Tuvalet açıp işletmek

Merhaba sevgili parlakfikirler olurları; bu yazımı tuvaletten siz değerli tuvalet girişimcisi dostlarıma yazıyorum. Zira sizler için bu tuvalet açıp işletmek fikrini enine boyuna, detaylı analiz etmek üzere şehrin en kalabalık, en pis tuvaletlerine elimde bloknot ile istihbarata çıktım:))

İlk etapta edindiğim ilk gözlem; tuvalet işletmecilerinin çalışan olarak genelde 1 ya da 2 kişiyi işe aldıkları ve de bu 1-2 kişinin de şehir hayatına yeni gelmiş eğitimsiz, bakımsız, paspal kişiliklerden olduğu.

Yine wc’leri temizlemek ve de turnikeleri (counter diyorlar işletmecileri) kontrol etmek için sadece 1 kişinin durduğu yerler çoğunlukla. Eskiden zaruri sayacın olmadığı yerlerde en az 2 kişi durmak zorunda idi; şimdi ise 1 kişi ile gün boyu tuvalet açık ve kullanılabilir vaziyette kalabiliyor.

Tuvalet işletmeciliğini her ne kadar eğitimsiz, dağdaki çoban kılıklı tiplerin yaptığını düşünseniz de gerçekler hiç de öyle değil. Zira her bölgenin ilgili belediyesi tuvalet işi yapacaklar için ihaleler düzenlemekte ve de bu işi en çok teklifi verene teslim etmekteler. Bu ihaleleri de genelde koca koca “turizm yatırım firmaları“, “inşaat şirketleri“, “gıda, yeme içme şirketleri” kapmaktadırlar.

Yani bir tuvalet işletmecisi olarak kız istemeye gittiğinizde kızın ailesine kendinizi “turizm yatırımcısı” olarak tanıtıp karizmayı da kurtarabilirsiniz :))

Bu kadar ön bilgi yeter şimdi biraz detaylara girelim.

Tuvalet işletme işinde para var mı?

Tuvalet işletmeciliği karlı mı?” diye soranlar olacaktır elbette. Eğer ki kalabalık bir büyükşehir çarşısına bu tip tuvaletlerden açarsanız günde en az 600-700 kadar kişi işletmenizi ziyaret edecektir:)

Bu da ortalma ücret olan 1 TL’den 600-700 TL günlük gelir demektir. Bunun en az 150 TL’sini orada çalışan işçilere vermeniz gerekmektedir. Diğer giderleriniz ise su, elektrik, hijyen malzemeleri, tamir masrafları gibi şeylerden olacaktır. Yine en kötü ihtimalle günlük 400 TL sizin cebinize kalacaktır. Ayda en az 12 000 TL işletmecinin karı olacaktır bu hesaba göre. Ancak söz konusu tuvalet ihalesinin bedeli de hesaplandığında bu türden bir gelir de gayet piyasa şartlarına göre normal sayılmaktadır.

Tuvalet işletmeciliği zor mudur?

Bu türden soruların cevabı her ne kadar subjektif olsa da yani kişiden kişiye göre değişen nitelikte olsa da ben elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Tuvalet işletirken eğer ki işle direk sıcak temasta bulunacaksanız ki eğer multimilyoner bir yatırımcı değilseniz bu olacaktır, sizin için büyük zorluklar beklemektedir.

Mesela;

– Tıkanmakta olan tuvaleti açma derdi ve zahmeti

– Tuvaleti umarsızca kirleten zalimlere karşı bitmek tükenmek bilmeyen mücadeleler

– Leş gibi bir kokuyla mücadele etmek

– tuvalet kağıdını her daim kabinlerde bulunur vaziyette tutma çabası

Bu zorluklara en başlıca örnektir…

Ayrıca burada çalışacak kişiler bulmak zor olduğu gibi devamlı surette çalışacak kişiler bulmak çok daha zordur. Bir gelenin 2. hafta kaçıyor olması buna sebeptir.

Pazarlama ve reklam gibi konuların adını bile bilmenize gerek yoktur bu iş fikrinde zira millet zaruri size uğrayacağı için kalabalık yerlere yakın olmanız fazlasıyla yeterli olacaktır. Ancak size tavsiyem bu işi yapacaksanız; azıcık da olsa wc’leri hijyenik tutmanız daha çok kişinin temizlenmek, saçını başını yapmak, abdest almak için de sizin tuvaletinize uğramasını sağlayacaktır. Yani bu da gelirinizi katlayacaktır. Sizin bu işi yaparken ki en büyük reklamınız “temizliğiniz” olacaktır.

Genel olarak tuvalet açıp kar amaçlı işletme fikri karlı olup; karizma ve rahatlık konusunda sınıfta kalan bir iş fikridir. Eğer ki parayı dış görüntünüzden daha çok seviyorsanız tam sizlik bir ekonomik fikir karşınızda duruyor.

Umarız az buçuk size fikir ve de ilham verebilmiş, yardımcı olabilmişizdir.

Tuvalet İşinde İlk Dikkat: Temizlik! 

Sizin için çeşitli şehir ve kamuya açık tuvaletleri gezdiğimi yazının henüz başında söylemiştim. Şimdi gezdiğim tuvaletlerden birinin vahim durumunu anlatacağım. Esenler Otogar’ı hepimiz biliriz. İstanbul’un göbeğinde, tam bir karmaşa ve kaos merkezi. Özellikle bayram ve tatil günlerinde binlerce insan bilet ve otobüs peşinde. Sürekli bağıran muavinler, size çarpan bavullu insanlar ve size bir şey satmaya çalışan birçok satıcı!

Şu İş İlgini Çekebilir:  Hindistan veya Çin'de İş Kurmanın Artıları Nelerdir?

Esenler’de tuvalet işletmeciliği yapmak ise gerçekten harikulade bir yatırım. Çünkü bir kere otogarlar, dünyanın en çok beklenilen yerleridir. Adam otogara gelmiştir, Samsun’a gidecektir. Daha ilk otobüsün 3 saat sonra olduğunu öğrenir. Ne yapacak bu adam? Elbette ki bekleyecek, beklerken karnını doyuracak, gazozunu içecek, gazetesini okuyacak. Ancak bu okuma olayının ortasında tuvaleti gelecek. Zaten insanın en çok otogarlarda tuvaleti gelir. Bekleme ve yolculuk psikolojisi. Ulan şimdi yola çıkacağız, bir aksilik çıkmasın diyerek bile, tuvaleti gelmemiş insan otogarın tuvaletine gidiyor.

Buraya kadar her şey normal ve güzel. Fakat bundan sonra işin rengi değişiyor. Eminim ki okurlarımızın bir çoğu o tuvalete gitmiş, daha doğru bir deyişle gitmek zorunda kalmıştır. Zorundalık evet. Çünkü bir kez olsun temiz değildir Esenler otogardaki tuvalet. Yerler çamur içinde. Fakat ilk çirkinlik sinyali, burnunuza çarpan ağır tuvalet kokusudur. Kullanılmış ayakkabı kokusu, bavul, kumaş ve ter kokusu, bir de haliyle tuvalet kokusu! Mide bulantınıza engel olduktan sonra içeri girer ve hızlı hızlı hacetinizi gidermeye başlarsınız!

Her tuvalet deneyimi kötü bir deneyimdir. Şimdi ek olarak tuvalet işinde ikinci dikkat başlığımıza geçebiliriz!

 

Başyapıt niteliğinde bir tuvalet tasarımı!

Tuvalet İşinde İkinci Dikkat: Fiyat Tarifesi 

Esenler Otogarından devam edelim sevgili parlak fikirler okurları. Tüm bu olumsuz koşulları ve iğrençlik denilebilecek çirkinlikleri saydıktan sonra belki en fenası en çirkini olan şeyi söylemedik. Hazır mısınız? Böylesi kötü koşullarla müşterilerine ev sahipliği yapan tuvaletin fiyatı 2 lira! Evet yanlış duymadınız. Bir su dökmenin, bir hacet gidermenin fiyatı 2 lira. Peki neye göre 2 lira? Neyin bedeli bu? Tam olarak nereye gidiyor verdiğimiz bunca para?

Hemen söyleyelim. İş piyasasının ahlaksız arenasında insanın aciliyeti çok para eder. İnsanın müşkül duruma düşmesi, çaresizliği sektörün çakalları tarafından anında hortumlanacak, bir güzel sömürülecek bir alana düşürülür. Örneğin çilingirler neden o kadar pahalı sanıyorsunuz? Bir kapı açtırmak neden 200 – 300 liradan başlıyor? Çünkü mecbursunuz! Kapıda kalmışsınız, yok başka çareniz. Bununla birlikte neden bu kadar pahalı bu iş diye sorma gafletinde bulunursanız, çilingirlerin cevabı her zaman aynıdır. Yarısı da zaten kilit, yarısı da işçilik parası. Evet 5 dakikada Beşiktaş parası tam olarak.

Tuvaletler de tam olarak böyledir. Sizin ihtiyacınıza talep oluşturmaz, cevap vermez. Sizin ihtiyacınızı sömürür. Tam olarak fırsattan istifade denir buna. Sizin sırf ihtiyacınız var ve geri döndürülemez diye – sonuçta açlık değil bu ve genelde her mahalde sadece bir tane tuvalet vardır – sömürür de sömürür. Esenler Otogar tuvaleti sadece bir örnek. Bunun gibi milyonlarca örnek var.

Yani zaten verdiğiniz hizmet belli. Eh bir de orayı temizlemekten acizsiniz. Resmen halkın algısıyla, temizliğiyle ve ihtiyacıyla dalga geçmektir bu. Siz siz olun bir tuvalet açıp işletme gayretindeyseniz iki temel ana noktaya dikkat edin. Bir temizlik, iki fiyat tarifesi.

Sırf insanların ihtiyacı acil ve zorunlu diye onları alabildiğine sömürmek, üstelik kalitesiz ve niteliksiz bir hizmet sunarak bunu yapmak ne çalışma prensiplerine uygundur ne de insanlık onuruna.

Tuvalet İşinden Daha Fazla Kazanmak İçin Altın Tüyolar

Her zaman hangi sektör olursa olsun daha fazla kazanma ihtimali vardır. Belki de kapitalizmin tek iyi yönü bu. Dibe batmanın da zirveye çıkmanın da bir sınırı yok.

Tuvalet işinden daha fazla kazanmak için öncelikli olarak merkezi bir yer tutmanız. Merkezi bir semt, uğrak yerinin çok olduğu bir alan, metro yakınları gibi. Bunun dışında iyi bir merkeze atmışsanız kendinizi tuvaleti 24 saat açık tutabilirsiniz. Yani gece 3’ten sonra Taksim gibi bir bölgede hala binlerce insan olacaktır. Yazıktır, ayıptır, günahtır. Koca koca adamlar ağaçların arkasına, duvarların dibine hacetini gidermek zorunda kalıyorlar. Onlar yine iyi. Peki ya kadınlar? Onların öyle bir şansı da yok. O nedenle tuvalet hizmetinden daha fazla kazanmak adına 24 saat açık uygulamasına geçebilirsiniz.

Daha fazla kazanmak için fiyatları azaltın. Evet kimileri daha fazla kazanmak için otomatik bir bilinçle fiyat arttırma yoluna gider. Bu komple yanlış bir hareket. Fiyatları aşağı çekin. Hem acımasız olmaktan kurtulun hem de sürümden kazanın!

“Tuvalet açıp işletmek” üzerine bir yorum

  1. Paralı tuvaletlere kōr, sağır, dilsiz kalan devletlüler, dinciler ve aydınlara soruyorum. Anayasa da mı kanun var yoksa Kur’an-ı Kerim’de mi âyet var? Bunca şehitler helacıbaşları için mi?
    Helasını haraç vermeden kullanamadığı vatan için ölmek!!?

    Yanıtla

Yorum yapın