Yeni Meslek Metin Yazarlığı Kazandırıyor Mu?

Tüm okurlarımıza merhaba. Bu yazımızda yeni bir meslek olan metin yazarlığı mesleğinin tün inceliklerini sizlerle paylaşacağız. Literatürde milenyum mesleği olarak geçen metin yazarlığının iş olanaklarını konuşup metin yazarı olmak isteyen insanların nerelerde yazabileceğini belirteceğiz. Bununla birlikte metin yazarlarının ne kadar maaş aldıklarını ve işin niteliklerini de sizinle paylaşacağız. Son olarak da metin yazarlığı bölümü okumak gerekli midir sorusunun cevabını vereceğiz.

writer photo

Metin yazarlığı, reklamcılığın bir alt kolu ve alternatif yönü olarak 2000’li yılların başında revaçta olmaya başlayan ve piyasada aranılan bir meslek olarak adını duyurmaya başladı. Özellikle özek sektörün kendi alanında ivme kazanması ile birlikte reklamcılık gelişti. Reklamcılık da kendi alanında uzmanlık isteyen departmanlara ayrıldı. Reklamı çekecek bir yönetmene ihtiyaç vardı en başta. Reklamda oynayacak oyunculara da. Bununla birlikte o reklamların senaryosunu yazacak, yani bir metin oluşturacak yaratıcı zekalara da ihtiyaç duyuldu. Çünkü reklam sektörü ve türevleri hız ve dinamizm isteyen bir alan olarak iyice parladı. Bunun neticesinde, bölümler adeta otomatik olarak kendilerine ayrılmış oldu. Peki bir metin yazarının görevleri nedir? Şimdi meraklıları için bu görevleri şu şekilde sıralayalım:

  • Reklam, tanıtım filmi gibi video içerikli üretimlerin metinlerini oluşturmak.
  • Yine aynı şekilde reklam, tanıtım fikri gibi içeriklere slogan bulmak, o sloganlar arasından en vurucu ve en akılda kalıcı olanı bulmak.
  • Bununla birlikte bir metin yazarı sadece reklam ajanslarında çalışmaz. Örneğin bir edebiyat ya da sinema dergisinin de metin yazarına ihtiyacı vardır. Bu türden yazılı basın üreten medyatik unsurlarda da metin yazarları çalışır. Metin yazarları bu tür dergilerde içerik hazırlama, hangi sayfanın nerede olacağına karar verme gibi yetkilerle donatılmıştır.
  • Metin yazarları aynı zamanda redaksiyon görevini de üstlenirler. Yazılı her metnin incelenmesini yapar, hatalı yazılmış kelime ve harfleri düzeltir, anlam düşüklüğü olan cümleleri sil baştan yazar.
  • Metin yazarları genelde sanat yönetmenleri ile birlikte çalışır. Sanat yönetmeninin çekilecek olan film ve projelerde aklındaki fikirlerin kağıda dökülmesinde etkin rol oynarlar.
  • Son olarak metin yazarları koreografiden sorumludur. Konsept çıkarmak ve konsept geliştirmek gibi görevleri üstlenirler.

Metin Yazarlarının Maaşları Ne Kadardır?

  • Bahsettiğimiz meslek, tamamen özel sektörün tekelinde olan bir meslektir. Devlete bağlı kadrolarda özel kalem müdürleri vardır, metin yazarları yok. Bu nedenle metin yazarlığı tamamen özel şirketlerin ve özel kurumların bünyesinde çalışmaktadır. Bu nedenle metin yazarlarının tam olarak maaşları şu kadardır dersek yanlış yönlendirmiş ve bilgilendirmiş oluruz.
  • Ancak kısa bir piyasa araştırması ile ortalama rakamları hesap edebilir ve sizlere aktarabilirsiniz. Öncelikle olarak metin yazarlığının başlangıç noktası stajdır. Yani bu da bir anlam da parasız çalışmaktır. Nice metin yazarları bu mesleğe para beklentisi olmadan girerler, zira girmek zorunda bırakılırlar. Daha sonra kendilerini birkaç projede gösteren, bir nevi kanıtlayan metin yazarları bir maaşa bağlanırlar. Bu maaş, başlangıçta minimum düzeydedir. Yolun başında ortalama bir şirkette işe başlayan metin yazarının ortalama maaşı 1250 – 1750 aralığındadır. Bu rakam, deneyim kazandıkça ya da çalışma şartları çok daha iyi olan şirketlere geçildikçe artmaktadır. Bugün ortalamanın üstünde bir firmada deneyimli bir metin yazarının ortalama maaşı 3000 liradan başlayıp 6 binlere 7 binlere kadar çıkmaktadır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Futbol Yorumcusu Olmak İsteyenlere

Bir Metin Yazarında Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Öncelikli olarak kaleminin de düşünme stillerinin de ortalamanın çok üstünde ve yaratıcısı olması gerekmektedir. Hiçbir cümleyi, normal, sade ve alelade ölçülerde kaleme almamalı, kelime seçimlerinden cümle vurgularına kadar her noktada tamamen yaratıcılığın izlerini taşımalıdır. Bir metin yazarı demek, yaratıcı bir kalem demektir. İstisnası ya da münferit durumları yoktur. Zaten şöyle bir düşününce, herkesin yazabileceği şeyler yazmak para etseydi metin yazarlığı, ayrı bir departman olarak şirket kadrolarında var olmazdı. Bu açıdan bakıldığında bir metin yazarının her anda ve anlamda özgün ve orijinal içerikler üretebilecek bir zeka sistemine ve kalem kıvraklığına sahip olması gerekmektedir.
  • Yaratıcı olduğu gibi hızlı da olmak zorundadır, metin yazarları. Metin yazarlığının gereksinim duyulduğu alanlar, genelde hızlı ve bitiş süresi olan işleri ihtiva eder. Bu nedenle metin yazarları dar alanlarda, hacim olarak olmasa bile yüksek yaratıcılık isteyen metinleri hazır etmek zorundadırlar. Bu meslekte çalışanların her zaman bir deadline olarak adlandırılan bir süreleri vardır. Bu süre bazen birkaç gün ile sınırlı olup bazen birkaç haftaya gibi geniş sürelerdedir. Bu son tarihe kadar aldıkları işleri eksiksiz ve istenildiği gibi tamamlamak ve teslim etmek zorundadırlar.
  • Ekip çalışmasına yatkın olmalıdırlar. Metin yazarları hiçbir zaman tek başlarına çalışmazlar. Başlarında sanat yönetmeni ya da bir idari amir bulunur. Bu nedenle metin yazarları ekip çalışmasına uygun bir psikolojide ve iş disiplinine sahip olmalıdır. Aynı şekilde yeri geldi mi emir almayı da azar yemeyi de kabul edecek bir yapıda olmalıdırlar. Zira çalıştıkları şirketler genelde stresli yerler olacak. Beğenilmeyen birçok işi olacak. Günlerini harcadığı işleri sil baştan yazacak kapasitede olmalıdırlar.

 

Metin Yazarlarının İş Olanakları Nasıldır? 

  • Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ilk başta parasız çalışmayı göze aldıkları halde metin yazarlarının iş olanakları geniş bir vadede seyreder. Hemen hemen piyasanın içinde iş yapan tüm reklam ve medya şirketleri bünyelerinde en az 3 -4 tane metin yazarına ihtiyaç duymaktadır. Bu sayı şirketin büyüklüğüne göre daha da artabilmektedir. Özel sektörün ve özellikle medya unsurlarının güç ve ivme kazanması ile birlikte sahada daha çok metin yazarına ihtiyaç duyulmaktadır artık. Bu nedenle metin yazarları başta parasız kalmayı göze aldıkları takdirde önlerinde birçok iş imkanı açılacaktır. Kendilerini kanıtladıkları takdirde de uzun vadeli çalışma hayatlarına adım atmış olacaklardır.

Metin Yazarı Olmak İçin Metin Yazarlığı Bölümü Okumak Şart Mıdır?

  • Ülkemizde birçok iş alaylı ve öğrenimli olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu işlerin başında da metin yazarlığı bulunmaktadır. Metin yazarlığı görevinde çalışan birçok kişi, hatta yüzde vermemiz gerekirse yüzde 70 – yüzde 80 oranında çoğunluğu oluşturan kişi- sektör dışından ya da alakasız işlerden gelerek metin yazarlığı yapmaktadır. Zira metin yazarlığı edebiyat ya da sinema gibi sanatsal düşünme yapısının bir ürünüdür. Bu nedenle kendilerini bu alanda geliştiren herkes, metin yazarı olabilmektedir. İlla metin yazarlığı ya da reklam yazarlığı okumak şart değildir.

Metin Yazarları Nerelerde Yazabilir?

Metin yazarları günümüz koşullarınca en fazla reklam şirketlerinde çalışmaktadır. Her çekilen reklamın bir metne, her metnin de bir metin yazarına ihtiyacı vardır çünkü.

  • Reklam şirketlerinin yanı sıra medya işi yapan şirketlerde, halkla ilişkiler şirketlerinde, edebiyat ve sinema dergilerinde, yapım şirketlerinde, özel televizyon kanallarında da çalışabilirler.

 

 

  • Bugün günümüzde eskiye oranla daha çok metin yazarlarına ihtiyaç vardır. Önceden ”ne olacak canım, ben kendim yazarım kendi metnimi” diyen anti profesyonel bakış açısı geçen zamanla birlikte metin yazarlarının önemini kavramışlardır. Bu nedenle birçok özel şirket ayrı bir departman açarak metin yazarlarını işe almaya başlamışlardır. Kısacası bir metne, tanıtım bültenine ve açıklamalı yazı dizilerine ihtiyaç duyan tüm ajanslarda ve şirketlerde iş bulabilirsiniz.

“Yeni Meslek Metin Yazarlığı Kazandırıyor Mu?” üzerine bir yorum

Yorum yapın