Tohum Ticareti Yapmak? İsrailliler Neden Bu İşi Yapıyor?

Tohum ticareti yapmak, bu işi A’dan Z’ye bildiğiniz takdirde son derece karlı bir iş imkanı olarak karşınızda duruyor. ABD gibi sanayi ve teknoloji devi bir ülke bile tarımsal üretim ağında merkez konumda. Kim ne derse desin laboratuvar ortamında yetiştirilen hiçbir ürün, tarım alanında, toprağın özünde yetiştirilen hiçbir ürünün yerini tutmaz, tutamaz. Buna boşu boşuna ”tarımsal ürün’‘ demiyoruz.

Bu yazımızda tohum işi hakkında size bilgiler sunacağız. Aynı zamanda GDO’lu tohumlar hakkında kısa bir değerlendirmede de bulunacağız.

Tohum İşi Karlı Mı?

Eğer Türkiye gibi kaliteli tohumlar üreten topraklarda yaşıyorsanız tohum işi fazlasıyla karlı bir iş. Burada sürekli tekrarladığımız ”oyunu kurallarına göre oynama” kalıbı var. Oyun ve kurallar çoğu zaman dışa bağımlı olmayı gerektiriyor. Ya da bize bunun gerekli olduğunu sandırdığı için ekonomik ve ticaret alanında olup biten birçok şey esasında sadece bir ”oyun.”

Bu konuyla ufak bir araştırma yaptığımızda Amerika’nın zamanında tohumlarla başının epeyce derde girdiğini görüyoruz. Türkiye’nin tamamen yerli olan tohumlarını Amerika’ya satması ile birlikte Amerika o sıkıntılı yılı kazasız belasız atlatmayı başardı. Demek oluyor ki Türkiye birçok açıdan zengin bir ülke olduğu gibi tohum konusunda da tam manasıyla ”bereketli” bir coğrafya. Türkiye’de yetiştirilen tohum çeşitlerini iyi bilmek, gerektiği zamanlarda onların peşine düşmek, yani bu işi kovalamak gerekiyor. Otomatik bir bilinçle dışa bağımlılığı sürdürmek, çocukluk, zayıflık ve aklını yeteri kadar işletememek demek oluyor.

Son yıllarda İsrail tohum konusunda atağa kalksa da ne İsrail’e ne ABD’ye bu konuda bağlı- bağımlı değiliz. Bilakis yeri geldiğinde onlara yardım edecek kadar güçlü bir ülkeyiz. En azından tohum konusunda.

En kaliteli tohumlar bulunduktan sonra hem yurt içinde hem de yurt dışında satış gerçekleştirebilirsiniz. Ve bu satıştan inanılmaz büyük rakamlar elde etmeniz işten bile sayılmaz.

GDO’lu Tohum Zararlı Mıdır?

Kimi tohumlar var ki nice kimyasal üründen daha fazla zehir içeriyor. Ya da içeriyor olabilir diyelim. Zira bu konu hakkında sayısız iddia, belge, spekülasyon olsa da tam olarak kanıtlanabilmiş, ya da ”tamam işte budur” diyebileceğimiz bir seviyeye gelmiş değil. Dünyadaki çoğunluk madem bu kadar zararlı neden izin veriliyor diye soruyor olabilir. Özellikle GDO’lu meyveler, endüstriyel gıdalar ve nihayetinde tohumlar, zararlı olduğu bilinse de kasıtlı olarak üretiliyor olabilir. Zira kar güdüsü, hiçbir sağlık kriterini, hiçbir insan canını önemsemez.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Tarım Aletleri Ticareti Yapmak Karlı Mıdır

GDO’lu tohumların hem insan hem çevre sağlığına kadar son derece zararlı olduğunu ifade eden sayısız bilim insanı ve beslenme uzmanı var. Bilgi kirliliği çok fazla. Ama şöyle düşününce bu bilgi kirliliğinin de spekülatif amaçlarla ortaya yayılmış olabileceği gerçeği epey düşündürücüdür. Dışarıdan tamamen laboratuvar ortamında üretilmiş, kimyevi bir destek, her türlü tarımsal ürüne zarar verir. Bu zarar insan kanına karıştığında çok daha ciddi boyutlara varır. Bugün hastalıklarımızı geçirsin diye içtiğimiz ilaçların bile yan etkileri bulunuyor. Çünkü içeriğinde yüksek oranda kimyasal barındırıyorlar. Bu demektir ki bir şey kimyasal ise o şey insana yüzde yüz yarar getirmez. Hele ki söz konusu kimyasallar tohumlara katılıyorsa yarardan çok zarar getiriyor demektir.

Paragrafın başında sorulan soruya geri dönecek olursak: Bu kadar zararlıysa neden satılıyor? Elbette ki rant için, kazanç için, hız ve seri üretim için. Nasıl ki petrol ve petrol enerjisini çevreye, insanlara, havaya, toprağa, hayvanlara, kısacası dünyanın tamamına zararlı olmasına rağmen çıkarılmaya devam ediyorsa GDO’lu tohumlar da üretilmeye ve ihraç edilmeye devam ediyor. Bunun zararları hususunda çok daha bilinçli davranmalı, gerektiği takdirde kolektif olarak hareket etmeliyiz.

Tohum Nerelerden Temin Edilir? 

Günümüzde internetin elinin uzanmadığı yer kalmadı diyebiliriz. Artık çeşitli internet sitelerinden istediğiniz oranda tohum sipariş edebilir ve yurt dışına satmak için gereken şartlardan ilkini yerine getirebilirsiniz. Söz konusu tohumların çoğu son derece nitelikli olup çimlenme konusunda da beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Tohum satışı gerçekleştiren birçok güvenilir site var. Bu sitelerden kravat, mendil satın alır gibi rahatlıkla tohum satın alabilirsiniz. Yanınızda yörenizde bir ”uzman kişi” olursa tohum çeşitleri arasından seçim yaparken çok daha dikkatli davranmanız mümkün hale gelir. Aynı gün içerisinde kargoya verilen tohumlar 3 iş günü içerisinde adresinize teslim ediliyor.

Bu İş İçin Gereken Sermaye Ne Kadar? 

Bu iş için gereken sermaye, tam olarak ne kadar tohum alıp nerelere satacağınıza göre değişir. Başlangıç için 10 – 15 lira bin yeterli olacaktır. Daha sonra işler büyüdükçe, tohum kaliteniz ve sattığınız ülke sayısı aynı oranda artabilir. Bu işi profesyonel olarak sürdürenler şu anda 100 000 lira sermayeyi 6 ay gibi kısa sürede 130 000 TL gibi rakamlara çıkarabilmektdir. Ancak elbette ticaretin doğası gereği burada da ciddi riskler vardır. Mesela mahsülün hiç para etmediği sezonlar eğer ki siz sadece Türkiye’ye ithalat yapıyorsanız patlayabilirsiniz.

Yorum yapın