Toptancılık Sektöründe Yaşanan Değişimler, Gelişimler

Yazılarımızı okuyan, birbirleriyle paylaşmaya layık bulan tüm parlak fikirler okurları! Hepinize kocaman bir merhaba ve daha kocaman bir teşekkürler!

Bugünkü yazımızın konusu toptancılık sektöründe yaşanan gözle görülür değişimler ve gelişimler. Bilindiği üzere toptancılık, epey eski, eski olduğu kadar da köklü bir iş kolu. Bir ürünü toptan alıp yani ucuza edinip yine ucuza satma prensibine dayalı ekonomik işletmeye toptancılık denmektedir. Ticaret sahasının ana kuralının hala geçerliliğini koruması sebebiyle toptancılık da kendisini geliştirerek ve çağa uydurarak ilerlemekte.

Nedir o kural? Bir ürünün teki 10 lirayken, 5 tanesi 50 lira değil 40 lira edebilmektedir. Toptancılık, keskin matematiksel hesaplara dayanmaz hatta bir bakıma diyebiliriz ki matematik hesaplarının ters yüz edilmiş halidir. Çünkü mantıken bir ürün 10 liraysa, 5 ürünün 50 lira olması gerekir. Ancak bu sadece kağıt üstündedir. Zira ticaret ana hedef satmak, elindekini mümkün olduğunca hızla elden çıkarmaktır.

Elden çıkarmak bu kadar önemlidir çünkü bir ürün toptan halde ne kadar hızlı satılırsa yeniden üretim ve satış ihtimali doğar. Böylece kapital ekonominin durmaksızın üretime ve tüketime dayalı çarkları kaldığı yerden dönmeye başlar. Toptancıların karnı doyar, toptancılardan alışveriş yapan şirketler ve bireyler de çeşitli avantajlı fiyatlardan yararlanarak pazarın içinde hem söz sahibi hem de mutluluk sahibi olurlar.

Yazımızla ilgilenen sevgili parlak fikirler okurları ek olarak Hediyelik Eşya Toptancılığı Yapmak Karlı Mı? adlı makalemize de göz gezdirebilirler.

 

Toptancılık İçin Gereken Sermaye Ne Kadardır?

  • Toptancılık sektörü içerisindeki değişimleri kısaca ele almadan önce hafızalarımızı tazeleyelim ve belli başlı bilgileri gözden geçirelim. Meselenin özünü idrak etmeden değişimleri saymamızın hiçbir pratik karşılığı ve manası olmayacaktır.

 

  • Toptancılık için gereken sermaye ilk etapta diğer iş kollarına göre çok daha fazla olabilmektedir. Zira adı üstünde toptancılık. 5 yerine 50 alacağınız bir iş kolu. Ne kadar indirimli alsanız da satacağınız ürünleri, en azından ilk başta büyük ölçekte ve sayıda alacağınız için kenara sermaye olarak ayıracağınız para fazla olacaktır.

 

  • Bunun dışında elinizde tutmanız ve harcamaya hazır olduğunuz sermaye miktarını belirleyen yegane ölçek, tam olarak hangi ürünün toptancılığını yapacağınız olmanızdır. Hangi ürün ya da ürünlerin toptancılığına karar verdikten sonra sermaye hazırlığına girmeniz çok daha makul ve işler olacaktır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Mobilya Toptancılığı Yapmak

Toptancılık Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Birkaç Püf Nokta: 

  • Toptancılık, çok fazla ürünle haşır neşir olacağınız bir iş kolu. Bu nedenle plan program dahilinde çalışmanız en uygunu olacaktır. Bununla birlikte rakamlar karşısında boğulmayacak bilakis rakamlara hükmedecek bir muhasebeci ile çalışmanız işinizin geleceği için son derece önemlidir.

 

  • Toptancılığını yapacağınız ürünleri en iyi ve en doğru koşullarda muhafaza etmeniz için büyük bir depoya ihtiyacınız olacak. Bu deponun büyüklüğü fazlaca önemlidir. Seçiminizi iyi yapın. Sonra sırf deponuz küçük kaldı diye az ürün alıp satmak zorunda kalabilirsiniz.

 

Toptancılık Sektöründe En büyük Yenilik: İnternet Kullanımı 

  • İnternet, ilk çıktığında tamamen kişisel kullanım içindi. Sonra belli başlı mühendislik panellerinin ve sistemlerinin geliştirilmesi için kullanılmaya başlandı. 2016 yılı itibari ile ticaretin göbek taşlarından biri oldu. Neden? Çünkü ticaret de diğer bütün alanlar gibi merkezinde iletişimi ve haberleşmeyi tutmalı. Arada ne kadar ürün ve hizmet karlılığı fiyat derecelendirmeleri olsa da, sonuç olarak her ticari girişim insandan insana bir iletişim kanalıdır.

 

  • Bugün artık en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm şirketler ve yatırım alanları internet kullanmaktadır. Kullanmayı tercih etmek gibi bir durum da söz konusu değil. Kullanmak zorundadır! Şimdi yazımızı başka bir yeniliğe doğru ilerletelim.

Toptancılığın en büyük yeniliği: İnternet

Toptancılık Sektöründe İletişimin ve Haberleşmenin Önemi? 

  • Elinizdeki tek bir kalemi satmak için başkasına ihtiyacınız var. O başkasına ulaşmak ve onunla irtibat kurmak için de iletişim sahasına gereksinim duyuyorsunuz. Şimdi bir de elinizde binlerce başka başka ürün olduğunu tahayyül edin. Bu ürünlerin doğrudan satımı için illa ki bir iletişim ve haberleşme ağı şart.

 

  • Elinizde ne kadar fazla ürün varsa o kadar fazla sayıda insana ulaşmak zorundasınız. İşte internet, toptancılık sektöründe bu yeniliği ve avantajı sunmakta. Toptancılığını yaptığınız ürünlerin teşhirini ve fiyatlarını internet üzerinden duyurduğunuzda, tek bir dakikada binlerce, bazen milyonlarca insana ulaşmış olacaksınız. Toptancılık da diğer sektörler gibi atılım yapmak zorundaydı ve bunun için interneti bir yardımcı alan olarak kullanmaya başladı.

 

  • Artık herkesin her şeyden haberi olmalı. Yoksa satış mümkün değildir. Toptancılar, kendi web sitelerini açarak, ellerine yeni ulaşmış ürünlerin toptan fiyatlarını ve görsellerini paylaşmakta, böylece satış ihtimalini de satılacak kişi sayısını da arttırır.

Toptancılığın Geleceği Ne Durumda? 

Toptancılık sektörü, teknolojik yenilikleri ve bilişim alanındaki değişimleri kendi alanına yönlendirmeyi bildi. Sektörler ayakta kalmak ve devam edebilmek için eski usul yöntemleri bırakmak ve yeniden başlamak zorundaydı zaten.

Artık internete girdiğinizde sadece perakende satış yapan dükkanların adreslerini ve görsellerini görmekle kalmayacaksınız. Toptancılık da internetin nimetlerinden faydalanmayı bildi. Ve yeni yüzüyle hizmet vermeye ve satış yapmaya kaldığı yerden devam etmekte.

Yorum yapın