Yapanların Adam Sanılacağı 3 İş Fikri

Merhaba Parlak Fikirler okurları. Bugün yine çok farklı bir konu ile karşınızdayız: Yapanların adam sanılacağı 3 iş fikri. Yapmayı deneyip de çuvallayanların bir kere daha ”adamlık mertebesinden” aşağı yuvarlanacağı 3 iş fikri.

Ülkemizde adamlık müessesesi kadar istismar edilen çok az kavram vardır. Beyazıt’ta okurken bir otobüsün arka koltuğundaydım. Üç genç kız biraz yüksek sesle konuşuyordu. Derken biraz daha ön taraflarda bir adam kalın kaşlarını çatıp bu genç kızlara döndü ve bağırdı:

Sessiz konuşun yahu! Biraz adam olun!

Neden bu minik anıyı anlattığıma gelince. Öyle bir ülkede ve atmosferde yaşıyoruz ki biraz yüksek sesle konuşan genç kızlardan bile adam olunması talep edilebiliyor. Adamlık cinsiyet değil karakter meselesi derseniz fena yanılmış olursunuz. Zira erkekliğin bir yan şubesi olan adamlık, kendi ayakları üzerinde durmayı, kendi parasını kazanmayı, kimseye muhtaç olmamayı ve efendiliği özetleyen bir tanım gibi kullanılıyor. Sizden de benden de genç kızlardan da adam olunması talep ediliyor. Mevcut koşullara, parametrelere ve diğer hiçbir ayrıntıya dikkat edilmeksizin hem de!

Bir İş Fikri İnsana İmaj Katar Mı? 

Günümüzde bir iş fikri, işin kendisinden daha çok imaj katar. Çünkü artık olguların değil imajların çağında yaşıyoruz. Çalışmanın ayıbı olmaz diyenler kendilerine göre düşük seviyeli bir işte çalışanlarla alay ederken, yine kendilerine göre üst mertebelerde bir yerde çalışanları allayıp pulluyor. – Duydun mu bilmem kimin oğlu nerede işe başlamış – diye başlayan cümleler adeta yeni nesil dedikodu kaynaklarının özünü oluşturuyor. Bu nedenle bir iş fikri insana imaj da katar, prestij de katar.

Adam Sanılmak Nedir?

Türkçeye deyim olarak yerleşmiş, dillere pelesenk olmuş bir ifade var: ”Gören de bir adam sanır.” Bu cümle hem yapı hem de içerik bakımdan bozuktur. Yapısı bozuktur zira birini ”sanmak” zaten o olmadığını bilmektir. İçerik bakımdan bozuktur zira adam sanılmak iyi değil kötü bir şeydir. Aslolan adam olmaktır, sanılmak değil. Sandığımız her şey, otomatik olarak yanıldığımız şeylerdir. Yine başka bir deyiş olan ”Ben de seni bir adam sanmıştım” ifadesi ise doğru bir ifade. Geçmiş zaman kipiyle çekimlenmiş ve bir pişmanlığı ifade ediyor.

Özetle adam sanılmak, toplum tarafından iyi birisi bellenmek, takdir edilmek, beğenileri ve alkışları toplamaktır. Ancak ne yazık ki biraz önce verdiğimiz örnek gibi çoğu zaman bu takdirler, beğeniler, alkışlar bir yanlışlıklar komedyası, bir sahtelikler dizisidir. Ne zaman ki adam sanılmak değil olmak önem arz eden bir yere taşınır, o zaman biz de adam kılıklı insan müsveddelerinden ülkece kurtulmuş oluruz.

Kötü Bir İmaja Rağmen Paralı Bir İş Çekilir Mi? 

Bırakın imajı pop starlar ya da pop star olmaya çalışanlar düşünsün. Siz de geleceğinize, kazancınıza bakın. Boğazınızdan geçen lokma helal ise başkalarının ne dediği kimin umurunda? Hem sizi çekiştirip duran, sözde imajınızı zedelemeye çalışan o kişiler vermiyor size paranızı. Yarın öbür gün o eleştirip durdukları iş bitse, gelip size destek çıkacak var mı aralarında? Somut verilerle ve gerçeklerle hareket etmekte fayda var. İmaj hem soyut hem de uçucu bir kavram. Burada kesinlikle para güzellemesi yapmıyoruz. Ama insanın hakkını kendi elleriyle kazanmasından daha güzel çok az şey var bu dünyada. Bu nedenle kötü bir imaja rağmen paralı bir iş çekilir. Asıl çekilmeyenler bilip bilmedikleri işler hakkında kötü konuşup duran toplum jürileri.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Nasıl imam olunur?

Yapanların Adam Sanılacağı 3 İş Fikri

1- Butik Otel İşletmek: 

Dışarıdan kulağa en hoş gelen iş fikirlerinden biri butik otel. Butik ve otel kelimelerinin çağrıştırdığı anlamlar dizisi ve oluşturduğu fonetik, kendisini merak ettiriyor. Hani küçükken her on çocuktan sekizi büyüyünce ne olacak sorusuna ‘bilgisayar mühendisi olacağım’ diye cevap verirdi ya. Oysa ne bilgisayardan ne mühendislikte haberleri olmalarına rağmen. Butik otel de işi bilmeyenler ve sadece özenenler için aynı bu minvalde bir çağrışıma sahip.

Otelcilik işinin çok ama çok zor olduğunu zamanında böyle bir iş deneyimi olan herkes bilir. Resepsiyonist olarak birkaç ay çalışmak bile insanlara doğrudan konaklama alanında hizmet vermenin ne kadar zor ve külfetli olduğunu idrak edecek kadar çok şey yaşar ve görür. Sarhoşların taşkınlıkları, gecenin esrarengiz saatlerinde oteli garsoniyer olarak kullanmak isteyen kötü niyetli insanların hayır cevabından anlamayıp ısrarla oda istemeleri, müşterilerin misafirliği abartıp saat başı telefon açıp bir şey istemeleri. Ancak butik otelde bu tür şeyler yarı yarıya azalıyor. Adı üstünde: Butik. Yani çok daha az insana çok daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmayı vaat eden otel tipi.

Kendine has bir dekorasyonu olan bu otellerde maksimum 7 – 8 oda oluyor. 3-4 odadan ibaret olan çeşitleri bile var. Ona göre bir fiyat biçip az sayıdaki misafirden tonlarca para kazanmak da mümkün. Bu tarz otelleri tercih edenler elit kesime yakın kişiler olduğu için çok daha az uğraştırıp çok daha iyi bahşiş bırakırlar.

Eğer bu tarz bir yer açacaksanız size iki naçizane tavsiyemiz olacak. Bir: Mutlaka ama mutlaka bir iç mimar ile çalışmanız. Zira bu tür otelleri tercih eden kişilerin büyük çoğunluğu otelin konforundan çok dekorasyonuna, mobilyalarına, oda tasarımlarına ve hatta duvarındaki tablolara bakıyor. İkincisi: Komi, resepsiyonist ve temizlikçi olarak işe alacağınız kişilerin eğitimli ve insan olarak kaliteli olmasına özen gösterin. Sulu ve sıkılgan hareketlerle misafir karşılayan, öfleye pöfleye iş yapan, silah zoruyla orada tutuluyormuş ve dahası dünyanın en zor işini yapıyormuş gibi hareketler içerisinde olan kişileri otelinize ne personel ne de misafir olarak alın. Yıllar yıllar önce yazdığımız butik otel başlıklı yazımıza göz atarak bu iş fikri hakkında çok daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz. Şu yazımız ilginizi çekebilir: BUTİK OTEL AÇMAK

2- Benzin İstasyonu İşletmek: 

Bizim milletin araba tutkusu herkesin malumu. Araba ile ilgili herhangi bir sektörde çalışmak ise neredeyse CEO muamelesi görmenizi sağlayabilir. Eğer kendinizden önce yakın çevrenizdeki imajınızı düşünüyor ve buna göre bir iş bakıyorsanız benzin istasyonu işletmek tam size göre. Mesai bitiminde arkadaşlarla buluşur, o gün istasyona gelen son model arabalarla ilgili saatlerce çene çalabilirsiniz. Yok eğer idealleriniz var ise ve ideallerinizden biri de gerçekten benzin istasyonu işletmek ise ona diyecek tek bir lafımız yok. Yine de seçiminizi iyi yapın. Bütün gün yağın kirin içinde, benzin kokusundan yarı sarhoş halde gerçekleştireceğiniz bir iş fikri, ince eleyip sık dokumayı gerektirir çünkü.

Benzinlik açmak için gerekenler ve diğer tüm ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bir önceki yazımıza aşağıdaki linkten kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Benzinlik Açarak Para Kazanmak

3- Kuru Yemişçi Dükkanı Açmak: 

Adam sanılacağınız son iş fikri kuru yemişçi dükkanı açmak ve işletmek olacaktır. Kuru yemişçilik kim ne derse desin ayrı bir tarzı olan ve belli bir seviyede uzmanlık gerektiren bir iş. En azından öyle algılanıyor. Eh biz insan oğlu da olduğumuzdan daha çok algılandığımız kadar bir yerlere tutunduğumuza göre kuru yemişçi dükkanı açarak yakın çevrenizdekilerin eleştirilerinden kurtulabilirsiniz. Eğer dükkanı göbek bir yerde açarsanız bu işte tutunma ihtimaliniz de oldukça yüksek. Şarküteri dükkanı açmak isteyenlere

Şimdiden iyi kazançlar dileriz.

Yorum yapın