Otelde çalışmak istiyorum diyenlere

Otelde çalışmak her yiğidin harcı değildir elbette. Ancak yine de yarattığı istihdam göz önüne alındığında “otelde çalışmak istiyorum” diyenlere açtığı kapılar hesaba katıldığında otelciliğin, ülkemiz için gayet yararlı bir sektör olduğu aşikar ortada…

hotel photo

Oteller, günlük yaşantımızın olmazsa olmaz misafirhaneleri. Artık en küçük ilçe ve kasabalarda bile otelcilik bir hizmet olarak insanlara açılmakta. Bu da yeni istihdam yeni iş kolları demek. Bugün iş arama sitelerine girdiğimizde, her sayfada en az otelle ilgili bir personel alımı olduğunu görmekteyiz.

Ülkemizin dört bir yanına yayılan çeşitli derecelerdeki oteller, farklı pozisyonlarda eleman almaktadırlar.

Öncelikle bu farklı pozisyonlara kısaca değinelim:

– Resepsiyonist müdürü / Resepsiyonist

– Otelin yiyecek ve içecek hizmeti varsa aşçıbaşı, pastacı, bar şefi, bar kaptanı, garson.

– Güvenlik sorumlusu

– Santral memuru

– Bellboy

– Kat ve oda temizlikçisi

Bu ve benzeri / farklı pozisyonları otelin büyüklüğüne ve vizyonuna göre farklılıklar göstermektedir. Şimdi tüm bunları aynı parantezde toplayıp sormamız gereken ilk soruyu soralım:

Otelde çalışmak için ne gerekir? Tecrübe gerekir mi?

Bu sorunun cevabı otelin hangi pozisyonunda çalışmak istediğinize göre çalışmaktadır. Örneğin otelde aşçı başı olarak çalışmak istiyorsanız, en azından aşçılık sertifikanız olmak zorundadır. Daha üst pozisyonlar ve teknik bilgiler içeren diğer alanlar için de deneyim ya da uzmanlık istenmektedir.

Ancak örneğin bir otelde resepsiyonist olmak için zor ve çetin şartlar aranmamaktadır. Türkçesi düzgün ve iş disiplini olan herkes resepsiyonist olabilir. Bellboyy ve oda temizlikçisi gibi alanlarda da tecrübe istenmemektedir. Otelde çalışmak istiyorum diyen herkes, öncelikle hangi alanda çalışacağını ya da çalışmak istediğini belirlemeli; ona göre deneyim kazanmalı ya da deneyim kazanmaya başlamalıdır.

Deneyim istemeyen işlerde görevler şöyledir.

– Resepsiyonist: Gelen telefonlara cevap verir. Gelen konukların oda işlemlerini yapar. Giriş -çıkışlarda anahtar alıp verir. Oda ayırtma işlemlerini sağlar.

– Bellboy: Gelen misafirleri kapıda karşılar. Ellerindeki bavulları taşır. Odalarına kadar refakat eder.

– Oda temizlikçisi: Günlük ya da oda kiracının isteğine göre odanın temizliğini sağlar.

Otelcilik denilince tecrübeye gerek duyulmadan yapılan üç meslek budur: Resepsiyonist, bellboy, oda temizlikçisi.

Özellikle küçük odalarda resepsiyonist ve bellboyluk meslekleri iş arayan öğrenciler için uygun birer iş koludur.

hotel photo

Gelelim ikinci sorumuza:

 Otelde çalışarak ne kadar para kazanabilirim?

Bu sorunun cevabı da otelin hangi alanında çalıştığınıza bağlıdır. Resepsiyonist, bellboyluk, oda temizliği gibi uzmanlık istemeyen alanlarda asgari ücretle çalışabilirsiniz. Bu da en az 1300 lira demektir.

Resepsiyonist müdürlüğü, aşçıbaşılık ya da bar şefliği gibi alanlarda ise ücret dolgundur. Ücretin ne kadar dolgun olacağı ise otelin büyüklüğüne ve çalışma şartlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Otelin büyüklüğü ve çalışma şartları konusuna da bir açıklık getirelim. Siz de takdir edersiniz ki beş yıldızlı bir otel ile yıldızı olmayan sıradan bir otel arasında nice farklar vardır. Hem oda kiralamak isteyen müşteri için hem de bizzat çalışanlar için. Oteller büyüdükçe konfor da artacaktır, çalışma temposu da. Buna bağlı olarak alınan ücret de. Otellerin yıldızları arttıkça, çalışma kriterleri de çok daha fazla olacaktır.

Siz de sıfırdan başlayıp yıldız yıldız atlayarak beş yıldızlı bir otelin müdürü olabilirsiniz. Günümüzde birçok yıldızlı otelin sahibi verdikleri röportajlarda işe küçük bir otelde resepsiyonist olarak başladıklarını ifade etmişlerdir.

Otelde çalışma saatleri ve şartları nelerdir:

Genelde oteller iki vardiya olarak çalışmaktadır. Oteller gün içinde misafirlerine 24 saat yükümlü oldukları için akşam kapatıp sabah açmak gibi lüksleri yoktur. Bu nedenle çalışanlar 12 saatlik vardiyalarla gececi ya da gündüzcü olarak iki vardiyada çalışmaktadırlar.

Otellerin çalışma şartları otelin hangi kısmında çalıştığınıza göre değişmektedir. Resepsiyonist ve bellboy genelde çok yoğun olmayan şekillerde, biraz da gelen misafir sayısına göre çalışmaktadırlar. Mutfak ve odalarda çalışanlar ise biraz daha yoğun ve tempolu çalışmak zorundadırlar.

Genelde otelde yedek resepsiyonistler, bellboylar bulunmaktadır. Acil bir durumda devreye sokulmaları için.

Oteller büyük çoğunlukta çalışanlarına haftada bir izin verirler.

Otelcilik insana ne tür tecrübeler kazandırabilir?

Otelde çalışmak, en başta çalışana insan ilişkileri konusunda muazzam büyüklükte tecrübeler katmaktadır. Gün içinde onlarca, yıl içinde binlerce farklı kesimden çeşitli insanla kurulan diyalog ve iletişim insan ilişkileri alanında insana sınırsız bakış açısı kazandırır.

Aynı zamanda misafir ağırlama adabını, düzenini öğrenir otelde çalışanlar. Kapıdan karşılayarak gidişine kadar tüm misafir ağırlama aşamalarını gözlemleme şansı sunar kişiye.

Otelde çalışmak birçok dikkat ve özveri isteyen iş gibi insana sorumluluk duygusunu aşılar. İş arkadaşlarıyla birlikte dayanışma ve rahat ettirme prensibi altında yardımlaşmayı öğretir. Bu sayede kişiyi olgunlaştırır.

Ancak elbette bu iş imkanından daha çok gelir elde edebileceğiniz, karınıza kar katabileceğiniz nice sektör söz konusudur. Aşağıdan bunları sitemizi kurcalamak suretiyle öğrenebilir ve kimbilir belki de hayatınızın iş fikrine burası sayesinde girişmeye başlarsınız…

Sağlıcakla kalın.

“Otelde çalışmak istiyorum diyenlere” üzerine 3 yorum

  1. Aslında resepsiyonist ve bellboy lara tecrübe gerilemez düşüncesine katılmıyorum. Her önüne gelen resepsiyonist veya bellboy olamaz. Bir bellboy ‘ün çok büyük bir hafızaya, kıvran zekaya ihtiyacı vardır mesela. Bir resepsiyonist de sorunlar karşısında hemen çözüm bulabilen ve sabırlı biri olmalıdır. Artık hiç bu konuda eğitim görmemiş insanları da bu işlere kolay kolay almıyorlar…

    Yanıtla
  2. Hayatımda okuduğum en saçma yazı olabilir. Ne demek tecrübeye gerek yok dil, sistem, adab-ı muaşeret, stres yönetimi bilmeyen bir insan nasıl hop diye resepsiyonist olabilir? Bu verileri nerden aldınız 12 saat çalıştığına dair tamam asgari ücret tutarından belli eski bir yazı olduğu ama o dönemlerde bile 12 saat çalışılmıyordu. Fuhuş yapılan apartlarla karıştırmayın otelleri

    Yanıtla

Yorum yapın