Müteahhitlik İşi Nasıl Bir Girişimdir?

Evet iki “h” harfi ile yazılıyor dostum(mütahit ya da müteahit yazımı yanlıştır) :)) Müteahhitlik işinden(mesleği demiyorum) bahsetmezsek blogumuz gerçekten en önemli girişimlerden, işlerden birinden mahrum kalacaktır arkdaşlar. Amacımız sizlere aynı anda hem maddi açıdan kazanç sağlayabileceğiniz hem de yeteneklerinize yatkın olup sizi mutlu edecek işi bulmak. Bu işler kişiden kişiye değişmekle beraber herkesin yatkınlığı birbirinden farklıdır. Kimse kimseyi ” bu da iş mi? Pehh…” diye yargılayamaz; çünkü özellikle iş konusunda tercihler gerçekten kişiye has olmalıdır.

construction photo
Müteahhit dostlarımız hakkında ilk olarak belirtmem gerekir ki genelde insanlar onları pek de hoş ve tatmin edici bulmazlar. Sebeplerine değinmek gerekirse bu adamların oturdukları yerden tek bir işçinin çalışmasının 1/3 ünü bile yapmadan en az 10 000 işçinin kazancı kadar kar edebiliyorlar. Bakın kimse müteahhit dostlarımızı yadırgadığımı veya eleştirdiğimi sanmasın; su götürmez bir gerçek var ki bu adamlar olmasa bizim sığınacağımız barınacağımız yuvalarımız bu denli konforlu ve güvenilir olmazdı. Her ne kadar ülkemizdeki binaların büyük bir çoğunluğu yeni olmasına rağmen çarpık, alakasız, uyumsuz ve tiksinç bir görüntü sergilese de özellikle bu işte karadenizli müteahhitlerin yaptıkları bazı eserler az da olsa gerçekten şaheser gibidirler. Tarihi dokuya uygun restorasyon projeleri ise bu dostlarımız sayesinde hayat bulmakta ve kültürümüz korunmaktadır. AMA bakın koca bir AMA hem de;  her ne kadar güzel iş çıkaran, işini ehilce yapan müteahhit dostlarımız bulunsa da canım Türkiyemizde kanunların, devlet kurumlarının, müfettişlerin, belediyelerin inşaatleri genelde sadece genel geçer denetlemelerinden dolayıdır ki ülkemizde 17 Ağustos 1999 büyük marmara depremi yaşanmış, on binlerce insanın can ve mal kaybına sebep olmuştur. Unutulmayacak ve unutturulmayacaktır elbette bu yüz karası vaka ülkemizde.
İkinci olarak müteahhit dostlarımız ülkemizde hiçbir bilgi birikimi olduğunu kanıtlamak zorunda olmadan alelalede şekilde, bir anda bu mesleğin daha doğrusu meslek demeyim işin mensubu olmaktadırlar. Neden meslek demiyorum diye soracak olursanız meslek mensubu kişi bir çıraklıktan, stajerlikten, akademik eğitimden geçirilip kendini kanıtlayacağı yazılı sözlü mülakatlarda başarılı olan zanaat sahibi kimseye denir.
İş bu sebepten ötürü bir “tefeci” nasıl bir meslek mensubu olamıyor ise “müteahhit”‘de bir meslek mensubu olamaz. Yine müteahhitler herhangi bir eğitim alma ya da tahsil şartına bağlı olmadığından dolayı aşağıda göstereceğim belgeleri almalarıyla rahatlıkla işe başlayabiliyorlar. Tabi ki ellerinde epey yüklü miktarda PARA var ise.
Yukarıda ki çevre ve şehircilik bakanlığının sitesinde gördüğünüz üzere müteahhitlik belgesi için gereken evraklar gayet basit(dilekçe, yapı müteahhidi yetki belgesi formu, ticaret ya da sanayi odasının sicil nosu, vergi levhası fotokopisi ve halk bankasına 1000 lira yatırıldılığına dair dekont)
Yav arkadaşlar maalesef burada belki hala fark edemeyenlerimiz var resmen bir dram yaşanıyor koskoca gökdelenleri diken adamdan hiçbir iş yeterliliğine dair talepte bulunulmuyor. İşin daha vahim yanına geliyoruz sıkı durum!!

Evet yukarıda gördüğünüz ise geçici ustalık belgesi müraacati için gerekli evraklar. İşin ironik yanı müteahhitten işle alakası olduğuna dair, işin ehli olduğuna dair hiçbir evrak istenmezken ustamızdan bu hiçbir iş fikri bilmeyen müteahhitimizin referansını istiyorlar. Bak sen şu işe:)) PATRONA DOKUNAN YOK BİRAZ AŞAĞIYA GELİNCE DENETİMLER ARTIYOR DESENEZE:))

 Bakın bu evraklar her ne kadar bizim geleneksel kurallarla kanunlarla alakası pek olmayan gecekondu inşa eden müteahhitlerimizi pek alakadar etmesede büyük, devasa şantiyelerde, kamusal binalarda AVM’lerde her birinin tek tek denetlenmesi gerekmektedir.
Evet sevgili arkadaşlarım bu meslek hakkında Türkiyemizdeki genel tabloya biraz değindiğimiz yeterli:)) Artık olumlu ve olumsuz yanlarını da irdeleyelim;

ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :

1) KAZANÇLARI

MÜTEAHHİTLER  BİR ZAMANLAR TABİRİ CAİZSE “B….K GİBİ PARA KAZANIYORLARDI”  (ARTIK KAZANMIYORLAR HER YER BETON OLDU VE KONUT ENFLASYONU VAR)
Hem de yukarıda da bahsettiğim gibi sıradan bir işçinin 5000 10000 katı olacak şekilde.

2) KARİZMASI

MÜTEAHHİTLİK İŞ FİKRİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLENLER GENELDE PEK KARİZMATİK DEĞİLLERDİR:)

Elbette aralarında karizmatik, yakışıklı olanlarda var yiğidi öldür hakkını yeme demişler…

3)İŞ ŞARTLARI

MÜTEAHHİTLER ÖYLE AMAN AMAN DENİLECEK DÜZEYDE YORUCU EFOR SARF ETMEZLER. ALEMDEN ALEME AKARLAR ARTA KALAN ZAMANLARINDA
İstisna olarak iş fikrini gerçekleştirme yolunda özellikle bu işin ilk yıllarında işini aldıkları projelerdeki her bir inşa edilecek bölgeyi ayrı bir firmaya devretme durumu söz konusu olduğu için, sürüyle araştırma yapıp sürüyle beceriksiz firmaları elemek durumundadır. Onun dışında meslek hayatlarında ilerledikçe işleri daha kolaylaşıyor kazançlı girişim olma yolunda emin adımlarla ilerleniyor.

4) KIRILGANLIĞI

BİR MÜTEAHHİT GENELDE ÜLKENİN EKONOMİK DURUMDAN EN ÇOK HATTA İLK ETKİLENEN SUJESi HALİNDEDİR.
  E tabi insanların en çok sermayelerini yarırdıkları hatta paralarının çoğunu yatırdıkları mecra burası olunca ekonomik durum çok önem arz ediyor özellikle faiz, kur ve hammadde fiyatları.

5) ZORLUKLARI

BU İŞİ YAPACAK ARKADAŞLARA ÖNCELİKLE ALLAH SABIR İHSAN EYLESİN; ÇÜNKÜ BU SEKTÖRDE LAFTAN ANLAMAZ SÜRÜYLE İNSANLA MUHATAP OLACAKSINIZ
Yanlış anlaşılmasın amacım işçilere cahil demek değil ama diğer sektörlere oranla epey eğitimsiz insan burada yapamayacağı işleri yapabilirim diyerekten kol geziyor. Kazançlı girişim yapacağım diye tahamül edemeyeceğiniz şahsiyetlerle muhatap olmanız sizi yıldırmamalı, çünkü bu durum işte uzmanlaştıkça, insanları tanıdıkça azalıyor.

6) GEREKENLER

EĞER HALA KARARLIYSANIZ ŞUNU BİLMENİZ GEREKİYOR MÜTEAHHİTLİK İŞ FİKRİ ALTINDAN ANCAK YÜKLÜ MİKTARDA NAKİDİ OLAN VE BİR O KADAR DA KREDİ TEMİN İMKANINA SAHİP OLABİLENLER KALKABİLİR.
Önce arsayı bul sonra arsa sahibini kat karşılığı ya da hisse karşılığı ikna et, sonra mimarlara, mühendislere projeleri çizdir ardından belediyeye git bunu onaylat derken epey çetrefilli aşamalarıda bulunmaktadır. E galiyle kazançlı girişim yapmak öyle kolay değil.
Her ne kadar bu iş fikrini gerçekleştirecek şahıslara karşı biraz sert eleştiride bulunsam da siz bakmayın bana ülkenin kalkınması için, insanların güvenli ve dayanıklı, rahat evlerde oturabilmesi için bu dostlarımıza ihtiyacımız var. Varsın kazansınlar sonuçta doğanın kanunu da acı ama budur: “güçlü olan güçsüzü çiğner“. Belki gelecekte bu şartlar işçilerimizin can güvenliğini de kapsayacak şekilde düzelir nereden bileceksiniz…:) (ARTIK PARA KAZANMIYORLAR, BU YAZI KALEME ALINDIĞINDAKİ GİBİ DEĞİL İŞLER)
construction photo
Not:Yorumlarınızda lütfen bu mesleği karaladığımı, küçümsediğimi veya hafife aldığımı belirtecek şeyler yazmayın. İlle yazmak isterseniz tabi sıkıntı yok, canınız sağolsun. Ancak unutmayın ki buradaki yazıda bulunan fikirlerde tamamen yazarın şahsi yorumu ve görüşü olabilir. Ki bunlar da nesnel, subjektif yargılar değildir. Yani kişiden kişiye göre değişiklik arz etmektedir. Demem o ki biz burada kalkıp da müteahhitliğin ansiklopedik tanımını yaptığımızı iddia etmiyoruz.

“Müteahhitlik İşi Nasıl Bir Girişimdir?” üzerine 24 yorum

  1. Harikasın dostum mükemmel açıklamışsın konuyu sana katılıyorum ancak gülmekten…sen bu işin mutfağında pişme bakayım yada tekniker mühendis yahut bir mimar olmadan bu işe bir giriş hele birde ufak bir sermayeyle başlıyorsan butik bir firma isen işte o zaman görürsün oturmayı senin o laz müteahhitlerin devrinin üzerinden çok zaman geçti çok sular aktı derenin altından heee ne diyordum butik firma değil mi?Önce kaba inşaatçı ile çarpışacaksın nereye tek kalıp nereye çift kalıp nereye bir buçuk kalıp ödeyeceğini yani seni o kaba inşaatçı öper,arkasında sıva ustasıyla sevişmeye başlarsın sonra bir bakmışsın alçı ustası boyacı şapçı malzemeci derken çatıyı yapıyorsun eee tabi kolay iş ya oturduğun yerden kazan çatıyıda anlaştın kaba inşaatçınla yani taşeronunla dedi ki sana kiremitler fiyata dahil değil yürüş yolları ve bahçe duvarlarınıda konuşmadık bu arada birde az kalsın unutuyordum mimarın taslaklar hazırlıyıcaksan sana işe başlamadan önceki işlerde var tabii sen o taslakları alıp üzerinde uykuların kaçarcasına geceler harcayıp son halini veriyorsun ya sonra mimar onu inş. mühendisi arkadaşa teslim ediyor hani sonra o inşaat mühendisi arkadaş her yere perde beton demir beton israfına gidiyor umarsızca binaya yük bindiriyor tabii eee kolayına nasıl gelirse sen ordada kıçını yaydın oturdun tuğla beton demir asmolen marangozluk işleri pvc elektrik sıhhi tesisat karıştırmıyorum bile bak sen otur kılını bile kıpırdatma güzel kardeşim anladın????Müteahhitlik kolay bir meslek değildir arkadaşlar sakın ha sakın böyle blog yazarlarının gazına gelipte bilmediğiniz sulara yelken açmayın yazıktır günahtır kazançlı bir meslek evet ama risklide ciddi hesap kitap matematik işi ister müteahhitlik he yaparsınız ama nasıl yaparsınız bilemem ben veya piyasada ciddi anlamda bu işi MESLEK olarak yapan MESLEKTAŞLARIM gerçekten çok büyük emek ve ciddi sermayeler harcıyoruz.Bu işten gerçekten anlamıyorsanız lütfen Hadsizlik Densizlik yapmayın ve bilmediğiniz okyanuslara yelken açıpta böyle karı boşayan bekar arkadaşların gazına gelip bu MESLEĞİ lekelemeyin…

    Yanıtla
    • Sevgili Çağatay Bey öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Biraz geç dönüş yapmak zorunda kaldım kusura bakmayın mevsimsel geçişlerden dolayı ortaya çıkan grip salgınına yakalandım. Şimdi daha iyiyim tabi, cevabımı yazmaya başlayabilirim.

      Değerli dostum Çağatay Bey; öncelikle neden Müteahhitlere “meslek mensubu değiller” diye bir ithamda bulundum biliyor musunuz?

      Meslek mensubu değiller; çünkü aynı sizin gibi 2 kelimeyi bir araya getirip de henüz noktalama hataları yapmadan yazı bile yazamıyorlar.

      Meslek mensubu değiller; çünkü yazımda da delillerle belirttiğim üzere emri altındaki onlarca çalışan meslek mensubu mimar, mühendis, teknikerin aksine hiçbir tahsil, eğitim sahibi olmak zorunda değiller.

      Meslek mensubu değiller; çünkü denetim mekanizmaları müteahhitlere karşı doğru düzgün işlememektedir. Emri altındakilerin yaptığı hatalardan dolayı “adam çalıştıranın sorumluluğu” inşaatın o an başında duran sözde denetimden sorumlu kişisine aittir. Yani en tepedeki göbekli müteahhit dostumuz bu “adam çalıştıranın sorumluluğundan dolayı asla cezai yaptırım almaz.

      Müteahhitler meslek mensubu değiller; çünkü belirli bir çalışma saatleri, yükümlülükleri, zorunlulukları yoktur.

      Demem o ki; müteahhitler asla bir mimar, bir mühendis, bir işçi kadar çok emek harcamaz. Belki daha çok düşünür, daha çok kaybedecek şeyi vardır, risk almaktadır; ancak asla bir meslek mensubundan daha fazla yorulmazlar.

      Hee; müteahhit işinin başında durmazsa onu 40 kişi öper demişsiniz. Çok doğru söylemişsiniz.

      Ancak benim “müteahhit” diye tabir ettiğim kesim, belediyelerde, bakanlıklarda yalanmadık kıç bırakmayan, rüşvet üstüne rüşvet alıp veren, devletin ihalelerinde 1 liralık inşaata 10 liralık sermaye ayırtılmasını sağlayıp da belediye başkanlarıyla bunu bölüşenlerdir. Halkın paralarını birbirine peşkef çeken namus yoksunu kişilerdir.

      Zira bu kişilerin inşaatlarinin başında ter akıtmasına gerek yoktur. Çünkü bu adamları değil sıvacı, 1000 tane işçi öpse banamısın demez. Nasolsa 1 liralık inşaat işi için 10 liralık bütçe, ödenek tahsis ettirmişlerdir.

      -Çağatay Bey; eğer benim kast ettiğim türden bir müteahhitseniz sizin tahtınızın sallanmasından dolayı yaşadığınız korkuyu anlayabiliyorum. Yakında; binlerce kişinin hakkına girerek elde ettiğiniz servetlerin, sizin çocuklarınızdan, torunlarınızdan çıkacağını seziyorsunuz.

      -Eğer benim kast etmediğim türden namuslu bir müteahhitseniz, yaşadığınız korkuyu yine anlıyorum. Bu seferde sözde mesleğinizi ortalama iq ve dikkate sahip her sermayedarın yapabileceği gerçeğini kavramış durumdasınız. Bu durumda da sizin işinize yoğu talep olursa kazancınız düşecektir.

      Ancak gerçekler olumlusuyla, olumsuzuyla ortada. Ben yazımda grilerden bahsettim, ikimizin de haklı olduğu, haksız olduğu yönlerden bahsettim. İş seçimi bundan sonra halka ait.

      Yanıtla
      • Sizler herkesin bir olmadığı bir şey için , müteahhitlik adına o kadar yorum yapmışsınız. Buna gerek var mıydı. Meslek kelimesinin anlamını bilmiyor olabilirsiniz. Bu işten hakkıyla erdemiyle para kazanan insanlar var bizler hizmet ediyoruz insanlara ve bu işimizle para kazanıyoruz . İcraa ettiğimiz iş bizim mesleğimiz . Üslubunuzu ve ithamlarınızı hoş bulmadım.

        Yanıtla
  2. Arkadaşlar bir maruzatım olacak.Merak ettiğim konu yaklaşık 5 milyon lira kadar bir bütçem var.Müteahhitlik yapmak istiyorum.Pat diye işin içine girmeden önce bilen arkadaşlara sormak istedim.Çok büyük projeler değil ancak 10 katlı konut ile başlamak istiyorum.Sizce yanlış bir yolda mıyım ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  3. Merhaba,

    Blog yazınıza internette gezinirken denk geldim. Yazınızı değerlendirmem gerekirse tek kelimeyle “saçmalık” olmuş. Aklınızca Müteahhitleri küçük görmeye çalışmış, kolay kazanç elde ettiklerini ima etmişsiniz. Öncelikle yazınızı eleştireceğim. Sonrasında yukarıdaki yoruma yaptığını cevap üzerine de bir şeyler söyleyeceğim. Son olarak müteahhitlik gerçekten nedir onu anlatacağım.

    Yazınız neden tek kelimeyle “saçmalık” önce onu açıklayayım. Seviyesiz bir üslupla, düzeysiz ve seviyesiz kıyaslamalarla, objektif yaklaşımlardan tamamen uzak bir yazı yazmışsınız. Hayatınızda hiç müteahhit tanıdınız mı bilmiyorum ama işinin ehli olmayan müteahhit, inşaat sektöründe tutunamaz emin olun. Bu iş öyle sizin kolayca yazdığınız gibi iki rüşvet üç çakallık sonra da keyifle halledilebilecek bir iş değil. Bu iş için sermayeden de önce her ticaret erbabında olması gereken cesaret ve özgüven lazımdır. Cesareti, özgüveni ve bilgi birikimi olmayan bir insan çevre ve şehircilik bakanlığından aldığı “yapı müteahhitliği belgesi”yle bir anda müteahhite dönüşmez. O belge sadece resmi bir çerçeve çizmez ve kayıt altına tutmak adına yapılan bir belgelendirmedir. Nasıl herkes ticarete atılabilirse aslında herkes müteahhitliğe de atılabilir elbette. Düşünsenize, devlet ticaretle uğraşmak isteyen ve işin içinde yetişmiş alaylı insanlardan “ticaret diploması” istese ne kadar saçma olur. İşte müteahhitlik de bir anlamda ticarettir. Bu işin diploması ve üniversitesi olmaz. Bu iş sahada öğrenilir.

    Yukarıda size cevap veren beyefendiye yine saçma sapan ve seviyesizce bir cevap vermişsiniz. Aklınızca imla kurallarına uymadığı için onu cahil ilan etmişsiniz. Yazdığı cümlelerin sonuna :):) koyan, anlamsız yerlere üç nokta koyan, arkadaşlar gibi basit bir kelimeyi bile arkdşlr diye yazan siz mi bu beyefendiyi bu yönden eleştiriyorsunuz? Sizin cürmünüz ne ki ne kadar ateş yakasınız? Önce haddinizi bilin. Sonra kendinize çeki düzen verin. Sonra da birine ders veya akıl verecekseniz önce o konuda siz bir bilene sorun! Artistik laflar ederek, aklınca laf sokarak, belli bir meslek erbabını küçümseyerek hiçbir yere varamazsınız. Ancak kendi seviyesizliğinizi göstermiş olursunuz.

    Peki Müteahhitlik nedir? Müteahhitlik bir girişimcilik türü olup inşaat alanında bilgisi olmayan insanların girişmemesi gereken bir meslektir. Bu meslek için diploma almanız istenmemektedir. Ancak nasıl bir ticarethane açacağınız zaman devlet size tüccarlık diploması sormuyorsa fakat sizin ticaret hakkında bilginiz olmadığı sürece başarısız bir tüccar olacaksanız bu durumda da aynısı geçerlidir. İnşaat sektöründe sahada yetişmeyen ve kendini geliştirmeyen birisinin müteahhitlik yapması mümkün değildir. Bir kimse, isterse Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu olsun, inşaat söktürünün sahasında çalışmadıysa müteahhitlikte yine de başarılı olamayacaktır. Yani öncelikle sahip olmanız gereken şey tecrübe veya tecrübeli birinin size mentorluğudur. Bundan sonra işe girişimcilik ruhuna sahip olmanız, yöneticilik ve liderlik vasıflarına sahip olmanız ve özgüvenli ve cesur olmanız gerekmektedir. Son olarak da maddi anlamda borç batağına düşmeyecek seviyede bir birikmiş mal varlığınız olması gerekemektedir. Yani “10 milyon TL param var müteahhit olabilir miyim?” Sorusunun net bir cevabı yoktur. Yukarıdaki yeterlilikleri sağlıyorsanız olabilirsiniz, sağlamıyorsanız isterse 1 milyar dolarınız olsun yine de müteahhitlik yapıp kar elde etmeniz mümkün olmayacaktır.

    Yukarıdaki beyefendinin yorumunda bahsettiği gibi müteahhitlik birçok konuda teknik bilgi gerektiren bir meslektir. Eğer inşaat konusunda en ince detaylara kadar bilginiz yoksa, piyasa tabiriyle, “çarpılmanız” işten bile değildir. Çünkü inşaat sektörü ekonomik manipülasyona çok açık bir sektördür ve fiyat performans ilişkisini iyi bilmemeniz durumunda işinizi ucuza getirmek isterken kârınızdan olabilirsiniz.

    Özetle müteahhit olmak iş adamı veya tüccar olmaktır. İş adamı yeterliliğine + inşaat bilgisine sahip olmayanların bu sektöre girmemesini öneririm.

    Yanıtla
    • Sevgili dostum “Safa Bey”;

      O upuzun güzel yorumunuz için teşekkür ederim. İsterseniz yazara yani bana “seviyesiz, üsturupsuz, saçma, ahlaksız” deyin; hiç de beni üzmez. Zira ben yorumu ve eleştiriyi kaldırabilecek bir yazarım. :))

      “Müteahhitlik işinin ” 3-5 çakallıkla, topril ve de rüşvet ile acemice, tecrübesiz surette” yürütülemeyeceğinin ben de çok iyi farkındayım.

      Zaten benim de dikkat çekmek istediğim nokta tam olarak işte bu.

      Yani ben makalemde bir HİCİV VE DE İRONİ YAPTIM…

      Bakın tekrar yazıyorum büyük harfler ile HİCİV VE DE İRONİ SANATI.

      Şimdi ben de bu hiciv ve ironinin ne demek olduğunu anlatayım:
      Hiciv ve ironi; bir çarpıklığa, bozukluğa, aksaklığa dikkat çekmek amacıyla söz konusu negatif durumu sanki gündelik hayatın basit bir parçasıymışçasına izleyicilere, okuyuculara yansıtmak, bir tür eleştri ve dalga geçme sanatı…

      Elbette ki; siz müteahhit dostum TAHSİL SAHİBİ, OKUMA VE DE YAZMA KÜLTÜRÜNE SAHİP OLMADIĞINIZDAN, DAHA DA KÖTÜSÜ EDEBİYAT NAMINA TEK BİR BİLGİ VE KÜLTÜR SAHİBİ OLMADIĞINIZDAN benim naçizane eleştirilerimi anlamayıp bana sağa sola salyalar sıçratarak fütursuzca saldırdınız. Canınız sağolsun.

      Ben de bu duruma hiç şaşırmadım.

      Zira makalemdeki eleştirilerde sıkça belirttiğim “Müteahhhitlik işi cahil kişiler tarafından yapılıyor” tezimi BİR KEZ DAHA CANLI CANLI KANITLAMIŞ OLDUNUZ. 🙂

      Elinize kolunuza, o müstakbel klavyenize sağlık.

      Görüşmek üzere.

      Yanıtla
  4. Bazı yazılar gerçekten fazlasiyla doğru bazıları tamamen uydurma, kimsenin yönlendirmesi olmadan bana sağlanan maddi destekle geçen sene ilk inşaatımı yaptım ve sattım. 22 yaşındayım geçen sene 21 yaşımda hiç bir daha önce inşaatın İ sine dair bilgim yokken tamamen kendi becerimle su anda 2. İnşaatıma başladım kismetse onuda bitirip saticam. Müteahhitler genelde ilkokul mezunu insanlardır ben üniversiteyi yeni bitirdim ama “üniversite bitirmek hiç birşey ifade etmez müteahhitlik ile ilgili” yani ilkokul mezunu bir insan bu işi yapabiliyorsa azcik kafası çalışan her insan yapabilir. Saygılar

    Yanıtla
  5. Açık konuşmak gerekirse bizim akarabalarda bizde bu işin içindeyiz yılardır.yorumları okudum ve kimse gurur yapmasina gerek yok ben o işcilerin ne zor şartlar altinda çalistigini biliyorum hak ettikleri paranin azinida aldiklarini biliyorum kim ne derse desin bizde dahil müteahhit ler hak ettiğinden fazla fazla kazanıyor ve normal işçiler kadarda yorulmuyor yıpranmıyor işin doğrusu bu kimse gurur yapmasin bosuna parlakfikirlerin yaptigi yorumlara katiliyorum hatta elestiri değil hepsi gerçek bende dahil müteahhit lerin çoğu vijdan azabı çektiginede eminim…

    Yanıtla
    • Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Mahmut Bey; inanın ki bu dünya siz ve sizin gibi bir avuç merhamet sahibi, vicdan sahibi, tarafsız insanın hatırına sükunet içinde dönüyor. Yoksa insanoğlu bu kadarcık, tırnak ucu kadar huzuru bile bulamazdı…

      Yanıtla
  6. Sayın yazar; düşüncelerinizi yazıya döküp okumamıza vesile olduğunuz için teşekkürler. Hoş bir yazı olmuş tesbitler yerinde , güzel ve mantıklı olmuş. İşin içinde olan biri olarak ve beş üniversite bitirmiş biri olarak söylüyorum doğruları konuşmak büyük bir erdemliktir. Saygılar…

    Yanıtla
  7. SLM arkadaşlar kendime ait eski dubleks bi evim var tomlam 171 mt2 kare. 156 mt2 kare inşaat alanı 4 katlı mejbiri asansörlü yaptırma durumu var bunu kendim yaptırmaya kalksam nekadar param gider anahtar teslimine kadar bu mesajı yorumlarsanız çok sevinirim şimdiden yorumlarınızı için çok teşekkür ederim

    Yanıtla
  8. Bende müteahhit olmaya karar verdim az önce. Piyasada bu kadar az bilgili insan bu işi çekirdekten yetişerek yada sahada bulunmayla yapabiliyorsa bende yapabilirim sanırım. İşin püf noktası ve de zor olan kısmı o seviyeye nasıl ineceğimiz…

    Yanıtla
  9. Arkadaşlar 33 yaşındayım baban 99 golcuk depreminden önce muteahhitlik yapıyordu depremden sonra tekstil işine girdik ve yine müteahhitliğe soyunduk.
    Kesinlikle 500 bin lirası olan bı insanin bu devirde ne iş yapılır sorusuna verilecek tek cavap muteahhitlik fit
    Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile arsanın yeri ve konumuna bulunduğu ilçeye göre değişen bı kazanç kapısıdır
    Bu işi yapmak isteyen arkadaşlar ulaşabilirler
    05396931057

    Yanıtla
  10. Çok gereksiz lüzumsuz üslubu bozuk bir blog sahibi biri olduğunu çekinmeden belirtmek isterim.

    Hayatın durmak için ne noktalamaya ihtiyacı var
    Nede başlangıç için parantez açmaya

    Bahsettiğiniz meslek grubu olarak parasını vede aklını kullanıp bu işi yapan insanların mesleği tamamen ticaret ruhuna sahip özgüveni olan şahıslardan ibadettir.

    Ticaret yapmanın bir meslek grubu olduğunu pek sanmıyorum ki Türkiye eğitim şartlarına bakıldığında bunu göz önüne aldığımız sürece

    Edebiyat parçalayacak kadar zaman vede beceriye sahip biri değilim

    Blog sahibide dahil olmak üzere bu hayata kolay para kazanmayı herkes ister. Hiçbir çaba karşılıksız değildir.

    Yanıtla
    • Değerli yorumunuz için teşekkür ederim sevgili dostum.

      Yalan yanlış, saçma sapan dandik, ahlaksız bir makale yazmış olsam da sizin gibi değerli insanları düşündürtebiliyor ve sorgulatabiliyor isem ne mutlu bana…

      Yanıtla
  11. Bende müteahhit olmak istiyorum ..izmirdeyim..acaba 500000tl ile bu işe girsem yürütürmüyüm❓İnşaatın i harfinden anlamam ama tanıdığım, bu işe yıllarını vermiş bir dostum var …zaten yıllardır diyordu …bende düşünmemiştim..sizce bir kadın yapabilirmi böyle bir işi …ama aklım var, cesaretim var …okuma yazma bilmeyen insanlar bile yapıyor bu işi ….yani bende bu işi iyice öğrenmek istiyorum …nedense inşaat işini çok seviyorum …çünkü bir eser meydana getirmek, insanları mutlu etmek güzel bişey …bütün işlerde, işin hakkını verirsen, bence haram helal ortadan kalkar .önemli olan insanın içinin rahat olması ….

    Yanıtla
    • merhaba. benim de 500.000 tl civarı bir bütçem var ve ben de düşünüyorum bu işe girmeyi. inşaattan da az çok anlarım ve ben sizi merak ediyorum acaba ne yaptınız? girdiniz mi bu işe? son durum nedir. o para ile başka bir şey mi yaptınız veya yapmayı planlıyorsunuz? cevap verirseniz bana çok yardımcı olmuş olacaksınız. teşekkürler.

      Yanıtla
  12. Şimdi sen 1 blok 5 kat 10 daire yapıyorsun arsayıda 2 daire anlaştın 170×2 m2si daire 360m2 toplam tüm zemin x 5 kat 1800m2 toplam alanın m2 ye 35-55 demir kullanırsın 81 ton temel hariç demir 591.000₺ demirin yapar bugünün şartlarında 0,30 beton dökersin 540m3 beton atarsın 170.000₺ Kalıp demir beton duvar m2 si 55₺ 99.000₺ de ona 9”verirsin 900.000₺ ye evin kabası sende satmaya çoktan başlamıştın zaten temelden dürüst ve kaliteli yaparsan iş bu şekilde ortalama 400.000 ile 650.000₺ arası çok rahat satılır küçük bir milyoner olarak başlarsın işin özeti bu bunlar benim deneyimim yapılmış yaşanmış şeyler 29 yaşındayım 10 Yılım İnşaat Mühendisiyim.Olayları en basit şekilde açıkladım. Herkese bol kazançlar allah yolunuzu açık etsin azimli olun korkmayın.
    Kafanıza takılan sorular olursa mail atabilirsiniz geç dönerim ama elimizden geldiğince yardımcı olurum. ( [email protected] )

    Yanıtla

Yorum yapın