Yunanistan’da İş Kurmak

Merhaba genç arkadaşlar ve artık yeni bir şey denemek isteyen girişimciler, yatırımcılar! Öncelikle neden genç arkadaşlar diye seslendiğimizi söyleyelim.

Bizi okuyan öğrencilerin, özellikle üniversite öğrencilerinin varlığından haberdarız. Ve önce bir istatistikli bilgi verelim. Durumun vahametini ve acilliğini kavramamıza ihtiyaç var. Geçtiğimiz yıla oranla bu yılda yurt dışında yaşamak, oturmak ve çalışmak isteyen genç arkadaşların sayısında yüzde otuz artış söz konusu. Memleketimizi ne kadar sevsek de bu ülke sınırları içerisinde iş kurmak şöyle dursun okuduğumuz bölümden bağımsız bir işte sırf para kazanmak için bile olsa iş bulmak çok ama çok zor!

greece photo

İş ilanlarını bir okuyup geçtiğimizde bile durumun ne kadar saçma sapan zorlayıcı birer unsur haline getirildiğini görüyoruz. Bir fotoğrafçı arkadaş bir ajansa başvurmak istemişti. Söz konusu ajansın internet sitesine koyduğu iş ilanında aranan nitelikler kısmında neredeyse bir ”uçmak” zorunluluğu yoktu. “İngilizce bilmek” maddesinden sonra tercihen İtalyanca ve İspanyolca bilen çalışma arkadaşları arıyoruz diye bir şart da vardı.

Fotoğrafın dili evrensel bile olsa sırf uğraştırmak ya da fotoğraf dışında başka angaryalar yüklemek için bir değil, iki değil, tam üç dil bilmek şartı aranıyordu. Sinir bozucu bir manzara değil mi?

Bununla birlikte bugün itibariyle okuduğumuz bir haber de ülkemizin asıl sorununun yoksuluk ve işsizlik olduğunu bir kere daha gösterdi bana ve bize. Urfa’da hurdacılık ile uğraşan üç çocuk sahibi bir baba üç aylık kirasını ödemediği için evden atılıyor. Ve sokakta buldukları büyük bir dolabın içinde 5 kişi yaşamaya başlıyorlar.

Sanırım bir memleketin içinde böyle manzaralar, böyle gerçeklikler varken dış ilişkileri, futbolu, Arda Turan’ı konuşmak çok feci bir olgu ve toplumun aynasını kırmak demek oluyor.

Bu yazımızda Yunanistan’a dair genel geçer bilgiler bulacaksınız. Bunun dışında Yunanistan’da iş kurmanın artı yönlerini de sizlerle paylaşacağız. Aynı zamanda Yunanistan’da ne tür işler kurulabilir ve nelere dikkat edilmelidir gibi akıllara ilk başta gelebilecek soruların da cevaplarını sizlerle paylaşacağız. Umarım yazımız gerekli zihinlere, gerekli insanlara ulaşır ve hem o taraf hem de bizim taraf için de güzel bir gelişmenin ilk adımı atılmış olur.

Yunanistan bayrağı. Her bayrağın altında yaşayan insanlar var ve bir yerde insanlar yaşadığı sürece ihtimaller de umutlar da var demek. Birazdan Yunanistan’da iş kurmanın avantajlarını size sunacağız. Çünkü biliyoruz ki daha önce sitemiz içinde yazdığımız ve uzun uzadıya aktardığımız üzere bu ülkede, bu bir şekilde tanıdık topraklarda iş kurmak, Kamboçya’da ya da Gana’da iş kurmaktan daha rahatlatıcıdır.

greece photo

Bir girişimci ya da yatırımcı ya da öğrenci ne kadar girişken olursa olsun ülke toprakları uzaklaştıkça, kültürleri yabancılık kazandıkça insanın içine bir ürperme, bir acaba duygusu hasıl olur. Bunun önüne geçmek için ise belli başlı mesafeleri azaltmak ve az biraz da olsa tanıdık değerlerle haşır neşir olmak gerekir.

Gana’da İş Kurmak ve Yatırım Yapmak Mantıklı Mı adlı makalemizi ise ben mesafe tanımam, bana her yer Roma diyen arkadaşlar için burada kalsın. Zira bazı gözü pek ve cüretkar arkadaşlar için dünya, kocaman bir tarladır. Onu sürmeyi ve işlemesini bilenler için ise her daim yeni ürünler, yeni bereketler ve yeni kazanımlar ortaya çıkacaktır. Gana’da iş kurmanın ve yatırım yapmanın nelere kadir olduğunu merak eden arkadaşlar yazımıza tıklayarak meraklarını giderebilirler. Keyifli okumalar efendim.

greece photo

Yunanistan’da İş Kurmanın Güzel Yanları Nelerdir? 

1- Yakın olması: Yunanistan sınır komşumuz. Bunun ne önemi var diyecek olursanız hem fiziki hem de psikolojik alanda çok daha yaratıcı ve keyif verici bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bir kere mesafesi kısa olan memlekette iş kurmak ve o işi memleket üzerinden yönetmek çok kolaydır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  İş fikri üretmek için gözetilmesi gereken 7 taktik

Zaten artık söz konusu işlerin toplantıları bile Skype üzerinden yapılabiliyor. Tam bir iletişim devrimi söz konusu. Bu da yan yana olmak zorunluluğunu tamamen ortadan kaldırmak üzere.

Bir diğer artı yön ise baktınız gördünüz işiniz olmadı, olamıyor, geri dönüşünüz çok daha kolay olacaktır. İşte insan algısı. Uçakla 10 saatte gidilen bir ülkeden adama koyar sevgili parlak fikirler okurları. Ama Yunanistan dediğimiz yer hemen şurası. Allah göstermesin işiniz bozulsa ya da tutmasa bile memleket içinde bir şehirden döner gibi dönebilirsiniz kendi şehrinize. Kimse de size ne oldu yurt dışı işleri diye soru sormaz. Zira Yunanistan algılarda da uzak ülke değil yakın komşu.

2- Bizden olması: Yunanistan ile ülke bazında çeşitli sorunlar yaşandı. Deniz sınırları şu bu. En son Yunan halkının baklavayı biz bulduk, bizim o demesi ve yine Türk kahvesine sahip çıkmaya çalışmaları da sinirleri epeyce germişti. Ama bunlar dışarıdan görünen yüzü kadarıyla böyle.

Yunanistan’da giden insanlarla konuştuğunuzda orada Türklerin çok sevildiğini söyleyecekler size. Hatta kardeş gözüyle baktıklarını da belirtebiliriz. O nedenle oraya gittiğinizde adeta bir ”yavru vatan” ilgisi ve alakası ile karşılaşacağınızı söyleyebiliriz. Bu da birçok açıdan ve özellikle işlerin kurulması ve gelişmesi açısından büyük bir rahatlık olarak size geri dönecektir.

Yunanistan’ın bize ne kadar yakın olduğunu bu haritadan da görebilirsiniz. Hani neredeyse yürüme mesafesi. Bu da birçok işin çok daha kolay ve pratik olarak kurulup gelişebileceğine bir numaralı kanıt.

3- Kültürel farklılıkların az olması: Onlar da baklavaya bayılıyor. Onların da rakı sofrası muhabbetleri gani. Onlar da bizim gibi şarkılar eşliğinde gülüp hüzünlenebiliyor.

İnsanları bizim gibi olan bir ülkede iş kurmak risklerin azaltılarak yola koyulmak demektir. Çünkü oradaki insanların beğenilerini, zevklerini, neleri tercih edip nelerden uzak durmak gerektiğini az çok kendinizden, kendimizden biliyorsunuz demektir. Bu da büyük bir başarı için çok fazla kasmamanız anlamına gelecektir.

4- İklimin hemen hemen aynı olması: Defalarca söylemiştik. İklim önemli. İzlanda’nın buzlu ya da İsveç’in sürekli kar yağışından bunalıp da oradaki işlerini başarılı olsa bile bırakıp gelen yüzlerce girişimci yatırımcı var. Ancak Yunanistan denilince aklımıza hemen Akdeniz iklimi geliyor. Türkiye ile bire bir aynı. Bu da bir avantaj. Çünkü önce yaşamak sonra çalışmak gerekiyor!

Yunanistan’da Kurulabilecek İşlere Kısa Bir Bakış

Bir kere Yunanistan’da ciddi bir gıda sektörü boşluğu var. Ama bir o kadar da deniz ürünleri bolluğu. O nedenle kıyı boyu sahillerinden birinde deniz ürünleri satan bir restoran açabilirsiniz. Yine aynı şekilde turizmden kazanan bir ülke Yunanistan. Bunun için bir otel ya da pansiyon işletmeciliği bu küçük ama sevimli ülkede epey mantıklı görünüyor.

Tur rehberliği düzenlemek de epey kar oranı yüksek bir iş olarak göz dolduruyor. Organizasyon işlerinde iyiyim diyorsanız Türkiye’den sonra bu ülkeyi de gündeminize alabilirsiniz.

Yunanistan 2013 yılında başına gelen ekonomik krizin etkilerinden hala tam olarak kurtulabilmiş değil (gerçi son zamanlarda biraz toparladılar ama olsun hala izleri var). Bu nedenle yabancı yatırımcılara ve girişimcilere açık ve davetkar bir tutum sergiliyor. Bu da orada yeter ki iş yapmak isteyin size kapılarını açacaklardır anlamına geliyor.

Yunanistan’da iş kurmaya dair bilgileri elimizden geldiğince size sunmaya çalıştık. Başka bir ülkede görüşmek üzere!

Yorum yapın