Yaşlı Bakıcılığı İle Ek Gelir Elde Etmek

Yaşlılarla ilgilenmek dünyanın en zor işlerinden biridir. Çünkü yaşlılar zaman ilerledikçe çocuklaşmaya ve çeşitli hastalıklarla hayatlarına devam etmeye çalışırlar. Yaşlıların bu durumda olması ise onlara bakacak birilerine olan ihtiyacı doğuruyor. Ancak bilinmesi gereken bir gerçek var ki günümüzde yaşlıların bakımı pek kolay olmuyor. Çoğu insan çalışıyor olduğu için ya da tek başına bakım yapamadığı için yaşlı bakıcılarına başvurabiliyor. Yaşlı bakıcılığı günümüzde fazlasıyla aranan mesleklerden biri olmasının yanında yaşlı bakıcılığı olarak değil hasta bakıcılığı olarak geçiyor.

Yaşlı bakıcıları bir nevi hasta bakıcı konumunda olduklarından dolayı hem hasta bakımı ile gerekli bilgileri hem de yaşlı bakımı ile ilgili bilgileri de bilmesi gerekiyor. Oldukça önemli ve doktor yarısı denebilecek bir meslek olan yaşlı bakıcılığı günümüzün belki de en önemli mesleklerinden biri haline geldiği için sürekli olarak kurslar açılıyor ve insanlar kurslara girebilmek için kapıda bekliyor. Oldukça yüksek kazançların elde edildiği bu meslek alanına sizde dahil olmak istiyorsanız bilmeniz gereken çok önemli bir konu var, yaşlıları sevmezseniz bu işi yapamazsınız.

 

ÇOCUK BAKICILIĞI adlı makalemiz de başka bir bakıcılık şeklini mercek altına alıyor. Hani derler ya insanlar yaşlandıkça çocuklaşır diye. Bu nedenle de bakıma muhtaç olurlar. Sırf bu nedenle çocuk bakıcılığı ile yaşlı bakıcılığı arasında öyle uçurumlar yoktur. Hatta çoğu zaman diyebiliriz ki bu iki meslek türü, birbiriyle tam manasıyla kardeştir.

Yaşlı Bakıcılığı İçin Gerekenler Nelerdir?

Yaşlı bakıcılığı yapmak isteyenlerin ilk olarak bakıcılık kurslarında eğitim görerek kurs belgelerini almaları gerekir. Geçtiğimiz yıllarda pek çok aile hasta bakıcılığı için kursların önemli olmadığını düşünüyordu. Ancak çağımızdaki yeniliklerle birlikte hasta bakıcılığı ya da yaşlı bakıcılığı kursuna giden insanların daha deneyimli ve daha kaliteli çalıştıkları gözlendi. Bugün pek çok kişi hasta ya da yaşlı yakınını emanet edeceği kişiyi bu alandaki bilgilerine göre seçiyor.  Yaşlı bakıcılığı kursu olarak arandığında bulunamayan ancak hasta bakıcılığı şeklinde geçen bu kurs belediyeler tarafından ya da özel şirketler tarafından verilebiliyor.

Temizlik Şart!

Hasta bakıcılığı ya da yaşlı bakıcılığı çerçevesinde insanların dikkat ettiği en önemli ayrıntı hijyen oluyor. Hijyene dikkat edilmediğinde yaşlı bakımı oldukça zorlaşıyor ve yeni hastalıklarda görülebiliyor. Bu nedenle bir yaşlı bakıcısının hijyen kursuna katılması da önemli olabiliyor. Temizlik malzemelerinin de kullanılması açısından kişinin gelişmesini sağlayan bu kurslar aynı zamanda hasta olan yaşlıların temizliklerinin de nasıl yapılacağı hakkında bilgi verebiliyor.

Sağlıklı Olmalısınız!

Hasta bakıcılığı yapacak olan kişilerin mutlak bedenen ve ruhen sağlıklı kişiler olması gerekiyor. Yaşlılar hasta olsun olmasın her zaman ilgiye ihtiyaç duyan ve karşısındaki insanların ona sabırla yaklaştığı kişiler olmalıdırlar. Bu nedenle yaşlı bakıcılığına başlayacak olan kişilerin çevresinde sevilen, ruhi anlamda sorunları olmayan ve yaşlı bakımını yapabilecek kadar bedeni bir özrü bulunmayan kişilerden olmalıdırlar.

Güçlü İletişim!

Yaşlı bakıcılığının temeli aslında sağlıklı iletişim kurabilmeye dayanıyor. Yaşlı insanlar çoğu zaman çekilmez hatta zorlayıcı istekleri ve düşünceleri ile insan zihnini yorabiliyorlar. Ancak güçlü bir iletişim sayesinde bütün sorunlar çözülebiliyor. Kişilerinde mutlaka yaşlılarla iletişim konusunda dikkatli olması ve kendini geliştirerek yaşlı psikolojisinden anlaması gerekiyor.

Sorumluluk Sahibi Olmalısınız!

Yaşlı bakıcılığında en önemli durumlardan biri de sorumluluk sahibi olmaktır. Eğer sorumluluk sahibi bir birey değilseniz ve yaşlılara da bu bilinçle bakmazsanız emin olun ki yaşlı bakıcılığı yapamazsınız. Sabırlı ve çoğu zaman da sorumluluk sahibi yapınızı ortaya çıkarmazsanız kısa sürede yapacağınız bütün işler sizlere ağır gelecektir.

Bütün bu gerekenlerin yanında yaşlı bakıcılığı yapmaya karar vermişseniz şefkatli, yardımsever, güler yüzlü, hoş görülü bir birey olmanız da gerekir. Programlı bir şekilde çalışmanız ve doğru karar verebilen bir kişiliğe de sahip olmalısınız.

 

Yaşlı Bakıcılığı İçin Nerelere Başvurulabilir?

Yaşlı bakıcılığı yapmaya karar vermişseniz ve iş imkânları nelerdir diye düşünüyorsanız işte seçenekler:

Evde Yaşlı Bakımı

Evlerde yaşlı bakımı ile ilgili olarak çevrenizden ya da internet üzerinden yaşlı bakımı ilanları bulabilirsiniz. Bazıları günün belli saatlerinde yaşlı bakımı ile ilgilenecek kişiler arıyor olsalar da bazı kişiler ise yatılı bakıcıları tercih etmektedirler. Aylık ücretleri ise 500-3000 TL arası değişmektedir.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı il sağlık müdürlüklerinden; “evde bakım hizmeti ruhsatı” almış firmalara iş müracatınızı yapabilirsiniz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Evde Bileklik İşi Yapmak İsteyenlere

Yaşlı Bakım Evleri

Özel olarak yaşlı bakımı ile ilgilenen bu yerlerde yaşlı bakımı sertifikanız ile yaşlılara bakabilir ve onlarla ilgilenebilirsiniz. Buralarda en düşük asgari ücretle başlamak üzere sabah 08:00- 17:00 sistemi bir çalışma ortamı vardır. Ayrıca gece bakımı içinde yatılı olarak kalabilirsiniz.

Huzurevleri

Yaşlılar için gerekli bakımları yapacak olan kişilerin bulunduğu yerlerden biri de huzurevleridir. Buraya girişte de yine sertifikalarınızdan yararlanabilirsiniz. Gerekli sınavlar ve çalışma verimi ile birlikte yükselebilirsiniz.

Yaşlı Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşlı bakıcılığı sadece bir yaşlı ile uğraşmakla kalmayıp aynı zamanda onların hayatlarına acılarına ve düşüncelerine de ortak olmaktır. Yaşlı bakıcılığında karşınıza Alzheimer hastalarından tutunda yatalak kalmış yaşlılara kadar pek çok insan çıkabilir. Ancak şefkatle yaklaştığınız her yaşlı size mutlaka iyi bir muamelede bulunacak ve işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Şefkatinizi ve sevginizi bir an bile esirgemeden yaşlılara hürmet edin.

Yaşlı Bakımında Etik Kurallar 

Mahsun Kırmızıgül’ün Beyaz Melek filmi, çekildiği yılda ortalığı sallamış, ödüller almış ve birçok insanın kalbini titretmişti. O film bir yaşlı bakım merkezinde geçiyordu. Ve yaşılara uygulanan sert önlemler, şiddet göstergeleri, istismar, azar, dayak, cezalandırılmalar derken, bir insanın, ister bakıcı olsun ister hemşire, ne kadar aşağılık bir varlığa dönebileceğini gördük, izledik. Ve kalbimiz cız etti.

Eğer bir yaşlı bakım işinde çalışmak istiyorsanız öncelikle bu işi can-ı gönülde seviyor olmalısınız. Nasıl ki çiçekleri sevmeyen biri bahçıvan olsa bile, başarılı bir bahçıvan olamaz. Çünkü bir canlı ile birlikte çalışmayı gerektirir bu tür melekler. Bu maşrapa değildir ki bir şeye kızdığında onu kaldırıp duvardan duvara fırlatasın.

Ama bazı insanlar vardır ki hem baktığı, hem de bu bakmadan para kazandığı, geçimini sağladığı insanlara, birer eşya, birer nesne gibi davranırlar. Bunda da kendini hak görürler. Hatta saçma bir şekilde şöyle bir cevap verdikleri bile duyulur. Yaşlı ya da çocuk bakıcısından bir şey ister, bir şey rica eder. Bakıcı ise cevap olarak ”sus be, bütün gün evde canım çıktı zaten, bir de seninle uğraşmayayım.” Ne kadar saçma değil mi? Saçma olmasının en büyük nedeni ise aslında tam tersi söylenmesi gereken bir söz olmasıdır. Bütün gün işte canım çıkıyor diyen koca, karısının yaygarasından bu cümleyi sarf ederek kurtulur. Ya da en azından kurtulmayı hedefler.

Ama siz hem bakımını üstlendiğiniz hem de bu işten gani gani para kazandığınız bir alanda baktığınız insana böyle bir cevap verirseniz düpedüz saçmalamış olursunuz. Çünkü bir kere karşı tarafa ne sizin evde yaptıklarınızdan? İkincisi orası sizin iş yeriniz! Evde çalışmak, başkasının evinde çalışmak neden bir iş yeri disiplininden uzaklaştırsın ki sizi!

Lütfen etik olun. Kibar olun. Nazik olun! Yoksa hem meslek hayatınızda fazla tutunamazsınız hem de epeyce kötülükler yapmış bir insana dönüşürsünüz. Hem de bir anda!

Gerçek sevgi, bu işin mayasında bulunur!

Sevgi, Bu İşin Mayasında Bulunur! 

Bazı işler vardır ki, özünde sevgi olmazsa asla başarıya erişemez. Örneğin bir memur işini sevmese de sırf para kazanmak için standart işine devam edebilir ve pek ala başarılı da olabilir. Aynı şey bir avukat ya da muhasebeci için de geçerlidir.

Ancak iş yaşlı bakımına gelince orada bir durmak, soluk almak gerekiyor. Kimse, işini sevmediği halde yaşlı bakım hizmetinde çalışmaya başlarsa, er ya da geç bocalamaya başlar. Çünkü yaşlı bakımı, sadece zaruri ihtiyaçların karşılanmasını sağlamak, ona ilaçlarını içirmek ve yemeğini pişirmek anlamına gelmez.

Yaşlı insanların en fazla konuşmaya ihtiyacı var. Çünkü onlar bu dünyanın çoğunlukla istenmeyen varlıkları. Öyle ki besleyip büyüttüğü çocuklar bile çoğu zaman onları bir huzur evine, bir bakım evine ya da bir bakıcıya teslim ediyorlar.

Siz onların ailelerinden alamadıkları sevgiyi verebildiğiniz takdirde başarılı bir yaşlı bakıcısı olma yolunda emin adımlarla ilerlersiniz.

İşini sevmeyen bir bakıcı, baktığı yaşlıyla en fazla neyi, ne kadar konuşabilir? Ona gösterdiği ilgi, sadece teknik bir ilgi ise, yemeğini yapıp önüne koymak, ilaçlarını vaktinde içirmek ya da tam saatinde yürüyüşe çıkarmak, her zaman için yetersiz ilgiler kümesinde olacaktır.

Yani diyebiliriz bakıcılık mesleğinde bakmak- teknik detayları öğrenmek ve uygulamak demektir. Ama işin bir de görme boyutu vardır. Baktığınız yaşlıları görün. Onların giderek görünmez dünyaya itildikleri, dışlandıkları, hor görüldükleri bir dünyada sadece şefkatinizden ve sevginizden bir demet onlara sunarak, hiçbir şey kaybetmediğiniz gibi bol bol da hayır duası alırsınız.

İşlere sadece ekonomik açıdan bakmayın. Bu sizi canavara dönüştürür. Baktığınız insanları da bir nesne seviyesine indirger. Bir gün siz de yaşlanacaksınız. Bunu da hiçbir zaman unutmayın.

Bir başka yazıda daha görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın! Görüşmek üzere…