Video Çekerek Ürün Yorumlama İle Para Kazanmak

Son günlerin yükselen değerlerinden ya da moda tabiriyle trendlerden biri. Videolu ürün yorumlamalar çekerek, reklamı başka bir alana, çok daha kolay standartlara yaymak ve bu reklamları internet ortamında mümkünse viral halde yaymak.

TÜYO: Maalesef Türkiye’deki “haksız rekabet regülasyonları” ve “reklam kurulu baskısı” nedeniyle bu işi layıkıyla yapabileceğiniz özgürlükte hukuksal ekosistem yok. Hukuk buradan vatandaşa ve basına değil sermayedara ve iktidara çalışır. Bu gerçek aklınızda olsun.

Çoğu zaman bu reklamlara ”maruz” kalsak da, aslında son derece eğlenceli ve iç açıcı çalışmalar yapılmakta reklamın bu yüzünde. Bugünkü yazımızda videolu ürün yorumlama yaparak para kazanmanın inceliklerini ele alacağız. Videolu ürün pazarlama klipleri çekerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini, nelerden kaçınmamız gerektiğini de ayrı parantez olarak size taşıyacağız. Bu işte para olup olmadığını ve kimlerin bu işi yapabileceğini de belirteceğiz.

Öyleyse başlayalım:

Videolu Ürün Yorumlama Yapma İşinde Kimler Çalışabilir?

  • Öncelikli olarak tabii ki de sevgili öğrencilerimiz. Sosyal medya denilince akla en çok kullanan ve yapılan her araştırmada sosyal medya havuzu içinde en fazla aktif olan hep öğrenciler geldiği için, onların bu tür bir işte çalışması, hem ticari hem de pratik açıdan daha yararlı ve etkin olacaktır. Bu sayededir ki günümüzde dönen birçok videolu ürün reklamının içinde üniversite öğrencileri, hatta kimi durumlarda liseli öğrenciler bulunmaktadır. İstatistiğe vuracak olursak, bu tür videolu ürün yorumlama işlerinde %70lik gibi bir oranda öğrencilerin olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni hiç kuşkusuz öğrencilerin sosyal medyada etkin olmaları ve aynı zamanda bu tür sitelerde en doğru, en gerçek atılımları yapabiliyor olmaları var. Zira bu alanı, örneğin annelerinden daha iyi ve güzel kullandıkları aşikar. Aynı zamanda bu ürünler, yeni bir üsluba ihtiyaç duyulan Youtube ve Facebook gibi sitelerden yayınlandığı için, çağın gereklerini, çağın modasını ve çağın hızını yakalaması gerekir. Bu da pek tabi gençlik enerjisini oluşturmak ve devam ettirmekle olur. 18 – 24 yaş arası genç üniversite öğrencileri, bu tür işlere yine sosyal medya aracılığıyla başvurup kabul edilirler. Böylece ekranlarda tekli veya çift olarak bir ürünü bizzat deneyip kullanarak göstererek ve anlatarak reklam ve yorumlama işlerine soyunan bir üniversite gençliği var diyebiliriz. Bu gidişler de yeni kuşak reklamcılığın yapı taşları onlar aracılığıyla dizilmeye ve yeni bir görünüm kazanmaya devam edecek.

 

  • Konunun uzmanları. Bazı ürünlerin tanıtımı uzmanlık gerektirir. Örneğin tıp ürünleri. Günümüzde artık tamamen klişe haline gelmiş diş macunlarını dişçilerin tanıtması manasız olsa da, daha ileri seviyede ciddi ve tıbbi gereçler ve ürünlerin bizzat doktorlar tarafından tanıtılması daha yerinde ve mantıklı olmaktadır. Bu durum, evvela karşı tarafta, yani müşteri grubunda bir güven yaratmaktadır. Bu nedenle öğrencilerden sonra en çok tercih edilen kişiler konunun uzmanlarıdır. Ancak konu sadece doktorlarla sınırlı değildir. Dediğimiz gibi işin uzmanı. Örneğin evde kullanılmak üzere satılan bir iş çantası ve iş malzemeleri; bazı durumlarda o işin uzmanı işçi ustaları, marangozlar ve benzeri meslek erbapları tarafından da tanıtılmaktadır.

 

  • Ev Hanımları: Özellikle hanımların kullanabileceği, örgü, şiş, süsleme malzemeleri, ev dekorasyonları gibi ürünlerde tanıtım öznesi olarak ev hanımları başı çeker. Hem evde ek gelir kaynağı oluşturmak hem de evden dışarı çıkmadan kameralar önünde çeşitli ürün tanıtımları yapman mantıklı olduğundan hem işveren için hem de söz konusu ekranlarda çalışan hanımlar için bu iş, son derece makuldu. Hanımlar, bir arkadaşına anlatır gibi, dakikaları 5 ile 15 arası değişen ürün videoları hazırlayabilir ve bunları sosyal medya aracılığıyla özellikle Youtube gibi kanallarda satışa çıkarabilir. Diyebiliriz ki öğrenciler ve uzmanlardan sonra en çok annelerimiz, ev hanımları ve ek gelir elde etmek isteyen tüm bayan arkadaşlarımız bu işte çalışabilirler.

Videolu Ürün Yorumlama İşinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

 

  • Öncelikli olarak elbette ki diksiyon. Çoğu ürün yorumlama işinde ne söylenmek istendiği anlaşılmayan sunucular mevcuttur. Orada ne dedi burada ne dedi derken genel olarak anlamsız bir metin ortaya çıkar. Bundan kaçınmak için diksiyona özen göstermeli, kelimeleri hece ve vurgu açısından en doğru şekilde kullanarak, anlamlı bir anlatım biçimi sunulmalıdır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Boya Badana İşi Yapmak İsteyenlere…

 

  • Üslup enerjik olmalıdır. Modern bir üslupla konuşmalı. Örneğin bir ürün tanımlarken söze ”merhaba a dostlar” yerine ”selam arkadaşlar” demek bile daha dinamik bir şablon oluşturacaktır.

 

  • Mizah kullanılmalı. Hem de bol bol. Tanıtılan ürün ister elektronik, ister tıbbi, ister ev gereci dahilinde bir ürün olsun, ürün tanıtımı hava durumu sunar gibi otomatik değil; bolca mizah ve gülmece unsuru eklenerek yapılmalıdır. Böylece seyirci kitlesi yakalanır ve tıklanma oranı artar. Söz konusu video yorumlama işlerinde siz de daha çok boy göstermiş olursunuz.

 

  • Ürün tanıtılırken eğer mümkünse ürünün kendisi ekranda olmalı; değilse ürüne dair görseller fotoğraf halinde yansıtılmalıdır. Böylece çok daha rafine bir şekilde izleyicinin algısında bir atmosfer ve ürüne dair resimler oluşturulur. Bu da ürünün satış konusunda daha emin adımlarla ilerlemesi anlamına gelir.

 

  • Seçilen mekanlar resmi ya da yabancı yerler olmamalı. Zaten bu nedenle genelde evler, ev ortamında hatta sunuculuğu üstlenen kişi ve kişilerin evlerinde yapılmaktadır.

 

Videolu Ürün Yorumlama İşinden Ne Kadar Kazanabilirim? 

  • Bu, tamamen birlikte çalışacağız videolu ürün şirketlerine bağlıdır. Genelde video başına para alınır. Ancak paranın ne kadar olacağı, ekseriye videonun ne kadar izlendiği de belirlemektedir. Bu nedenle çok çalışmalı ve birçok video denemesi yapmalısınız. En iyisini yakalayana kadar denemeli ve en sonunda söz konusu şirketlere teslim etmelisiniz. İşiniz sevilirse ve fazlaca ”like” alırsa bu işte devam edebilir ve daha büyük paralarla daha keyifli videolar hazırlayabilirsiniz.

Videolu Ürün Yorumlama İşinin Artı Yönleri Nelerdir? 

  • Çok fazla emek ve mesai harcamadan ek gelir sağlar. Bu da öğrencilerin ve ev hanımlarının kara günde dostu olur.

 

  • Belli bir oranda medya işidir ve sunuculuk olarak aksettirilir. Kim bilir belki de bu işi takip eden biri tarafından keşfedilir ve sunucu olarak iş hayatınıza devam edebilirsiniz.

 

  • Sosyal bir iştir. Bu iş sayesinde birçok kişi tarafından izlenir, tanınır ve beğeni kazanabilirsiniz.

Bu iş nerelerden yapılabilir? 

  • Facebook aracılığıyla: Duruma göre ister kendi profil sayfanızdan videolar paylaşarak takipçi kitlesi oluşturabilirsiniz. Ya da Facebook’un belli başlı sayfalarıyla ve ürün sayfalarıyla anlaşarak bu videoları daha fazla insana ve kullanıcıya ulaştırabilirsiniz.

 

  • Web-sitesi aracılığıyla: Ürünlerin kendi hesapları ya da bizzat size işi veren firmaların kendi sayfalarından yayınlayarak, ürün videoları kendi sahalarını oluşturmayı başarmıştır. Ayrıca ek gelir değil tam gelir elde etmek isteyen insanlar, bizzat bu işe yönelerek kendi web- sitelerini kurup oradan yürüyebilirler.

 

  • Youtube Hesabı İle: Youtube kanallarına abone yaptıkça daha fazla insana ulaşabilir, daha fazla beğeni alarak yolunuza devam edebilirsiniz. Youtube, tamamen videolardan oluşan bir evren olduğu için, bu işin asıl yeri – en azından çıkış noktası olarak- burası kabul edilebilir.

 

  • Instagram İle: Insragram da küçük videoların ve görsellerin yer aldığı bir başka sitedir. Burada da gerekli videoları oluşturabilir ve Instagram kullanıcılarına ürün tanıtımlarını arz edebilirsiniz.

Ürünlerin ne kadar çok kişiye ulaşmasını istiyorsanız aynı oranda birden fazla yerde hizmet veriyor olmanız lazım. Bunun için tüm bu siteleri kullanmanızda fayda olacaktır.

Video ile yorumlama işinden yurtdışından para kazanan binlerce yayıncının olduğunu bilmenizi isteriz. Şöyle ki; youtube’da da gözükebilen adsense reklamları sayesinde ayda 30 000 $ ve üst para kazanan kişileri Google’da eğer ki ingilizceniz var ise “Earning more than 30 000$ on youtube” yazarak aratabilirsiniz. Şüphesiz ki karşınıza delilleriyle yüzlerce kişi çıkacaktır.

Ancak belirtmek isteriz ki elbette bu işin piyasası Türkiye’de henüz yeni olduğu için bu az evvel bahsettiğim rakamlara ulaşmak ülkemiz standartlarına biraz daha zor olacaktır. Nitekim bizim ülkemizde de dijital pazarlama her geçen ay ivmeli bir yükseliş ile artmaktadır. Dolayısıyla gelecekte You Tube pazarlama konusunda en yükseklerde olabilmek için şimdiden yerinizi almanız rica olunur.

NOT: Arkadaşlar bu video çekip ürün tanıtma işlerinde son zamanlarda yaşanan vergi polemikleri nedeniyle “muhasebe yönündenbelirsiz durumlar bulunmaktadır. Mesela para yurtdışında geliyorsa vergilendirme nasıl olacak? Aracılık durumlarıda fatura nasıl kesilecek. Ne kadarlık gelir için şirket kurmak gerekiyor gibi sorularınız için muhakkak mali müşavirinize danışın. Aksi halde sonradan yüklü cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yorum yapın