YENİ MEZUN OLUP HUKUK BÜROSU AÇMAK

Hukuk fakültesini yeni bitirdiniz ve stajınızı da yaptınız, sıra geldi “ne iş yapacağım” sorusuna. 6 ay adliye ve 6 ay da birinin yanında(avukatın tabiki) staj yaptıktan sonra önünüze bir ayrım gelecektir. Ya bir başka avukatın yanında çalışacaksınız ya da kendi hukuk büronuzu açıp kendi ayaklarınızın üstünde yürüyeceksiniz.

Bu yol ayrımından bahsetmek gerekirse, “iki ucu …… değnek” diye bir tabir vardır ya, işte bu deyim tam bu durum için yaratılmıştır. Yukarıya tükürseniz bıyık, aşağıya tükürseniz sakal denilen durum söz konusu oluyor burada.

Eğer bir avukatın yanında çalışmaya karar kılarsanız size ortalama 1500 TL maaş verecekler. Bunun karşılığı olarak bir süre getir götür işlerini halledeceksiniz, dilekçeleri siz yazacaksınız. Kısacası birçok şeye siz koşturacaksınız. İşin kaymağını ise patron avukat yiyecektir.

Eğer ki kendi ayaklarınız üzerinde durmaya ant içtiyseniz, işiniz maalesef daha zor olacaktır… İlk 5 yıl ofisinizde sinek avlayacaksınız. Kokay kolay dava bulamayacaksınız. Bu zaman zarfında her ay elektirik, su, doğalgaz, kira ve internet, vergi, harç giderleri cayır cayır işlemeye devam edecek. Yazılımlara para dökeceksiniz(avukatlara has kanunların, kararların derlendiği özel paralı yazılımlara). Her ay 1500-2000 lira ofis gireniz olacak toplamda. Üstelik kazancınız da olmayacak doğru delek. Yani cepten yemek zorunda kalacaksınız. Sonraki 5 yıl yavaş yavaş dava alabileceksiniz. En azından ofis giderlerinizi ödeyebilecek, yol masraflarınızı çıkarabileceksiniz. Ardından sonraki 5 yıl ufaktan ufaktan para kazanmaya, kendinizi bu işten geçindirmeye başlayacaksınız. Sonuç itibariyle 10 yıl dayanma gücünüz yoksa epey zorlanma ihtimaliniz var.

Şimfi de “hukuk bürosu (avukatlık bürosu) nasıl açarım” diyen arkadaşlar için bürokratik prosedürleri anlatalım.

1) Önce adliyelere yakın bir bölgeyi kendine büro olarak tayin etmelisin. Basacaksın parayı; ayda 2500 TL ödeyerekten çağlayan adliyesinin karşısından kiralayacaksın büroyu.  “. Mümkünse büro; göz önünde ve diğer avukatların yakınında olsun.

2) Mümkünse değişik sivil toplum örgütlerine katılın, sivil toplum kuruluşları içersinde yer alın, derneklerde aktif olun, vakıflarla aranız iyi olsun; üper ötesi sosyal olun yani. Esnafla çay için, muhabbet kurun, dostluk kurun ki yarın öbür gün davalık işleri çıktığında size gelsinler.

3) Avukata reklam yasağı olduğundan reklam işini unutun zaten. Tek reklamınınız büronun camına astığın “Av ……..” tabelası olacaktır. Reklam yasak olsa da; referans yoluyla müşteri elde etmek serbest. Yani çevresi geniş insanlarla dostluk kurun ki onlar size referans olsun.

5)Hukuk bürosu açmak için gereken belgeleri yazayım sizler için şimdiden aklınızda bulunsun gerekli evraklar.

•Vergi dairsine kayıt olmanız gerekmektedir.
• Baroya bildirmelisiniz.
• Avukatlık ruhsatnamesine sahip olmanız gerekmekte(yani diploma sahibi olup stajınızı bitirmiş olmanız gerekmekte).

6) Müvekkilinizi asla hafife almayın, en dandirik dava bile yarın öbür gün size milyon dolarlık dava olarak geri dönebilir. Zira “parayla imanın kimde olacağı” hiç belli olmaz.

7) Kendinizi tanıtıcı bir web-site açmak işlevsel olabilir eğer hukuk bürosu açmak istiyorsanız. Bunun için de internette yer alan aylık cüzi rakamlar karşılığı site açmayı vaat eden şirketler mevcut. Biliyorsunuz zaman internet zamanı, buranın da nimetlerinden faydalanmak durumundasınız.

“YENİ MEZUN OLUP HUKUK BÜROSU AÇMAK” üzerine 22 yorum

  1. Bu kadar sacma yazi olamaz.Resmen sacmalamis yazan.Ilk 5 yil unut sonra azar azar 10 yil sonra kazanmaya baslarsin ! Eee ilk 5 yil bir sey kazanilmayacaksa aylik 2000 tl gider nasil karsilanacak.yillik 24 bin 5 yilda 120 bin.demek ki 120 bin tl borclu baslayacagiz hayata 🙂 abarti sanati yapilmis tabi ki ama abarti da abartilmis.Evet ilk 1 yil zorlanilir.Cmk adli yardim takip isleri bazen bosanma falan es dost derken giderler cikar yavas yavas ve kara gecilir.kar 5 yil sonunda tatmin eder asamaya gelir.Fakat boyle sacma yazilirin amaci anlasilmamakla birlikte tahmin yurutursek yeni buro acacaklara engel olup rekabeti azaltmak oldugu yuksek ihtimal.

    Yanıtla
    • merhaba ben hukuk fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim merak ettiğim bazı hususlar var. şahsen avukatlığı para ihtiyacım yada çok para kazanayim diye değil babamın istediği için okuyorum ve özel üniversitede okuyorum özel üniversite mezunu olmamın bana bi zararı olurmu birde hernekadar ailemin maddi durumu iyi olsada sonuçta toprak ağa bile batıyor babam niye batmasın. Allah korusun olduda 0 a düştük ve avukatlık yapmak zorunda kaldım sakaryada avukat olmanın istanbulda avukatlık yapmaktan nasıl + ları ve eksileri vardır. nekadar kazanır diye sormiycam orası kısmet sonuçta:D babam sakarya pamukovanin eski belediye başkanı bunun bana bir getirisi olurmu sonucta siyasetle uğraşan adamın seveni olduğu kadar sevmeyeni de oluyor. ve ben tüm bu soruları hukuk fakültesinde zar zor dersleri geçen 2 ortalamayı zor tutturan ve şuanda hukukla ilgili ne biliyorsun diye sorsalar apışıp kalacak biri olarak soruyorum yani birşeyler öğreniyoruz ama avukatlık yaparken işe yariyacakmı orası mechul. iyi bir avukat olmak için bu meselekte kendimi geliştirmek için ne yapmalıyım okulda dersleri takip edin demeyin cidden sadece ağır kitaplar içinde belli kalıplar öğretiliyor ve bunlar eminim ki avukat olunca yardımcı olmayacak ben dilekçenin nasil yazılacağını dahi öğrenemedim daha:D zamanınızı ayırıp cevaplarsaniz çok mutlu olurum teşekkür ederim 😀

      Yanıtla
    • Avukatlık mesleğinin bu kadar da öldüğünü düşünmüyorum. Yani sonuçta halen açık kapılar mevcut, en azından bir 10 sene daha tamamiyle batağa batmaz diye düşünüyorum bu meslek.

      Yanıtla
  2. Bilgilendirici yazı için teşekkür ederim Kenan Bey. Gençlerin de gelecek hakkında öngörü sahibi olmasının ve de sonradan “keşkelere, ahlara, vahlara” muhtaç kalmasını engellemiş oluyorsunuz bu sayede. Keşke herkes sizin gibi bu türden şeylere duyarlı olup çevresine bunlardan bahsetse…

    Yanıtla
  3. Bu hiciv dolu, derin eleştiriler içeren makaleyi takdir ederim. Keşke herkes gerçekleri bu şekilde net bir şekilde yazabilse…

    Yanıtla
  4. Sonunda şu mesleğin gerçeklerini dürüstçe dile getirebilen birileri çıktı…

    Yazar arkadaşımın eline koluna sağlık…

    Yanıtla
  5. sevgili yazarım; neden demiyorsun kardeşim gidin avukatı olmayan küçük bir ilçeye veya kasabaya tek avukat siz olacağınız için paranın anasını ağlatırsınız diye?

    Yanıtla
  6. Yazının bazı kısımlarına katılmadığımı belirtmekle beraber ifade etmeliyim ki; Türkiye’de şu devirde hukuk bürosu açmak pek akıl karı değil bence. Yine de açacaklara Allah’tan sabır ve kolaylıklar diliyorum.

    Yanıtla
  7. Yeni Avukatlar için çok düşük maliyetle ofis açma imkanı !! Sevgili arkadaşlar, özellikle mesleğe yeni başlamış arkadaşlar için adres gösterebilecekleri ve harika ofislerimizi,toplantı odalarımızı ve ortak alanlarımızı kullanabilecekleri ve indirimlerden faydalanabilecekleri müthiş bir fırsat için benimle iletişime geçin, Linkedin profilimden mesaj atabilir ya da telefonla ulaşabilirsiniz. Efe Özışık

    Yanıtla
  8. Dünyanın en abartılı yazısı. Büro açmanın masrafları ve riskleri mevcut arkadaşlar. Ancak yapılan işin niteliği gereği ne olacağı kestirilemiyor. Daha staj bitmeden hakimlik sınavına hazırlanan stajını bitirmiş biri ile anlaşın ve büronuzu açın diyorum. Ufak ufak toplarsınız. Nasip sizi nerelere getirir belli olmaz ama cesur olun basın düğmeye.

    Yanıtla
  9. Henüz öğrenciyken bile dava bağlayıp komisyon alıyorum. Ofis giderim sıfır gelen para ortalama 3 bin. Ofis açmak çevresi olmayan için zor ama ayda sadece 2 boşanma alsanız bile 10 bin lira eder batmazsınız korkmayın biraz çevre edinmek için yazarın dediği gibi aktif olmalısınız. ( yazarın dürzü demesi hiç yakışı kalmamış kendisi hukukçu olsa neyse diycem )

    Yanıtla
  10. SLM.MEVCUT KULLANDIGIM OFISE BIR AVUKAT ARKADAS ALMAK ISTIYORUM.BENIM OFISIMDE KENDI ISINI YAPACAK.HER HANGI BIR GIDERI OLMAYACAK. TELEFON.INTERNET.DOGALGAZ.ELEKTIRIK .SU VE KIRA GIBI GIDERLERI KESINLIKLE OLMAYACAK.BUNUN YANINDA DAVA ALMASINADA KENDI CEVREMDE MAKSIMUM SEVIYEDE YARDIMCI OLACAM.KARSILIGINDA BENIM SIRKETIME DANISMANLIK YAPACAK.BENI DOGRU YONLENDIRMEYE CALISACAK. 05324516637 .ILGILENECEK ARKADASLAR BENI BU NUMARADAN ARAYABILIRLER. ERDOGAN DEMIRCAN

    Yanıtla
  11. Kimin haklı olduğu gayet net ortada, son derece mesnetsiz iddialar öne sürmüşsünüz ve bunu yaparken saygı çerçevelerini ihlal edip kendinizi küçük düşürmüşsünüz. Sonrasında yorum kısmında eleştiride bulunan bir kişiyi kendinizce rezil ettiğinizi düşünerek yazıda da ortaya koymuş olduğunuz tavrı desteklemişsiniz. Dediklerinize şu ölçüde katılıyorum : Eğer büro açmak isteyen kişi sizin tavırlarınıza ve hitabınıza benzer biriyse değil 10 yıl 30 yıl sonrasında da istediği kazanca ulaşamaz.

    Öncelikle bu yazıyı okuyan arkadaşlarım şunu bilsin ki rızkı veren Allah’tır. Siz cesaretinizle yaptığınız işin hakkını verirseniz isteğinizi emin olun alırsınız. Bu şekilde yazılan yazılara sıkça rastlarsınız moraliniz bozulmasın. Bu gibi yazarların aksine bizler gelişime açığız ve ben başardım. Eğer bu gibi yazılar beni etkileseydi buralara gelemezdim.

    Even sayın yazar sizin yazınıza gelip sizin yazınıza saçma, üslubunuza saygısız, tavrınıza profesyonellik dışı diyorum, buyrunuz beni kaleminizle kibarca ve “kendinizce” rezil ediniz sonrasında da umuyorum ki mutlu olunuz .

    Yanıtla
  12. Merhabalar ben henüz 14 yasindayim yani 8.sinifdayim kendimi bildimbileli başarılı bir avukat olmak istemişimdir fakat bu konuda beni bilgilendirebilecek hic kimse yok cevremde sizden avukatlığın gerektirdiği özellik huy ve becerileri anlatmanizi rica etsem ne dersiniz bir de dediğim gibi 8. Sinif öğrencisiyim ve iyi bir hukukçu olmak için hangi liselere yonelmem gerekiyor Istanbul da yasiyorum istanbuldaki liselerde oneriniz lutfen

    Yanıtla
  13. Kesinlikle çok saygısız bir üslupla kaleme alınmış bir yazı. Avukat olmadığınız halde bu üslupta konuşma hakkını kendinizde görmeniz ve gelen eleştirilere olan cevaplarınız kalitenizi ortaya koymakta.
    Siz 4 yıl o hukuk kitaplarını önce bir okuyun, sonra kapasiteniz yetiyorsa o sınavları geçin, gece gündüz görmeden çalışarak staj sürecini tamamlayıp ruhsatı alın, ondan sonra gelip burada insanların kabiliyetleri hakkında ahkam kesin. Konuştuğunuz meslek burada 3 – 5 paragraf yalan yanlış bilgiler paylaşmaktan çok daha fazla kapasite, kabiliyet ve emek gerektirmektedir.
    Not: 10 yıl kıdemli avukat

    Yanıtla
    • Merhama ben bu yıl 11. Sınıfa geçtim bu sene bölüm seçtik benim sayısalım iyi fakat eşit ağırlık seçtim çünkü hukuk istiyorum ama gelecekle ilgili kaygılarım var onca sene okuyup işsiz kalmak istemiyorum lütfen yardımcı olun

      Yanıtla
  14. İnanılmaz silin şu yazıyı siteden yok 40 yıl sonra para kazanmaya başlarız 80 yıl sonra kar yapmaya başlarız akdfjgldksgjkslgjk inanılmaz eli olan yazıyor

    Yanıtla
    • Her yere hukuk fakültesi açanlara bu kadar tepki göstermediniz avukatların aç kalmaya başladığı gerçeğine tepki gösteriyorsunuz. Silmiyorum, aklı başında gençler araştırıp görsün gerçekleri ve ona göre seçim yapsın.

      Yanıtla

Yorum yapın