Tek Adamlı Solo Girişimcilik Neden Yükseliyor?

Bu yazımızda girişimciliğin yeni yüzünü masaya yatıracağız. Bu girişimcilik tek adamlı solo girişimcilik olarak nitelendiriliyor ve lanse ediliyor. Yazımızda neden çok ortaklı şirketler ve girişimcilikler yerine tek adamlı solo girişimciliğin bu kadar rağbet edilip yükselişe geçtiğini inceleyeceğiz.

Bununla birlikte tek adamlı solo girişimciliğin dezavantajlı ve eksi yönlerini, yine aynı girişimcilik çeşidinin yararlı ve kar oranı yükseltici yönlerini de sizlerle paylaşacağız.

Yurtdışından Başarılı Girişimleri Kopyalayıp Türkiye’de Uygulamak adlı yazımız, girişimciliğin özgün mü yoksa kopya içerikler oluşturarak mı daha risksiz ve dolayısıyla daha kazançlı olduğuna dair reel ipuçları sunuyor. Bu konuda uzmanlaşmak ve fikir bazında aydınlanmak isteyen sevgili okurlarımız. Yazımız sizler için bir tık kadar uzakta.

Ortaklı Girişimcilik Neden Azalmakta? 

Söz konusu para ve para odaklı girişimcilik ise her zaman yüksek gerilim hattı var demektir. Bu nedenle, insanlar sadece iş hayatında değil sosyal hayatlarında bile başka bir insana tahammül edememeye başlamıştır.

Yani öncelikli olarak bunun mali değil insani boyutunu ele alalım. Bir metroya bindiğimiz dahi öncelikli olarak oturmak için gözümüze kestirdiğimiz yegane yer, insanların az olduğu yerdir. Yine insanlara soracak olursanız, bir ev arkadaşı mı istersiniz, yoksa tek mi eve çıkmak istersiniz diye, cevap büyük çoğunlukla tek eve çıkmak seçeneğine işaret edecektir. İnsanlar insanlar soğumuştur ve uzaklaşma yoluna gitmiştir.

Bunun için, sadece bunun için bile ortaklıklardan vazgeçilmeye başlanmıştır. Tek bir ortak bile, sorun, sıkıntı, tartışma, işine karışılması, kafandaki işi yapamamak gibi manalara gelmiştir. ”Azıcık aşım, ağrısız başım” sözü ise tersine çevrilerek hem bir sürü aş, hem de ağrısız baş olarak nitelendirilmiş.

Bu gidişle ortaklıklar giderek azalacak ve solo girişimler kendini gösterecektir. Düşünün ki bir film çekilirken bile senaryosunu filmin yönetmeni yazmak istiyor. Neden? Çünkü senaristin kaprisleriyle, osuyla busuyla uğraşmak istiyor. Yalnız çalışmak hem özgürlük hem de belli bir maddi imkan sağlıyor çünkü kendisine.

Girişimciliği de bu açıdan ele alacak olursak bir film çekme serüveni olarak değerlendirebiliriz. Aslolan filmin hasılatı olsa da nasıl ve hangi koşullarda çekildiği de bir o kadar önemlidir. Özellikle psikolojik açıdan.

Girişimcilik Neden Günbegün Azalıp Ölüyor? adlı makalemiz her ne kadar girişimciliği genel ve total manada ele alıyor olsa da, bu yazımıza da eş değer bir rota çiziyor. Girişimcilik değil de ortaklı girişimcilik neden ölüyor sorusunun uzantısı olarak bu makaleyi de okuduğunuzda girişimciliğin ölen yerlerini diriltmek için solo ya da ortaklı olarak harekete geçebilirsiniz.

 

Solo girişim, gol sevinci kutlamaya benzer!

Tek Adamlı Solo Girişimcilik Neden Yükseliyor?

1- Daha çok kazanmak için: 

Ortaklık demek, her başarılı girişimin ardından kazanılan paranın bölüşmesi demektir. Şunu da unutmamak gerekiyor ki solo girişimde de ortaklı girişim de ortaya sunulan para hemen hemen aynıdır. Yani solo girişim ekstra para koymak demek değil ama ekstra para kazanmak anlamına geliyor.

Bu da mevcut şartlarda, paranın son derece güç kazanıldığı bir ortamda paraya para dememek, benim param demek anlamına geliyor.

 

2- Devlet destekli ya da özel şirketlerin verdiği krediler:

Bu tür krediler, televizyonlarda, kamu spotlarında ve reklamlarda sıklıkla gördüğümüz üzere epey artmış durumda. Bu da sırf param az diye solo girişim yapamam diyen insanların bir güzel imdadına yetişiyor.

Ayrıca bu tür kredilerin, faizsiz, vade farksız ve geri ödemesi taksiyle / uzun soluklu olması insanlara bir dinginlik, bir öz güven aşılıyor. Önceden erkeklerin parsellediği ve çok ortaklı bir şekilde başlattığı girişimler de nasıl da şekil değiştirmeye başladı. Şimdi kadın girişimciler de aynı hızda çoğalıyor. Hem de bir erkeğin çatısı altına girmeden, tek başlarına! Çünkü arkasında devlet kredileri ya da özel şirketlerin sırf destek olmak için verdikleri krediler mevcut. Bu da sosyal hayatta hiç hoşlanmayıp da sırf iktisadi alanda para kazanmak için bir araya geldiğimiz insanlar uzaklaşıp solo girişimlerin startını vereceğimiz anlamına geliyor.

Bir Kadın Girişimcinin 7 Karakter Özelliği hazır kadın girişimcilerden bahsetmişken bu yazımız da hem erkek hem kadın okurlarımız için karakter özellikleri sıralayarak nasıl başarılı bir girişimci olunur sorusunun izlerini takip ediyor. Kadın girişimcilerimiz de artsın ki ülkemiz hem sosyal hem mali anlamda zenginlik ve güç kazansın. Öyle değil mi?

 

3- Başkasıyla çalışmak keyifsiz ve leş bir şey olduğu için: 

Eğri oturup doğru konuşalım. Çoğu zaman ofisimizde harıl harıl çalışırken birinin 10 dakikalık bir çay içmeye oturması bile bizi rahatsız eder ve motivasyonumuzu azaltır. Ekip çalışması ayrı solo çalışmak ayrı uçlardadır. Kimileri ekip çalışmasına inanmaz. Hani inanmak zorunda da değildir zaten.

Hal böyle olunca ”başkasının ağız kokusunu çekmek” deyimi günden güne kendini hissettirmeye başlar. Sizin fikirleriniz, projeleriniz, aklınızdakiler başkaları tarafından küçük görülmeye, eleştirilmeye ve çoğu zaman reddedilmeye başlanırsa sonuç tam bir yabancılaşma ve enerjisizlik olur.

Başkasıyla çalışmak yerine solo çalışmak modern insanın en büyük arzularından biridir. Bu da solo girişimciliğin artışa geçmesinin en büyük nedenlerinden biridir.

 

4- Teknolojinin yaygın kullanılmaya başlanması: 

Önceden üç dört kişinin yapacağı iletişim, haberleşme, bilgi alımı gibi işler teknolojinin yaygın kullanılmasıyla birlikte tek kişinin çok rahat bir şekilde yapabileceği bir hale bürünmüştür. Özellikle internet bu aşamayı kaydetmiştir. Şimdi birine ulaşmak için bir mail yeterken, önceden telefon ve posta gibi iletişim biçimleri kullanıyordu örneğin. Birinin telefonlara bakması sürekli telefon etmesi gerekirken şimdi çayını kahveni içerken 15 -20 dakikada mail yoluyla o günün tüm haberleşmelerini gerçekleştirebilirsiniz.

Aynı şey reklam için de geçerlidir. Sadece sosyal medyaya vereceğiniz reklamlar ile birlikte solo girişimlerinizi taçlandırabilirsiniz.

Facebook’tan Reklam Vererek Ürün Pazarlamanın En Önemli Sırları adlı makalemiz hazır konumuz girişim ve reklamcılık size güzel güzel yardımcı olacaktır.

Solo girişim, zaferi tek başına kutlamak demektir.

Solo Girişimin Dezavantajlı Yönleri Nelerdir? 

Eğer girişiminiz başarısız olursa suçu atacak kimse olmaz etrafınızda. Kendinizi suçlu hissedersiniz. Sadece suçlu hissetseniz yine iyi. Bir de ortaya koyduğunuz tüm parayı kaybedersiniz. Dımdızlak kalmanın eşiğinde yeni bir girişim için ne enerjiniz ne mali imkanınız kalmayabilir.

O nedenle solo girişimler varlıkları içinde büyük risklere gebedir. Ortam iyi analiz edilmeli, piyasa derinlemesine gözlemlenmelidir. Hata payına yer yoktur. Tamam ekip çalışmasına inanmıyor olabilirsiniz ama ekip çalışmasının da çeşitli artı yönleri vardır. Size bakış açısı ve vizyon katar bir kere. Olaylara, durumlara, kişilere farklı açılardan bakmak ise kazanmayı daha bir sağlama almak demektir.

 

Solo Girişimin Artı Yönleri Nelerdir? 

Kendi işinizin patronu olursunuz. Kazandığınız takdirde az biraz değil epey bolca kazanırsınız. Çünkü kazancın bölünmesi gibi bir durumla karşılaşmazsınız.

Aynı zamanda çalışma ortamında hoşlanmadığınız simalar görmekten kurtulursunuz. Bu da işinize daha büyük bir enerji ve motivasyonla sarılmanıza yarar. Dilediğiniz gibi mola verebilir, kendinizi tatile çıkarabilirsiniz. Kurumsallığın soğuk yüzünden, kendi işinizin patronluğuna terfi eder; girişimlerin başarılı olması sonucunda haklı galibiyetinizi tatlı tatlı yaşarsınız.

İster solo ister ortaklı olsun, dileriz tüm girişimleriniz başarılı olur. Sizin kazanmanız ülkemizin kazanması demektir zira. Yeniden görüşmek dileğiyle.

Yorum yapın