Türkiye’de Dans Okulu Açmak Mantıklı Bir İş Fikri mi?

Tüm dans tutkunu okurlarımıza merhaba! Bu yazımızda ülkemizde dans okulu açmak mantıklı bir iş fikri midir sorusuna yanıt aramaya çalışacağız. Bir dans okulu açmanın maliyeti nedir, alınması gereken izinler nelerdir? Bunları inceleyeceğiz. Aynı zamanda dans okullarında yaşanabilecek artı ve eksi yönleri de aynı zamanda ele alacağız. Son olarak dans okullarının iş sahası içinde kar oranını da tahmini ve rasyonel ölçülerde ele alıp size bir iş fikri daha sunmuş olacağız.

Öyleyse yazımıza başlayalım ve kafalardaki soru işaretlerini en aza indirelim.

Dans Okulu Açmanın Maliyetleri Nedir? 

  • Öncelikli olarak en büyük rakibiniz, spor salonları olacak. Zira mevcut spor salonları da aktif olarak dans dersleri vermektedir. (Bunu dans okulunda karşılaşabilecek eksi yönlerinde ekstra ele alacağız) Ancak sizi spor salonlarından çok daha karlı bir süreç beklemekte. O da şudur ki, sizin salonunuzu birçok tutarı bin liraları geçen aletlerle ve makinelerle doldurmanız gerekmeyecektir. Bir dans okulunun maliyetini, o dans okulunun genişliği ve merkez bölgelere ne kadar yakın olduğu belirler.

 

  • İlk iş olarak dans okulu açmanın maliyetini şöyle bir hesaplarsak, bu hangi şehirde ve o şehrin neresinde olacağına göre değişecektir. İstanbul’da bir dans okulu açmak istiyorsanız mümkün olduğunca merkez bölgelerinde, gözle görülür bir yerde açmanızda fayda var. Bu da maliyeti etkileyecektir. Ama unutulmamalıdır ki dans gibi sanat içerikli işlerde girişimcilik yapacaksanız, maliyet konusunda eliniz açık olmalıdır. Ne olursa olsun dans okulu, lüks tüketim alanında ihtiva edecektir. Bu nedenle ”ne kadar çok maliyet o kadar kar” dengesine inanmalı ve bu dengede hareket etmelisiniz. Sote yerlerde maliyetten kısmak için açacağınız bir dans okulu, görülmeyecektir. Özel olarak aranması, bilinmesi ve uğrak yeri haline gelmesi için ise ticaret sahası içinde adeta mucizelere ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle maliyet konusunda en az 20.000 lirayı gözden çıkarmanız lazım gelir.

 

  • İkinci olarak dans okulunun genel alanı boş olacaktır. Ekstra aletler, makineler, araçlar satın alıp dükkanınıza getirtmek ve monte ettirmek zorunda değilsiniz. Bu nedenle bu açıdan aklınız ve içiniz ferah olsun. Ancak, dükkanı boş bırakmak, çıplak bırakmak anlamına gelmektedir. Dans, bir sanat türüdür ve estetik içerir. Bu açıdan işe ve okulunuza sanatsal faaliyetlerin üretim alanlarından faydalanmanız gerekecektir. Okulun dekorasyonuna ekstra bir önem vermeli ve para akıtmalısınız. Okulunuza ilk ziyaretinizi gerçekleştirecek olan herkes,  direkt kayıt yaptırmak için orada bulunmayacaklar. Onları ilk intibada görsel zenginliklerle ve sanatsal dışa vurumlarla etkilemeniz gerekecek. O nedenle okulunuz bir zanaat okulu gibi değil bir sanat yuvası gibi olmalı ve bu estetik değerlerle ışık saçmalıdır.

 

Dans Okuluna Daha Fazla Öğrenci Çekmenin Yolları Nelerdir? 

  • Öncelikli olarak dans okulunun sahibi olarak dans öğretmenlerinden biri siz olmalısınız. Söz konusu sanat ise, onun hem üreticisi hem girişimcisi sizin olmanız, potansiyel öğrencilerinize güven verecektir. Onlarla kayıt aşamasında ilgilenen siz olacaksınız. Aynı zamanda şu cümle epey güven ve ilham verecektir. ”Derslerin bir kısmını ben veriyorum zaten.” Spor salonlarında bile aynı psikolojik algı geçerlidir. Dükkanın / okulun sahibi ile söz konusu eğitimleri verecek olan kişinin aynı olması; müşteri algısında bir itimat, bir güven ortamı oluşturacaktır.

 

  • Dans okulunuzun adı ve sloganı orijinal olsun. İlk intibada bakılacak olan şey dans okulunuzun ismi olacaktır. Aynı şekilde çoğu dans okulunun düştüğü hataya düşmeyin ve kendinize bir slogan bulun. Bu spor salonlarının ve dans okullarının kolaya kaçarak klişe isimler ve sloganlar yaratması gibi olmasın. Üstüne gerekirse haftalarca düşün. Her şey evvela imaj yaratmak ve müşterileri o imaja doğru çekmektir.

 

  • Sosyal medyada etkin rol oynayın. Daha dans okulunuz açılmadan önce mutlaka dans okulunuzun adıyla bir Facebook, Twitter ve Instagram sayfası açmalısınız. Daha sonrasında okulunuzda olup biten tüm gelişmeleri, dans türlerini, kampanyaları bu sayfalardan an be an duyurmalısınız. İnsanlar size kayıt olup okulunuzda eğitim görmeye başladıklarında, kendilerini sizin okulunuzun adını vererek etiketleyecekler. Bu da bedava reklam ve öğrenci demek olacaktır. Sosyal medyanın gücü hafife alınmamalıdır; hele ki söz konusu dans okulu gibi sanat içeren bir kurum işletiliyorsa.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Havalimanında Dükkan Açmak İçin Gerekenler

da 1

Dans Okulu Açmak Mantıklı Bir Fikir Midir? 

  • Yukarıda saydığımız inceliklere özen gösterildiği takdirde oldukça mantıklı ve iş getirir bir fikirdir. Zira son on yılda Türkiye’de danslara ve türlerine olan ilgi ve merak katlanarak artmıştır. Bunda hiç şüphesiz kadınların payı büyüktür. Kadınların, sosyolojik alanda sözünün geçmesi ile birlikte erkek arkadaşlarını elinden tutup dans okullarına birlikte kayıt olmaları furyası başlamıştır ve genişleyerek devam etmektedir.

 

  • Geçtiğimiz zamanlarda bir haber başlığı dikkatleri çekmiştir. ”Ekonomik kriz insanları dansa yöneltti” başlığında olan bu haber, ülkemiz ekonomisinin en dibe vurduğu zamanlarda dans okullarının sayılarını arttırdığı ve epey karlı bir iş sahası oluşturduğunu ifade etmektedir. Hal böyle iken, kolay, ucuz ve keyifli bir sanat türü olan dansa olan ilgi çeşitli kurumlar tarafından değerlendirilmiş ve bugünkü dans okulları yerlerini almıştır. Siz de bu okullardan biri olmak istiyorsanız elinizi çabuk tutmalı ve sektörde bir an önce boy göstermelisiniz.

da 2

Dans Okulu Açmanın Avantajlı Yönleri Nelerdir? 

  • Maliyeti düşük karı bol bir sektördür. Öyle ki aylık 15.000 – 20.000 lira ciro elde etme imkanınız bulunmaktadır.

 

  • Dans yolu ile birçok farklı türden ve sınıftan insanlarla tanışacak ve eğlenerek mesleğinizi ifa etme şansı bulacaksınız. Dans gibi, vücudu esneten ve beden sağlığına doğrudan iyi gelen figürleri yaparken hem sağlığınızı zinde tutacak hem de tıpkı bir iş adamı gibi para kazanacaksınız.

 

Dans Okulu Açmanın Negatif Yönleri Nelerdir?

  • Eğer yeteri kadar doğru bir yerde okul açılmazsa insanların sizden haberi olmayabilir. Aynı şekilde tanıtım alanında da kendinizi göstermeniz gerekir.

 

  • Birçok rakibiniz olacaktır. Dans okulları ve stüdyoları her geçen gün sayılarını arttıran kuruluşlardır. Bu nedenle daha yolun başında farkınızı koymalı ve kalitenizi arttırarak muhafaza etmelisiniz.

 

  • Bir diğer negatif yön ise ticari açıdan olmasa da epey sıkıntı yaratan bir faktördür. O da dans kurslarını suistimal eden erkek öğrencilerin bazı durumlarda tacize varan yakınlaşma çabalarıdır. Bu tür durumlar telafi edici olsa da öğretim ortamına gölge düşürmekte ve kurum olarak adınızı lekeleyebilmektedir. Ancak ne yazık ki üniversite mezunları ve sosyol açıdan gelişkin insanlar bile bu tür densizlikler yapabilmektedir.

da 3

Dans Okulunda Eğitimini Vereceğiniz Dans Türleri Neler Olabilir? 

  • Tango: Uruguay ve Arjantin kökenli bir dans türüdür. Ülkemizde özellikle kadınlar tarafından rağbet edilen bir dans türüdür. Hem nispeten kolay öğrenilmesi hem de estetik açıdan çok güzel değerlere sahip olduğu için, mutlaka öğretmeniz gereken dans türlerinin başında gelmektedir.

 

  • Salsa: Karayipler kökenlidir. Tangodan sonra ülkemizde en çok tercih edilen dans türüdür. Çiftler halinde yapılan bir dans olduğu için, genelde sevgililerin rağbet ettiği danstır. Bu nedenle özellikle çiftleri okulunuza çekmek için salsa öğretmeniz elzemdir.

 

  • Zumba: Kolombiya kökenlidir. Diğer dans türlerine çok daha yeni bir dans türüdür. 1990’larda ortaya çıkmıştır. Son dönem gözde dans türlerindendir.

 

  • Oryantal: Türkiye, yarı Batı yarı Arap bir uygarlığa sahip olduğundan oryantal öğrenmek isteyen birçok öğrenciniz olacaktır. Bu nedenle dans programına mutlaka oryantal dansını da eklemeniz gerekecektir.

 

  • Hip Hop: Hip – Hop ülkemizde milenyumla birlikte patlayan bir müzik ve dans türüdür. Özellikle öğrenciler ve erkekler tarafından beğeniyle dinlenen hip-hop müziğinin dansını okulunuz bünyesinde öğretmek, size akın akın gelecek öğrenciler demek olacaktır.

 

  • Bachata: Dominik Cumhuriyetinden çıkan bir dans türüdür. Diğer dans türlerine biraz daha ağır ve yavaş ritmlerle oynanır. Gitar ağırlıklıdır. Tercihe bağlı olarak okulunuzda bachata öğretmek, sizi diğer okullardan bir adım önde tutacaktır.

Sonuç olarak okulunuzda ne kadar çok farklı dans öğretilirse o kadar çeşitli sayıda ve türde öğrenciniz olacaktır.

Yorum yapın