız gibi imalathanenizi de büyütebilirsiniz.

Başlamak başarmanın yarısıdır derler. Biz de Parlak Fikirler ailesi olarak bu söze inanıyor ve üretime katkıda bulunan herkese desteklerimizi sunuyoruz. Önemli olan mevcut imalathanenin hacmi değil, oranın içinde ne üretildiği… Şimdiden iyi kazançlar dileriz.

Yorum yapın