Tavuk Çiftliği Açmak Neden Çok Karlı Oldu?

Merhaba sevgili okurlar! Bu yazımızda tavuk çiftliği açmanın gerekliliklerini ve doğru bir şekilde işletilen çiftliklerin ne kadar kazançlı olduğunu konuşacağız.

Aynı zamanda tavuk çiftliği açmanın avantajlı ve dezavantajlı yönlerini de konuşacağız.

chicken photo

Önce istatistikten başlayalım. Dünyada, insandan daha fazla tavuk bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırmaya göre, sayıları 25 milyardan fazla olan tavuklar, dünya üzerinde en fazla bulunan kuş türüdür.

Tavuklardan iki şekilde faydalanılmaktadır:

  • Yumurtasından
  • Etinden

Organik Tavuk ve Hindi Çiftliği Açmak makalemizi de okuyabilir ve bu konuda daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tavuk Çiftliği açmak son dönemlerde neden bu kadar karlı oldu? Şimdi bu sorunun cevaplarını verelim ve tavuk çiftliği açmak isteyenleri pozitif yönde bilgilendirelim.

 

  • Bu sektörün bu kadar atılıma geçmesi ve karlı bir sektör hale gelmesinin birinci sebebi Türk beslenme alışkanlığına tavuk dönerin girmesi ve çok kısa bir sürede yaygınlık kazanmasıdır. Tavuk döner, tamamen Türk icadıdır. Geçmişi ise 150 yıl kadar öncesine dayanmaktadır. Ancak yaygınlaşması, her köşe başında bir tavuk dönerci açılması son 20 yıla tekabül etmektedir. Tavuk döner, Hamdi Usta adlı biri tarafından Kastamonu’da üretilmiştir ilkin. Dünyanın en büyük döneri de yine Türkiye sınırları içerisinde yapılmıştır. Bu dönerin toplam ağırlığı 2 ton 698 kilo olarak kayıtlara geçmiştir. Bu bilgiler ışığında da rahatlıkla söyleyebiliriz ki, makarna bir İtalyan için neyse, hamburger bir Amerikalı için ne ifade ediyorsa, tavuk dönerin karşılığı da Türkler için o derece önemli ve yerleşik anlamlar içermektedir.
  • Tüm bu rakamları ve istatistikleri bir kenara bırakacak olursak. Tavuk çiftliklerini karlı hale getiren en birinci etmen, talebin yoğunlaşıp artması olmuştur. Sadece lise ve üniversite öğrencilerinin günlük olarak tükettiği tavuk döner, tavuk çiftliklerini harekete geçirmiş ve tavuk üretimi – satışı üzerinden gerçekleşen ticareti aktif hale getirmiştir. Peki neden tavuk döner bu kadar revaçta olmuştur? Bunun birinci nedeni, oldukça makul fiyatlarla derecelendirilmiş olmasıdır. Çoğu dönercide, yarım ekmek döner artı ayran – 2 liradan başlayan fiyatlara kadar düşmüştür. Tavuk sayısının insan sayısını 4’e, 5’e katladığı bir dünyada elbette ki tavuk eti, ucuz olacaktır. Bu noktada sürümden kazanma ilkesi devreye girer. Aynı sokakta bile birçok tavuk dönerci açılabilmekte ve her bir dükkan kendi başına ayrı ayrı kar elde edip işlerine devam edebilmektedir. Tavuk döner lezzetinin de Türk insanın beslenme kültürüne tam tamına uygun olması, tavuk çiftliklerinin çok daha fazla tavuk besleyip onları satmasına yaramıştır. 90’lı yılların öğrenci kesimi, eve gidip makarna yapar ya da patates kızartırdı. Şimdi ki öğrenci kesiminin önünde ise yüzde seksenlik ve yüzde yirmilik iki seçenek var. Ya en yakın dönerciye girip kendine pratik ve ucuz olarak tavuk döner ve ayran kombinasyonunu uygulayacak (yüzde seksen ihtimal) ya da eve gidip iki yumurta kırıp öğününü tamamlayacaktır. (yüzde yirmi ihtimal) Hal böyle olunca, tavuk çiftliklerine gelen talep her yıl, katlanarak artmaktadır. Kah mecburiyetten, kah hızlı yaşamın pratik beslenme alışkanlığından, kah da karnını en ucuz doyurma yollarından dolayı, tavuklar hem etleriyle hem yumurtalarıyla en çok rağbet edilen ve tüketilen beyaz et ürünü olarak uzun yıllar daha insanları beslemeye, tavuk çiftlik sahiplerini de kar elde etmeye devam ettirecektir.
  • Bir başka neden sağlıklı yaşam ve beslenme kılavuzlarının had safhada sayılarını arttırmaları ve önem kazanmasıdır. Artık her gün, televizyonların her kanalında, günlük gazetelerin en önemli sayfalarında sağlıklı beslenme rehberleri bulunmaktadır. Bu uzmanların da sıklıkla altını çizip vurguladığı yegane konulardan biri, kırmızı etten ziyade beyaz etin tüketilmesi gerektiğidir. Bilindiği üzere beyaz et balık ve tavuk ürünlerinden elde edilen yemeklere verilen genel isimdir. Hem kolestrol açısından hem de sağlıklı beslenme dinamizmi açısından beyaz et tüketmenin diğer et tüketimlerine göre daha yararlı ve sağlığa daha uygun olduğu kanıtlanmıştır. İnsanlarımız da sağlıklı beslenmek adına kırmızı etten uzaklaşıp beyaz ete daha fazla yoğunlaşmıştır. İlk iki maddede vurguladığımız beyaz etin ucuzluğuna bir de sağlık eklenince talep de bu oranda katlanarak artmıştır. Tavuk çiftliklerinin son dönemde bu kadar karlı olmasının bir diğer nedeni de budur. İnsanlar, sağlıklı yaşamın ömürlerindeki önemi kavramış ve bu açıdan beslenmeye ağırlık vermeye başlamıştır. Daha fazla talep de daha fazla arzı doğurmuştur; ucuzluk ve sağlık açısından bir adım önde olan tavuk çiftlikleri de bu sayede üst düzey kara geçmişlerdir.
  • Bir diğer neden ise tavuk ile birçok ev yemeğinin yapılabilir olmasıdır. Sadece öğrenciler değil aileler de sofralarında tavuk görmeyi hem fiyat hem de lezzet açısından uygun görmektedirler. Tavuğun sotesi yapılabilmektedir. Kızartılabilir, burgeri yapılabilir, şinitzel olarak servis edilebilir. Aynı zamanda tavuklu lazanya, fırında tavuk, tavuk patates, tavuk mangal gibi birçok zengin menüye de ortaklık etmektedir. Tavuk başlı başına yemek olduğu gibi birçok yemeğin yanında da aperitif ve ek lezzet olarak sunulmaktadır. Tavuk, günlük hayatımızda balıkla beraber ve çoğu zaman balıktan daha fazla tüketilen birinci sıradaki ettir. Bu istatistikler de tavuk çiftliklerinin giderek çoğalmasına ve tavuk bakımının da artmasına yol açmıştır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Balıkesir İçin En Karlı Yatırım Fikirleri

chicken photo

Tavuk çiftliği açarken nelere dikkat etmeli?

  • Her işten kar elde etmek için o işin mümkünse piri olmak gerekmektedir. Bu nedenle tavukları iyi tanımanızda fayda var. Örneğin, her tavuk on sekiz haftalık bir süreçten sonra yumurtlamaya başlar. Yüz on hafta sonunda da pişirilme kıvamına gelir ve et ürünü olarak satılmaya hazır hale gelirler. Bu tür bilgileri bilmek, işe başlarken sizin bir takvim oluşturmanızı ve ilk satışlarınızı ne zaman gerçekleştireceğinizi hesaplamanızı sağlayacaktır.
  • Çiftliğinizde genelde iki tür tavuk besleyebilirsiniz. Bu tavuklardan ilki beyaz tavuk olarak adlandırılır. Rhond Island adıyla anılan tavuklar ise daha çok kırmızı tavuk olarak bilinirler.
  • Tavukların barınması için bir bina tesis etmeli ve orayı kümese çevirmelisiniz. Kümesin doğru ışıkta ve ısıda olması için gerekli ayarlamaları yapmalısınız. Tavuklara ve civcivlere eziyet etmekten uzak durmalısınız. Son yıllarda hayvan hakları savunucularının sağlık ve tarım bakanlıklarına oluşturdukları yoğun baskıdan dolayı çiftliğiniz sık sık denetlenecektir zaten. Hem insani hem ticari açıdan bu tür uygulamalarda son derece dikkatli olmanızı öneriyoruz.
  • Kuluçka kutusu satın almalısınız ya da yapmalısınız. Genelde ortalama olarak her 5 tavuğa bir tane kuluçka kutusu düşmektedir.
  • Daha çiftliğini kurmadan sizden toptan ya da perakende alışveriş yapacak olan kişiler ve kurumlarla irtibat halinde olmanız gerekmektedir. İşinizi her zaman sağlama alın. Ve başlangıçta belirli müşterilerle çalışmak, sizi ticari açıdan hep bir adım önde tutacaktır.

 

Tavuk çiftliği kurmak için gerekli materyaller ve araçlar şunlardır:

  • Çiftliğin ana hatlarını oluşturan bir ya da birden çok bina. Ne kadar çok bina o kadar çok kümes ve tavuk demektir. Tavukların yemlenmesi ve hava almaları için de bir alana ihtiyacınız olacak.
  • Yumurta kartonları ve kuluçka kutuları
  • Ve bol miktarda tavuk

İnsanların beslenme alışkanlıkları çok zor değişir ve Türkiye’deyseniz tavuk çiftliği açmak zaten yerleşmiş olan beslenme alışkanlığına hizmet etmek olacaktır. İşinizi en doğru şekilde yaparsanız girdiğiniz risk sıfıra yakın olacaktır. Bir tavuk çiftliğinin iflas ettiğini çok az duyarız. Ama bir tavuk çiftliğinin gün be gün kar elde ederek sahiplerini zenginleştirdiği haberleri yaygındır. Siz de bu zenginlerden biri olmak istiyorsanız, tavuk çiftliği günümüzün en mantıklı ve en kar getirme potansiyeline sahip yatırımlarından biridir.

 

 

 

Yorum yapın