Gana’da İş Kurmak ve Yatırım Yapmak Mantıklı Mı

Genelde yurt dışında iş yapmak istediğimizde yörüngemizi ve haritamızı hemen Batı ülkelerine ya da çok gelişmiş bölgelerin topraklarına çeviririz. Aslında bu biraz hatalı bir yaklaşımdır. Daha henüz yazımızın başlığını okuyup da ”Gana ne alaka” diyen pek değerli parlak fikirler okurlarının kafa karışıklığı yaşadıklarını biliyoruz. Şimdi henüz yazımızın başında neden az gelişmiş ülkelerde yatırım yapmanın ve iş kurmanın mantıklı olduğunu dilimiz döndüğünce beyin fırtınası estirerek bulmaya çalışacağız.

ghana photo

Daha sonra kısa bir Gana tanıtımı yapacağız. Öyle ya insan hiç bilmediği bir ülkeye turist olarak bile gitmek istemez. Hal böyle olunca da önce tanıtım, önce biraz bilgi, sonra iş kurmak ve de yatırım yapmak çok daha kar oranı yüksek ve bilinçli bir yönelim olacaktır.

Gana küçük ve sevimli bir sahil ülkesidir. Haritaya bakıp ben nerede yatırım yapabilir, nerede iş kurabilir diye kafa karışıklıkları içerisinde düşünürken bu küçük ülkeyi çoğu zaman gözden kaçırırız. Sizin için işaretlenmiş bu küçük alanda sizin için zengin iş imkanları ve geleceğe dönük şeffaf planlar var. Bazen bir şey ne kadar küçük ve ne kadar gözden uzaksa aslında o kadar zengin verimlere açık demektir. Bundan sonra haritalara göz gezdirirken Gana ülkesini de gözden kaçırmamanız dileğiyle.

ghana photo

Neden Geri Kalmış Ülkelerde Yatırım Yapmak Mantıklı? 

Bir kere ileri seviyelere tırmanmış bir ülkede girişim unsurlarını bulundurmak ya da yatırım yapmak her zaman için bol rakiple uğraşmak demektir. Bunu iş yapan bir caddeye dükkan açmak gibi düşünebiliriz. İş yapan bir cadde üzerinde satın alacağınız ya da kiralayacağınız dükkanın bedeli bir kere astronomik miktarda olacaktır. Aynı zamanda eski bir kapitalizm kuralı da işliyor olacaktır: Bir dükkanı bin kişi ister, bir kişi alır kuralıdır bu. O cadde üzeri ne kadar kıymetli ise gelişmiş Batı ülkelerinde yatırım yapılacak alan da o kadar kıymetli olacaktır. Bu kıymet bilançosu ise kıyasıya rekabet ve esktra para demektir.

Bunun dışında geri kalmış ülkeler her zaman belli açılardan potansiyel taşır. Onların ne olduğunu bulmak birinci aşamadır. Geri kalmış ülkelerde özel ve bağımsız girişimciler azlığından ve sirkülasyona girmiş paranın işler hale getirilemeyişinden ötürü iç pazar her zaman tıkanık bir durumdadır.

Bununla birlikte siz dışarıdan gelen ve para koyan bir girişimci ya da yatırımcı olarak her zaman için onlar adına bir şans kıvamında olursunuz. Sizi şans olarak gören geri kalmış ülkeler- örneğin Gana gibi ülkeler – sizin de şansınız olur. Böylece orada ucuza mal ettiğiniz ya da oranın ihtiyacı olan şeyleri oraya sattığınız taktirde oradan alırken de oraya bir şey satarken de her zaman kazançlı birinci elden siz olursunuz.

Kısaca Gana’yı Tanıyalım: 

Gana 1957’den sonra bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke. Yani şimdilik 60 yıllık bağımsız bir oluşum. Bu, kapitalizmin belli başlı evreleri için henüz çok genç ve yolun başında bir ülke olduğu anlamına geliyor aynı zamanda.

Bu nedenle genç ve iş bitirici girişimler için bulunmaz nimet alanlarından biri olabilir Gana ve muadili ülkeler. Gana çok uluslu ve çok fazla dilin konuşulduğu bir ülke. Ama sakın ola ki telaşa kapılmayın. Çünkü Gana’nın dili İngilizce. Resmi olarak da halkın çoğunlukla konuştuğu dil olarak da. Bu bağlamda cebinize İngilizce dilinizi atıp yola gönül rahatlığıyla çıkabilirsiniz. Herhangi bir iletişim sorunu yaşamayacağınız açık.

Gana’nın başkenti Accra’dır. İlk ziyaretinizi ve gözlemlerinizi orada yapıp daha sonra iş kurmak ya da yatırım yapmak istediğiniz alanı merkezden çevreye yayılarak yapmak iyi bir strateji olacaktır.

Gana’nın şehir merkezlerinden bir görüntü. Çoğumuz Afrika’yı sürekli olarak açlıkla, pislikle, yoksullukla ve adını bile duymadığımız hastalıklarla boğuşur sanıyoruz. Ama kazın ayağı hiç de öyle değil. Birçok Afrika ülkesi şu an gelişmekte olan ülke sınıfında değerlendiriliyor. Amerikalılardan bazıları nasıl ki Türkiye’yi hala deve üstünde giden az gelişmiş bir ülke sanıyorsa ve biz buna sinirleniyorsak aynı ön yargılı tutumu Afrika için yapmayı bırakmalıyız. Gana bunun için çok iyi bir örnek.

Gana’ya Ne İhraç Edilebilir? 

Gana’da olmayıp da Türkiye’den oraya ihraç edebileceğimiz temel ürünleri iki ana başlıkta toplayabiliriz. İhraç etmek dediğimiz şey ziyadesiyle birinde hiç olmayıp ya da az bulunup diğer ülkede gani gani bulunan şeylerin oraya para karşılığı transferidir en nihayetinde. Şimdi bu iki ana ihraç ürünün ne olduğuna dair kafa patlatalım.

1- Tekstil Ürünleri: Zaten hangi ülke olursa olsun oraya tekstil ihraç edebilirsiniz. Çünkü bir ülkede ve bölgede bulunan kumaş türleri ve onları işleme biçimlerinden oluşmuş kıyafet türleri bir başkasında bulunmaz. Tekstil, her zaman giyinmek ihtiyacı duyan insanlar için belli başlı tüketim ürünüdür. Risk yoktur. Her zaman gideri ve alıcısı vardır. Bu nedenle birinci sırada tekstil ürünleri yer alıyor. Sizin de içinize siniyor ve aklınıza yatıyorsa çok rahat bir şekilde Gana’ya tekstil ürünleri ihraç edebilirsiniz.

2- Teknolojik ürünler: Her az gelişmiş ülkede olduğu gibi Gana’da da teknolojik pazar henüz çok az bir etkileşim alanı içindedir. Buna karşılık herkesin fark ettiği üzere Türkiye’de teknoloji pazarı çoktan ortalama bir pazarın unsurlarını aşmış durumdadır. Bu nedenle Gana’ya akla hayale gelebilecek her çeşit teknolojik ürünleri ihraç edebilirsiniz. Akıllı telefonlardan, yurt dışı kaynaklı çeşitli bilgisayarlar ve teknolojik ürünler Gana pazarına hareketlilik katacağı gibi sizin de cebinizi güzel bir hızla dolduracaktır.

Memleketimizde Gana deyince Ganalı futbolcular çok sık akla gelir. İşte resimde gördüğünüz ve bir zamanlar Fenerbahçe’de forma giyen Ganalı futbolcu Appiah.

Gana’da Tarımsal Fırsatlar 

Gana, geri kalmış bir ülke olduğu için tarımsal ürünler çok para ediyor. Bununla birlikte sahil ülkesi olmasına rağmen iç kesimlere gidildikçe çok fazla kuraklık var. Gana’ya tarımsal ürünler, çeşitli destekleyici cihazlar ihraç edebileceğiniz gibi, onlara sıfırdan üretimlerinde yardımcı olarak pazarın içinden de kar oranı kapabileceğiniz bir potansiyel mevcut. Değerlendirilmeye açık bir fırsat olarak tarımsal alanı da buraya bırakalım.

Gana’nın Nesi Ekonomik Olarak Meşhur? 

Bir ülkeyle iş yapmak ona sadece ihraç ürünler satmakla olmaz. Bunu zaten hepimiz biliyoruz. Bunun dışında Gana’dan da ekonomik olarak meşhur ürünlerinin ithalatını gerçekleştirerek de iş yapabilirsiniz.

Peki Gana’nın nesi ekonomik olarak meşhur? Bir kere birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi kakaosu çok meşhur. Oradan ucuza kakao ithal ederek çeşitli ürünlerin ham maddesi olarak kullanabilir, kendi ülkenizde ya da başka ülkelerde bu işin ticaretini yapabilirsiniz.

Bunun dışında Gana’nın ormanları ve orman ürünleri de pek meşhur. Bu alana da yönelebilir ve Gana’nın birçok iş sahasında kullanabileceğiniz orman ürünlerini ithal ederek sektörde boy gösterebilirsiniz.

Gana’da Yeme İçme Zinciri Açmak 

Son olarak Gana’da bir yeme içme zinciri açıp parasal manada zengin bir hamle yapabilirsiniz. Zira gıda da az önce yukarıda bahsettiğimiz gibi tekstil alanına eş değer bir şekilde her zaman gideri ve alıcı olan bir pazarlama alanıdır. Şimdiden bol şans diliyoruz.

“Gana’da İş Kurmak ve Yatırım Yapmak Mantıklı Mı” üzerine 17 yorum

  1. GANADA TURK EKMEGİ ,SİMİDİ POĞÇASI VE ÇEŞİTLERİ YAPMAKTAYIM YAPMAKTAYIM İHTİYACI OLAN FİRMA VE TURK VATANDAŞLARIMIZ İLETİŞİME GEÇEBİLİR.İSA ARSLAN 0558290215 ACCRA AMERİCAN HAUUS

    Yanıtla
  2. İsa bey ganada duvar yapımında kullanılan biriket,asmolen,yol ve kaldırım yapmında kullanılan kilitli parke imalatı üzerine ilk etepta küçük bir imalathane kurmak istiyorum…orada yaşayan türk olarak öneriniz nedir…erdem Akman+905423084451

    Yanıtla
  3. Gana yeraltı zenginlikleriylede meşur pırlanta altın vs gibi bunlardan türkiyeye ital etmek isterdim

    Yanıtla
  4. Gana’da müşterim var. Hastane kurmak istiyor. Kaba inşaatı tamamlamış. Kendisine modern bir hastahane kurmak için ortak aramakta. İlgilenen yatırımcılar mail atabilir.

    iyi çalışmalar

    Yanıtla
  5. İsa Bey Merhaba Ankaradan Mehmet COŞKUN.Ganada mobilya imalatı yapmak istiyorum ama konuyla ilgili internette hiç bir bilgiye ulaşamadım.İletişime geçebilirseniz mutlu olurum.
    0532 327 48 doksanbir

    Yanıtla
  6. Ganada işçi arayan varsa arasin Türk mutfağı ve kasaplık üzerine ülkeden uzaklaşmak istiyorum bekarım ve bağımsızlık sıfır 53iki 06dört 8yedi99

    Yanıtla
  7. Daha önce Afrika ülkelerinde yaşadım. Bu ülkeleri iyi biliyorum.

    İngilizce tercümanlık yaptım.
    ihracat konusunda tecrübeliyim.

    Afrika ülkelerinde firması olan
    Veya Afrikada firma açmak isteyen arkadaşlarla konuşmak istiyorum.

    WhatsApp .
    + 90 534 772 28 18

    Yanıtla

Yorum yapın