ULUSLARARASI İLİŞKİLER İŞ İMKANLARI

uluslararası ilişkiler iş imkanları..:P
uluslararası ilişkiler iş imkanları..:P

Merhaba arkadaşlar, hepinize iyi hafta sonları diliyorum ve kazançlı meslekler yazılarıma devam ediyorum..:) Eşit ağırlıkçı arkadaşlariçin faydalı olabilecek, teknik olmayan bir diğer bölümün tanıtımını yapmak istiyorum: Uluslararası ilişkiler… Uluslararası ilişkiler aslında diğer birçok bölüm gibi bir türlü tam olarak görev tanımı yapılamayan, yetim muamalesi gören bölümlerden biridir..:) Çünkü içerisine hukuk, siyaset, politika, antropoloji, sosyoloji, aklınıza gelebilecek tüm sözel bölümlerden izler taşır. Ama sayısal ve teknik yönünüz değil de; aksine, sosyal yönleriniz ve insan ilişkileriniz güçlüyse size epey kazandıracak iş fikirleri arasındadır.

Uluslararası ilişkilerin aslında kaba taslak listelenebilecek bir görev tanımı ve muhtemel kariyer planı vardır. Birazdan bunları da ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Ama demek istediğim; çok spesifik bir alanınız yoktur.. Örneğin göz doktoru olmak gibi, ya da hemşirelik gibi.. Aslında bu lehinize de çevirebileceğiniz bir durum. Çalışabileceğiniz ve uzmanlaşabileceğiniz sayısız kulvar mevcut.. Hem işsin kalma olasılığınız düşer, hem de işsiz kalmazsınız..:)

Tüm bu belirsizliğe rağmen bir tanım yapmaya çalışırsak uluslararası ilişkiler; devleterin birbirleriyle olan diplomatik ilişkileri, çeşitli uluslarası sivil toplum kuruluşları veya çeşitli organizasyonların gelişimi; uluslarası bazda terörist olarak kabul edilen örgütlerle etkili bir mücadele verilmesi, vs. ancak uluslarası kapsamda yapılması mümkün olan her alanda çalışma imkanı bulabilen güzide bir bölümdür..:)) Bu tanımdan bile bölümün dünyanın gidişatı açısından ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor sanırım. İnanılmaz bir hızda değişen dünyada çok değil; 10-15 yıl öncesine göre bile küreselleşmenin doruklara yaklaştığı, hemen her projenin uluslarası çalışmak zorunda kaldığı çağımızda bu ilişkiler konusunda uzman olacak bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Gerek devlet, gerekse özel…

“Evet benim yeteneklerime hitap ediyor ama neden başka bölüm değil de uluslararası ilişkiler?” diye soracak olursanız; öncelikle şunu belirteyim ki başka bir bölümü seviyorsanız tereddütsüz onu seçin tabii…:D Ama avantajlarına gelecek olursak; devlet müsteşarlıklarından kaymakamlıklara, sivil toplum kuruluşlarından uluslararası organizasyonlara kadar geniş sahası ve yağma edilmek istercesine bekleyen iş imkanları sayesinde kazançlı meslekler arasında daha fazla göze çarpmaktadır.. Uluslararası ilişkiler iş imanları ve uluslararası ilişkiler maaş konularını da birazdan maddeler kısmında ele alacağız.

Evet diplomatik kişilikler…:) Şimdi de kısa başlıklar halinde insan idare etme, global çalışma ve sosyalleşme imkanları bulacağınız bu hoş mesleğin temel gerekliliklerinin ve sorumluluklarının, artılarının ve eksilerinin incelemesini yapalım.

1)MESLEĞE ADIMINIZI ATABİLMEK İÇİN; ÜNİVERSİTELERİN 4 YILLIK ULUSLARARASI İLİŞKİLER VEYA SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLMANIZ GEREKLİDİR.

birçok sivil toplum örgütünde iş bulmanız münkündür
birçok sivil toplum örgütünde iş bulmanız münkündür

-Aslında ikisi arasında o kadar da fark yoktur. Sadece siyaset bilimi ve uluslarası ilişkiler bölümünde siyaset ve politikaya dair biraz daha fazla öğrenim görürsünüz. Onun dışında ortak noktalarına gelirsek; uluslarası hukuk, uluslararası örgütler, Türk dış politikası, siyasi tarih gibi dersler görürsünüz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Huzur Evi Açmak İsteyenlere - Röportaj

2)OKULUNUZU BİTİRDİKTEN SONRA ÇEŞİTLİ DEVLET DAİRELERİNDE VEYA ÖZEL KURULUŞLARDA GÖREV YAPABİLİRSİNİZ.

aynı zamanda özel kuruluşlarda da
aynı zamanda özel kuruluşlarda da

-Bu madde yukarıda bahsettiklerimle alakalı. Devleti tercih etmeniz halinde yapabileceğiniz işler daha çok siyasi ve politik olacaktır. Diplomatlık, müsteşarlık gibi.. Yeri gelmişken söyleyelim; fazla resmiyete gelemeyenlere uygun bir iş değildir bu; çok kasılırsınız..:) Özel de ise aklınıza gelebilecek her türlü uluslarası sivil toplum örgütlerinde ve organizasyonlarında görev yapabilmeniz mümkündür. Haa, devlet için tabii ki KPSS’yi de kazanmanız lazım..://

3) ULUSLARARASI İLİŞKİLER MEZUNUNUN NE KADAR KAZANABİLECEĞİNE GELİRSEK; DEVLETTE DE ÖZELDE DE AYNI CIVARDA BAŞLARSINIZ. AMA İLERLEME ŞANSINIZ ÖZELDE DAHA ÇOKTUR.

özelde uluslararası ilişkiler tabii ki daha çok gelecek vaat eder
özelde uluslararası ilişkiler tabii ki daha çok gelecek vaat eder

-Devletin her kademesinde olduğu gibi maaşınız ancak bir yere kadar yükselir. Özel sektörde daha özgür bir ortamda başarabileceğiniz işlerin ve bunun karşılığında kazanabileceklerinizin ise haddi hesabı yoktur..;)) Kaba bir genellemeyle; 1500-2000 TL arası başlarsınız; 10 yıl içinde 7000 TL’nin üzerine çıkmak çok da zor değildir.

4)İŞ HAYATINA BULAŞMAK İSTEMİYORSANIZ TEORİK YÖNÜNÜZÜ GELİŞTİREBİLİR VE AKADEMİK BASAMAKLARI DA TIRMANABİLİRSİNİZ.

bilgili olmak isteyenlere de ekmek var..:)
bilgili olmak isteyenlere de ekmek var..:)

-Zaten şöyle bir durum da var ki; profesörlük veya 1-2 kademe altındaki bir rğtbeye ulaştığınızda; herhangi bir uluslararası organizasyona muazzam yardımda bulunacak kadar bilgilisiniz demektir. Yani daha fazla para kazanmanız da muhtemeldir.

5)ARTI YÖNLERİNE GELİRSEK; SÜREKLİ İNSAN İÇİNDE OLMANIZ VE İNSANLARLA ETKİLEŞİMDE OLMANIZ GEREKEN BİR MESLEK OLDUĞU İÇİN SİZİ PRESENTABLE TUTACAK VE SOSYAL BECERİLERİNİZİ GELİŞTİRECEKTİR.

uluslararası ilişkiler okumak sizi çekici yapar..:)
uluslararası ilişkiler okumak sizi çekici yapar..:)

-Bir yerde bilgisayar mühendisliği, bir yerde uluslararası ilişkiler..:D

6)AYRICA YAZININ BAŞINDA BAHSETTİĞİM GİBİ HEMEN HER SÖZEL DALDAN BESLENEN BİR BÖLÜM OLDUĞU İÇİN; ULUSLARARASI İLİŞKİLER OKUDUĞUNUZDA GENEL KÜLTÜRÜ HAYLİ YÜKSEK, BİLGİLİ VE ENTELLEKTÜEL BİR İNSAN OLARAK MEZUN OLURSUNUZ..

hem çok okuyan, hem çok gezen olursunuz..
hem çok okuyan, hem çok gezen olursunuz..

-Ayın 3 haftası batak atıp son akşamdan ders notlarını ezberleyen öğrenciler hariç tabii..:D

7)OLASI BİR DEZAVANTAJINA DEĞİNECEK OLURSAK; 5. MADDENİN YARATABİLECEĞİ BİR TERS TEPME SÖZ KONUSUDUR. BU TABİİ Kİ SİZİN ETRAFINIZDA NE KADAR İNSAN SEVDİĞİNİZE BAĞLI..

tabii zaman zaman depresyona da girebilirsiniz..
tabii zaman zaman depresyona da girebilirsiniz..

-Yani sürekli resmi takılıp, hareketlerinizde ve konuşmalarınızda sürekli belirli bir sistemde davranmanız gerekecek, aynı şekilde karşı tarafın konuşma tarzından ve çeşitli işaretlerinden de ne demek istediğini, ne düşündüğünü anlayabilecek kadar görgü kurallarına hakim olmanız, vs. gerekecek. Eğer yatkın değilseniz ilerleyen yıllarda bu hayat sizi boğabilir..

 

Evet dostlar.. Şunu unutmayın; uluslararası ilişkilerin tam bir görev tanımı olmamasının asıl sebebi, akla hayale gelmeyecek genişlikte bir iş sahasının olmasıdır. Eğer içinizde merak varsa sakın pes etmeyin. Bırakın diğer kazançlı meslekler de yetenekli olanlar tarafından yapılsın. İş fikirleri arasında uluslararası ilişkiler sizin için uygunsa; onu yapın..;)

“ULUSLARARASI İLİŞKİLER İŞ İMKANLARI” üzerine 7 yorum

  1. Ali Bey; maalesef ülkemizdeki hemen hemen birçok devlet memurluklarına girişler yıllardan beridir epey zor.

    Diyeceğim o ki; yılmadan, yorulmadan mücadeleye devam edin. Belki de bu atanamama sizin için başkaca bir çıkış kapısıdır, hayırlara vesiledir…

    Yanıtla
  2. Son sınıfım. Bu bölümü de tercih etmeyi düşünüyorum. Ama bir yandan da korkum var. Bu bölüm nasıl, iyi mi ? atanma sıkıntısı var mı ? senede aldıkları 200 – 300 kişi diyorlar bu doğru mu

    Yanıtla
  3. Sakin boyle düşünüp umutsuzluga kapilmayin devlet sektöründe is bulamazsan ozel sektore yonlendirilirsin. Bence cok guzel bir bölüm. Diğer bölümlere bakacak olursak iş imkani daha fazladır. İnsan ilişkileriniz daha önemli tabii

    Yanıtla
  4. UAİ Son sınıfım kadro sıkıntısı her bölümde olduğu gibi burdada var ve devlet pek fazla kadro vermiyor ama mezun olduktan sonra nereye başvurabilirim ha bide şu bazı bankalar uluslarası ilişkiler mezunlarına iş olanağı veriyor zaman zaman 🙂 ARAŞTIRMAK GEREKLİ DİYE DÜŞÜNÜRÜYORUM ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN 🙂 HEPİMİZİN

    Yanıtla

Yorum yapın