Kolay Yoldan Devlet Destekli Kredi Almanın Yolu

Bugün ki konumuz devlet destekli kredi almak. Öncelikle devlet destekli kredi değince akla gelen en önemli ve hatta tek kuruluş KOSGEB. KOSGEB’in açılımı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme ve Geliştirme İdaresi Başkanlığı’dır.

ACI GERÇEK TÜYO: DEVLETTEN MEDET UMMAYIN. Alışmış herkes sırtını hazır paraya dayayıp yok yere gelir elde etmeye. Biraz kendi yeteneklerinize ve işinize güvenerek bir yerlere gelmeye çalışın. Şu devirde her iş öyle aman aman servetler istemiyor.

credit photo

Aslında KOSGEB demek devlet demek ve ilkokul mezunu ve ya ön lisans mezunu hiç fark etmez her birey başvurabilir. Genel olarak her alanda KOSGEB desteği alabilirsiniz. Tabi bu desteği almak için yapmanız gereken bir şey var oda KOSGEB belgesini almak. KOSGEB belgesi ilgili öğretim kurumlarının ilgili bölümlerinde (üniversitelerde) ders olarak görülmekte ve sonucunda başarılı olan öğrencilere belgesi verilmekte. Bunun dışında kendi resmi internet sitelerinde belli aralıklarla kurs duyurularında bulunmaktalar ve bu kurslara katılım ücreti alınmamakta. Kursta başarılı olmanız neticesinde alacağınız belge içinde herhangi bir ek ücret yoktur.

Destek verilen alanlar ve alanlara göre kredi imkânları KOSGEB resmi sitesinde yer almakta ve mevzuat güncellendikçe güncellenmektedir. Kuaförlükten, danışmanlığa, kuruyemişçilikten, baharatçılığa kadar her alana destek veren KOSGEB’e başvuru yapacaksanız eğer bence en doğrusu bulunduğunuz semte en yakın KOSGEB bölge müdürlüğüne gidip bilgilendirmede ki arkadaşlardan destek istemeniz. Ben Haliç bölge müdürlüğünden bir arkadaşlar görüşmüştüm ve gerçekten çok yararlı bilgiler edinmiştim. KOSGEB içerik olarak birden çok alanda varlığını sürdürmekte, yani ödüllü ve %100 desteklediği projelerde var, küçük ve orta ölçekli işletmelere destek sağladığı projelerde var, girişimci destek projesi de var. Bu sebepten dolayı sizin projenize hangi alandan girip giremeyeceğinizi yüz yüze tartışın. Hibe limitlerini görüşün ve proje yazma konusunda ön bilgi isteyin. KOSGEB’e proje hazırlamak gerçekten önemli bir konu, bunun için danışmanlık veren firmalar var ama ücretleri biraz tuzlu. Elbette resmi internet sitesinde her bilgiye ulaşabilirsiniz ama belirttiğim gibi birden çok programı olduğu için yanlış bir programa yönelebilirsiniz. Bütün emeğiniz heba olur. Bu sebeple özel danışmanlık hizmeti alamayabilirsiniz ama KOSGEB’in kendi bünyesindeki arkadaşlarla görüşmenizde büyük fayda var.

Değişmeyen durumlardan biri ise şehirlerin 6 bölgeye ayrıldığı ve destek limitlerinin değişken olduğudur!

Her bölgenin destek limiti farklıdır. Örneğin İstanbul 1. bölgede yer almaktadır ve erkek girişimcilere %70 geri ödemeli, kadın girişimcilere, gazilere ve birinci dereceden şehit yakınlarına, kanıtlanabilir engeli olan girişimcilere ise %80 geri ödemeli destekte bulunmaktadır. Her alanın geri ödemeli ve geri ödemesiz destek limiti farklıdır. Örneğin; bir kafe açmak istiyorsanız 50.000 TL geri ödemeli 50.000 TL hibe toplamda 100.000 TL destek alabilirsiniz. Alan buna müsait ama danışmanlık hizmetleri veren bir ofis açmak istiyorsanız ve kadın girişimciyseniz geri ödemesiz 50.000 TL hibe alma hakkınız var. Hibe dağılımı şöyledir;

2.000 TL İşletme açma giderleri; vergi levhasına kayıt olma, tüzel ya da özel şirket kurmayı içerir.

18.000 TL makine teçhizat gideri; ofis için gerekli demirbaş malzemeleridir

30.000 TL işletme giderleri desteği; işletmeniz için 24 ay boyunca istediğiniz herhangi bir 6 ay üst limiti 5.000 TL olmak üzere işletme giderleri desteği alırsınız. Kiranızın, varsa elemanınızın giderinin %80’ini kapsar bu 30.000.

Yapacağınız bütün harcamaları faturalı yapmalısınız!

KOSGEB destek vermek için işletmenizin açılmış olması gerektiğini, daha sonra projenizi hazırlayıp başvuru yapmanızı söylüyor. Söylüyor dediysem gerçekten yüz yüze gidip konuştuğunuzda bunu söylüyor. Aslında internette projenizi hazırlayıp sunmanız, KOSGEB’in onay vermesi neticesinde işletmeyi kurmanız gerektiği söyleniyor fakat bu uygulama 2017’ de başlayacakmış. Bence kuruldan geçtikten sonra işletme açmak çok daha mantıklı ve yararlı. Sonuçta ilk ödemeleri yapmak için banka ve ya üçüncü şahıs aracılığı ile borcu alıyorsunuz, KOSGEB ödemeyi daha sonra yapıyor buraya kadar her şey tamam ama siz o borcu aldığınızda, işletmeyi kurduğunuzda projeyi sunup, kurula girip geri çevrildiğinizde ortada kalmış oluyorsunuz. Gerçi hiçbir girişimciyi geri çevirmiyorlarmış ama bunun da garantisini kimse veremez. Katiyen destek alamayıp geri çevrileceğiniz üç durum varmış, birincisi yüz kızartıcı bir suç işlediyseniz, ikincisi daha önce herhangi bir şirket açmış ve ya ortaklıkta bulunmuş ve batmışsanız, üçüncüsü ise daha önce KOSGEB desteği ile iş kurmuşsanız ve batmışsanız kurula girmeden geri çevriliyormuşsunuz. Bu bilgileri de yine benimle ilgilenen arkadaştan öğrendim. Ama sonuçta dediğim gibi garantisini kimse veremez. Yazılı projeyi teslim ettikten yaklaşık bir ay sonra kurul toplanıyormuş ve sizi sözlü mülakata çağırıp projenizi anlatmanızı istiyorlarmış, projenizle ilgili sorular sorup tatmin olurlarsa destek vermeyi uygun görüyorlarmış. Danışmanlık şirketi örneğinden devam edecek olursak 18.000 TL’lik makine teçhizat masrafınızı gelip yerinde kontrol edip %80 ini ödüyorlarmış. 2.000 TL’lik işletme giderlerinizin de %80’ini ödüyorlarmış ve kalan 30.000 TL’lik hakkınızın içinden de kiranızın %80’i ve eleman maaşlarınızın asgari tutar üzerinden %80’ini ödüyorlarmış.

KOSGEB’in Şartları Var!

Sevgili okurlar son olarak sitede yer almayan ve bilmeniz gereken en önemli bilgiyi sizlerle paylaşacağım. KOSGEB desteği ile alınan hiçbir makine teçhizat 3 yıl boyunca satılamaz. İşletmeniz ise levha kaydı üzerinden veri tabanından izlenmekte ve size destek verildikten sonra teftişe gelen olmasa bile izlendiğinizi unutmayın. İşletmenizi de 3 yıl boyunca kapatamazsınız. Eğer 3 yılınız dolmadan batarsanız, levha kaydınızı sildirirseniz aldığınız desteği gün esaslı faiziyle geri ödemek zorunda kalırsınız. Üniversite dönemlerimde girişimcilik dersi öğretmenimiz “dayanın çocuklar, böyle bir destek aldıktan sonra batsanız bile batmayın” demişti. Bu şu demek eğer gerçekten kararlıysanız, hırslıysanız ve kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız ve maalesef durum kötüye gidiyorsa gündüzleri sigortasız anlaşabileceğiniz bir işte çalışın ve akşamları yine kendi işinizin peşine düşün. Tabi bu öneride sektör çok önemli. Umarım bu yazıyı okuyan girişimci adaylarına destek olabilmişizdir. Herkese bol kazançlar, sağlam işletmeler dilerim.

Yorum yapın