BUZ PATENİ PİSTİ AÇIP İŞLETMEK

Buz pistinde paten kaymanın dünyada yaygın bir spor haline gelmesi özellikle Rus ve İskandinav halklarının bunu keşfetmesiyle olmuştur. Nitekim doğal ekosistemi sıfırın altındaki sıcaklıklarda olan bu bölgelerde insanlar ilk olarak donmuş göllerin üzerinde bu sporu denemiştir. Hatta o patenlerin tabanındaki uzun ince metal levhanın akıl edilmesi de tamamen kızak mantığıdır.

ice skating photo

Buz pateni pisti açıp bunu işleterekten para kazanmak istiyorsanız bu çok akıllıca bir girişim olacaktır. Zira insanlar özellikle Türkiye gibi yazların sıcak ve bunaltıcı olduğu yerlerdeyse serinlemek isteyecektir. Bunun için şehir dışına gitmek isteyenler denize girecek, şehir içindekiler ise denizlerin kirliliği sebebiyle buz pateni yapmayı tercih edebilecektir. Her ne kadar ülkemiz gençliğinin futbol ve basketbol dışındaki sporlara ilgisi az olsa da bu geri kalmışlık her geçen gün azalmaktadır. Buz pateni işletmecilerinin müşterileri yıllar içinde artış göstermektedir.

Nasıl buz pateni pisti açarım?

1) İlk olarak ülkemizde bu özel buz pateni pistlerini inşa eden firmalarla anlaşacaksınız. Muhtemelen sizin elinizden bu tarz ince ayrıntı isteyen bir işin müteahhitliği gelmeyeceğinden uzman bir firma ile anlaşmak en akıllıca ve en doğru olanıdır. Mesela reklamcılık gibi olmasın ancak bu işi halen halihazırda yapmakta olan ve referansları olan firmalardan bazıları şunlardır (bunlarla yetinmeyin ve ilave araştırmalar yapın, ayrıca bu firmalar hakkında fazla bilgimiz yok rastgele yazdık):

•Ncs spor

•Sky ice

•Vega ice buz pisti

•Eroğlu soğutma

Valla biz reklam sitesi değiliz, bu firmalarda iletişime geçmek istiyorsanız araştırın netten saniyesinde bulursunuz(sayfamızı diğer iş fikirleri siteleri gibi reklamlarla kirletmeyeceğiz).

2) Buz pateni pisti açtıktan sonra “nasıl işletirim?” sorusu gündeme gelmektedir. Bunun için pistinizin boyutuna göre en az 1-2 tane uzman buz patenci antrenörünüz olmalı, bu profesyonel buz patencileri sizin pistinize üye olan müşterilere yardımcı olmak, onları eğitmek, gerektiğinde dersler vermek görevini üstlenecektir. Hatta öyle ki biraz tehlikeli bir spor olan patencilikte kazalar olmazsa olmazlardandır. Yere düşüp bacağını, kolunu inciten, kıran, kafasını çarpan olacaktır illaki. Bu kişilere hemen yetişip gereken müdaheleyi yapması için bu dostlarımıza ihtiyacınız olacaktır.

3) Genelde size gelecek müşteriler iki tip ödeme seçeneğini bekler. Birincisi ne zaman gelirse gelsin 40 dakikalığı 20 TL olan tarifedir. İkincisi 10 tane, 20, 60 ya da 120 tane 40 dakikalık seansların toptan ücretinin ödenmesi suretiyle yapılan ödemedir. Haliyle ikincisi dakika başına daha ucuza olacaktır. Sonuçta toptan tarife uygulamış olacaksınız.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Çin lokantası açmak kazandırır mı?

4) Buz pateni pistini, gerçek buzdan ya da suni(yapay) buzdan yapabilirsiniz. Yapay olanı çeşitli kimyasallarla üretilmiş plastik türevi bir maddeden yapılan ve hep katı kalan bir maddedendir. %90 ila %96 oranında gerçek buz hissi uyandıran yapay buzla inşa edilmiş buz pisti için elektirik ve su masrafınız neredeyse hiç olmaz. Ancak size önerim sahici yani gerçekçi olanıdır. Zira bu sporun da bir kalitesi ve ruhu bulunmaktadır. Bu kaliteyi yapay olanla bozmak, bence sporun doğasına aykırıdır.

5) Yukarıdaki dikkat etmeniz gereken hususların yanında bir de malzemelerle(patenler, eldivenler, özel kıyafetler) ile ilgilenen, gelen müşterilerin kasa işleriyle ilgilenmesi gereken en az bir elemana daha ihtiyacınız olacaktır. Antrenörler tek başına ilgilenemez onca şeyle muhakkak bu adamların olması şart! Genelde bilet sistemiyle iş yapan bu işletmelerin kendilerine ait özel numarlandırılmış (saat ve ayakkabı numarasının yazdığı biletleriniz olmalı).

6) Ek olarak buz pistiniz eğer doğalda sık sık karlanacak, tümsekler oluşacak bu tarz şeylerin bakımını özel bir kürek vasıtasıyla halledecek 1-2 tane elemana daha ihtiyacınız olacaktır. İnternette mekan yorumlama sitelerine bir bakın, müşterilerin en çok yakındığı hususların başında pistin bakımsızlığı gelmektedir. Tabi eğer suni buz kullanırsanız bu bakım masrafınız da azalacaktır.

7) Buz pateni pisti işletmek her yönüyle vergiye tabi işlerden olduğu için vergi mükellefi olmanız, maliyeye kayıt olmanız, fiş ve fatura kesmeniz şart olacaktır. Ayrıca çalışanlarınız sgk kaydı olmalı ve işyeri çalıştırma, işletme ruhsatına sahip olmanız gerekmekte. Bu ruhsatı almak için de yukarıdaki dediğim vergi ve sigorta prosedürleri tam olmalı.

8) Buz pateni pisti işletmeciliği yaparak ayda 10-15 dana fiyatı kadar para kazanabilirsiniz. Yeterki işinizi ehilce yapın. Ayrıca bu pistleri açmak için en iyi yerlerin avm’ler olduğunu unutmayın. Kapalı alan her zaman hava şartları açısından daha istikrarlı ve avantajlı olur sizin için. “Buz pisti açmanın maliyeti nedir” derseniz net bir cevap vermesemde aşağı yukarı bir orta halli araba parasına bu pisti inşa edebilirsiniz.

“İş kurmak istiyorum, iş fikirlerine ihtiyacım var” diyen siz sevgili dostlarımız için her zaman en kaliteli, en yaratıcı ve kazançlı fikirleri araştırmaya devam edeceğiz. İlginizi çekebilecek diğer fikirlerimize göz atmayı ihmal etmeyin.

Yorum yapın