WAFFLE DÜKKANI AÇMAK-Maliyeti ve Aylık Kar Rakamları – Röportaj

Birçoklarımız bu “waffle” deyimini bile allah bilir yeni duyuyordur. Merak etmeyin bu gidişle daha çok görecek, duyacaksınız gibi. Zira “pop kültürü” adı verilen bu oluşum güçlendikçe giydiğimiz kıyafetlerden tutun yemeklerimize kadar fast-food malzemeler girecektir.

ÖNEMLİ İPUCU: Dükkanı açtığınızda uzmanlık alanınızın waffle olduğunu belirteceksiniz ancak tabi ki sadece waffle satmayacaksınız. Çünkü kalabalık arkadaş grupları dükkanınıza girdiğinde farklı seçenekler olmalı. Herkes şekerli gıdalardan hoşlanmıyor. Biraz da ‘nispeten sağlıklı‘ gıdalar da satmalısınız. Mesela kumpir buna en güzel örnektir. Sağlığa önem verin ancak önceliğiniz kesinlikle sağlık falan OLMASIN (yine kanunlara uygun ve asgari şartlara riayet edecek şekilde hareket edin elbette) . İnsanlara iyilik yaramaz. Önceliğiniz insanların dopamin hormonu salgılamasını sağlamak yani onlara mutluluk vermek olmalıdır. Aksini iddia eden politik doğruculara da itibar etmeyin.

waffle photo
şöyle şekilli resimler asın waffle dükkanına

Biraz üzücü olabilir bu haber yerel kültüre göre üretim yapan esnafımıza ve bu yerel yemeklere rağbet eden müşterilerimize göre. Ancak elden ne gelir ben admininiz olarak da üzülüyorum bu konuya(yine diğer parlakfikirler editörleri de öyle).

Şimdi ilk olarak “waffle nedir, nasıl yapılır” sorusuna cevap verelim sonra “waffle dükkanı nasıl açılır” sorusuna döneceğiz.

Arkadaşlar waffle denen şey yumurtanın; tereyağı, sıvı yağ, un ve birkaç kabartma tozu ile birleşip pişirilmesinden oluşan özel ekmektir.
Tabi sap gibi bu ekmeği satmicaksınız; içine nutella sürüp; kivi, muz, şekerleme ve başkaca çeşitli meyvelerle süsleyip rulo haline getirip satacaksınız.

Röportaj

Bakırköy Meydanda yaklaşık 5 yıldır waffle dükkanı işleten H. G. ile mini bir röportaj gerçekleştirdik.

– Meydanda büfeye benzer küçük bir dükkan işletiyorsunuz. Satışlardan, müşteri yoğunluğundan memnun musunuz?

– Pandemi haricindeki süreçte memnunduk. Bu süreç biter bitmez, yeniden eski günlere dönmeyi ümit ediyoruz.

 

– Genelde Türk toplumunda yeni bir lezzete ön yargı ile yaklaşılır. Ancak waffle’da öyle olmadı sanki. Siz ne diyorsunuz?

– Aslında waffle’ın Türkiye’ye gelmesi ve kabul görmesi epey uzun sürdü. Sonuçta marjinal bir tat diyebiliriz waffle için. Belçika’nın geleneksel tatlısı olduğu için yüzlerce yıllık bir geçmişi var. Amerika’da ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de onlarca yıldır yapılan ve yenilen bir tatlı çeşidi. Türkiye’de ise henüz hiç waffle yememiş milyonlarca kişi yaşıyor. Bunun nedeni tam da dediğiniz gibi ülkemizde yeni bir yemeğe ya da tatlıya olan mesafeli yaklaşım. Bir de bizim ülkemiz tam anlamıyla bir tatlı cenneti. Güllaçtan başlayarak kaç asırdır onlarca tatlı çeşidini hem saraylarda hem de hanelerde yapmayı başarmışız.

 

– Ama waffle ile baklavayı aynı kefeye koymak da doğru değil herhalde? Ya da güllaç ile waffle’ı?

– Waffle da birçok geleneksel tatlımız gibi hamurla yapılıyor. Ancak waffle’ın diğer tatlılara oranla iki artısı var. Bir her şeyden önce yeni bir tat. Sırf meraktan bile yediriyor kendisini. Görünümü, hazırlanışı, sıcak olması bile insanların ilgisini çekiyor. İkincisi – ki bence en büyük artısı – dondurmalı bile servis edilebiliyor olması. Siz de biliyorsunuz ki yazın özellikle şerbetli tatlılar pek yenmez. Bayar insanı. Sütlü tatlılar ise arada bir gider. Ama waffle, müşterilere hem tatlı hem de dondurma yeme imkanı sunuyor.

 

– Waffle yapmayı nasıl öğrendiniz? Özel bir kursa mı gittiniz?

– Küçükken birçok yerde çalıştım. Onların birinde waffle yapılıyordu. Beni de waffle yapmakla görevlendirdikleri için orada öğrendim. İlk gördüğümde hayret etmiştim, bu nasıl bir tatlı diye. Galiba daha o zamanlar kafama koymuşum bir gün waffle dükkanı yapıp işleteceğim diye.

 

– Her girişimcinin kafasına koyduklarını sizin gibi gerçekleştirebilmesi için neler önerirsiniz?

– Bu işler hem azim hem de kader kısmet işi. Doğru yerde doğru zamanda olmazsanız, ne kadar çalışırsanız çalışsanız istediğiniz, murat ettiğiniz yerde olmazsınız. Aynı şekilde, sadece doğru yerde ve doğru zamanda olmak, armut piş ağzıma düş demekle de olmuyor. Biraz da inanmak ve karar vermek meselesi. ”Ben bu işi yapacağım ya da yapmak istiyorum” dedikten sonra, şartlar ve piyasa da müsait ise istediğinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

 

– Peki, birçok dükkan menüsünde farklı seçenekler sunuyor. Örneğin piyasada sadece baklavacı bulmak zor. İlla ki yanında tulumba tatlısı vesaire de bulunuyor. Ya da sütlü tatlılarda da aynı şey geçerli. Siz ise müşterilerinize sadece waffle servis ediyorsunuz. Bu riskli değil mi? Yoksa olması gereken bu mu?

– Bunun iki nedeni var. İlki, İstanbul’da büyük bir dükkan kiralamanın – özellikle son zamanlarda – imkansız bir hale gelmesi. Ben de bu küçük dükkanda müşterileri ağırlamak durumundayım. İkincisi ise sadece waffle deyip geçmemek gerek. Yaklaşık on çeşit waffle yapıp müşterilere sunuyoruz. Bu da esasında on farklı lezzet demek. Yeni bir tatlı ise, evvela mutfakta yeni bir alan, ekstra mesai demek. Bu da nereden bakarsanız bakın riskli. Sırf, işlerini arttırmak için menüsünü zenginleştiren ve bu nedenle batan tanıdıklarım var.

 

– Bazen bir yerde durmak, fazla açılmamak gerek diyorsunuz. Öyle mi?

– Kişi hangi alanda uzman ise, neyi yapmasını biliyorsa onu yapmalı. Böylece müşteri de dükkan sahibi de mutlu olacaktır.

Gereken Belgeler Ve Sermaye

Arkadaşlar waffle dükkanı(evi) açmak istiyorsanız her şeyden evvel gereken belgeleri hazır etmelisiniz. Neler gerekli diye yazmicam. Artık sitemin sıkı takipçisiyseniz bir önceki yazılarımdan öğrenebilirsiniz.

Ama kısaca belirtmek gerekirse

• Yanınızda çalışan elemanların sgk kaydı.
• Dükkanınızın kira sözleşmesi.
• Açmayı planladığınız yer apartman girişiyse tapusunda işyeri olarak gözüküyorsa tapu sureti.
• Tc kimlik fotokopisi ve 4 adet vesikalık. (La zaten bu 4 adet vesikalıkla uzaya bile çıkabilirsiniz heryerde isteniyor, en önemli belge bu ehehehe)
• Maliye kaydı, ticaret siciline ve esnaf sanatkarlar odasına kayıt

Ek olarak:

  • İmza sirküleri
  • Tapu ve kira kontratı fotokopisi
  • Çevre temizlik vergisi ödendiğine dair dekont
  • Ticari sicil gazetesi ilanı
  • İtfaiye uygunluğu
  • vesikalık
  • Yangın tüpü makbuzu
  • Esnaf odasına kaydolmak

Ayrıca tuvalet bulundurma zorunluğunu da şart koşabilirler. Ancak çoğu belediye özellikle şehrin kalabalık mekanlarındaki belediyeler bu kadar da abartmıyor.

Ya ama yine yazdırdınız bana belgeleri… Neyse hadi yine iyisiniz. Bakın arkadaşlar bu evraklar hazırsa waffle dükkanı nasıl açılır sorusunun cevabını ve dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde sıralayalım.

Maliyete gelecek olursak: Bu waffle işinde açarken 13 000 dolar civarı bir masrafınız olur. Eğer Etiler ya da Bebek gibi lüks semtlerde yapmayacaksanız ve kredi notunuz düzgünse sizden 6 aylık kira bedeli peşin istemezler. Gerçi bu kira maliyeti işi  biraz sizin karşı tarafı ikna etmenize bağlı. Emin olun en büyük gideriniz bu olacaktır. Daha sonra da stopaj gider, ve elemanlarınızın maaşı ile SGK masrafları olacaktır. Bu devirde eleman tutmak da cidden zengin işi oldu…

waffle photo

1) Civar tespiti

CİVARI İYİ ANALİZ EDİP TATLI SEVEN VE ÇOĞUNLUĞU DİNAMİK GENÇ OLAN İNSAN TOPLULUĞUNU TESPİT ETMELİSİNİZ.

Bu madde en önemlisidir bence; çünkü bir iş fikrini başarabilmenin ön koşulu iyi bir analizden geçer. Zaten tespit yeteneğiniz yoksa beyler uğraşmayın bu işlerle, başınız çok ağrır. İyi bir saha araştırması şart arkadaşlar, nerede nasıl rakipleriniz var, onların işleri nasıl gibi tüm soruların cevabını verebilmeniz gerekli. Öyle kuru kuruya iş olmaz. İş dediğin sıkı bir inceleme ve gözlem s?onucu yapılmalı.

2)Nereye Açılmalı?

DÜKKANINIZI MÜMKÜNSE TURİSTİK VE ÖĞRENCİ MEKANLARINDA KİRALAYIN.

Daha evvelki kumpirci dükkanı açmakla ilgili yazımda da bu konu hakkında detaylı bahsetmiştim. Waffle dükkanını gidip de “kıraathaneci memed abinin” yanına açmayın arkadaşlar. Yalvarırım bunu yapmayın. İş yapmaz!! Bu “waffle” denilen besini(yiyeceği) henüz ülkemizde; bir kezbanlar bir de kokonalar yiyor zaten. Gerçi o kadar sert çıkmayalım şimdi, fena bir yiyecek de değil. Dükkan açacaksınız önce şunu, gidin de bir tadın Allah aşkına…

3) Eleman yeterliliği

WAFFLE DÜKKANI(evi) AÇARKEN BİLMELİSİNİZ Kİ BU İŞİ YAPMAK İÇİN İYİ BİR ELEMANINIZ OLMASI LAZIM.

He benim elemanım yokmu diyorsunuz. Öyleyse zorla sabahtan akşama kadar “SİZ DURACAKSINIZ BAŞINDA BU İŞİN” yani gelip de sizden waffle isteyen müşteriyi geri çevirmek olmaz. Defalarca bu sitede yineledim ben bunu bir daha yineleyeceğim: “MÜŞTERİ AFFETMEZ ARKADAŞIM” vallahi kara kaşınıza, kaza gözünüze bakmaz iki dakkada keser piminizi demedi demeyin. İyi bir elemanınız olacak başında ki anca öyle üstesinden geleceksiniz onlarca siparişin.

NOT: “Waffle house” diye bir terim vardır bu waffle house(ev) denilen yerlerde dönen olay da tıpatıp anlattığım gibi sadece son zamanlarda furya olmuş ve batıdan alınan bir yemek olan Waffle’a batı isimli bir dükkan lakabı takmışlardır.

4) Aylık kazançları

WAFFLE HOUSE AÇMAK PARA KAZANDIRIR MI?

Yok kazandırmıyor, hobi olarak waffle dükkanı açıyoruz biz… Şakası bir yana bugün bir waffle 12 liradan aşağı değil(2015 yılındaydım bunu yazarken ona göre hesapla). Yani diyeceğim o ki o ufacık ekmek arası meyveyi satarken çok sıkı paralar kazanabilirsiniz. Ayda 10-15 bin TL’yi
geçkin paralar kaldırdığı rivayet edilmektedir bu Sultanahmet’deki waffle’cıların(evet, gidip sordum, araştırdım itinayla). Tabi kimse kazancını net söylemediği için ancak rivayetlere kalmaktayız maalesef.

5)Bayilik Olanakları

BAKIN SİZE SÜPER BİR TİCARİ SIR VERECEĞİM, BU İŞİN FRANCHİSİNG SİSTEMİNİ ÜLKEMİZDE HENÜZ DOĞRU DELEK YAYAN OLMADI, SIKI BİR WAFFFLE DÜKKANLARI ZİNCİRİ KURUP BUNUN BAYİLİĞİNİ DÜNYA ÇAPINDA YAYGINLAŞTIRABİLİRSİNİZ.

Tabi bunun için gerekli para da maalesef yok birçoğumuzda, pis fakirler sizi:) Neyse siz boşverin bu maddeyi. Bunu siz “Anlayamazsınız” zaten. Nerede kalmıştık. Wafıl, vafıl, wafle şeklinde, yurdum insanının 50 farklı şekilde yazdığı besini satan dükkanı açmakta kalmıştık. Arkadaşar diyeceklerim bu kadar.

Altın Tüyolar

  • Yemeksepeti gibi firmalara kaydolun
  • İşler oturana kadar sabredin. En az 1.5 sene beklemek makbuldür.
  • Waffle için kullandığını hamur tam buğday ekmeğinden olabilir. Bu sayede fark yaratabilirsiniz.
  • Bazı dönemler geçici olarak normalde sattığınızın %30 indirimli fiyata satıp yeni müşteriler tavlayın

 

Sizlere para kazanmanız konusunda yardımcı olmak için, daha bir çok geleceği parlak iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz. İlginizi çekebilecek diğer iş fikirlerini inceleyebilirsiniz hemen aşağıdan.

“WAFFLE DÜKKANI AÇMAK-Maliyeti ve Aylık Kar Rakamları – Röportaj” üzerine 13 yorum

  1. Ben bu isi 5 senede beri yaptim emin olun inanilmaz gelir var waffle isinde profesyonelim guzel bir maasla yoneticilik yapabilirim bilginize ?? ben tolga kızıltepe

    Yanıtla
  2. Ben 45yaşındayım hep hayalimdi öyle bir yer açmak sizce ben yapabilirmiyim yazınızı okudum bana bi fikir verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Nazan Hanım; sorunuzu ve ricanız memnuniyetle cevaplamak isterim. Öncelikle belirtmeliyim ki; waffle dükkanı açmak kesinlikle geleceğe yönelik her geçen gün müşteri kitlesi artan bir işletme türüdür. Dolayısıyla yatırımınızı öğrencilerin ve de gençlerin olduğu yerlere yani y kuşağının cirit attığı lokasyonlara yaparsanız çok daha tesirli bir randıman ve sonuç alırsınız.

      Yine belirtmem gerekir ki; eleman seçimizinizi en başta titizlikle yapmanız ne çok laubali ne de çok ketum olan insanlar arasından seçmeniz sizin açınızdan bir diğer + puan olarak geri dönecektir.

      Saygılarımla
      Admininiz.

      Yanıtla
  3. Yazınızı itinayla okudum teşekkürler. Samsunda iyi analiz ettiğim bi yerde ( 10/15) masalık waffle dükkanı açmak istiyorum.Çalışanları sağlam güvenilir arkadaş çevremden faydalanarak seçicem .Yalnız merak ettiğim husus kira haricinde bana ne kadarlık bi bütçe lazım.(yani waffle makinesi masalar çay ocağı)vb ne kadar tutar ?

    Yanıtla
    • Teşekkür ederim Uğur Bey; dediğiniz boyutlarda biz waffle dükkanı açmak size toplamda en az 70 000 TL gibi bir birikime mal olur.

      Elbette bu rakam kiranıza göre(stopaj, hava parası, peşinat isteyip istememe) değişkenlik gösterir.

      Size tavsiyem hedefiniz bu ise bir kere geldiğimiz şu dünyada yılmadan peşine düşüp koşturmak.

      Yanıtla
      • 30 bin nufuslu bir yerde hic waffle dukkani yok ilk basta oto yikama ustasiyim ama kararsiz kaldim ne olur yardimci olun

        Yanıtla
  4. merhaba. Ben waffle dükkani açmak istiyorum fakat mesleki eğitim merkezini aradım ve ben lisans mezunuyum ama alanım farklı.  waffle üzerine bi dükkan açmak istediğiniz için, işyeri açma belgesini alabilmek için bu alanda en az 5 yıl sigortalı bir şekilde çalışmanız gerekiyor dediler. Bu işyeri açma belgesini nasılalabilirim? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Yanıtla
  5. Merhaba iş değişikliği yapmayı 100 bin bütçeyle nasıl bir iş kurabilirim yardımcı olabilirseniz sevinirim

    Yanıtla
  6. Merhaba arkadaşlar waffle dükkanı açmak isteyenlere her türlü yardımcı olurum. “Waffle Lıne” ismiyle francısıng vermekteyim. Avm lerde referanslarımız vardır. Hatta yeni açılacak olan ıkea projeli anatolluyum avm ye yatırımcı arıyorum her türlü yardım eğitim desteğimiz mevcuttur..

    Yanıtla

Yorum yapın