Giyim ve Tekstil Üzerine E-Ticaret Projesine Başlamak Akıl Karı mı?

E-ticaret siteleri altın çağını yaşıyor desek sanıyorum ki abartmış olmayız. Her şeyin sanal bir pazara taşındığı, bu sayede üreticilerin ve satıcıların maliyetlerinin neredeyse yarı yarıya
azaldığı günümüzde alışverişlerinin çoğunu e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirenlerin
sayısı da yıldan yıla gözle görülür oranda artıyor. Zira üretici ve satıcının maliyetinin düşmesi fiyatlara da ister istemez yansıyor. Bugün artık en bilgininden en cahiline kadar herkes internetten alışveriş yapmanın çok daha kazançlı olduğunu biliyor.
Söz konusu kazanç oranları giyim ve tekstil söz konusu olduğunda çok daha karlı istatistikleri berberinde getiriyor.

KÜÇÜK TAVSİYE: Beyler bu işe girecekseniz nolur artık paldır küldür tüm kategorilere değil sadece bir avuç ürün türüne odaklanarak yürütün. Şu dev firmalarla başka türlü mücadele edemezsiniz. Kobilerin artık bazı gerçekleri kavramaasının zamanı geldi. Haddinizi bilerek hareket etmeniz sizi olası iflaslardan koruyacak ve rekabet şansınızı arttıracaktır.

Neden Boş Bir İş Değil?

Giyim ve tekstil üzerine bir e-ticaret projesi başlatmanın neden boş bir iş olmadığına dair ufak bir giriş yaptık. Şimdi eldeki verilere ve mevcut şartlara bakarak bu işin her anlamda dopdolu olduğunu açıklamaya devam edelim. Söz konusu olan tekstil ve giyim olduğunda akan sular durmaz, “daha da akmaya devam eder”. Beraberinde büyük paralar, devamlı artan müşteriler ve ünü de beraberinde getirerek. Yeter ki açacağınız sitede satışa çıkaracağınız ürünler kumaş kalitesi, marka güvenilirliği gibi konularda müşterilerin çok yönlü taleplerini karşılayabilsin. Öyle ya da böyle giyinmek, (güzel giyinmek) insanların barınmak ve yemek yemek gibi temel sayılan ihtiyaçlarından bir diğeridir. Bu bağlamda zaten sektöre 1-0 galip başlayacaksınız diyebiliriz. Bir de e-ticaret sitelerine olan rağbetin günden güne arttığı realitesi var.  İnsanlar interneti artık sadece yemek sipariş etmek ya da sinema bileti almak için kullanmıyor. Temel ihtiyaçlarının tamamına yakınını da online platformlardan oluşturdukları siparişlerle karşılıyorlar. Önceleri birçokları tarafından güvenilmez bulunan internet ortamı artık alışkanlıkların köklü değişimiyle tamamen güvenli bir alan intibası uyandırıyor. Bu nedenle giyim ve tekstil alanında bir e-ticaret projesine başlatmak boş bir iş olmadığı gibi, geleceği olan ve şimdiki zamanda da epeyce kazandırma ihtimali bulunan bir iş olarak karşımızda duruyor.

Rekabet Ne Düzeyde?

Bu alandaki rekabet yıldan yıla değil, aydan aya hatta haftadan haftaya kızışıyor desek yeridir. Çünkü Türkiye’de aktif olarak satış gerçekleştiren firmalar sadece yurt içindekiler ile sınırlı değil. E-ticaret siteleri tüm sınırları ortadan kaldırıyor. Ayrıca birçok farklı sanal paranın da kredi kartları gibi ve onlardan çok daha pratik olarak kullanımı yaygınlaştığı için alışverişler hem güven içerisinde hem de çok daha hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor. Bu nedenle eğer aklınızda böyle bir iş fikrini hayata geçirmek var ise daha fazla beklememenizi öneririz. Zira gün gelir geç attığınız her adım için pişman olabilirsiniz. Hele ki tekstil ve giyim gibi sürekli talep dengeleri değişen bir sektör için beklemek yerine harekete geçmek, kağıt üzerinde değil pratik bir ticaret dünyasında sonuç elde etmeye çalışmak çok daha mantıklı ve makul olacaktır.

Kimler Bu Tekstil E- Ticaretini Yapıyor?

Öncelikli olarak sektörün önde gelen firmaları kar oranlarını arttırmak ya da piyasada halen
söz sahibi olmak adına yapı ve organizasyon değişikliğine giderek faaliyetlerinin bir kısmını
(şimdilik yarısına yakınını, gelecekte çok daha fazlasını) online platformlara aktardı.
Sektördeki deneyimlerini üstüne katarak e-ticaret sitelerine aktardıkları ve marka bilinirliğini çok önceden sağladıkları için fazla zorlanmadan ve kazançlarına kazanç ekleyerek tekstil e-ticaretlerini de yürütmeyi başardılar. Bunun dışında serbest ve bağımsız girişimciler kendileri gibi bağımsız girişimcilerle ortaklık kurarak e-ticaret sitelerinde birçok farklı markaya ev sahipliği yapmaya başladı.

Gelecekte Giyim E-Ticareti Nasıl Olacak?

Gelecekte sadece e-ticaret siteleri üzerinden satış gerçekleştirecek yepyeni tekstil firmalarının kurulacağı öngörülüyor. Çok değil sadece yirmi yıl içerisinde herhangi bir yerde şubesi bulunmayan yepyeni markalar kurdukları e-ticaret sitelerinde reklam, pazarlama, dağıtım gibi ihtiyaç duyduğu tüm eylem planlarını hayata geçirebilecek. Gelecekte yaşanacak bir diğer gelişme ise bu alandaki rekabetin iyice kızışacağı yönünde. Şu anda dengeli giden rekabet ortamı birkaç markanın sivrilmesi, bazı markaların tamamen silinmesi ile birlikte yeni bir görünüm alacak. Şu anda adı sanı duyulmamış ya da hiç var olmayan yeni markalar ise hem kadın hem de erkek – çocuk giyim sektörlerinde piyasaya yeni bir soluk getirebilir. Söz konusu tekstil ve giyim gibi sonsuz seçeneklere sahip bir sektör olduğu için gelecekte belli başlı sürprizler de alıcıları ve piyasayı bekliyor.

Türkiye’deki E-Ticaret Sitesinden Yurt Dışına Satış Yapmak Mümkün
Mü?

Türkiye’de üretilen kumaşların bazıları son derece kaliteli olup sadece yurtdışındaki Türkler
tarafından değil yabancı kişiler tarafından da sıklıkla talep ediliyor. Şu anki imkanlar
dahilinde dahi e-ticaret sitesinden Avrupa ülkelerine, Uzak Doğu’ya ve Amerika’ya satış
gerçekleştirmek mümkün. Beş yıl kadar sonrası ile çok daha geniş olanaklar ile milyonlara değil milyarlara hitap etmek olanaklı hale gelecek.

Yorum yapın