Ticareti Artırmak Mı Yoksa Teknolojiyi Artırmak Mı Daha Önemli?

Geldik iş dünyasında kafaları karıştıran, adeta allak bullak eden bir soruya, bir soruna: İçimizden çoğu bu soruya kafasını öylesine takmıştır ki, adeta tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan gibi çözümsüz bir sorunun ocağına düşmüştür. İnsanın zihinsel manada kendine kurduğu tuzaklar öylesine çoktur ki, bundan ekonomik alanının da etkilenmemesi mümkün değildir.

İnsanın iş hayatı odaklı bir şekilde sorduğu sorular, devirler geçtikçe, yenilikler gelip eskiler rafa kalktıkça değişmiş, dönüşmüş ve yeni sorulara yok açmıştır. Bunlardan biri de satış yapmak adına ticareti artırmak mı yoksa teknolojiyi artırmak mı daha önemlidir sorunsalıdır. Bu soruyu ilk başta sorduğumuzda mutlak surette ikisinden birini seçmemizin zorunluğu olduğu zehabına kapılırız. Bu da pek tabi yanlıştır. Daha yazımızın başında söyleyelim ki; ticaret de teknoloji de son derece önemlidir.

Neye Göre Ayrım Yapılmalı? 

  • İki uçta hangi kavram, hangi değer olursa olsun, ağırlık verilen şey, öncelikle yapılan işe göre derecelendirmeli. Ne demektir bu? Şu demektir, bir işte teknolojiye mi ticarete mi ağırlık vereceğiz tamamen o işin ne olduğuna bağlı olarak değişir. Mantık da iç dinamikler de bunu gösterir. O nedenle ben neye göre ayrım yapacağım yahu sorusuna eğilmeden yaptığınız işi, ürettiğiniz ürünü veya hizmeti baz alarak düşünün ve sorunun kaynağına yanıtlarla birlikte işinizin özüne kavrayarak inin.

 

  • Örneğin sebze- meyve işindesiniz. Manav ya da dağıtıcı firmasınız. Bu noktada mantıken neye ağırlık vermeniz gerekir. Pek tabi ki ticarete. Bu tür işler organik ürünlerdir ve teknolojiyle kısa bir süre içerisinde kısa bir an için muhataptır. Örneklerle devam edelim. Bir sebze meyve satıcısının interneti ya da sosyal medyayı aktif olarak kullanmasının çok da mühim değildir. Onun işi ürettiğini ya da aldığını daha fazla fiyata satarak kar elde etmek olmalıdır.

 

  • Bunun nedeni ise, çok basittir. Ticarete verilen ağırlık, aslında seri satışa ilgilidir. Kimse portakal almak için teknolojiyi kullanmaz. Şöyle diyaloglar dönmez hane içinde : Hayatım bir kilo portakal alır mısın? Tabi hayatım hemen açayım laptobu! Demek ki, hala mali kalan ve reel ortamda yapılanlarla dengesi kurulan işler vardır.

 

Ticaret Yapmaya Nereden Başlayabilirim? başlıklı makale, sizi meselenin özüne götürecek ve daha başlangıç noktasında ticaret dünyasına nasıl adımlar atacağına dair önüne yol haritası çizecektir. Siz de bu komplike iş hayatının karanlık koridorlarında kaybolmamak istiyorsanız, haritamızdan faydalanın ve daha başlangıç aşamasında aklınızda fikirlerle yola çıkmış olun.

Teknoloji, bazen her şey demek midir?

İş Hayatında İnternet Her Şey Mi Demek? 

  • Herhalde bir araştırma yapılsa teknoloji denilince akla ilk gelen şey sorulsa da büyük çoğunluk teknoloji kelimesinin karşısına direkt internet getirecektir. Bunun nedeni işte olsun evde olsun, müdür olsun, personel olsun, kadın erkek, çocuk ihtiyar olsun insanların ve herkesin düzenli aralıklarla kullandığı en son moda teknoloji, internetin kendisidir.

 

  • İnternet en başta ”Msn” ve diğer basit işlemli iletişim alanlarıyla hayatımıza girdi. Ancak o zaman hiçbir şirketin aklına bir msn adresi alıp oradan insanlara işletmeleri ve kurumları hakkında bilgilendirme yapmak gelmedi. Aman iyi ki de gelmedi. Düşünsenize bir sabah uyanıyorsunuz sizi biri eklemiş. Kullanıcı adı: Alimutfakesyaları@… Ve oradan size anlık ileti olarak dükkanına yeni gelen ürünlerini tanıtıp fotoğraflarını gönderiyor!

 

  • Teknoloji de iş hayatında kullanılmak için beklemek zorundaydı ve nitekim bekledi de. Bugün sayısız sosyal medya veri tabanında ve birçok internet sitesinde reel dünyada ve sektörün içinde yer alan şirketler, bu alanları son sürat kullanmaktadır. Bunun nedeni artık alanın buna müsait olmasıdır. İnternetin değişen yüzü ve gelişen pratiği ile birlikte artık her iş kolundan her küçük ya da büyük firma, marka değerlerini yansıtmakta ve şirket içindeki değişimleri birebir buradan paylaşmaktadır.

 

  • Esas konumuza gelirsek internet yani teknoloji olmazsa olmaz bir pratik midir? Tabi ki de hayır. Örneğin şunları görüyoruz. Çeşitli sosyal medya hesaplarında az takipçisi olmasından dolayı yakınan, serzenişte bulunan firma sahiplerinden. Bu elbette pozitif anlamlara gebe bir bilanço değildir. Düzeltilmesi de gerekir. Ancak ne her şeyin sonudur ne de enseri karartmayı gerektirir. Eğer öyle olsaydı binlerce takipçisi olan yazarlar kitaplarını da binlerce satardı. Bazen hatta çoğu zamanda sanal alemde olan sanal alemde kalır. Realiteye taşınmaz. O sadece bir göstergedir. O göstergeyi düzeltmek ise işin selameti ve geleceği için olursa, daha güzel olur.

Reel Dükkanların Satışlarını Baltalayan Bir E- Ticaret Sitesi Açmak başlıklı yazımız tam da bu konuya eğilmektedir. Reel dükkanlar mı yoksa e-ticaret sitesi mi derken, aynı zamanda ticaret mi teknoloji mi sorusuna da farklı bir bakış açısıyla değerlendirmiş ve ele almış durumdayız. Merak edenler için bir tık kadar yakın bir yazı.

Teknoloji ve ticaret iç içe.

Asıl Önemli Olan Ticaret ve Teknoloji Dengesini Korumak: 

  • Tek bir noktaya fazlaca ağırlık verirseniz, o yükselmesi beklenen noktadan daha yukarı çıkar ve diğer kısım da iyice aşağı çekilir. Sonuç tam bir dengesizlik ve hüsrandır. Fizik biliminin herkesçe bilinen bu basit kuralından yola çıkarak diyebiliriz ki önemli olan dengeyi korumak ve stabil hale getirmektir.

 

  • Teknolojinin nimetlerinden de faydalanmayı bileceksiniz. Ticaretin altın kurallarını da uygulamayı öngöreceksiniz. Bunun için her iki durumda da uzmanlarla çalışmanız icap edebilir. Özellikle uzmanlık gerektiren alan, teknoloji alanıdır. Çünkü bu konuda hepimiz üstünkörü bilgilere sahibiz. Bu konuda uzmanlaşmak için kurslara gitmeye vaktimiz, enerjimiz ya da isteğimiz yoksa, en temizi bir uzman ile çalışmaktır.

 

  • Ticaret konusunda da gerekli bilgileri deneyimli kişilerden, kendi tecrübelerimizden ve bu konuda yazılmış birbirinden değerli kitaplardan bulabiliriz.

Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak yazımızı okuduğunuzda, sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanı olmanın tüm önemli bilgilerini bulabilirsiniz. Şayet isteğiniz ya da vaktiniz varsa…

Ticaretin değişen yüzü…

Ticarete Yönelmek İçin… 

Ticaret sanıldığı ve uzaktan görüldüğü kadar kolay bir icraatlar bütünü değildir. Sadece paranın hakkında bile bilmemiz gereken ve okumamız gereken cilt cilt kitaplar yazılmıştır. Ekonomi, bir bilim olarak görülmektedir zira bir bilim kadar komplike ve karmaşıktır. Bu nedenle, para işte varsa güzel, yoksa kötü gibi sığ bakış açılarından ve deyişlerinden kendinizi kurtarmayı bilin.

Sadece paranın akışı ve biriktirebilirliğiyle ilgili öğreneceğiniz sayısı yöntem vardır. Bu yöntemleri önceden bilmek sonra uygulamaya geçmek tamamen sizin merakınıza ve ilginize bağlıdır.

 

Teknolojiye Yönelmek İçin… 

  • Teknoloji de en az ticaret hukuku ve bilimi kadar karmaşıktır. Ancak günümüz şartlarında hatta eliyle hesap yapan ticaret insanlarını görünce buna da şükür diyoruz. Düşünün ki eski toprak dediğimiz zatlar, hesap makinesi dahi kullanmamaktadır. Eski toprakların alışkanlığı olarak ”ben kendi işimi kendim yaparım” devri kapanmıştır. Sektörde daha aktif ve daha hızlı olmak için teknolojinin bize sunduğu sayısız nimetten faydalanmayı bilmeli ve arka planımızı bu şekilde servis etmeliyiz.
  • Yoksa giderek hız isteyen sektörde yavaş kalırız ve kaplumbağa hızımızla sektörün önce gerisinde sonra dışında kalırız.

Yorum yapın