Tekne Turu Düzenleme İşi Yapmak

Herkese merhaba. Bu yazımızda tekne turu düzenleme işinin inceliklerini, masraflarını, karlı olup olmadığını, getirilerini ve manevi yönünü konuşacağız. Dikkat edilmesi gereken noktaları, avantajları ve dezavantajlarını da…

yacht photo

Öncelikle tekne turu düzenleyerek para kazanmak, iş olarak yatırımını bu alanda değerlendirmek isteyenlere söylememiz gereken en önemli noktadan başlayalım. Tekne turu düzenlemenin iki yolu vardır:

1- Tekne satın alarak tekne turu düzenlemek: Yani bu işi, size ait bir tekneyle yürütmek. Elbetteki diğer ihtimale göre çok daha karlı olacak bir işletme alanıdır. Tabi bir tekneye sahip olacak kadar iktisadi açıdan güçlüyseniz. Size ait olan bir yolculuk ve turizm aracını insanlara kiralamış olursunuz böylece. Bazen gece boyu bazen ise 24 saatliğine. Durum böyle olunca kazancınız da çok daha yüksek olacaktır. Bir tekneniz varsa, onu sadece kişisel eğlenceniz ve gezintiniz için kullanmaktan vazgeçmelisiniz. Çünkü aynı anda onlarca insana teknenizi kiralamak, size neredeyse sıfır maliyetle bol bol kazanç getirecektir.

2- Tekne kiralayarak tekne turu düzenlemek: Bu ilk seçenekten çok daha farklı bir seçenek olarak karşımızda duruyor. İlk seçenekte size ait olanı insanlara belli bir miktar karşılığında kiralıyordunuz. Tekne size aitse ve onu insanların kullanımına açıyorsanız bir nevi ”ev sahibi” ya da ”kiralayıcı” olarak meslek yürütüyorsunuz demektir. Ancak tekne kiralayarak tekne turu düzenliyorsanız, tam olarak turizmci ve rehber oluyorsunuz demektir.

Tekne turu düzenlemek, her şeyden evvel sizin rehberliğinize ihtiyaç duyulacak bir iştir. Sonuçta milyonlarca liralık teknenizi, onlarca tanımadığınız insana emanet edemezsiniz değil mi? Bu nedenle, şu noktada rehberlik, sadece yol göstericilik değil aynı zamanda işin başında bulunmak demektir. Başkasından kiraladığınız teknenin bile başında siz durmak zorundasınız. Bu alanda ise tamamen aracı konumunda oluyorsunuz demektir. Başkasından belli bir ücretle aldığınız tekneyi, birçok insana hizmet olarak sunarsınız ve tekne sahibine verdiğiniz miktardan daha çok kazanmaya başladığınızda ise kar elde etmeye başlamışsınız demektir.

İşin ekonomik yönünü açıkladığımıza göre tekne turu düzenlemenin avantajlarını sıralamaya başlayabiliriz:

  • Birincisi deniz ve deniz taşımacılığı üzerinden yapılan ticaret her zaman hatrı sayılır miktarda fazla olmaktadır. Mesela İstanbul’da. Üsküdar’dan Beşiktaş’a vapurla geçmek isteyen biri normal akbil basıp geçecektir. Bu işin ticaret değil yolculuk kısmıdır. Yolculuk da devletin tekelinde olduğu için ve her şeyden öte bir hak olduğu için ekstra bir masrafa tabi değildir. Ancak iş tura gelince, o artık yolculuk değildir. Bu insanların bir tür eğlencesidir ve turu düzenleyen için ticarettir. Örneğin Beşiktaş’tan Üsküdar’a birkaç lira ile geçebilirken, bir boğaz turu için epey bir miktar önerebilir. Bu nedenle tekne turu düzenleme işini eğlence sektörünün bir parçası saymamız gerekir. Eğlence sektörü ise, müşteriler için pahalı, iş sahibi için ise epey kazançlı bir alandır. Bir yatırım alanında her zaman en önemli şey kar olduğuna göre, tekne turu düzenlemek en azından iktisadi açıdan epey avantajlı bir iş koludur diyebiliriz.
  • Çok fazla emek getiren bir iş değildir. Sadece tekneyi kullanacak birine – ki bu, siz de olabilirsiniz- bir de mazota ihtiyacınız olacak. Bunun dışında tekneniz ne kadar büyükse o kadar çok müşteriye açık olacak ve siz de kazanmanın keyfini sürecek olacaksınız. Örneğin bir otobüs turunda harcanan emek ile kazanılan para neredeyse eş değerdir. Hatta çoğu zaman o kadar yorulursunuz ki kazandığınız parayı yetersiz bulursunuz. Ancak az biraz mantık yürüttüğünüzde tekne turunun bu kadar meşakkatli olmadığını görürsünüz. Bir kere, tekne turunun kilometre alanı azdır. En fazla bir saat içinde başlar ve biter. Bir saatin sonunda önceki müşterilerinizi bırakır yeni müşterilerinize ve yolculara hazırlığa başlayabilirsiniz. Karasal turlarda, saat ve mesafeler adeta sınırsızdır. Ancak deniz turlarında her şey saat olarak da emek olarak da tadındadır. Denizin güzelliği, öyle bir doyurucu olur ki, kimse ”neden bu kadar az kaldık” diye sormaz bile.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Acayip Etkili Bir İnfluencer (Fenomen) Olup Parayı Kırmak İçin Ne Yapmalı?

Tekne turu düzenlemenin dezavantajları ve de riskleri nelerdir:

  • Öncelikle can güvenliği: Nadir de olsa kulağımız felaket haberleri gelmektedir. Annesinin elini bırakan ve hiçbir gözetimin korumasında olmayan çocuk denize düştü ve boğuldu haberi. Bu tür haberlerin şahidi ve bir nevi nedeni olmamak adına güvenliği önemsemelisiniz. Can yelekleriniz yeterli sayıda olmalıdır. Çocuk yolcular için de yetişkin yolcular için de tam sayıda olmalı. Ne bir eksik ne bir fazla. Çoğu yol ve turizm kazaları, önlemsizlikten ve rehavetten meydana gelmektedir. Her zaman herkesin güvende olduğundan emin olun ve yolunuza huzurla devam edin.
  • Temizlik: Özellikle gemi ve tekne türü denize ait ulaşım araçlarının tahta ve metal alaşımlarının tuzla suyla çarpışmasından dolayı türeyen özel böcekler mevcuttur. Bu türden böceklerin oluşumu ilk başta görsel olarak son derece rahatsızlık vermektedir. Kakalak adı da verilen hamam böceklerine çok benzeyen bu böcekler, görselliğin zedelenmesinin yanına, teknede yenilen içilen şeylerin içine de düşebilmekte. Aynı zamanda ciltte tahrişe, yanmalara ve deri bozulmalarına yol açmaktadır. Siz siz olun teknenize iyi bakın. Düzenli aralıklarla ilaçlamayı ve pırıl pırıl yapmaya özen gösterin. Teknenizin adı kötüye çıkarsa, bir daha çok para getiren sularda yüzemeyebilirsiniz.
  • Yıllık izinlerinizi almayı ve gerekli belgeleri güncellemeyi unutmayın. Her ne kadar milli sularda yüzüyor olsanız da denizde tekne turu düzenlemenin gerektirdiği birçok belge ve izin gerekmektedir. Tekne ruhsatını yılda bir yenilemeniz en elzem olanıdır. Aksi durumda, tespit edildiğiniz takdirde ruhsatınıza el konulur ve çok ağır bir ceza ödersiniz. Kazanmak için çıktığınız yolda bir anlık gözden kaçırmalarla ağır bedeller ödemekten kaçınmalısınız. İyi bir muhasebeciniz ve denizcilik kanunları bilen bir avukatla bu işi yapmanız tavsiye edilir.

Tekne turu düzenlemenin püf noktaları ve daha çok kazanmanın yolları nelerdir? Meraklıları için bu şıkları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yeniliklerden haberdar olmak. Örneğin son on yılda revaçta olan bir eğlence türü, teknede düğün yapmaktır. Özellikle nikah dairesinden sonraki düğün eğlencesi tekne turları ile yapılmaya başlanmıştır. Beşiktaş’tan ya da Ortaköy’den çıkan tekneler, insanlara yemekli, içkili, bol sürprizli ve etkinlikli eğlence anlayışını sunmuştur. Stilize edilen ve eğlencenin kalitesini on tık daha yukarıya çıkaran bu eğlence anlayışı, bizzat tekne turu düzenleyen rehberler ve yatırımcılar tarafından planlanmış ve uygulamaya geçilmiştir. İnsanlar, hem mis gibi boğazın tadını çıkarırlarken bir yandan düğünlerini yapmakta, çalgılar çalmakta, balıklar yenmekte, göbekler atılmakta. Unutmayın ki her zaman bir kazanmanın da eğlenmenin de bir üst seviyesi vardır. Siz de yaratıcı buluşlarınız ve tur eğlencenize getirdiğiniz yeniliklerle, bu alanda belli başlı yeniliklerin öncüsü olabilirsiniz.
  • Teknenin içinde çeşitli yarışmalar düzenleyebilir, insanları katılıma yönelterek interaktif bir yolculuk sunabilirsiniz. Aynı zamanda yemek servisi sunarak, kazancınızı çift taraflı bir yatırıma dönüştürebilirsiniz. Hem lokantacılık, hem rehber hizmeti hem de yolculuk. 21. yüzyıllın globalleşen iş piyasasında çok yönlü olmak bir tercih değil, bir zorunluluk artık. Siz de bir mekan, bir iş tasarımın sınırları içerisinde, ister teknede ister otobüste, her nerede olursa olsun her zaman geniş perspektiften bakmayı göze almalısınız. Risk yoksa kazanç da yok. Yenilik yoksa kar da yok.

Herkese mis gibi boğaz havasında iyi turlar dileriz.

Yorum yapın