Yelken Hocalığı Yapmak

Yazılarımızı ilgiyle takip eden sevgili parlak fikir okuyucularına merhaba! Bu yazımızda yelken hocalığı yapmanın inceliklerini ve bilinmesi gereken özelliklerini sizinle paylaşacağız. Bu mesleği seçmiş ve yaşayan insanların, kimlere hitap ettiğini akıl yürüterek ve belli başlı değerleri tartışarak bulacağız. Nereden müşteri bulunacağını da sizlerle paylaşacağız. Kazançlarını, ortalama maaş olanaklarını da konuşacağız. Ancak tüm bunlara geçmeden yelken hocası olmak için gereken ve aranan nitelikleri sizinle paylaşacağız. Öyleyse fazla vakit kaybetmeden yazımıza başlayalım ve akıllardaki soru işaretlerini giderelim.

 

Yelken Hocası Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir? 

  • Öncelikli olarak Türkiye Yelken Federasyon Kursuna yazılmanız gerekecek. Tek yapmanız gereken bulunduğunuz şehrin Yelken Federasyon’unu internet üzerinden takip etmek ve ona doğrudan müracaat etmektir. Daha sonra bu federasyonun istediği şartları göreceksiniz. Biz parlak fikirler olarak üç aşağı beş yukarı her kursun istediği şeylerin aynı olduğunu tespit ettik ve şimdi sizinle paylaşıyoruz.
  • 18 yaşında olmak. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyetinde reşit olma yaşı 18’dir. 18 yaşının altındaki herkes, ailesinin vesayeti altındadır ve kendi kararlarını verebilecek yasallıkta değildir. Hele ki yelkenli sporu gibi kısmen riskli durumları bünyesinde barındıran bir sporu 18 yaşının altındaki ”çocukların” yapması beklenemez Bu nedenle ilk şart 18 yaşına girmiş olmak değil doldurmuş olmaktır. Bunun unutulmaması elzemdir.
  • Amatör Denizci Belgesi sahibi olmak. Bu kurslara başvurduktan sonra doğrudan bu kurslardan da sağlanan bir belgedir bu. Belgenin niteliği yelkenli sporu gibi nispeten kolay ve yapılabilen sporların ya da hobilerin yapılma iznini taşır. Bu belge ile birlikte birtakım denizcilik ve tekne bilgilerine sahip olduğunuzu, yelken hobisini kazasız, belasız, tüm yetkinliğinizle yerine getireceğinizi güvencesini vermiş olursunuz.

 

  • Belli başlı suçlardan hüküm giymemiş olmamanız gerekmektedir. Bu suçlardan bazıları, dolandırıcılık, hırsızlık, rüşvet, zimmet gibi suçlardır. Zaten böylesi kurslara başvurmadan önce daha, sizden temiz kağıdı istenecektir. O nedenle bu yazımızı okuyan sevgili parlak fikirler okuyucuları başvurudan önce savcılığa gidip temiz kağıdı alabilirler. Böylece çok daha temiz bir başlangıç yapmış olacaklardır.

 

  • Şu an bu kurs için yatırmanız gereken para 1750 liradır. Söz konusu federasyonun internet sitesinde ve çeşitli kurs ilmihallerinde duyurduğu Iban numarasına bu miktarı yatırıp makbuzuyla birlikte başvurmanız yeterli olacaktır. Siz ne olur ne olmaz makbuzu kaybetmeyin ve belgelerinizin arasında tutun. Böylece söz konusu işlemlerin daha hızlı ve daha güvenli yapılmasını bizzat birinci elden sağlamış olursunuz.

 

  • Bunların dışında sportif olmanız ve fit bir yapıda olmanız gerekmese bile işinizi doğru ve güzel yapmanız açısından avantajlı olacaktır. Rüzgarlara ve dalgalara karşı mücadeleyi bünyesinde barındıran yelkenli hobisi için, ne kadar fit olursanız işinizi o kadar layıkıyla ve eğlenceli bir şekilde tatbik eder, öğrencilerinize de aynı sağlıklı yaşamın anahtarlarını vermiş olursunuz. Sonuç olarak bu bir hobi olsa da sportif faaliyettir ve güce dayalıdır.

y2

Yelken Hocalığı Kimlere Hitap Eder? 

  • Daha en başında belirtelim. Öyle herkese hitap etmez. Niçin mi? Çünkü yelkenli hobisi en basitinden ekstrem bir spordur. Yani uçlarda olanların tercih ettiği bir spordur. Bu nedenle kısmen çılgın olan, yenilikler ve farklılıklar peşinde olanların yönelebileceği bir hobi olmakla beraber, belli bir zümrenin yapabileceği bir hobidir aynı zamanda.

 

  • Belli bir zümreden kastımız nedir? Bu hobiyi gerçekleştirmek için illa ki ultra milyoner ya da milyarder olmanıza lüzum yok. Ancak Türkiye bir orta sınıflar ülkesidir. Onların hobiden anlayışı da lunaparka gitmek, halı sahada 6ya 6 maç çevirmek, en fazla tekneyle sakin sakin açılmaktır. Orta sınıfın yıllardan beri süregelen alışkanlıkları da öyle çabuk değişmez. Hem maddi açıdan hem de enerji açısından. Maddiyat nasıl şekillenir peki? Yelkenli yapmak için, en azından yüzlerce lirayı gözden çıkarmak gerek. Bunun için bir tekne satın almak isteyenler de vardır. Onlar binlerce lirayı gözden çıkaran kesimdir. Ancak tekne kiralamak da seçenekler arasındadır. Üstelik epey popüler bir hale gelen seçeneklerin başında gelir. Yelkenli teknesini kiralamak ise 300- 400 liradan başlamaktadır. Bu nedenle yelkenli yapmayı öğrenmek için önce size, yani yelken hocalarına gelecektir. Kısacası diyebiliriz ki, yelkenli hobisi belli bir ortalamanın üstünde gelire sahip orta sınıfın üstündeki elit kesime ait bir hobidir. Sizin de müşterileriniz bu elit kesimden oluşacaktır. Çoğunlukla.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Park Bekçiliği Yapmak İsteyenlere

 

  • Son olarak elbette ki denizi olan bölgelerde çalışacaksınız. Bu da sizin kıyı kesimlerinde yaşayan ya da tatil için orada bulunan insanlarla çalışacağınız anlamına gelmektedir. Yelkenli hobisi ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yapılabilmektedir. Bu nedenle yılın dokuz ayı boyunca hız kesmeden, müşteri kitlenizi oluşturup eğitmenliğin tadını çıkarabilirsiniz.

y1

Yelken Hocaları Nereden Müşteri Bulabilirler? 

  • Öncelikli olarak internetin cazip ve herkesi kapsayan özerk bölgeleri kullanabilir. Hatta biraz paraya kıyılıp bir web sitesi bile oluşturulabilir. Bu web sitesi üzerinden yelkenli sporunun hiç de riskli ya da tehlikeli olmadığı, bilakis son derece eğlenceli ve keyifli olduğunun altı çizilir. Bunu yapmak zorundasınız. Çünkü özellikle ülkemizde hala bu tür hobilere ön yargı ile bakılmaktadır. Bu ön yargıyı kırmak da sizin oluşturacağınız halkla ilişkiler birimleriyle mümkün olacaktır. Sloganınız şu olsun. Önce tehlikeli olmadığına inandır. Çünkü bu türden deniz içlerinde gerçekleştirilen hobiler, her ne kadar bir yarım ada ülkesi olsak da çoğunluğu korkutan, ben denemesem de olur dedirten ögelerdir. Bunun üstesinden gelmek de yine sizin elinizde olacaktır.

 

  • Aynı web sitesi üzerinden online başvurular da yapabilirsiniz. Kredi kartı ödemeleri ile güvenlikli bir ortam oluşturup kolay ve kesin bir şekilde müşterilerinizi web site içerisinde bulup üyeliklerini onaylayabilirsiniz.

 

  • Bununla birlikte bir tekne kiralama şirketi ile anlaşıp ikiniz ortaklaşa da hareket edebilirsiniz. Sonuç olarak bir yelken hocası olsanız da elinizin altında tekne olmaması kuvvetle muhtemel. Yani bir tekne sahibi olacak kadar zengin olsaydınız belki de yelken hocalığı yapmıyor olurdunuz. Müşterilerinizi de birlikte çalıştığınız tekne acentaları ile birlikte bulunduğunuz ortamlarda, deniz kıyılarında, tanıtım ve broşür gibi unsurlarla temin etmeniz daha kolay olacaktır.

 

Yelken Hocalığının Kazançları Nasıldır? 

  • Öncelikli olarak bir öğrenciden ne kadar ücret alacağınızı siz değil çalıştığınız kıyının piyasası belirleyecektir. Bunu gözlemlemeniz gerekecek. Kim ne kadardan ders veriyor? Bu sorunun cevabını bulduktan sonra, tamamen iş disiplininize göre hareket ederek ortalama bir fiyat belirleyebilirsiniz.

y3

  • Ancak çok kazanacağınız açık bir gerçektir. Zira yelkenli hobisi, oldukça tuzlu bir eğlencedir. Katılımı da çok olmayacağı için sürümden değil kişiden kazanacaksınız. Yelkenli yapmak tarifsiz bir eğlence ve heyecan olduğu için, aynı zamanda tekne, yelken kombinasyonunda büyük bir karizmatik paya sahip olduğu için müşteriler, çekeceğiniz yüksek miktarlara hayret ya da itiraz etmeyecektir. Pazarlık payı bırakmayın. Siz pazarlamacı değil eğitmensiniz. Unutmayın.

 

Son olarak işini iyi yapan bir yelkenli hocası olarak çeşitli aksesuarların kullanımından da siz sorumlusunuz. Bu aksesuarlar süs olsun diye değil güvenlik sağlansın diye kullanılmaktadır. Sırasıyla güneş gözlüğü, bere, polar, eldiven, bot ve ayakkabı, yelkenli hobisinin dolu dizgin ve tam güvenlikli yapılması için olmazsa olmaz parçalardır. Önce iş güvenliği, sonra eğlence ve kazanç

Yorum yapın