MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ

              Şimdi de gelelim biz farkında olmadan hayatın hemen her alanına yerleşmekte olan; adeta kendi başına geleceği kontrol altına alma potansiyeline sahip bir diğer kazançlı mesleğimiz olan mühendislik çeşidine..:))  Özellikle üniversiteye hazırlanan genç arkadaşlar mektronik mühendisliği bölümlerini mutlaka görmüştür ve kabaca bir incelemiştir. Ya da yakını, çocuğu, akrabası mekatronik mühendisliği okumakta olan, mesleğini yapmakta olan varsa da iyi bilir. Bu meslek; gerçekten de hiç hafife alınmaması gereken, gerek kazanç, gerek maaş, gerekse bilim, teknik, vs. her yönden patlamaya hazır bir volkan gibi içinde güç toplayan bir meslektir. Bilim kurgu meraklılarına bir dipnot; dünyayı robotların, yapay zekaların ele geçirdiği bir kurduya sahip olan filmler hangi mühendisliğin izlerini taşıyor dersiniz?…:))

mechanic photo

             Yukarıda bahsettiğimiz gibi üniversite kitapçıklarından mekatronik mühendisliğini incelemiş olan arkadaşlar varsa büyük ihtimalle yanılmışlardır. Çünkü; aklınıza gelebilecek her meslekte olduğu gibi (hey kurban olduğumun memleketi nasıl bir eğitimin varsa…:)) bu meslek için açılan bölümler de sırf dünyanın gidişatını takip ediyoruz imajı vermek için kağıt üstünde açılmış; müfredata eklenen birkaç teorik konunun kuru kuruya işlenmesi dışında pek bir şey katmayan bölümlerdir. İstanbul’daki üniversiteleri bizzat görerek bunu söylüyorum; daha uzakta kalmış Anadolu’daki üniversitelerde durum kim bilir nasıldır… Dolayısıyla; sadece bölümü inceleyerek fikir edinen arkadaşların mekatronik mühendisliğinin dünya çapında nasıl bir potansiyel taşıdığı konusunda pek bilgileri olmayabilir.
             Kısa bir tanımla bahsedecek olursak; mekatronik, elektronik kısmıyla çevreyi algılayabilen, yazılım kısmıyla algıladıklarına göre komutları işleyip yanıt verebilen, mekanik kısmıyla da bu komutlar doğrultusunda hareket edebilen sistemlerdir. Kısacası; robot veya robotumsu sistemler..:)) Zaten kelime itibariyle de mekanik ve elektronik kelimelerinin birleşiminde türetilmiştir. Robot ve robotik sistemler konusunda dünyanın öncüsü konumunda olan Japonya sağ olsun; mekatronik terimi de ilk kez orada kullanılmıştır.
             Şimdi bu mesleğin kısa kısa maddeler halinde maddi, mesleki, Türkiye-Dünya, vs. her konudan karşılaştırmasını inceleyelim:
1-)TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN DEĞİŞMEZ GELENEĞİ OLARAK; ROBOTLAR, DEVASA AKILLI-MEKANİK VARLIKLAR HAYALİYLE BU BÖLÜMÜ SEÇTİYSENİZ HAYATTAN SOĞUYABİLİRSİNİZ. OKULUN SİZE VERDİĞİ DIŞINDA GERÇEKTEN CİDDİ BİR MÜCADELE VERMENİZ GEREKECEK..
 
-Hangi bölümde sadece okuldan edindiklerimizle nitelikli olabiliyoruz ki?…Zaten mesleğinden kazanç elde etmek isteyen doatlarımız da kendilerini kesinlikle üniversite dışında da eğitip geliştirmelidir.
2-)YABANCI DİL, MEKATRONİK ALANINDA JAPONYA VE DÜNYADAKİ GELİŞMELER, VS. KONUSUNDA GERİ KALIRSANIZ; DÜNYA MEKATRONİĞİ ORTALAMASININ ALTINDA KALABİLİRSİNİZ..:))
-Bu meslek hayatınız olmalı.. Tıpkı kazançlı mesleğinden inanılmaz paralar kazanan her insanın yaptığı gibi..
3-)TÜRKİYE’DE SAHASI HENÜZ TAM HAZIR OLMADAN KURULAN BİR BÖLÜM OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜRSE; O YÜKSEK SKALAYA GEÇMEDİĞİNİZ SÜRECE KENDİNİZİ BOŞUNA OKUMUŞ HİSSEDEBİLİRSİNİZ. TABİİ 1-2 YILLIK TECRÜBEDEN SONRA 3000 TL’LERİ ZORLAYACAĞINIZI SAYMAZSAK…:))
-Biraz elektronik, biraz makine, biraz kontrol-otomasyon.. Bu ne ya.. Bari bir tanesini adam akıllı okuyaydım..
4-)KÖTÜ YÖNLER BU KADAR..:) GELELİM İYİ YÖNLERE; MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ DEYİNCE AKLINIZA HEMEN ÖYLE ASIMOLAR, DÜNYAYI ELE GEÇİREN YAPAY ZEKALAR GELMESİN… SERİ ÜRETİMDE, BANKACILIKTA, SANAYİDE, VS. ALANLARDA HAYATI KOLAYLAŞTIRAN HEMEN HER ŞEY MEKATRONİĞİN BİR ÜRÜNÜDÜR.
-Talep düşünülürse bu işi yapan bir kurumda niteliğinizi gösterdiğiniz sürece yüksek maaşlarla çalışabilirsiniz.. Yukarıda söylediğimiz 3000 TL devlet için geçerli… Özelde sizi bekleyen avları düşünün..:))
5-)GÜNDEMİ TAKİP EDEREK VE AKILLI HAMLELERDE BULUNARAK YABANCI DİL, YURT DIŞI İLE İLETİŞİM, VS. YÖNLERİNİZİ İYİ TUTUN. ENİNDE SONUNDA SON VURUŞU YAPARSINIZ VE GÜZEL BİR YERLERE KAPAK ATARSINIZ.
-Sonrası malum… Maaş, başarı, konfor, vs. vs. döngüsü…;))
6-)MEKATRONİĞİN GÜNLÜK HAYATIMIZA YERLEŞEN KISIMLARININ NE KADAR BASİT VE TEMEL SEVİYE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRSEK; BU MESLEK DAHA ÖNCE BAHSETTİĞİMİZ O ORTAYA ÇIKMA, MODA OLMA, HAYATA YERLEŞME, DEMODE OLMA DÖNGÜSÜNÜN DAHA BAŞINDA DEMEKTİR.
-Dolayısıyla haya yeni yeni atılmakta olan genç bir bireyseniz; daha 30’unuzu görmeden parlak bir hayat sizi bekliyor demektir.
7-)BU FIRSATLARDAN BİR ŞEKİLDE MAHRUM KALDINIZ DİYELİM. YİNE DE DERT DEĞİL… MEKATRONİKTE ALDIĞINIZ O MAKİNE, YAZILIM, ELETRONİK, KONTROL-OTOMASYON ALT YAPILARINDAN HERHANGİ BİRİNDE KENDİNİZİ DAHA DA GELİŞTİREREK ALAN KAYMASI YAPABİLİR, ÖZEL SEKTÖRDE EN AŞAĞI AYNI MAAŞ MİKTARLARIYLA İŞ BULABİLİRSİNİZ.
-Hem de sadece o bölümlerden birini okumuş kişiye göre çok daha nitelikli olursunuz.
8-)BU MADDE İYİ YÖNDEN ZİYADE MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ İÇİN BİR TAVSİYEDİR… HER KAZANÇLI MESLEK TANITIMINDA SÖYLÜYORUZ ARKADAŞLAR.. TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE OKUYORSANIZ SİZE KAZANDIRACAK OLAN ŞEY; KAZANÇLI MESLEĞİNİZE YÖNELİK HARCADIĞINIZ VAKTİN NE KADARININ OKUL DIŞINDA OLDUĞUDUR. DIŞ DÜNYAYI NE KADAR KEŞFETTİĞİNİZDİR.
-Öyle yabancı filmlerdeki gibi çocuğa okulda her şey öğretilip de iş hayatına direkt hazır olarak girmesi gibi bir durum olmuyor ne yazık ki.. Vahşi olmak zorundasınız…:))

“MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ” üzerine 2 yorum

Yorum yapın