ARKEOLOGLUK MESLEĞİ İŞ İMKANLARI VE OLANAKLARI

Arkeolog deyince bir çoğumuzun aklına hemen Fox Kids’deki çizgi filmlerde şansa bala hazine bulup zengin olan hazine avcıları geliyor olabilir:)) Ama ve lakin iş filmlerdeki gibi yürümemektedir. Özellikle ülkemizde arkeologlar hiçde öyle periyodik olarak hazine bulupta bundan köşeyi döndüğü yok. Ama sahip oldukları bilgiler sayesinde tarihi eserler hakkındaki engin tecrübeleri ve sezgileri sayesinde arada çeşitli vesilelerle voleyi vuranlarda yok değil. Neticede bal tutan parmağını yalar:D

archaeologist photo

Zaten sahip oldukları bilgiler hazine bulmaktan ziyade hazinenin değerini tasnif etmeye yaramaktadır. Kelime anlamı olarak da arche-logo yani arche (latince eski demek) ve logos(bilgi, öğreti, bilim demektir) kelimelerinin birleşiminden eskinin öğretisi ya da eskinin bilgisi anlaşılmaktadır. Günümüzde kazı bilimiyle veya arkeolojik anlamda kazı çalışmalarıyla uğraşan kişilere arkeolog denilmektedir. Neden kazançlı meslek sınıfına soktuğumuzu artılarıyla ve eksileriyle analiz edelim bakalım.

1) Nasıl Kazarlar?

ARKEOLOGLAR ÖYLE MEZAR KAZICILARI GİBİ BODOSLAMA KAZI YAPMAZLAR, DÜSTURUNA GÖRE İNCE İŞLERDE MÜDAHALE EDERLER YANİ GENELDE İŞİN HAMMALLIK KISMINI DAHA ÇOK AMELELER GÖRÜR.

Arkeologların daha çok ince işçilik gerektiren hallerde devreye girmeleri onların daha çok teknik gerektiren, eğitim gerektiren manevraları yapmak zorunda olmalarından ileri gelmektedir. Karbon 14 metodu, OLS(Optical Silimulated Luminescance) ve TLD (termo luninenas) yöntemleri gibi epey ince bilimsel ayrıntı ve bilgi gerektiren işler size düşmekte.


2) Hazinelere Erişim

ARKEOLOGLARIN İNCE İŞÇİLİK GEREKTİREN İŞLER DIŞINDA, TARİHİ HAZİNELERE İLK TENEFFÜS ETMESİ GEREKEN KİŞİLER OLDUĞU GERÇEĞİ DOĞRUDUR.
İşte arkeologluğu da kazançlı mesleklerden yapan husus burada yatmaktadır. Birçok arkeolog tarihi eser kazıları yaptığı sırada, çalışma sahalarından ufak tefek altın, değerli yakut, tarihi gümüş sikke gibi şeyleri yürütebilme imkanına sahiptir:)) Tamam kesinlikle etik değil kabul ediyorum ama benim görevim burada neyin doğru neyin yanlış olduğunu saptamaktan ziyade gerçekten var olan realiteyi anlatmak. Bal gibi de cepleme imkanı buluyorlar ve de yer yer bunu gerçekleştiriyorlar arkadaşlarım:)). Bunu da burada ismini tam olarak zikredemeyeceğim arkeolog arkadaşım Ahmet Y.  adlı dostumdan öğrendim. Sonuçta biz adamı belgelerle ıktırırız:))
 

3) Hamballık Mı?

ARKEOLOGLARIN YER YER HAMBALLIK YAPTIĞI GERÇEĞİDE DOĞRUDUR.
 
Eh onca amele orada ıkınırken sizin de uzun Anadolu yakarak, pardesünüzü rüzgara karşı cool bir şekilde sallandırarak tüttürmeniz pek de etik kalmamakta:))


4) Çalışma Alanları

BİR ARKEOLOG GENELDE ŞEHRİN GÖBEĞİNDE GÖKDELENLERİN ARASINDA ÇALIŞMAZ, DÜNYANIN EN TENHA KÖŞELERİ, ŞU ANDA HİÇ YERLEŞİMİN OLMADIĞI EN UCRA YERLER ONLARIN ESAS HAZİNELERİNİN YER ALDIĞI ÇALIŞMA SAHALARIDIR.
Tarihi eserlerin gününüze değin bozulmadan kalabilmesinin şartı “doğa faktörlerinden” fazla etkilenmeden, yıkılmadan ayakta kalabilmesine ikinci olarak da(bu daha yıkıcı bir faktör) “insan talanlarına ve yıkımına karşın” sağ salim ayakta durabilmesi şartlarına bağlıdır. O sebeple sizin çalışma sahanız son 2000-3000 yıldır insanların pek de uğramadığı ama genelde göç yolları üzerinde olan alanlardır. He şu da bir gerçektir ki en büyük antik şehirler, antik eserler insanların yaşamasına en uygun yerlerdedir. Ancak buralar çoktan keşfedilip, hazineleri yağmalandığı için size en ucra noktalar kalmaktadır.


5) Geleceği

GELGELELİM O MUAMMA SORUYA “ARKEOLOGLUK MESLEĞİ KAZANÇLI MESLEK OLDUĞU KADAR GELECEK VAAD EDEN KALICI BİR MESLEK MİDİR?”
Az önce yukarıda da bahsettiğim gibi artık eski dönemlere ait keşfedilmemiş kalıntılarda azalma olabilir ama bu azalmaya paralel olarak “azalan şey kıymet kazanır prensibine göre o nadir bulunan tarihi eser meslek hayatınızda bir kaç defa rastlansada size ömürlük kazanç ve şöhret sağlamaya yetecektir. Bu iş kazançlı mesleklerden diye işte bundan dolayı diyorum. 
 
İkinci olarak her ne kadar keşfedilmemiş ya da analiz edilmemiş eski eserler azalsa da zaman geçtikçe eskiyen şeyler arkeolojik değer kazanmaya devam ediyor yani artık bundan 80-100 sene önceki demiryolu kalıntıları, fabrika kalıntıları da arkeoloji biliminin incelemesi kapsamına girmektedir. Onun için mesleğin geleceği ile de ilgili tasa etmenize gerek yok.

6) Maaşlar

ARKEOLOG MAAŞI 2700 TL CİVARI OLMAKLA BERABER EK GELİRLERİYLE BERABER 3500TL Yİ BULMAKTADIR ANCAK BİZ KAZANÇLI MESLEKLER KATEGORİSİNE BU KIYTIRIK GÜLÜNÇ MAAŞI İÇİN SOKMADIK YUKARIYI OKUDUYSANIZ 2 NUMARALI MADDEDE BİZ TÜYODAN BAHSETTİK GERİSİ SİZE KALMIŞ:))

Yorum yapın