TERAPİSTLİK İŞ İMKANLARI VE OLANAKLARI

              Tarihin akış seyrine sadece kuru kuruya olayların, savaşların, ihtilallerin gerçekleştiği yıllar değil de daha geniş açıdan bakarsanız; modernleşme ve bilim-teknik alanındaki ilerlemeler ile birçok iş alanı ortaya çıkmıştır. Evet; zaten kapitalist sistem işlediğinden beri her konuda uzmanlaşmaların başladığını ve en küçük dallanmaların dahi yıllar süren emekler gerektirdiğini hepimiz biliyoruz zaten.. Fakat burada anlatmak istediğim; insanın yaşam tarzının ve alışkanlığının değişmesiyle beraber arz-talep durumunun da değişmesi..
therapist photo
Örneğin; doğal ortamlarda yaşamayı bırakıp büyükşehir, hatta metropol hayatına geçen insanoğlunda yeni yeni fiziksel rahatsızlıklar (obezite, hareketsizlik, kamburluk, vs.) ortaya çıktı ve diyetisyenlik, özel spor hocalığı gibi meslekler ortaya çıktı.  Diyetisyenlik yazımızı da bu bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz. Ya da yine bu yaşam tarzına has yeni hastalıklar ortaya çıktı ve akabinde yeni ilaçlar geliştirildi. Aynı şekilde insanoğlunun binlerce yıl öncesinde DNA’sına yazılmış olan kodlarına ters düşmüş olacak ki; büyükşehir hayatı beraberinde birçok sinirsel ve ruhsal bozukluğu da getirdi. Bu durum; inanın bir akşam otursanız sabaha kadar tartışılabilecek; onlarca komplo teorisi türetilebilecek bir konu. Fakat bu yazıda; bahsedilen akış gereği ortaya çıkan ve şartlara uyum sağlayarak rahatça geçinebileceğiniz bir meslekten bahsedeceğiz: Terapsitlik veya psikoterapistlik.
                Terapistlik; çok çeşitli sebeplerden dolayı kişide meydana gelen bazı sinirsel ve ruhsal bozuklukları düzeltmeye çalışma ve hastada bu belirtleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapma mesleğidir. Bahsedilen bozukluklar depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk, türlü kişilik bozukluklara, anksiyete rahatsızlıkları, vs. birçok alan olabilir. Yani anlayacağınız; uç noktalarda yaşayan onca insanın derdini dinlemek ve çaresizce size gelen bu insanları sabırla tedavi etmek biraz emek ve beceri gerektiren bir iştir. Psikoterapi ise; terapiden de öte hastayı psişik yöntemlerle tedavi etmek üzerine kurulduğu için; terapistlikten daha da fazla uzmanlık gerektiren hassas bir alandır.
                Şimdi; meraklıları için veya hedefine bu tarz meslekler olan genç arkadaşlar için terapistlik ve psikoterapistlik mesleklerine kısaca göz atalım:

1) Terapistlik Kazançları

TERAPİST OLDUĞUNUZ ZAMAN KAZANMAYA BAŞLAYACAĞINIZ PARA GÜNÜMÜZ SINIRLARININ EPEY ÜZERİNDEDİR. EN AZINDAN KAZANÇLI MESLEKLER KATEGORİSİNE GİREBİLECEK KADAR YETERLDİR.
 
 
 -Özellik Türk sinemasındaki bazı geyiklerden bunu çok iyi biliyoruz.:) Eğer iyi ve becerikli bir terapist iseniz; saatlik seansınız 150 TL’yi dahi geçebilir.

2) İş şartları

SİZİN ASIL İLGİLENMENİZ GEREKEN KONU HASTANIN SORUNLARINI ÇÖZMEK OLDUĞU İÇİN; İŞ HAYATINIZ BOYUNCA GÜNLÜK İŞLERİNİZLE İLGİLENEN BİRİ MUTLAKA OLACAKTIR
-Çağır hastayı gelsin, bu kadar..

3) İyi yönleri

BİRAZ POLLYANNACILIK GİBİ GELEBİLİR FAKAT; TERAPİSTLİK YAPARKEN GÖRDÜĞÜNÜZ ONCA İNSAN; AKLA HAYALE GELMEYECEK YAŞANMIŞLIKLAR, VS. HUSUSTAN SONRA HAYATINIZIN NE KADAR GÜZEL OLDUĞUNU FARK EDECEKSİNİZ.
-Kolay mı öyle sorunlara kapılmak. Kim bilir neler yaşadı, bilinçaltlarında neler var garibanların…:((

4) Mesleğin prestiji

MESLEĞİN PRESTİJİ GEREĞİ TOPLUMDA SAYGI GÖREN, ÇARE BULUCU BİRİ OLARAK GÖRÜLÜRSÜNÜZ.
 
-Bu yönü doktorluk karizmasıyla aynıdır aslında..

5) Gereken kişilik özellikleri

BİRAZ KÖTÜ YÖNLERİNE BAKARSAK.. ŞÜPHESİZ Kİ TERAPİSTLİK PEYGAMBER SABRI GEREKTİREN BİR MESLEKTİR. İÇİNİZDE OLAN EN UFAK BİR FEVRİLİK BU MESLEĞİ HAKKIYLA YAPMANIZA ENİNDE SONUNDA ENGEL OLACAK VE SİZİ BAŞARIDAN ALIKOYACAKTIR.
 
-Bağırma, çağırma, fevrilik yapma hakkına hastalar sahip, siz değil..

6) Diğer insanların bakış açısı

TAMAM KABUL; TERAPİST ÜCRETLERİ ÖZELLİKLE DÜŞÜK GELİRLE ÇALIŞIP TERAPİST İHTİYACI DUYANLAR İÇİN EPEY YÜKSEK.. AMA BU ELEŞTRİYİ FAZLA ABARTIP SİZİN ASLINDA HİÇBİR ŞEY BİLMEDİĞİNİZİ İDDİA EDEN CAHİLLER DE MUTLAKA OLACAKTIR, ONLARA ALDANMAMAKTA FAYDA VAR NİHAYETİNDE SİZİN KAZANÇLI BİR MESLEK İCRA ETTİĞİNİZİ GÖRÜNCE “HASETLİKLERİNDEN NE YAPACAKLARINI ŞAŞIRIYORLAR”..
-Abi o ne ya oturup dinliyor öyle.. Gel bana anlat ben bedavaya dinlerim..

7) Gerekenler

İNSAN DAVRANIŞLARI; HATTA DÜNYA ÜZERİNDEKİ CANLILIĞIN AMAÇLARI, İSTEKLERİ  VE ÇEŞİTLİ SEBEP-SONUÇ İLİŞKİLERİNİ ÇOK İYİ KURMALISINIZ.
 
 
-Dışarıdan gayet samimi ve içten gözüküyor olsanız da; aslında hastayla yaptığınız konuşma sürekli onun duymak istediklerini saptamakla geçen bir satranç gibidir. Söyleyeceğiniz yanlış bir söz tekrar onu uçuruma sürükleyebilir bile..

8) Tüyolar

SON OLARAK TERAPİSTLİK BİR NEVİ USTALIK GİBİDİR.  EĞER ALDIĞINIZ ONCA PARAYA RAĞMEN EN BASİT VAKALARDA DAHİ BİR ÇÖZÜM ÜRETEMEZSENİZ, HASTANIN İLERLEME KAYDETMESİNİZ SAĞLAYAMAZSANIZ PRESTİJİNİZİN YOK OLMASI İŞTEN BİLE DEĞİLDİR.

 

-Bu yüzden terapist olduktan sonra durmak diye bir şey yoktur. İnsan, davranış, ruh ve sinir sağlığı gibi konularda sürekli hareket halinde olmalısınız..

Yorum yapın