Yat Marinası Kurmak Nasıl Fikir?-Genel Analiz

Sevgili okurlarımıza merhaba. Bu yazımızda yat marinası kurmanın inceliklerini, gereken tahmini sermayeleri, karlı olup olmadığını, yükselişte bir iş olup olmadığını konuşacağız. Aynı zamanda yat marinası kurmak için gerekenleri inceleyip analiz edeceğiz ve nerelerde yat marinası kurmanın daha karlı olduğunu gözler önüne sereceğiz.

yacht photo

Öncelikli olarak anlaşılır olması için marina nedir, onun tanımını yapalım.

Marina: Küçük teknelerin ya da konumuzu da oluşturan yatların yolculuklar ve seferler dışındaki zamanlarda barınmalarını olanak sağlayan limanlardır. Marina için, yatların oteli desek sanırım yanlış bir şey söylemiş olmayız.

Marina kurmak için gerekenleri, meraklıları için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikli olarak temizlik. Ama bu temizlik, bildiğimiz anlamda salt hijyene ve güzel kokulara dayalı klasik temizliğin ötesinde olan bir temizlik. Marinanın kara kısmı da kapladığı alandaki denizin suyu da temiz olmalıdır. Denizin içinde herhangi bir kanalizasyon ya da fabrika atığı bulunmamalıdır. Yağ lekeleri ve çeşitli karasal çöpler de arındırılmalıdır. Bu türden kirlilikler, hem yatların tabanlarında uzun vadede çeşitli zararlar oluşturmaktadır hem de görsel açıdan bir konaklama yeri olan marinalarda nahoş izlenimler yaratmaktadır. Bu nedenle marina olarak seçeceğiniz alanında baştaki temizliğini daha kurulumun öncesinde sağlamalı ve sonrasında düzenli olarak temizliğe dikkat edilmelidir.
  • Marinanın, kaç yat için olacağını önceden planlamalısınız. Böylece, ticari açıdan geleceğinizi de tayin etmiş olursunuz. Ne kadar geniş bir alanı marina yaparsanız, o kadar çok yata konaklama alanı sunmuş olacaksınız. Geniş alanlı bir tesis kurmak, en başta çok daha yüksek maliyetli olacaktır, ancak uzun vadede düşünüldüğünde de o kadar çok yata konaklama ihtimali sunduğu için de bir o kadar karlı olacaktır. Planınızı, sermayenize ve bütçenize en uygun şekilde yapın ve daha sonraki ticari pişmanlıklardan böylece yolun başında uzak durmaya bakın.
  • Marinada yat bağlama noktaları mevcut olacaktır. Bu bağlama noktalarının su ve elektrik kaynakları, uluslararası standartlarda olmalıdır. Su ve elektrik yan yana her zaman tehlikeli olacaktır. Bu nedenle güvenlik konusunda üst derecede hassas olmalı ve hiçbir şeyi tesadüfe ve şansa bırakmamalısınız. Elektrik ve su tesislerinin en güvenlikli şekilde işlemesi için işlerinde uzman mühendislerle çalışmanız gerekmektedir.
  • İlk yardım, yangın söndürme ve cankurtaran ekipleriniz tam olmalıdır. Bu ekiplerin ve ekipmanların tam olması için uluslararası yönetmeliklerde altı çizilmiş kuralları izlemelisiniz. Aksi takdirde gerekli izni alamaz ve marinanızı işletime sokamazsınız. Deniz kazaları, sıklıkla haberdar olduğumuz kazalardır. Bu kazaların önüne geçmek ya da en azından minimuma indirmek için, yeterli sayıda can kurtaranınız, yangın söndürme tesisatlarınız ve yangın söndürme araçlarınız olmalıdır.
  • Yönlendirme levhalarınız olmalı. Hangi yat, marinanın neresinde konaklayabilir, marinada tam olarak kaç yatlık alan boştur gibi bilgileri, güncel olarak belirten ve gösteren levhalar, hem işlerin daha hızlı yürümesi için hem de güvenlik için gerekli olan prosedürlerdir.
  • Marinada, yat sahipleri ve misafirleri için de konaklama imkanı olmalıdır. Bu nedenle ekstra konakla binaları ve oteller inşa edilmelidir. Marina, kaç yatlık bir alana sahipse, o yattan gelecek olan insanların sayısı da buna göre tahmini olarak hesaplanmalı ve bu hesaplara göre konaklama imkanları tesis edilmelidir.
  • İnşa ettiğiniz marinada tuvalet suyu çekme ve sintine suyu çekme imkanları bulunmalıdır. Bu pompalama işlemlerinin en uygun ve en doğru şekilde yapılması belli başlı alt yapı uzmanları ile çalışılmalıdır.
  • Son olarak gerek yatların gerek ise yattaki insanların çöplerini toplamak ve transfer etmek için çöp kutuları ve çöp konteynırları bulunmalıdır. Çöpler, lisanslı bir araçla toplanmalı ve yine lisanslı bir bölgeye bırakılmalıdır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Dev Bir Roller Coaster Açıp İşletmek

yacht photo

Marina açmak için tüm bu gerekenler için mühendisler, mimarlar, alt yapı sorumluları ve konaklama hizmeti verebilecek personellerle çalışılmalıdır. Bunun için oldukça büyük bir ekiple işe başlamak mantıklı bir tercih olacaktır. Marina işletmek, bir otel işletmekten bile daha karmaşık ve daha zorlayıcıdır. Bu nedenle, bir marina için ne gerekiyorsa hepsi listelenmeli ve ekip kurulurken her türden ihtiyaç gözetim altında bulundurulmalıdır. Sonradan pişman olmak ya da ticari alanda bir başarısızlık yaşanmak istemiyorsa, planlı hareket edilmelidir.

Yat marinası kurmak karlı mıdır?

Yat marinası inşası ve işletimi, işler doğru düzgün yapılır ve belli şekilde disipline edilirse oldukça karlı olabilecek bir iştir. Yeter ki güvenlik ve temizlik gibi hassas konular, özenle halledilsin ve potansiyel müşterilere bu konuda iyi hissettirilsin. Yüksek maliyetli bir iş olan yat marinası işi, aynı zamanda olumlu sonuçlarla birlikte çok fazla kar elde edebilecek bir iş sahasıdır. Riskli midir? Evet, risklidir. Ancak, unutulmamalıdır ki yüksek karlar için en azından başlangıçta bir miktar riskin altına girmek gereklidir.

Yat Marinası Kurmak için Gereken Tahmini Sermaye:

Çok büyük bir işletmeden bahsediyoruz. Bu nedenle bu iş, bankadan az biraz kredi çekmekle ya da ortalama bir sermayeyle başlatılacak bir iş değildir. Tahmini sermayenin en az 500 bin liradan başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu rakamlar, marinanın kurulum ağı, genişliği ve nerede kurulduğuna göre değişerek yükselecektir. Kimi olasılıklarda ve yatırım alanlarında 1 milyon lira gibi epey yüksek bir meblağı gözden çıkarmanız gerekebilir. Ancak dediğimiz gibi, yatırım – kar dengesinde başta harcadığınız paranın kat be kat fazlasını ilk 5 yıl içerisinde çıkartıp kara geçmeniz, yüksek bir ihtimaldir.

yacht photo

Yat Marinası Kurmak Yükselişte Olan Bir İş midir?

Sadece Ege ve Akdeniz bölgelerinde değil, İstanbul’da da peşi sıra kurulan marinalar, marina kurma işinin epey yükselişte bir iş olduğunu göstermektedir. Gerek yatların sularda daha çok boy göstermeye başlaması gerek ise bu yatların konaklama ve bekletilme ihtiyaçları marinaların günden güne sayılarını arttırmasına yol açmıştır. Bu nedenle rahatlıkla ifade edebiliriz ki, marina işi yükselişte olan hit bir iş sahasıdır.

Yat marinası nerelerde getirili olur?

Basit bir mantık yürütmeyle deniz olan her yerde desek, hem hatalı bir çıkarım yapmış oluruz, hem de okurlarımızı yanlış yönlendirmiş oluruz. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki son 5 yılda, geçtiğimiz yıllara oranla yat sayısında yüzde on beşlik bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Ekonominin belli noktalarda hız kazanması ve gelişmesi, yat sayısında da artışı sağlamıştır. Yat sayısının artması ise, otomatik olarak marina sayılarında da bir artışa yol açmıştır.

Tahmini bir ölçekte yapılan araştırmalar dahilinde 2030 yılında yat bağlama sayısının şimdikinden en az 2 kat olması gerekmektedir. Yani epey bir talep söz konusudur diyebiliriz. Bu talebi en olumlu ve doğru şekilde karşılamak ise, girişimcilerin elindedir.

Şu an ülkemizde 3.780 yat bağlama kapasitesi bulunmaktadır (bu sayı güncel değildir). Bu yatların bağlandığı marinalar ise neredeyse eşit olarak bölgelere dağılsa da en fazla olan alanların başını İstanbul ve İzmir çekmektedir. Özellikle İstanbul’da açılacak olan bir marina, çok fazla getiri demektir. Zira, İstanbul, hem uluslararası suların geçiş alanıdır hem de nüfus oranı olarak çok daha fazla yatın geçtiği alandır.

yacht photo

Yat ve marina sayılarının artmasıyla istihdamda da büyük ölçekte hareketlilik olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Hem kazanmak hem de kazandırmak istiyorsanız yat marina işinde çok fazla umut olduğunu bilmenizde fayda var.

“Yat Marinası Kurmak Nasıl Fikir?-Genel Analiz” üzerine bir yorum

Yorum yapın