METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ

matelurji ve malzeme mühendisliği kazançlı meslekler arasında önemli bir yere sahiptir
metalurji ve malzeme mühendisliği kazançlı meslekler arasında önemli bir yere sahiptir

Kazançlı meslekler yazılarımıza mühendislik bölümlerinden başladığımız seri ile devam ediyoruz değerli okuyucular.. Bugün tanıtımını yapacağımız branş, mühendislik tarihçesine bakılacak olursa diğerlerine göre biraz daha yeni: Metalurji ve malzeme mühendisliği.. Ama para kazanmak da o derece mümkün..

Yeni olmasının sebebi; metalurjinin ve malzeme biliminin yeni ortaya çıkan alanlar olması değildir. Mühendisler de gayet iyi bilecektir ki; malzeme bilimi ve metalurji, insanoğlu demirle ve metallerle tanıştığından beri vardır ve bugün de belirli bir ölçüde her mühendislik branşının içerisindedir. Yani belirli seviyede bir malzeme bilginiz olmak zorundadır. Ama; gelişen teknoloji ve bunun akabinde doğan uzmanlaşma ihtiyacı sebebiyle metalurji ve malzeme mühendisliği adında yeni bir alan yaratılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Genel olarak çalışma alanına bakacak olursak metalurji ve malzeme mühendisliği; metal, seramik ve polimer kökenli malzemeler başta olmak üzere, verimlilik, hammadde ve enerji üçlü esasına göre tüm mühendislik malzemelerinin üretimi, kalitesinin arttırılması ve hatta yeni yöntemleri üzerine yoğunlaşmış bir alandır. Yani bir nevi mühendislik kökenli diğer kazançlı mesleklerin sürekli etkileşimde bulunmak zorunda kaldığı bir branştır..:)

Kökeni ise yukarıda bahsettiğim gibi aslında insanlığın alaşım üretmeyi öğrenmesine kadar dayansa da akademik anlamda metalurji ve malzeme mühendisliği; dünyada 19. yüzyıl sonlarında, Türkiyede ise 1957 yılında İTÜ Maden Fakültesinden yeni bir bölüm ayrılmasıyla başlamıştır.

Şimdi de genel hatlarıyla metalurji mühendisliği iş imkanlar ve metalurji mühendisliği maaşları konusunda bir inceleme yapalım:

 

1)BU MESLEĞE ATILA BİLMEK İÇİN İLK OLARAK 4 YILLIK METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜ BİTİRMENİZ GEREKLİDİR.

 

metalurji ve malzeme mühendisliği için 4 yıllık lisasn programları bulunmaktadır
metalurji ve malzeme mühendisliği için 4 yıllık lisans programları bulunmaktadır

-İlk iki sene boyunca bir mühendislik klasiği olarak temel fizik, kimya, matematik ve temel mühendislik dersi görürsünüz. Üçüncü ve dördüncü sınıfta ise toz alaşımlar, malzeme muayeneleri, ısıl işlemler, demir-çelik ve demir dışı metaller, vs. birçok bölüm dersi görerek mesleğe hazırlanırsınız.

 

2)MEZUN OLDUKTAN SONRA YİNE BİR KLASİK OLARAK KARŞINIZA ÖZEL SEKTÖR VEYA DEVLET OLMAK ÜZERE İKİ SEÇENEK ÇIKMAKTADIR. HER İKİ SEÇENEĞİN DE KENDİNE GÖRE AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI VAR TABİİ..

Aynı zamanda metalurji ve malzeme mühendisliği iş imkanları da epey geniştir
Aynı zamanda metalurji ve malzeme mühendisliği iş imkanları da epey geniştir

-Ama şahsi fikrimi söyleyecek olursam; işin kazançlı meslekler yüzünü görmek istiyorsanız doğru özel sektöre yönelmelisiniz. Çünkü bence devlet çalışma aşkınızı ve vizyonunuzu bezdirebilecek siyasi çekişmelerle, hantallıklarla doludur.

Metalurji ve malzeme mühendisliği iş imkanlarına bakacak olursak; polimer, yarı-iletken, savunma, yüzey işlemleri, otomotiv ve yan sanayi, metal sanayi, vb. aklınıza gelebilecek alanlardaki tüm kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar sizin potansiyel iş sahanızdır.

 

3)MAAŞLAR İSE DİĞER MÜHENDİSLİKLERİN DURUMUNDAN PEK DE FARKLI DEĞİLDİR. AYRINTILI OLARAK BAKACAK OLURSAK:

ilk başlarda az kazansanız da sonrasında para kazanmak daha da kolaylaşacaktır
ilk başlarda az kazansanız da sonrasında para kazanmak daha da kolaylaşacaktır

-Üzülerek söylüyorum ki devlette klasik mühendis-devlet memuru kariyerine mahkumsunuz. Yani türlü eklemelerle beraber 2000-2500 arası bir maaşla başlarsınız ama fazla ilerleyemezsiniz. Özelde ise itiraf etmek gerekirse 2000 TL’den bile düşük bir maaşla işe başlayabilirsiniz fakat kısa süre içerisinde 6000-7000 TL lerin üzerine çıkabilirsiniz. Dolayısıyla özel sektörde para kazanmak daha kolaydır.

 

4)İŞ HAYATINA ÇOK BULAŞMAK İSTEMEYENLER İÇİN ARAŞTIRMA, PROJE, AR-GE GİBİ İMKANLAR METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİNDE DİĞER BRANŞLARA GÖRE ÇOK DAHA FAZLADIR.

aynı zamanda ilim irfan anlamında da kendinizi epey geliştirebileceğiniz bir alan

-Çünkü metalurji ve malzeme mühendisliğinin, teorik yanı diğerkerine göre en fazla olan bölüm olduğu söylenebilir. Yani bir nevi malzeme mühendisi; mühendisliğin uygulaması ile teorisi arasında bulunan kişidir. 🙂

 

5)DÜNYADA İSE METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ AKIL ALMAZ BİR HIZDA İLERLEMEKTE VENHER GEÇEN GÜN BİR YENİLİK YAŞANMAKTADIR.

Eğer dünyaya açılırsanız; para kazanmak kısmı biraz daha güzelleşmeye başlar..:)
Eğer dünyaya açılırsanız; para kazanmak kısmı biraz daha güzelleşmeye başlar..:)

-ABD ve İngiltere gibi çeşitli ülkelerde metalurji (metal bilimi) ile malzeme bilimi arasında ayrışmalar ve özelleşmeler başlamıstır. Çünkü bu işlere yeterince değer veren herkes gayet iyi biliyor ki; iyi malzeme yoksa, iyi mühendislik de yoktur..;)

 

6)TÜRKİYEDE İSE NE YAZIK Kİ YİNE RUTİN BİR TABLOYLA KARŞILAŞMAKTAYIZ. DÜNYANIN BU HIZINA RAĞMEN TÜRKİYEDEKİ METALURJİ VE MALZEME EĞİTİMİ DERSLERİN TEORİK OLARAK ÖĞRETİLMESİNDEN ÖTEYE GİDEMEMEKTEDİR.

Türkiyede metalurji ve malzeme mühendisliğinden iyi para kazanmak için mutlaka pratiğinizi geliştirmeniz gereklidir..
Türkiyede metalurji ve malzeme mühendisliğinden iyi para kazanmak için mutlaka pratiğinizi geliştirmeniz gereklidir..

-Dolayısıyla çalışabileceğiniz alanlar ve yapabileceğiniz araştırmalar da biraz daha tahmin edilebilir olmaktadır. Tabi burada öğrencilik döneminde kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz de etkiki bir parametredir.

 

Evet canlar; kazançlı meslekler arasında, bir grubun bas gitaristi gibi varlığı hissedilmeyen ama yokluğu hemen fark edilen bir yere sahiptir metalurji ve malzeme mühendisliği…:P Ama her yerde olduğu gibi burada da eğer gerçekten sevdiğiniz işi yapıyorsanız illa ki bir yolunu bulursunuz ve para kazanmak sizin için kolay hale gelir. Yazılarımıza ilerleyen zamanda devam edeceğiz. Kalın sağlıcakla…:)

“METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ” üzerine 9 yorum

    • Yurt dışı imkanlarından faydalanabilmek için öncelikle eğitim hayatınız boyunca İngilizcenizi çok iyi geliştirmeniz gerekli. Malum; gittiğiniz yerde günlük hayatınızın dili halini alacak. Ayrıca yurt dışında yapılacak staj imkanları için de okulunuzda bölümünüze danışabilir veya sektörünüzdeki kuruluşlardan haber toplayabilirsiniz. Direkt olarak firma ismi isterseniz bu konuda bir şey söyleyemem; çünkü asıl mesleğim metalurji mühendisliği değil. Bu noktalardan yola çıkarak sektörünüze kendinizi iyice kabul ettirmelisiniz..

      Yanıtla
  1. Ben bu bölümü okumak istiyorum merak ettiğim bikac soru var cevap verirseniz çok yardımcı olursunuz. Bolum bi kasım için uygun mu acaba? is alanının zorluğunu göze aldıysak zorlanır mıyız ? Okurken sınıfta erkek çoğunlukta mı olur? Şimdiden tesekkur ederim

    Yanıtla
  2. Bu alan çok hızlı gelişiyor ve gelişmektede alanı çok geniş özellikle silah sanayide çok sağlam paralar dönüyor ingilizcenizde olursa sırtınız yere gelmez

    Yanıtla

Yorum yapın