Palmiye yetiştiriciliği karlı ve kazançlı mıdır?

palmiye yetiştirmek karlı mıdır?
palmiye yetiştirmek karlı mıdır?

Kazançlı iş fikirleri dendiğinde klasik tarım ve ziraat dışında üretimi pek tercih edilmeyen, biraz daha görsele yönelik yetiştiricilik meslekleri her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bunlardan biri de palmiye yetiştiriciliği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Palmiye ağacının nasıl bir şey olduğunu hepimiz biliriz. Uzaktan bakıldığında adeta Bob Marley saç modeli gibi bir izlenim veren palmiyelerin gerek görüntüsü, gerekse rüzgarda aşağı doğru eğimli olan dallarının ve yapraklarının salınması, gerekse yetiştiği, ana vatanı olan iklimin özellikleri yönünden insana huzur veren; şehrin ortasına dikildiğinde bile görenin stresini azaltan bir ağaç çeşididir.

İşte bu palmiye ağacınız; Akdeniz ve Ege Bölgeleri başta olmak üzere yurdumuzun birçok yerinde yetiştirmek artık mümkündür. Eskiden bu iş fikri biraz daha kısıtlı imkanlarla yapılabilse de; iklim değişikliğinin yavaş yavaş hissedilmeye başlanan etkileriyle her geçen gün palmiye yetiştiriciliği kolaylaşmaktadır.

Neden palmiye yetiştiriciliği? Neden ithal değil de yerli malı?

Bu gayet mantıklı bir sorudur arkadaşlar. Çünkü akıl var mantık var: Kendi anayurdunda yetişen ve daha sağlıklı büyümüş bir palmiye ağacı varken adam niye gelsin yerli palmiye alsın?Tamam; ithal palmiye ağacı nakil masraflarından dolayı biraz daha pahalıya mal olabilir ama; kalite farkı göz önünde bulundurulursa bu fiyat farkı göz ardı edilebilir.

İşte yurt dışındaki palmiye ağaçlarının bu avantajını yok eden unsur da başka bir canlıdır arkadaşlar: Kırmızı palmiye böceği… Palmiye ağaçlarında yaşayan ve her geçen gün bu ağaçları kurutup kurutup bitiren kırmızı böcekler; yurt dışından ve tropik iklimden yapılan palmiye ticaretini baltalamış; bu durum da yerli üreticinin önünü açmıştır.

Kırmızı palmiye böceği; bakmayın öyle küçük gözüktüğüne...
Kırmızı palmiye böceği; bakmayın öyle küçük gözüktüğüne…

Palmiye yetiştirmek için neler yapmam gerekir?

Siz de yerli palmiye yetiştiricilerinden biri olmak istiyorsanız öncelikle şu iki tercihten birini yapmanız gerekli: Tohumdan itibaren mi yetiştireceksiniz? Yoksa hazır fidelerin dikimiyle mi başlayacaksınız?

Her ikisinin de birbirine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin palmiye tohumları alarak en baştan itibaren bizzat yetiştirmek istiyorsanız; birincil dezavantajınız süre olacaktır. Çünkü o tohumlar fide haline gelinceye kadar çimlenmesiydi, saksılara alınmasıydı, toprağa nakliydi derken gerçekten epey uzun bir zaman dilimini kazanç planınıza eklemiş olacaksınız. Zaten palmiye ağaçlarının alıp sergilenecek duruma gelinceye kadar büyümesi en azından 3 yıl sürmektedir. Eğer zaman konusunda çok hassas iseniz; fide tercihinde bulunabilirsiniz.

Tohum ekimini bizzat yapmanızın bir diğer dezavantajı ise; tohum evresinden fide evresine geçinceye kadar palmiye ağaçlarının çoğunun fire vermesi, yani büyüyebilecek kadar olgunlaşamaması riskidir. Dolayısıyla fire verilen tohumları da yatırımınızın boşa giden kısmı olarak kabul etmeniz gerekir. Fide olarak alıp da kendi toprağınıza nakletmeniz halinde ise böyle bir sorunla çok seyrek karşılaşırsınız.

Palmiye yetiştiriciliği yapmak için diğer tüm bitki yetiştirme seçeneklerinin yanı sıra sahip olduğunuz toprak çeşidinin de perlit ve torf-kum karışımından oluşması gerekmektedir.

Palmiye yetiştiriciliğinin avantajları nelerdir?

Öncelikle büyükşehir belediyelerinin meydan tasarımlarından tutun da birçok lüks ortamda dekorasyon elemanı olarak tercih edilmesinden dolayı palmiye yetiştiriciliği her geçen gün daha fazla kazandırması beklenen bir seçenektir. Ayrıca; yerli üreticilerin de aynı kalitede mal üretebildiği ve bunu çok daha ucuza sattığı görüldükçe alıcı kitle daha da yerli üreticilere yönelecek; bu durum da kazancı daha da katlayacaktır.

İkinci ve en önemli avantaj ise küçük yatırımcılar için çok önemlidir. Palmiye yetiştiriciliğinden kazanç elde edebilmeniz için ihtiyacınız olan başlangıç sermayesi çok yüksek miktarlarda değildir. Sağdan soldan borç para almadan; kendi birikmiş paranızla yatırımınızı yapabilir ve kısa sürede geri dönüş alabilirsiniz.

Sonraki yazılarda da çeşitli iş fikirleri ile karşınızda olacağız. Sağlıcakla kalın…

Yorum yapın