MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

İyi geceler arkadaşlar.. Bu yazımızda bahsedeceğimiz kazançlı meslek olan moleküler biyoloji ve genetik; önceden bahsettiğimiz birçok teknolojik bölümün aksine mühendislik, mekanik, vs. unsurlarla pek alakası olmayan, hatta sayısal bölümde mi yoksa diğer bölümlerde mi olması gerektiği bile hala tartışma konusu olan ilginç bir meslektir…:) Genetik biliminin kökeni kadar girecek olursak en azından liseden hepimizin bildiği Mendel yasalarına kadar inmemiz gerekir..:P İşin akademik ve sıkıcı boyutu açısından bakılırsa böyledir. Ama moleküler biyoloji kısmı modern bilimle beraber gelmiş olsa bile genetik; insanlığın var oluşundan beri gayet iyi bildiği bir konudur. Örneğin; tarla mahsullerinden en iyi olanların seçilerek tohumlarının ekilmesi, köpek, vs. evcil hayvanlar arasından kullanış amacına göre (av, bekçi, süs, vs.) göre seçim yapılarak çiftleştirilmesi ve yavruların bu doğrultuda gelişim göstermesi gibi durumlar deneme yanılma yöntemiyle öğrenilmiş genetik olarak adlandırılabilir.

molecul photo
Bugünkü haliyle kazançlı meslek olarak tabir edilen moleküler biyoloji ve genetik incelenecek olursa; Aydınlanma Dönemi’nde meydana gelen bilimsel ve teknik ilerlemelere kadar inmemiz gerekir. Tek amacımızın sizlere moleküler biyoloji ve genetik mesleğini iyi-kötü yönleriyle kısaca tanıtmak olan bu yazımızda sizi ansiklopedik ayrıntılarla sıkmayacağım.

Ama şunu bilmeniz gerekir ki; henüz çaresi bulunmamış olan kanser gibi hastalıklar, insan vücudunun daha sağlıklı hale getirilmesi, hatta neden olmasın, bir gün ölüme bile çare bulunması ya da en azından ömrün somut biçimde uzatılması (faydalı mı olur zararlı mı olur tartışılır..:D), tarla ürünlerinden veya hayvanlardan daha fazla verim alınabilmesi, hatta ve hatta biyolojik silahlanma gibi alanlar tam olarak moleküler biyoloji ve genetiğin çalışma sahasına girmektedir. Şimdi; az önce söylediğim alanların günümüzde bizi ne kadar meşgul ettiğini düşünün. Bu alanlardan birinde nitelikli ve donanımlı bir eleman olarak çalışmakta olduğunuzu düşünün. Maaş konusunda iyi tahminler gelmeye başlamıştır artık aklınızda..:)) Burada sakın meslekleri sadece para için yapmanız gerektiğini söylediğimi düşünmeyin. Demek istediğim; para kazandığınız ve yaşam standatlarınızı yükselttiğiniz ölçüde insanlara faydalı çalışmalar sunarsınız. Bu çalışmaları sundukça da daha çok kazanırsınız. Bu döngü böyle devam eder. Benim düşüncem budur.

Lafı fazla uzatmadan; resimli kısa ve öz anlatımlarla kazançlı meslek olarak nitelediğimiz moleküler biyoloji ve genetik mesleğinin içeriğini ve maaş olanaklarını kısaca inceleyelim:

1-)KÖTÜ YÖNLERİNDEN BAŞLAYACAK OLURSAK; MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK, TÜRKİYE’DE HENÜZ TAM OLARAK ANLAŞILMAMIŞ VE HAK ETTİĞİ YERİ BULAMAMIŞ BİR MESLEKTİR.

-Devlet üniversitelerinde açılan bölümler de sanki “Hadi bunu da açmış olalım” dercesine ardiyelik niyetine açılmıştır.

2-)BU BAKIŞ AÇISINA BAĞLI OLARAK; EĞER ÖZEL SEKTÖRDE VEYA DEVLETTE ÇALIŞACAK OLURSANIZ  MAAŞ VE KAZANÇ KONUSUNDA O MEŞHUR “YENİ MEZUN ÜNİVERSİTELİ” TRAVMASINI YAŞAYABİLİRSİNİZ…:)

-Dikkatli olun… İnsanlığa faydalı olacak araştırmalar hayaliyle girip hastanelerde 1500 TL cıvarı maaş ile idrar testleri analiz ederken bulmayın kendinizi…:) Her ne kadar kazançlı bir meslek olarak nitelesek de her mesleğin olduğu gibi moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği adı verilen bu okkalı isme sahip mesleğimiz de en başta, ilk yıllarda sürünme adetini barındırıyor ama; biliyoruz ve inanıyoruz ki eninde sonunda hak ettiği konuma gelecektir gelecekte.

3-)DEVLETİN BU YAVAŞLIĞINA RAĞMEN ÖZEL ÜNİVERSİTELER MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK ALANINDA GÖRECELİ OLARAK CİDDİ ATILIMLAR YAPMIŞLARDIR. PATRONLAR BU MESLEĞİN GELECEĞİNİ SEZMİŞ OLSA GEREK…;)

-Bu da haliyle fırsat eşitsizliği doğurmaktadır. Eğer maddi durumunuz müsait değilse burs kazanmadıkça o imkanlarda okuyamazsınız maalesef..:(

4-)HALK ARASINDA DİĞER BİRÇOK MESLEKTE OLDUĞU GİBİ ÇOOK AMA ÇOK YANLIŞ ANLAŞILAN BİR MESLEKTİR. SOKAKTAN GEÇEN BİRİNE BÖLÜMÜNÜZÜ SÖYLEDİĞİNİZDE SİZİN İNSAN KLONLAMA ÜZERİNE FALAN ÇALIŞTIĞINIZI SANABİLİR..:D

-Hııı Avengers timi kuruyoruz bizim okulun lab.’ında…

5-)DİNİ İNANÇLARIN ÇOK AMA ÇOK ÜST SIRALARDA TUTULDUĞU BİR YERDE OLDUĞUMUZ VE MOLEKÜLER BİYOLOJİ-GENETİK MESLEĞİNİN TAMAMEN EVRİM TEMELLERİ ÜZERİNE KURULDUĞU DÜŞÜNÜLÜRSE; İŞİNİZ BURALARDA ZOR…

-Eğer siz de inançlı biriyseniz; bu bölümü seçtiğiniz zaman kendi kendinizle her gün çelişmeye başlayacaksınız, bizden söylemesi…

6-)İYİ YÖNLERİNE GELELİM..:) YUKARIDAKİ HALK ARASINDA ANLAŞILMAMA KISMINI BOŞVERİN. ZAMAN LAZIM SADECE.. BU BÖLÜMÜN NE KADAR ORİJİNAL VE POTANSİYELİ OLAN BİR BÖLÜM OLDUĞUNU  VE NE KADAR ETKİLEYİCİ OLDUĞUNUZU BİLEN GAYET İYİ BİLİYOR..;))

-Tarihe bakın.. Kendisine şiddetle karşı çıkılmamış, alaya alınmamış bir bilim adamı gösterin, sonra gelin yüzüme tükürün..:)

7-)DEVLET BİRAZ UMUTSUZ VAKA OLSA DA; KENDİNİZİ GELİŞTİRDİĞİNİZ ÖLÇÜDE ÖZEL SEKTÖRDE DE GAYET ÜST SEVİYE VE İYİ MAAŞ KARŞILIĞI BİR KONUM BULABİLİRSİNİZ. BULUNSUN ÇARELER, GELSİN PARALAR..:)

-Özellikle araştırmacılık yapmak istemeyenlere, direkt olarak iş hayatına giriş yapmak isteyenlere, kazançlı bir mesleğe sahip olmak isteyenlere bu çok uygun bir durumdur.

8-)HADİ DİYELİM ARAŞTIRMACI KİŞİLİĞİNİZLE ÖN PLANA ÇIKMAK VE KAZANMAK İSTİYORSUNUZ.. BU DAHA DA İYİ SİZİN İÇİN.. AMA GÖZÜNÜZ MUTLAKA YURT DIŞINDA OLMALI.. ÖZELLİKLE BATIDA..

-Moda, bilim, teknik, vs. her şeyin birkaç on yıl geriden geldiği düşünülürse; moleküler biyoloji ve genetik mesleği de şu an sadece batıda doruklarında…:) Vatanınızı terk etmek zorunda kalmanızın karşılığını da fazlasıyla alacaksınız merak etmeyin…;)

9-)İNSANLIĞIN GELECEĞİ ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR AKIMIN İÇİNDE OLABİLİRSİNİZ… ÇÜNKÜ EN BAŞTA BAHSETTİĞİM GİBİ, ÇARESİ BULUNAMAMIŞ OLAN TÜM HASTALIKLAR GENETİĞİN UĞRAŞ ALANINDADIR.

-Kanserin ve gelecekte ortaya çıkacak kim bilir ne hastalıkların çaresini de bir gün bu mesleğin insanları bulacak.. Bundan da adım gibi eminim..

10-)KARAKTERİNİZDE BİRAZ GİRİŞİMCİLİK DE VARSA; TIPKI BUGÜNKÜ ÖZEL ÜNİVERSİTELERİN VEYA ŞİRKETLERİN YAPTIĞI GİBİ GELECEĞİ ÖNCEDEN ÖNGÖRÜP KAZANÇLI BİR MESLEKTEN ZİYADE KAZANÇLI YATIRIM İŞLERİNE BAŞLAYABİLİRSİNİZ.

-Türk bilim adamlarının kurduğu bir moleküler biyoloji ve genetik laboratuarı… Türk insanı ile bilimsel metodun bir bileşimi..:)) Orada yapılacak işleri ve elde edilecek kazançları siz düşünün…

“MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK” üzerine 24 yorum

  1. O kadar yıl çalışıp çabalayan ve artık takati kalmayan lise son sınıf öğrencilerinin isminin cazibesine katılıp yurtdışındaki olanakların türkiyede kendisine de sağlanacağını sanıp bir hevesle tercih edip sonunda büyük bir hayal kırıklığı yaşayıp mezun olduklarında da ne is olsa yaparım abi deyip diplomalarını annelerinin çeyiz sandığına kaldırıp asgari ücretle gecindirdikleri evinde akşam yemeğinde aah ah şimdiki aklım olsa dedirten pek sevgili bir bolumdur.

    Yanıtla
    • bölümü türkçe okuduysanız 2.5 ortalama yaptıysanız zaten bir şey bekleyemezsiniz. Kusura bakmayın ama hiçbir meslekte mezun olur olmaz iş bulamıyorsunuz. Bu sizin kendinizi ne kadar donattığınıza bağlı. Dil için de para lazım diyorsunuz bu siteye yorum yapmak yerine oturup daily english ve academic english bakabilirdiniz. İnsanların hayallerini yıkmadan önce kendi çabanıza bir bakın derim.

      Yanıtla
  2. Kesinlikle katılmıyorum insanların hedeflerini bu şekilde kıramaya hakkın yok kendin uyduruk bir ünüversite tutturduysan yeterli gayreti göstermediysen 4 yıllık okuyayım da bırakım kafasında biriysen zaten buraya yorum yapıp insanların hedefinden vazgeçirmesine neden olacak şeyler söyleyemezssin benim tanıdığım insanlar var 15 20 bin kazananlar yurt dışında ama Turkiye için dediklerine katılıyorum ama yurt dışı için değil.

    Yanıtla
    • kaan kardeşim güzel demişsin ancak eksik demişsin. yurt dışı işi öncelikle paraya bakar. ailenizin parası yoksa olmaz o iş. mecbur burslar ile gitmeyi düşünürsün. ancak ailenin tek geçim kaynağı sen isen o fikri at aklından. diyelim ki ailenin az çok geçimi var. yine de yurtdışı için iyi bir dil eğitimin olmalı. kaldı ki bu da yine paraya bakıyor çünkü her ne kadar kursa da gitsen iyi bir ingilizce temelin yoksa o kadar zaman kaybedersin. iyi ingilizce temeli için iyi bir lise de okumak lazım. iyi liseler de yan kolejlerdir ya da fen liseleri falandır. şimdi fen liselerinin ne alakası var derseniz eğer, ilkokulda o okulları kazananlar dersaneye gidiyorlardı. ben de garibim bi tane tüm dersler kitabıyla girip, düşük puan aldıktan sonra varoş lisesine gidebilmiştim. BOŞ HAYALLERE KAPILMAYIN. O yurt dışındaki okullarda sizi istemeyecekler. Hele Türkleri hiç istemeyecekler. Benim gibi hastanelerde bile iş bulamazsınız sonra. Elinizde çok iyi bir üniversitenin yüksek ortalamalı diplomasıyla de facto da iş aramaya başlarsınız. Daha DNA nın yapısını, özelliğini bilmeyen adamlar ise arkaları sağlam olduğu için yurt dışında da okur, en iyi hastanelerde iş de bulur. Yani demem o ki, yalakalık yaparım hocaların odasından çıkmam derseniz ya da aileden zenginseniz ya da tanıdıklarınız varsa bu bölümü yazın. Çünkü okuması gaye güzel bir bölümdür.

      Yanıtla
  3. ben 11 yaşımdan beri genetik okumak istiyorum ve şuan okuyorum da. Bilim tutkudur. İnsanların ya da ülkenin size ördüğü duvarlar engel değildir. Hayatın gerçeklerine dönecek olursak kafayı çalıştıran adam devlet üniversitesinde 5 yıllık ingilizce genetik okur ve yurtdışı imkanlarını kedi açar. Yapmamız gereken şey birden fazla dil belgesi ve 3.5 ortalama bak bu elindekilerle her bursu nasıl kazanıyorsun. Yani size engel olan tek şey kendi beyniniz. Biraz da ünv zamanları aktif olursanız sizin için referans mektubu yazacak sağlam adamlar bulabilirsiniz. Emin olun çok kolay. Asla korkmayın Bilimle kalın gençler!!

    Yanıtla
    • Bnde sizin gibiyim yorumunuza çok inanmak istiyorum çünkü bu sene tercih yapacağım ve bu bölümü istiyorum İstanbul Medeniyet Üniversitesinde(İNGİLİZCE) okuımak istiyorum. Maalesef ki çevrem hep işsiz kalıcaksın baskısı yapıyor ama yüreğimin sesini dinlemek istiyorum.

      Yanıtla
    • Bende bu bolumu secicem.henuz 11. Sinifa gidiyorum ama bu meslegi ortaokuldan beri istiyordum.hep bunun uzerine calistim.canin sıkıldikca actim biyoloji konulari okudum.Aklima gelen her sorunun ayrintilarina kadar arastirmasini yaptim.Sunadan biyoloji ortalamam 100. Diger sayisallarim gayet iyi.fakat dil yok. Hep kursa gider telafi ederim dedim.ama imkanlar el vermedi.hala zamanim var.yani umudum var.calisirsam yaparim. Ingilizcem hic yok.Bu yuzden cok zorlanicam biliyorum ama bu meslegi cok istiyorum. Vazmigecmeliyim ?? Hasir cok gec degilken,baska biseye yonelmeliyim ??

      Yanıtla
  4. ben bu bölümü çok istiyorum ama malesef sizin yorumlarıınız kafamı karıştırdı şimdi ne yapacağımı bilemedim

    Yanıtla
    • Değerli dostum; eğer gerçekten istiyorsan yorumların değerinin çok fazla olmadığının müjdesini vermek isterim. Zira tutkular bir iş ya da meslekte çok şeyi değiştirebilir. İçindeki sese güven. Sırf para endeskli kara verme sakın!

      Yanıtla
  5. Tercihlerimde ilk sirada bu bölümü yazdım Kilis7auni dil eğitimi alirsam ve iyi bir diploma notu ile mezun olursam is bulma olanagim.ne kadar yukselir?

    Yanıtla
  6. Ben 10. Sınıf öğrencisiyim ve bu bölümü istiyorum. Ama şuan aklım çok karıştı. Ailem önü kapalı diyo bazıları açık diyo ama ben kendi sesimi dinlemek istiyorum. Bilimi ve biyolojiyi seviyorum.Benim için en doğru mesleğin bu olduğunu düşünüyorum açıkçası. Ama bu konuda bilgi sahibi olan birisiyle de görüşmek gerekir galiba.Teşekkürler

    Yanıtla
  7. Bende 10.sınıf öğrencisiyim 1.sınıfa giden kız kardeşim in öğretmeni bu bölümden mezun olmuş. Yurt dışına filan da gitmiş annem konuşmuş bir aralar hep yurt dışı olmuyor demiş öğretmende.
    Annem zaten tıp tıp diye diye başımın etini yedi. Baskı yapıyor sürekli asgari ücretle geçinen bi aileyiz. Yeni bir şeyler deneyip insanlığa katkı sağlamak istiyorum. İngilizcem okul hayatım boyunca hep ortalamanın üstünde olmuştur. Sayısallarım idare eder. Ne yapacağım bilmiyorum.

    Yanıtla
  8. Şimdi dediğiniz şöyle yüksek maaşlar falan onların çoğu yalan ya da yarım doğrudur. İsterseniz 4.00 ortalamayla bitiriin ülkemizde başlangıç maaşınız şu anda 2.500tl’nin üstüne çıkmaz. Bu bana Nişantaşı’nda bir firmada Aplikasyon Uzmanı olarak önerilen maaş. Nişantaşı 10m2 lik odanın 1000tl ye kiralandığı biryer. Hatta beni kayseriye çağıran detagen diye bir firma asgari ücret önerdi, dalga mı geçiyorsunuz dedim çıktım. Kendini geliştirmek diyorsunuz ya okulda kendini geliştiremezsin. Çalışmadan o gelişme olmaz. Çünkü her işveren bilir ki üniversiteler sadece okuldur, iş hayatı oldukça farklıdır. NGS üzerine çalışan bir arkadaşım var 1800tl ile yeni mezun olunca işe başladı genetik tanı merkezinde şimdi maaşı 2800tl (4 yıl sonra). Yeni mezuna ne burada ne de yurtdışında o dediğinz maaşları verirler. Ha derseniz ki ben doktoramı yaparım o zaman ABD’de 80bin-100bin dolar arası yıllık kazancınız olur. Ama unutmayın 22 yaşında lisansı biten bir kişi 30 yaşında doktorasını bitiriyor. Ki o kadar sene ailenizden geçineceksiniz ya da hocalara proje proje diye yalvaracaksınız ki proje size ayda en fazla 2500tl verir. Aslında en büyük sorun şu gençlerin üniversiteyi iş kapısı olarak görmesi, şunu okudum şu kadar para kazanmak için. Bakın ben Atatürk Üni mezunuyum, ilk mezunlarından. Ben üniye başladığımda 7 ünide mbg bölümü vardı şimdi kaç ünide var, yıllık kaç mezun veriyor, bunların kaçı akademisyen olabiliyor, kaçı özel sektörde ne kadara çalışabiliyor bunları araştırın. Birçok üniversite statü olarak mbg bölümü açtı, bakın gençler bu bölüm şu anda bir balon hala en yüksek puanla girilen bölümlerden ama diğer bölümlere göre maaşları ise çok düşük. Bölümün sıkıntısı aslında şu bu bölüm 2 anabilimdalının birleşmesiyle oluşuyor. Bir ziraatçı, biyolog ve tıp mezunu da aynı işleri yapabilir. Yani daha biyolog olamadan ( bize biyolog ünvanı verilmedi moleküler biyolog diye bir ünvanda ülkemizde yok) bir üstüne atlamak sıkıntı. Bu arada şu bilimi sevenlere birkaç lakırdı edeyim. Ben de bilimi seviyorum, öğrendiklerimi öğrendiğim için çok mutluyum. Ama mezuniyetimin 5. yılına girdim ve önce Çapa tıbbi biyoloji ardından anadolu üni biyoteknoloji yüksek lisansını terk etmiş biri olarak diyebilirim ki gerçekten maddi bir beklentiniz yoksa bu bölüme yaklaşın evet eğlenceli ama karın doyurmaz, karnınızın doyması için lisan 4yıl+yükseklisans 2yıl+ doktora 4 yıl olarak toplam 10 yıl uğraşmanız gerekecek.
    Son olarak biyoloji okuyup genetikte veya moleküler biyoloji alanında yüksek lisansla da aynı bilgilere sahip olursunuz. Zaten hocalarınızın çoğu biyoloji mezunu olacak. Bİtki çalışmak isteyenler ziraat müh. okuyarak aynı yolu taip edebilirler. Hem iş imkanları daha fazla hem de giriş puanarı daha düşük.

    Yanıtla
  9. Merhabalar, bende Moleküler Biyoloji ve Genetik düşünüyorum. Devlet Üniversitesi mi yoksa Özel üniversite mi okumalıyım.Ayrıca boğaziçi , İtü, odtü, Bilkent hangisini okumalıyım. Bilkent in burslu olması cazip geliyor. Bilkent Üniv. tam burslu düşünüyorum. Akademik olarak ilerlemek istiyorum. ve yurdışı na gitmeyi düşünüyorum. Birde maddi olarak üstesinden gelebilir miyim. Maddi durumum o kadar iyi değil? Burslarla eğitimi tamamlayabilir miyim? Şimdiden yorumlarınız için teşekkürler.

    Yanıtla
  10. Ben yabancı öğrenciyim ve mbg okuyorum. Bölüm bana zor geldi keşke tıp okusaydim bu kadar zor olmazdı dedim.ayni konuları işliyoruz.bide en çok biyoloji değil de kimya deseler daha iyi olurdu. 6dersten 4ü kimya. lablar yetersiz olduğu için bişey öğrendiğimizi sanmıyorum.15 kişilik labta 45-70 kişi olarak ders veriliyor.hani ben yabancı o yüzden zorlandın diyebilir siniz ama benim sınıfımda benden düşük puan alıp kalanlar çok. İşe gelince çok devlette bu alan gelişmemiş.amerika Avrupa gelişmiş olabilir ama bizim burda yetersiz aldığımız bilim ile oralara gitmeye benim cesaretim yok.son sınıfım ve ben çok pişmanım.benim şahsi fikrim

    Yanıtla
  11. 11.sınıf öğrencisiyim. MBG yi ortaokuldan beri istiyorum. Hedefim boğaziçi. Ama işsizlik konusu kafamı çok karıştırıyor. Boğaziçi ismi olan bi üniversite olduğu için iş bulmam o kadar zor olmaz diye düşünüyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
    • Boğaziçi nden mezun olduğun zaman asla işsiz kalmazsın kalanı da duymadım. Arkadaşım orda okuyor ve Boğaziçi nin birçok ünlü ilaç firmasına kendi öğrencilerini yolladığını belirtti.

      Yanıtla
  12. Bu yorumu sırf buraya 2021 yılında bile böyle efendime soylim geleceğin mesleği ama saha gelişmedi diye goygoylara yeni çocuklar aldanmasın diye yazıyorum bölüm para kazanmak için okunulmaz okunulacaksada 3 5 7 bin liralar için hiç okunmaz ikincisi her bölümde olduğu gibi donanım çok önemlidir bu işin bilimin dili ingilizcedir ve ıyi öğrenilmesi gerekir bursalı arkadaşlara nazaran bölümü öncesinde de çok iyi bilip tercih eden biriyim mgb nin bircok yandali vardir düşünen arkadaşlara bunları incelemelerini tavsiye ederim(gentoloji, embiriyolog,kök hücre tedavisi biomedikal) .Gidip bu bölüm için değil her bölüm için alanını seven iyi bilen insanlarla konuşun bilgi edinin ne öğretmenleriniz ne hocalarınız bu bölümü veya amaçlarını hedefi doğrultusunda alan içindeki bir kişiden bilemez bu işten türkiyedede yurt disindada para güzel kazanırsınız herkese başarılar :not eastern mediterian universty mezunuyum mgbden suanda pfizer da çalışmaktayım.

    Yanıtla

Yorum yapın