Borsada Hisseler Ne zaman Yükselir Veya Düşer?

Borsada yatırım yapmak, birikimlerinizi katlayarak arttırmak son zamanların en çok başvurulan yöntemleri. Gelişen teknoloji ve artan bilinçlenme sayesinde sadece belli bir kesime hitap etmekten kurtulan bu yatırım yöntemi, her kesimden insanın kolaylıkla kullandığı bir yöntem.

ÖNEMLİ NOT: Borsada yükselen veya düşen hisse senetlerini bulabilmek için muhakkak dinamiklere odaklanmalısınız. Bu dinamikler siyasi olduğu kadar toplumsal, kültürel ve sosyolojiktir. Mesela bir bölgeye araplar akın edecek ise o bölgede emlak satış fiyatlarından ziyade konut kiraları artacaktır. 3 kişilik ufak bir evde gerekirse 10 kişi kalıp soğuktan korunmak isteyeceklerdir. Bu da demektir ki o bölgede emlak kiralama işi yapan ve borsada işlem gören bir firmaların hisseleri katlanabilecektir. Bu ve bunun gibi değişiklikler, yenilikler borsadaki iniş ve çıkışların temelini oluşturur.

Türkiye’de borsa hayli inişli çıkışlı bir grafik sergilemekte. Bu da yatırımcıların doğru adım atmaları ve fırsatları değerlendirebildikleri hallerde çok yüksek karlar elde etmelerini sağlamakta. Yüksek karlar elde etmenin, minimum riskli yatırımlar yapmanın en önemli yollarından biri de borsanın genel olarak düştüğü zamanlardan yararlanmak.

Şunu da yeni sekmede açıp izleyin en basit dilde anlatmış adam:

 

tuvalet kağıdı
Bazı hisse senetlerinin gerçek değeri şu tuvalet kağıdı kadardır. Ancak bilmezler

Türkiye halen gelişmekte olan bir ülke olması sebebiyle bazı dönemlerde çok güzel fırsatlar ortaya çıkar. Bu fırsatları değerlendirenler hayallerini gerçekleştirebilecek kazançları elde etmekteler. Bu fırsatları değerlendirmek için ise siyasi ve ekonomik gelişmeleri takip ederek ortaya çıkan fırsatı görmeye gerektirir. Fırsatın doğacağı anlaşıldığında doğru adımları atmayı gerektirir. Ancak bunun için de fırsatın doğduğu anın sizin yatırıma ayırabileceğiniz bir bütçenizin bulunma anının denk gelmesi gerekli.

Yani yatırımda kullanabileceğiniz belli bir bütçeniz bulunmakta ki bu fırsatlardan yararlanabilin. İşte bu iki hususu yakaladığınızda borsadan yüksek kazançlar elde edebileceksiniz. Peki ya borsa ne zaman düşer? Ya da ne zaman çıkar? Bu önemli dönemleri nasıl belirleyeceğiz?

Borsanın genel olarak düştüğü veya indiği zamanları anlayabilmek için Türkiye Cumhuriyeti geçmişine bakabiliriz. İndiği ve çıktığı onca örnek arasından nasıl bir gelişme olduğunda borsanın düşüşe geçtiğini veya yükseldiğini öğrenmek çok kolay. Bu durumlara biraz örnek verecek, tarihe bakarak birkaç çıkarım yapacak olursak borsanın düştüğü dönemler için şu gelişmeleri sayabiliriz.

ÇALKANTILI O GELİŞMELER

ÜLKEDE EKONOMİK ÇALKANTIYA SEBEP OLAN BİR GELİŞME OLDUĞUNDA BORSA DÜŞER. BUNUN EN GÜZEL ÖRNEĞİ DE 2001 ŞUBAT AYINDAKİ BASİT AMA ÇOK BÜYÜK SONUÇLAR DOĞURAN MALUM GELİŞME.

Genel olarak ülkelerde yaşanan siyasal gelişmeler borsaları da etkiler. Özellikle de gelişmekte olan ülkelerde siyaset doğrudan ekonomiye ve bu da borsaya yansımaktadır. Türkiye de siyasi gelişmeler konusunda hayli bereketli bir ülke olduğundan tarihte borsada gerçekleşen büyük inişler ve çıkışlar olmuştur.

Bunlardan en önemlilerinden biri de 2001 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını fırlatma vakıasıdır ki borsanın dibe vurmasına ve bir ekonomik krizin başlamasına sebep olmuştur. Anlaşılacağı gibi siyasette gerçekleşen olumsuz durumlar borsalarda büyük çöküşlere sebep olabilmektedir. Bu çöküşler de kullanabilenler açısından önemli bir fırsat olarak değerlendirilebiliyor.

SÖYLENTİLER

EKONOMİK KRİZ, BAŞLANGICI VEYA SÖYLENTİSİ VEYA SAVAŞ SÖYLENTİLERİ DAHİ BORSADA İNİŞLERE SEBEP OLMAKTADIR.

Siyasal gelişmeler borsayı zaten etkilemekte ancak bunun söylentisi dahi yatırımcılarda güven duygusunu zedelediğinden yatırımlarını geri çekmelerine sebep olabiliyor. Bu da doğal olarak borsada inişlere sebep oluyor. En yakın örneklerinden Rusya’nın uçağını düşürdüğünde Türkiye borsasında zaten doğal bir düşüş söz konusu oldu bir de savaş söylentileri olduğunda Türkiye dış yatırımcılar bakımından güvenli yatırıma elverişli bir ülke olmadığı için yatırımlar geri alındı ve borsada yine büyük düşüşler yaşandı. Ancak bu uzun sürmedi savaş söylentileri ortadan kalktı ve istikrarlı bir devamın sağlanacağına dair güven ortamı sağlanınca borsa eski haline dönmekte gecikmedi.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Hisse Senedi Kazançlı Bir Yatırım Aracı mı Yoksa Safsata mı?

BÜYÜK İFLAS

BİR ÜLKEDEKİ BÜYÜK KURULUŞLAR İFLAS EDERSE, BAKALAR BİR SEBEPTEN BATARSA BU DOĞRUDAN BORSAYA YANSIR.

Borsaları doğrudan etkilemeye elverişli büyüklükte firmalar vardır. Ülkenin tamamına yayılmış ve başka birçok firmayla ticaret yapan bu firmalarda bir çöküntü yaşandığında bu da borsaya olumsuz yönde yansımaktadır. Bankalar zaten ticaretin ve ülkeye güvenin bel kemiği olduğundan bankalarda da yaşanan iflaslar, batışlar tüm ekonomiye yansır ve borsada da önemli düşüşlere sebep olur. Bu iflasların sebep olduğu açıklar ticaret anlayışı gereği çabuk kapanır, boşluklar doldurulur ve diğer firmalar ayakta kalabilmek için çareler ararlar. Bu da bazen uzun bazen kısa sürede borsanın olağan değerine çıkmasını sağlamaktadır.

DERECELENDİRME KURULUŞLARI

ULUSLARARASI DERECELENDİRME KURULUŞLARININ TÜRKİYE’NİN NOTUNU DÜŞÜRMESİ TÜRKİYE’YE TİCARET YAPMAK İÇİN DUYULAN GÜVENİN AZALMASINA NEDEN OLUR VE BU DA DOĞRUDAN BORSADA ÖNEMLİ DÜŞÜŞLERE SEBEP OLUR.

Uluslararası Derecelendirme Kuruluşları ülkelerin ekonomilerini ve gelişmelerini inceleyip dış devletler açısından yatırım yapılabilir bir ülke olup olmadığını değerlendirmektedirler.

Bu amaçla da bir puanlama yöntemi benimsemişlerdir. Ülkelerin notları belli bir derecenin üzerinde olduğunda yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu göstermektedir ve bu da dış devletlere karşı yatırım yapma güveni sağlamaktadır. İşte bu notun düşmesi, dış devletlerin yatırım yapma konusunda çekimser davranmalarına, bu da borsada düşüşlerin gerçekleşmesine sebep olmaktadır.

OLUMLU NOT

DİĞER YANDAN BÜTÜN BU GELİŞMELERİN TAM TERSİ OLDUĞUNDA DA ÖRNEĞİN ULUSLARARASI DERECELENDİRME KURULUŞLARININ TÜRKİYE’NİN NOTUNU YÜKSELTMESİ, EKONOMİK KRİZLERİN SON BULMASI VEYA SAVAŞ VEYA TERÖR HALİNİN SON BULMASI DA BORSADA YÜKSELMELERE SEBEP OLMAKTADIR.

Bu gelişmeler doğrudan Türkiye’nin güven ortamının artmasını sağlayan, dış ülkelerin de doğal olarak bu ortama güvenmelerini ve yatırım yapmada cesur olmalarına sebep olan gelişmelerdir. Dış ülkelerin ülkemize güvenmesi ve yatırım yapması demek de doğrudan borsanın artması anlamına gelmektedir. Uluslararası derecelendirme kuruluşu da yine doğrudan bu amaca hizmet etmektedir. Basit tabiriyle bir ülkeye yatırım yapmanın ne kadar güvenli olabileceğini sayısal verilerle ifade etmektedir. Ülkelere verilen notlarla bunu tüm dünyaya açıklamaktadır ve ülkeler de bu notlara istinaden yatırım yapmaya veya yapmamaya karar vermektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı derecelendirme kuruluşlarının yüksek not vermesi henüz faaliyete geçilmemiş olsa bile doğrudan borsayı yukarılara çıkarmaktadır.

İSTİKRARLI SİYASET

EKONOMİNİN SIKINTILI OLDUĞU DÖNEMLERDE İSTİKRARI SAĞLAYACAK TEK PARTİ HÜKÜMETİNİN BAŞA GELMESİ DE DOĞRUDAN BORSAYI OLUMLU ETKİLEMEKTEDİR.

Türkiye çok fazla sayıda koalisyon hükümeti görmüş, çeşitli yönetim şekillerine ve bunların piyasalara ve borsaya yansımalarına tanıklık etmiş bir ülkedir. Koalisyon hükümeti var olduğunda da istikrarın sağlanmadığı, ülkenin ilerlemesi için bir karar alınmasının aylar sürdüğü bir gerçektir. Bu sebeple koalisyon hükümetinin ağır işleyişi borsalara da yansımaktadır.

Diğer yandan alınan kararlar da farklı ideolojilerdeki partiler yönetimde olduğundan belli bir istikrar sahibi olamamaktadır. Bu da dış ülkeler açısından güven veren bir durum değildir. Ülkenin yatırım yapılabilir bir ülke olarak nitelendirilememesini saplamaktadır borsa da bu gibi durumlarda genel bir düşüş içinde olmaktadır.

Bu ortamlarda veya ekonominin genel olarak sıkıntı içerisinde olduğu ortamlarda seçim yapılması ve tek parti hükümetinin başa gelmesi borsada büyük çıkışlara sebep olmaktadır. Tek parti hükümeti istikrarın sağlanacağı ve ilerlemenin ağır işleyişten kurtulacağını ifade etmektedir. Bu da dış ülkeler açısından güven duyulmasını sağlayan önemli bir etkendir. Ayrıca Uluslararası Derecelendirme Kuruluşları bakımından da tek parti hükümetinin başa gelmiş olması ülkelerin notunu yükseltmek açısından önemli bir etkendir. İstikrar her zaman ülkeler açısından iç ve dış platformlarda başarıyı getiren bir etkendir. Bu sebeple borsayı da doğrudan etkilemektedir. Nitekim Türkiye siyasi tarihi bakımından da bu hep böyle olmuş, koalisyon hükümetlerinden erken seçimlere gidilerek sandıktan çıkan tek parti hükümeti, seçimlerin ertesi günü borsalara tavan yaptırmıştır.

Borsa yatırımcıları işte bu düşüşleri takip edip güzel değerlendirdiğinde ve çıkacak zamanları da öngörüp buna göre yatırım yaptığında çok büyük karlar elde etme fırsatları yakalayacaklardır.

Yorum yapın