Yabancı Ülkede İş Kurabilmek İçin

Yabancı bir ülkede iş kurabilmek, oralarda ekmek parası yerine pasta parası çıkarmak hepimizin fikrinden, aklının huzmesinden geçmiştir çok kez.

business photo

Türkiye’de bazı finansal işler yolunda gitmiyor. Bir bakıyorsunuz esnafın bir kısmının işleri yolunda giderken,yüzleri gülerken, birtakım ensaflar kepenklerin kapanması telaşından bahsediyor. Aynı şekilde borsada da işler yolunda gitmiyor gibi görünüyor. Dövizin yükselmesi kimi çevrelerce yeni bir ekonomik kriz dalgası mı yayılıyor acaba diye soruyor. Ama sokağa bir çıkıyorsunuz, çarşılar vızır vızır. İnsanlar da para var. Arabalara baktığımızda bile bunu anlayabiliyoruz.

YERİ GELMİŞKEN ŞU YAZI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Avrupa Amazon’da Ürün Yayımlayıp Satmak İçin Sırasıyla Gerekenler-4 ADIM

Ancak yine de yurt dışında iş yapma fikri zaten sadece yoksulluktan, dar boğazdan, yoksunluktan doğmaz. Bazıları sırf başka şubeler açarak zenginliğini, ürününü, marka değerini yükseltmek arttırmak için de yurt dışında iş kurma fikrine kapılabilir. Bazen şartlar zorlar, bazen ise insan kendi koşullarını kendi yaratır.

Yurtdışından mal temin edip Türkiye’de satmak hazır konumuz yurt dışından söz açılmışken yurt dışından orada iş kurmadan faydalanmanın da mümkün olduğunu hatırlatalım. Yurt dışından mal temin etmek ve bunu kendi memleketimizde satmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken özellikler, kaçınması ve uzak durması gereken riskler nelerdir, okuyup hep beraber görelim.

Yabancı bir ülkede iş kurmak birçok açıdan avantajlıdır.

Yabancı Bir Ülkede İş Kurabilmek İçin Gereken TEMEL Şeyler 

1- Dil: 

Gideceğiniz ve sınırları içerisinde iş kuracağınız ülkenin dilini bilmek zorundasınız. Öyle çat pat – derdini anlatacak kadar dil bilgisi size bir yarar sağlamaz. İş kurmak için bir çok kişiyle toplantı yapacak, birilerine talimat yapacak, gerekli yerlere bizzat kendiniz başvuracaksınız. Bu açıdan bakıldığında dil bilmemeniz absürt sahnelere gebe olacaktır. Gidiyorsunuz adamların belediyesine. Ben sizin ülkede iş kurmak istiyorum diyorsunuz. Adam anlamadım diyorsunuz. Zira adamın kullandığı dilden haberiniz yok.

Adama demezler mi hem memleketimde iş kurmak istiyorsun hem dilimi bilmiyorsun. O halde ne haddine, ne hakla buraya geliyorsun? Yanınızda tercümanla dolaşmak ve iş kurma arefesinde önce çevirmene bir sürü para bayılmak zorunda kalmıyorsanız, iş kurmak istediğiniz ülkenin dilini öğrenmeniz gerekiyor.

 

2- Mekan Bilgisi 

İş kurmak istediğiniz coğrafyasını bilin. Her açıdan hem de. Örneğin soğuk bir ülkede iş kurmak istiyorsunuz ama buz satmak istiyorsunuz. Ya da Arabistan’da elektrikli battaniye satmak. Müslüman mahallesinde salyangoz satmak benzetmesi de tam olarak buna işarettir.

Yani mekanı coğrafi, iklimsel ve kültürel olarak tanımak o ülkede tam olarak ne işi yapabileceğinizi de belirleyecektir. Bodoslama iş yapmak için yanlış bir yer olacaktır yurt dışı. O nedenle son dikkatle özen gösterilmeli ve gereken her araştırma ve gözlem zamanında yapılmalıdır.

Yurt dışıyla İş Bağlantısı Elde Etmek İçin Taktikler belki de yurt dışında iş kurmak yerine, bildiğiniz bir ortamda, tamamen size ait olan, havasını suyunu bildiğiniz memleketinizde yurt dışıyla bağlantı kurmak daha mantıklı gelecektir size. Hem yurdumun olanca sıcaklığıyla bir olup kendi bildiğim çöplükte öteyim diyorsanız hem de yurt dışının nimetlerinden de faydalanmak, zenginliğime zenginlik katmak istiyorum diyorsanız bu alanda neler yapabileceğinizi yazımıza tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

Yurt Dışında İş Kurmak İçin Ne Gerekiyor? 

Arkadaşlar bu tür bilgileri sorgularken, öğrenmek isterken genelde panik içinde daha önce oralarda bulunmuş hatta oralarda iş kurmuş insanlara sorarız. Ne gerekiyor, ne yapmam lazım? Gibi. Bu, nasıldı sınav çok zor muydu gibi sormak gibi bir şeydir.

Öncelikli olarak her nereye giderseniz gidin bir ülkede iş kurmak için o ülkenin size güvenmesi gerekiyor. Bu güven de iki uçlu işliyor. Sizin geçmişinize bakıyorlar öncelikle. Bu adam nerelerde çalışmış? Üst üste on beş yer açıp da on beşini de batırdıysanız şansınız pek parlak gözükmüyor örneğin. Çünkü onların gözünde geçmişinizi okudukları zaman başarısız ve riskli bir insan olarak görünüyorsunuz.

Sizden istedikleri ikinci güven ise maddi güven. Sizin banka hesaplarınıza, borç kaynaklarınıza, maliye durumunuza gibi bir yığın  rakamsal ve parasal ayrıntılara bakıyorlar. Adamlar, ülkelerine yabancı bir iş adamı sokmayı elbette isterler. Bu canlılık ve hareketlilik demektir. Ama o adamın içeride, bankada yeteri kadar parası yoksa, ülke de tıpkı insanlar gibi düşünüyor. Yani bu adam benim ülkemin kaymağını yemeye geliyor! Çünkü elinde avucunda bir şey yok.

Size tavsiyemiz gideceğiniz ve iş kuracağınız ülkenin her birinin ayrı ayrı neler istediğine bakmak, baktırmak. Bu da kulaktan dolma haberlerle olmaz. Bu paraların tam olarak ne kadar tuttuğunu öğrenmek için konsolosluklara ya da yetkili merkezlere gidebilir onların uzmanlarıyla görüşebilirsiniz.

Ayrıca size bir çakallık. Diyelim Kanada’da iş kurmak istiyorsunuz. Kanada’da banka hesabınızda en az 100 bin lira olsun istiyor. Ama sizin 75 bin liranız var. Kalan 25 bin lirayı bir arkadaşınızdan, sağlam ve size güvenen bir dostunuzdan söz konusu yerde iş kurana kadar borç alabilir ve göstermelik olarak kullanabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken ana nokta bankadan bankaya direkt transfer yapmamanız gerektiğidir. Öyle yaparsanız söz konusu ülke az biraz bir incelemeyle yaptığınız çakallığı anlar. O nedenle parayı elden alıp kendi hesabınıza elden yatırmanız daha mantıklı olacaktır.

Yurt dışına açılmak isteyen girişicimlere birkaç yabancı dil tavsiyesi dilin öneminden yazımızın başında bahsetmiştik. Peki yurt dışına açılmak isteyen girişimciler hangi dilleri öğrenirse sıkıntıdan uzaklaşıp rahatlığa erişebilir. Bu sorunun yanıtları sadece parlak fikirler farkıyla burada ve sizinle. Şimdiden keyifli okumalar.

Yurt dışında iş kuran adam rahatlığı…

İyi Bir İş Planınız Olsun 

Söz konusu ülkenin yetkililerine ve resmi kurumlarına iyi bir iş planı ile giderseniz de onları ikna etme oranınız ve şansınız artar. Her zaman sıfır bir levha ile gitmek yerine dolu dolu dosyalarla, raporlarla gidin. Ben sizin ülkenizde iş kurmak istiyorum ama yapacaklarım şunlar, şu yollarla şunları sağlayacağım, bu sizin de ülkenize yararlı olacaktır gibi açıklamalarla ve dökumanlarla  onları kendinize ve işinize iyice inandırmış olacaksınız.

İyi bir iş planının bir de iyi bir sunuma ihtiyacı olacaktır. Onu da yine bizzat kendiniz ya da hitabetine güvendiğiniz bir iş arkadaşına yaptırtabilirisiniz. Hiçbir şeyi tesadüfe bırakmayın. Yurt dışında iş kurmak, yukarıdaki mahalledeki yeni bir dükkan açmak kadar kolay ve hafife alınacak bir konu değildir.

Yurt Dışında İş Kurmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler 

Bir kere her zaman dikkatli olun. Atacağınız adımı atmadan önce en az iki kere düşünün. Başka bir milletten insanların ülkesindesiniz. İyice bir gözlemleyin, sorun, soruşturun. Bu ülkenin havası suyu nasıldır. İnsanları neler yer neler içer? Tüketim alışkanlıkları, gelenekleri, adetleri, inançları, ön yargıları nelerdir? Tastamam öğrenmeniz lazım.

Ancak bu sayede iş kurduğunuz takdirde gerekli reaksiyonu en net ve en reel şekilde alabilirsiniz. Sonuçta iş kurmak ve satış yapmak için oradasınız. Satışı da en başta o ülkenin insanlarına yapacağınıza göre o ülkenin insanlarını alışkanlıklarıyla birlikte tanımak kaçınılmaz olarak işe yarayacaktır.

Her zaman meraklı olun. Mekan araştırması yapın. İşi o ülkenin tam olarak hangi merkezine, hangi coğrafyasına kuracağınız da önemlidir neticede.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın.

Yorum yapın