Neden yatırım yapmalısınız?

Kimisi maaşından her ay cüzi bir miktar ayırarak bu işi yapar. Kimisi yediğinden içtiğinden bile kısarak insanüstü işler başarır.:D Hatta bazıları; “yatırımcı” sıfatıyla bu işi meslek haline getirir ve temel geçim kaynaklarını bile kazançlı yatırım araçlarından oluşturur.

Yani diyeceğim o ki; yatırım yapmak denince aklınıza öyle karmaşık hisse grafikleri, piyasa yorumları, arsa ve gayrimenkul analizleri aklınıza gelmesin. Yatırım; sadece para konusunda değil, binlerce yıldır insanoğlunun hayatında her kulvarda yer edinmiş bir olgudur. Bugün de küçük bir çocuğun kumbarasına attığı 5 kuruşun dahi; onun yatırımcılıkla ilk tanıştığı an olduğunu söyleyebiliriz.

Peki neden yatırım? Neden yediden yetmişe herkes bütçesi yettiğince para biriktirme ihtiyacı duyar? İşte; para biriktirmenin zorlu yollarından geçerken aklınıza getirebileceğiniz birkaç sebep:

1)Yatırım yapmak; para denilen nesne geçerli olduğu sürece (yani ömrünüz boyunca:D) size güvence sağlar.

İnsan; ömrü boyunca dünyada gelecek krizleri, savaşları, siyasi olayları, vs. dönüm noktalarını ön göremeyebilir. Böyle durumlar için yatırım yapmak ve elinizde güvence sağlayacak araçlar bulundurmak; gelecekteki kurtarıcı meleğinizi yetiştirmek gibidir. Kazandığınız paranın tamamını anlık ihtiyaçlarınız için kullanırsanız, gerçekleşen ön görülemez olaylar karşısında çaresiz kalmanız kaçınılmazdır.

2)Kenarda birikmiş paranızın olduğunu bilmek özgüveninizi arttırır; hamlelerinizde daha cesur ve daha girişken olmanızı sağlar.

Ayda 1000 TL gelire sahip ve eşit giderlere sahip iki insan düşünün. Fakat birinin diğerinden farklı olarak 20.000 TL kadar birikmiş parası olsun.

Girişimcilik yaparken, geleceğine dair planlar yaparken, özel hayatını düzenlerken ya da kişisel gelişimini sağlarken sizce hangisinin başarılı olma ihtimali daha yüksektir?..

3)Ömür boyu işinizde yükselmektense yaptığınız yatırımla kendinizi sağlama almak; her açıdan daha az risk taşır.

Maaşınızı yıllar geçtikçe üçe katladınız diyelim. Bunun için de nereden baksanız 10 seneye ihtiyacınız var zaten… Sadece elde ettiğiniz yüksek maaşla ve makamla ne kadar uzun süre idare edebilirsiniz ki?… Babun sürülerindeki liderlik mücadelesi gibi olan bu dünyada her Allah’ın günü yaşayacağınız stres ve gerginlik de cabası…

4)Yarın bir gün işsiz kaldınız diyelim. Durumunuu toparlayıncaya kadar o para sizin için ilk yardım çantası işi görecektir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Altın yatırımı yapmak mantıklı mıdır?

Elinde hiçbir birikimi olmayan ve bir anda işsiz kalmış insan kadar zor durumda kalmış biri yoktur. O moral bozukluğunu atlattıktan sonra yeni bir iş buluncaya kadar geçen süre, yeni işe adapte olması, arada geçen süre boyunca harcadığınız paraları geri toplaması (büyük ihtimalle kart borcuna gireceksiniz) derken kendinizi 3-5 yıl içinden çıkamayacağınız bir sıkıntının içinde bulabilirsiniz.

Oysa ki; birkaç yüz lira da olsa kenarda birikmiş paranız varsa; böyle bir olağanüstü hal karşısında durumunuzun stabil kalmasını sağlayacaktır. Bir nevi jeneratör gibi…

5)Yaşlanıp çalışamayacak duruma geldiğinizde sizi gençliğinizde yaptığınız ufak birikimler hayatta tutar.

İnsan azminin ve çalışkanlığının karşı koyamayacağı tek şey zamandır. 10.000 TL’niz de olsa; 100 milyar TL’niz de olsa, kollarınızın bacaklarınızın eskisi gibi tutmadığı hafızanızın zayıfladığı, hareketlerinizin ağırlaştığı o günlere mutlaka geleceksiniz.

İnsan ömrünün bu son çeyreğinde hala geçim derdinde olmanızı ve daha da yıpranmanızı engelleyecek tek şey; sabırlı ve iradeli bir şekilde yaptığınız yatırımdır.

 

Yorum yapın