Borsada en çok yükselecek hisseleri bulan 10 aşamalı sistem!

Sizlere; son zamanlarda borsada en çok yükselmesi beklenen hisse senetlerini bulmak için %100 işe yarayan bir yöntem vereceğim dersem yüksek ihtimal yalan söylemiş olurum. Zira borsa’da hisse senetlerinin yükselmesi veya düşmesi belirli bir algoritmaya, mantığa uymayabilir, yani sadece matematiksel ve analitik istatistikler ve de veriler sizi için asla %100 kazanç garantisi veremez.

earn photo

Ancak risk söz konusu olsa dahi; bir tür method vardır. Bu method birkaç 10 madde başlığı altında anlatılabilir ve de uygulanabilir. Şimdi size bu efsane sistemi elimden geldiğince anlatmayı planlıyorum.

Ben hep bu sistemi kullanırım ve de genelde kazanıyorum. Umarım sizin de işinize yarar…

İlk etapta son zamanlarda en trend gördüğünüz, en olumlu gördüğünüz ve de başkalarından en çok olumlu referans aldığınız senetlerden 15 tanesini ortaya serin. Bunu yaptıktan sonra bu senetleri değerlendirmek üzere işe başlayabiliriz…

1) Yatırım yapmayı planladığınız şirketlerin dönem sonu kar ve zararlarını ortaya serin

Şirketlerin; halka, basına açıklanan dönem sonu kar ve zararlar her ne kadar tam olarak gerçeği yansıtmasa bile yatırım yapmayı planlayan kişiler için bir kıstastır. O sebeple söz konusu hissenin yükselip düşmesinde en önemli faktör olarak öne çıkmaktadır.

Size tavsiyem excel programını az çok biliyorsanız söz konusu şirketlerin dönem sonu kar ve zararını, geçen aylara göre yükselme veya düşme oranını, hatta grafiğini gözünüzde canlanması için ortaya sermeniz. Zira en son seçim yaparken bunları dikkate alacaksınız.

Ortaya çıkan listedeki en iyi 3 hisseye 5’er puan verin.

2) Söz konusu hisse senetlerinin ilgili olduğu şirketlerin dönem sonu büyüme oranını ortaya serin

Az önceki maddede bahsettiğim gibi excel yardımıyla güzelce yükselme ya da alçalma oranlarını, yüzdelerini, grafiklerini ortaya serip yine ilk 3’deki şirkete 5 puan verin.

Her şirketin dönem sonu büyümesi onun için pozitif bir puandır. Daha çok istihdam daha çok nakit akışı ve de daha çok alacak, verecek anlamına gelir. Bu da potansiyelin artması ve de uzun vadedede çöküşlerden, düşüşlerden daha da uzaklaşma anlamına gelir…

Önemli not: Yatırım yapmayı düşündüğünüz şirket %25’in üzerinde bir büyüme kaydetmiş ise ve de büyüklüğü ile yaşı belirli bir seviyenin üstünde değil ise +5 puan vermeyin. Aşırı büyüme şüphelidir, patlamaya yüz tutan bir balon gibidir!

Yapmya çalıştığımız şeyi anlayanlar çıkabilir, burada amaç bir sistem oraya sermek, bu sistemlerin çok daha komplike olanları suç sayılmakla beraber, bilgisayar programları vasıtasıyla yapılması da cezai yaptırıma tabidir. Zira bu türden sistemlerin aşırısı borsa manipulasyonu kapsamına girebilmektedir…

3) İstihdam raporlarına bakın

Söz konusu şirketlerin istihdam raporlarını excel’e geçirdikten sonra yüzdelik oranlara göre sıralamada son dönemde(genelde son 3 aylık periyodu esas alın) ilk 3’de yer alanlara +3 puan verin

Yüksek istihdam demek; genel itibariyle; ülkedeki, bulunulan, faaliyet gösterilen yerdeki iş gücünü en iyi şekilde kullanmak demektir. Zira ekonomi doğası gereği insana bağlıdır, en çok insanı bünyesinde toplayanın en güçlü olduğu karinesi varsayılır. Elbette istisnalar olmakla beraber, genel kaideye uymak gereklidir. Zira biz burada hiçbir zaman kesin konuşamayız; bazen olumlu gözüken grafik olumsuz büyük bir krizin de habercisi olabilir. Mesela gereğinden fazla aşırı istihdamın yaratacağı sorunları da göz önüne katmak gereklidir. Bunun kararını da verecek olan sizlersiniz…

4) Kredi imkanları ve de durumuna bakın

Malum; yeni dünyamızın ekonomik düzeni “kredi” üzerine dönmektedir. Yine genel karineye göre en çok krediye sahip olan en güçlü kabul edilir; zira en çok krediye sahip olan kişi en güvenilir demektir. Yine burada da istisnalar elbette mevcuttur, ancak bizi burada en yüksek ihtimal alakadar etmektedir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Borsada sürekli kazanmak mümkün müdür?

Excel’de yeni bir sayfa oluşturun ve de söz konusu şirketlerin son dönemlerdeki nakit imkanını değerlendirmek üzere boyutuna göre kullandığı krediye göz atın.

Eğer ki şirket toplam değerinin %30’unu aşmayacak şekilde bir kredi kullanmış ise bu olumlu sayılabilir.

Toplam şirket değerinin %30’unu aşmayacak şekilde kredi kullananlar arasından en çok kredi kullananından en azına doğru bir sıralama yapın. İlk 3’dekilere 3’er puanı basın.

5) Kurumsal kadrosuna bakın

Yatırım yapmayı planladığınız şirketin en tepesinde yer alan isimlere göz atarak bunların analizini yapmak üzere notlar alın.

Ardından yeni açacağınız excel sayfasına kurumsal kadrosu en yaşlı ve tecrübeli olanlarından en genç ve tecrübesiz olanına doğru sıralama yapın.

Genel karine der ki; “Tecrübeli yönetici genç ama zeki ve dinamik bir yöneticiye göre bir tık üsttedir

Elbette; makalemizin başından beri ortaya sürdüğümüz tüm değişkenler içinde en az güvenilir olanı budur. O sebeple bu sefer en tepedeki ilk 3’e sadece 2 puan vereceğiz.

6) Teknoloji kullanımıza ve endüstrisine bakın

Devir teknoloji ve en işe yarayan bilgiyi en iyi şekilde kullanma çağı olduğu için bu madde çok büyük önem arz etmektedir.

15 adet yatırım yapmayı planladığınız şirketin, hisse senedinin içinde teknolojiye en çok önem verdiğini düşündüklerinizi “arge yatırımları, internet kullanımı, araştırma girişimleri ve yatırımları” gibi faktörleri de göz önüne kataraktan sıralayın. Bunu yaparken net ve sabit bir analitik ölçüm olmayacağı için üzerine epey düşünün. Hatta gerekirse etrafınızdaki tarafsız kişilire de sorun ve seçim yapmasını isteyin.

İlk 3’de yer alan her bir şirkete derhal +3 puan verin.

7) Yurtdışı ilişkileri ve bağlantılarını ortaya çıkarın

Devir her ne kadar en işe yarar bilgiyi en iyi şekilde işleme çağı olsa da bir o kadar da iletişim çağıdır. O sebeple yurtdışındaki şirketlerde en iyi şekilde bağlantı kuran, en iyi şekilde işbirliği yakalayan, ortaklık kuranlar genel karineye göre en iyi sayılır.

Şimdi yine 1000 bilsenizde 1 bilene danışarak sorup soruşturduktan sonra; en güncel ve güvenilir ekonomi haberlerine ve istihbaratlarına göre ilk 3’ü belirleyin. Bu ilk 3’e 3’er puanı basın…

8) Pazarlama bütçelerine bakın

İstediğiniz kadar iyi ilişkileriniz olsun, istediğiniz kadar çok bilginiz olsun; bunları halka, insanlara satamadıktan sonra maddi olarak bir hiçsiniz!!

İyi pazarlama demek genel karineye göre iyi bir büyümeye ve de olumlu gelişmelere delalettir.

earn photo

Şimdi sabahtan beri üzerine çalıştığımız bu en gözde 15 şirketin pazarlama departmanlarına harcadıkları parayı bir önceki 3 aylık periyoda göre analiz edin ve de yüzdelik olarak en çok yükselme göstereninden en azına doğru excel’da yeni sıralamamızı yapın.

İlk 3’dekilere otomatikman 3’er puanı basın ve de yolunuza devam edin…

9) Siyasi bağlantılarına bakın

Biliyorsunuz burası Türkiye bürokratik adamlarla en çok bağlantı kuranların eninde sonunda az da olsa menfaat elde edebildiği bir gerçektir. He, etik midir değil midir bilemem, ancak şu an burasını tartışmıyoruz gerçek neyse onu hesaba katıp bir sonuca varmaya çalışıyoruz…

Hümümete en yakın olanından en uzak olanına doğru bir sıralama yapın ve ilk 3’dekilere 2’şer puan çakın.

Diğer değişkenlere göre 1 puan daha az vermemizin sebebi; torpil’in biraz tehlikeli bir etken olması ve de kendince riskler içermesidir. Zira bu türden bir sinyal uzun vadede asla kalıcı gelişmeye işaret değildir. Mesela hükümet devrildiği anda ya da iktidar değiştiği anda ilk olarak devrilecekler listesine bu torpilli arkadaşlar girer. Ya da siyasi hesaplaşmalar ansızın bu torpilli şirketleri yutabilir!

10) Son zamanlardaki müşteri yorumlarına bakın

Bunu öğrenmek için interneti kullanabilirsiniz. Sürüyle şikayet sitesi ve de sosyal medya yorumu bu havayı koklayabilmek için birebirdir.

Ayrıca unutmamanızda fayda var ki dikkat etmeniz gereken şey; son 3 aylık müşteri yorumları olmalıdır. Zira güncel yorumlar sizin güncel yatırım planlarınız için değer arz etmektedir.

Sonuç olarak diyebilirim ki;

Bu 10 maddelik sistemi uygulayıp uygulamamak sizin insafınıza kalmış vaziyettedir. Kar ve zarar sizi ilgilendirir. O sebeple bu sorumluluğu tek başınıza üstleneceğinizi belirterek üzerime düşen uyarıyı yapmayı kendime borç bilirim.

Yine biz parlakfikirler olarak bir yatırım danışmanı şirketi değiliz, bu hususu da gözetmeniz fayda arz etmektedir…

Saygılarımla
Parlakfikirler Admininiz

Yorum yapın