Bankacılık ve Finans Mezunları İş Olanakları İle Maaşları

Hepinize merhaba. Ülkemizde en büyük sıkıntılardan ve soru işaretlerinden biri, mezun olduktan sonra ne iş yapacağını asla kestirememektir. Hemen hemen belli başlı teknik fakülteler hariç, kimse ilgili bölümle okuduktan sonra o bölümle ilgili ne gibi işlerde çalışacağını önceden belirleyemez. İster 2 yıllık ister 4 yıllık okumuş olsun, iş sahasına girmeden, iş görüşmelerinde gerekli şartları konuşmadan kendisini nasıl bir çalışma hayatı beklediğini bilemez.

banking photo

Bu belirsizliğin önüne geçmek için bu yazımızda bankacılık ve finans mezunlarının iş olanaklarını madde madde belirteceğiz. Bu sayede büyük bir yoğunluk oluşturan bankacılık ve finans öğrencilerini gelecekte nelerin beklediğine dair büyük tüyolar vermiş olacağız. Aynı zamanda bu fakültelerden mezun olup ne yapacağına tam olarak karar verememiş yurttaşlarımız için de bir rehberlik hizmeti sunacağız. Aynı zamanda bankacılık ve finans mezunlarının maaşlarını da konuşup yazımızı noktalayacağız. Seçilen ve var olan işlerin analizlerini yapıp avantajlı ve dezavantajlı yönlerini de konuşacağız.

Öyleyse başlayalım.

Bankacılık ve Finans Mezunları İş Olanakları Nasıldır?

  • banking photo

    Bu iki bölümden mezun olan herkesin önünde çok çeşitli iş imkanları bulunmaktadır. Zira her iki bölümde de temel matematiğin yanı sıra birçok kurumda ekonomik takipçi ve rapor düzenleyicisi olarak çalışabilecek kadar yoğun bir ekonomi bilgisi alınır. Ekonomi bilimine hakim olmak ise birçok kurum ve kuruluşun ihtiyaç duyduğu pozisyonlarda yer almak, hali hazırda muhasabe ve iktisat da bilindiği için sayısal veriler odağında çalışan finans şirketlerinde çalışmak demektir. Peki nerelerde çalışabilir bankacılık ve finans mezunları? İşte sorumuzun cevabı.

  • Öncelikli olarak adından da anlaşılacağı üzere bankalarda çalışmak söz konusudur. Özel bankalarda iş bulmak mevcut piyasa şartlarınca çok daha zordur. Aynı zamanda bankacılık da banka yapısı gereği birçok işe ve çalışma stiline gebedir. Genelde bankacılık mezunları, yurttaşların günlük havale, para yatırma, para çekme, kira ödeme gibi gişe işlerinde çalışırlar. Çünkü piyasada en çok buna ihtiyaç vardır. Her ne kadar özel bankaların gişelerinde en fazla 3 – 4 tane bankacı çalışan görsek de özel bankalar en az 7 – 8 bankacı çalıştırır. Semtten semte birçok şubesi olan bankalarda iş bulmak, rekabet ölçeğinde zor, ancak istihdam alanında kolay görünmektedir. Yeter ki yeni mezun olarak iş görüşmesinde olması gerektiği gibi davranın ve de deneyimlerinize iyi kariyer planları ekleyin.
  • Finans Danışmanı: Çoğu mal ve sermaye sahipleri paranın doğru kullanımı ve verimli olarak piyasa içinde işler hale getirilmesi için artık finans danışmanlarına ihtiyaç duymaktadır. Son on yılda sadece finans danışmanlığı hizmeti veren birçok kurum ve kuruluş faaliyete geçmiştir. Bu yerlerde ayrı bir masası ve idari amirliği bulunan finans danışmanları doğal olarak genelde bankacılık ve finans mezunları olan insanlardan oluşturulmaktadır. Bu alanlarda yapılan işler, plan program dahilinde para sahibini doğru yönlendirmek, gerçek girişimler konusunda raporlar hazırlamak, paranın en kısa ve en reel biçimde faiz alır hale getirilmesini sağlamak ve para üstünden kar elde etmektir.
  • Sigortacılık: Sigorta da ekonomi alanında apayrı bir istihdama ve iş koluna sahip bir alandır. Yayılım alanı geniştir. Çünkü her 18 yaşından büyük yurttaşın çoğunluğu çeşitli derecelerde sigorta acentalarına ihtiyaç duymaktadır. Kişisel sigortaların dışında, ev sigortası, deprem sigortası gibi birçok açıdan farklılıklar gösteren sigorta birimleri, finans ve bankacılık mezunlarının gözde işlerinden biridir. Her geçen gün bir yenisi açılan sigorta acentaları aktif olarak hizmet vermekte ve ayrı bir istihdam alanı yaratmaktadır. Burada yapılacak olan iş, var olan sigortaların yaptırımını uygulamak, gereken imzaları almak, kişi ya da konut konusunda talep edilen sigortaların işleme geçmesini sağlamaktır.
  • Devlet Planlama Teşkilatı: Diğer iş olanaklarının aksine özel sektörde değil adından da anlaşılacağı üzere devlet destekli bir iş alanıdır. Devletin bütçe hesaplarını, faaliyet raporlarını, iktisadi ölçeklerini planlayan, arşivleyen, raporlayan iş alanıdır. Diğer iş alanlarına göre daha sakin, daha kolay ve daha az stressizdir. Çalışma saatleri özel sektöre göre daha insanidir. Hafta sonu kesin tatildir. Örneğin bankacılık denilince aklıma ilk gelen ‘oh sabah 9 akşam 5, oturduğun yerden iş” gibi yanılgılardır. Halbuki o bankalar kapandıktan sonra, aslında açık durmaya ve çalışmaya devam eder çoğunlukla. Sadece dışarıdan işlemlere ve yurttaşlara kapalıdır. Bankacılar çoğu zaman cumartesi günleri de çalışmak zorunda kalırlar. Aynı şekilde finans danışmanları da öyle. Ancak devlet planlama teşkilatı ve muadili yerlerde görev alan bankacılık ve finans mezunları nispeten daha kolay ve daha huzurlu bir iş hayatına sahiptir.
  • Kredi Analizi: Finans danışmanlığına çok benzeyen ama daha çok kredi analizi konusunda çalışılan iş alanıdır. Bir müşterinin ya da girişimcinin kredi analizi yapılır. Kimlere kurum olarak kredi verilip verilmeyeceğini belirleyen kişidir. Kredi vermediğiniz kişiler arttıkça düşmanlarınız da artar. İnsanlar, sanki para sizinmiş de siz vermiyormuşsunuz gibi tavırlar takınır. Birçok filmde ve kitapta da gördüğümüz üzere kredi analistleri, aynı zamanda borç verilen kişilerin ekonomik takibini yapar. Borçlarını zamanında ödemeyen kişi ve kuruluşlara gerekli ikazların ve ihtarların yapılmasına ön ayak olur.
  • Maliye Bakanlığı: Finans ve bankacılık mezunlarının bir diğer seçeneği de Maliye Bakanlığında üst düzey yönetici olarak idari amirlik bölgelerinde çalışmaktır. Ancak yeni bir mezunsanız Maliye Bakanlığına başvurmanız abes olacaktır. Tamamen devlete bağlı olan bu kuruluşlarda tecrübe ve olgunluk beklenmektedir. Zira devletin bir bakanlığında çalışmak bir bankada ya da kredi analiz şirketinde çalışmaktan kat be kat farklı ve ciddiyet barındıran alandır. Bu nedenle yeni mezunlardan ziyade, işlerinde gerekli tecrübeleri edinmiş, adını duyurmuş, 40 yaş üstü bireylerin bu bölgede aktif olarak hizmet vermesi daha akla yatkındır. Zaten bakanlığın genel yapısına baktığımızda genelde yeni mezunların en fazla staj yapmak için bu alanda çalıştığı görülmüştür.
  • Uluslararası Denetim Şirketleri: Uluslar arası iktisat alanında vergi takibinden tutun da şirketlerin genel ve yıllık mali takvimleri gözden geçirmek, takip etmek, raporlamak gibi faaliyetlerin işleme konulması ve onaylanması alanında hizmet vermektir. Bu işte çalışmak için çok fazla ekonomi bilgisinin yanı sıra ileri düzeyde İngilizce ve artı bir dil daha gereklidir. Evet, işiniz genelde rakamlarla, sayılarla ve hesaplarla olacaktır. Matematiğin dili olmaz diyebilirsiniz. Ancak bu tarz denetim şirketlerinde çalıştığınızda birçok dış kaynakla mail ve telefon yoluyla iletişim halinde olmanız da gerekecektir. Bu nedenle ekstra dil bilmek hem bu alanda işlere başvurmak hem de bu tarz işlerde kariyer yapmak adına olmazsa olmaz unsurların başında gelir.

Bankacılık ve Finans Mezunlarının Maaşları Nasıldır?

  • Bu tamamen çalışılan kurumun fiyat politikasına ve çalıştığınız pozisyona bağlı olarak değişecek bir miktardır. Çünkü bahsettiğimiz alanın yüzde sekseni devletten bağımsız, özel şirketlerin tekelindedir. Söz konusu finans ve bankacılık olduğu için, sadece kendi alanında bile maaş farklılıkları söz konusudur. X bankası ile Y bankasının aynı pozisyonda çalışan üyelerine verdikleri maaşlar farklılık gösterebilmektedir. Yeni mezun iseniz başlayacağınız ortalam miktar 1.500 ile 2.000 lira arasındadır. Kariyerinizi inşa ettikçe, ait olduğunuz kurumda yükseldikçe maaşınız da aynı oranda artacaktır.

“Bankacılık ve Finans Mezunları İş Olanakları İle Maaşları” üzerine 3 yorum

  1. Üniversitede final sınavım için yazdığım bir preje çalışmasında kullanacağım Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Bankacılık Bölümü öğrencisiyim. Ödev için olmasından dolayı hızlı bir geri dönüş alabilirsem çok menun olurum.

    Yanıtla

Yorum yapın